Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας στο Δ.Π.Θ.








duthΤα Τμήματα
  • Ελληνικής Φιλολογίας (Κομοτηνή),
  • Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Κομοτηνή), και το
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Αλεξανδρούπολη)
του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με χαρά ανακοινώνουν τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας (10ου ΔΣΕΓ), το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή από την 1η έως την 4η Σεπτεμβρίου 2011.
Οι εισηγήσεις μπορούν να καλύπτουν θέματα σχετικά με την ανάλυση και περιγραφή της ελληνικής γλώσσας (συγχρονικά και διαχρονικά) καθώς και τη διδασκαλία της

icglbanner

Ελληνικής (ως μητρικής και ως ξένης).

Σχετικά με το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (Δ.Σ.Ε.Γ)

Το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε έλληνες και ξένους γλωσσολόγους που μελετούν την ελληνική γλώσσα να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν επιστημονική ενημέρωση.
linguistic-democritus_transΤα εννιά προηγούμενα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν ως ακολούθως:
 
ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συνεργασία τριών τμημάτων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη η διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στην Κομοτηνή τον Σεπτέμβριο του 2011

Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε κάποια γωνιά του κόσμου, προσελκύει επιστήμονες από διάφορα ξένα πανεπιστήμια και έχει σαν στόχο να αναδείξει τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και τις πτυχές της επιστήμης της γλωσσολογίας στη βάση πάντα των ελληνικών. Ο λόγος για το διεθνές συνέδριο ελληνικής γλωσσολογίας, του οποίου η 10η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τρία τμήματα σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, το Ελληνικής Φιλολογίας, το Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στη Κομοτηνή και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη θα συνεργαστούν στη διοργάνωση του συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στη πόλη μας από την 1η έως την 4η Σεπτεμβρίου 2011. Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα μπορούν να καλύπτουν θέματα σχετικά με την ανάλυση και περιγραφή της ελληνικής γλώσσας, συγχρονικά και διαχρονικά. καθώς και τη διδασκαλία της ελληνικής, ως μητρικής και ως ξένης.
Το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους γλωσσολόγους που μελετούν την ελληνική γλώσσα να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν επιστημονική ενημέρωση. Το τελευταίο συνέδριο φιλοξενήθηκε το 2009 στο Σικάγο, ενώ το τελευταίο ελληνικό πανεπιστήμιο που ανέλαβε τη διοργάνωση ήταν αυτό των Ιωαννίνων το 2007. Τότε είχαν υποβληθεί περί τις 200 περιλήψεις ανακοινώσεων από τις οποίες η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου ενέκρινε για ανακοίνωση τις 169 και υποβλήθηκαν για δημοσίευση οι 92, οι οποίες ανακοινώθηκαν είτε στη γενική συνεδρία, είτε σε μια από τις τέσσερις θεματικές συνεδρίες που αφορούσαν τη σύνθεση, τον επιτονισμό, τη λεξικογραφία και τη διδακτική της γλώσσας. Στα Ιωάννινα είχαν ταξιδέψει επιστήμονες του εξωτερικού για να ανακοινώσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στους διάφορους κλάδους της γλωσσολογίας, με έμφαση την ελληνική γλώσσα, ο Vit Bubenik (από το Πανεπιστήμιο του Νιουφάουντλαντ του Καναδά), ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (από το Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο Geoffrey Horrocks (από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ), τη Marina Nespor (από το Πανεπιστήμιο της Φεράρα), και ο Λουκάς Τσιτσιπής (από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Προσωπικότητες της επιστήμης της γλωσσολογίας ευελπιστεί να προσελκύσει και το 10ο διεθνές συνέδριο στη Κομοτηνή.
Στην απολογιστική συνάντηση του συνεδρίου στα Ιωάννινα του 2007 είχε συζητηθεί η πρόταση που είχε υποβληθεί για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για να αναλάβει την διοργάνωση του 2011. Η πρόταση έγινε δεκτή και η πόλη μας θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει ένα διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στην ελληνική γλώσσα. Κατά καιρούς το συνέδριο έχει πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, το Ρέθυμνο, το Παρίσι, τη Λευκωσία, την Αθήνα, το Σάλτσμπουργκ και αλλού.
Δήμητρα Συμεωνίδου 
XRONOS.GR
Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: