Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Β΄ Πανθασιακοί Αγώνες Ποίησης για παιδιά και εφήβους (προθεσμία υποβολής έργων 20/2/2012)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Κάστρο» και η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου
προκηρύσσουν τους Β’ Πανθασιακούς Αγώνες Ποίησης για παιδιά και εφήβους, που αυτή τη φορά θα είναι και Πανελλήνιοι.

Το θέμα θα είναι Ελεύθερο. Παιδιά, αφήστε τις ψυχές σας ελεύθερες και γράψτε!

Γράψτε ό,τι νιώθετε, από 3 στίχους μέχρι και 40. Ο Ποιητικός Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη κατηγορία θα διαγωνισθούν παιδιά των Δημοτικών Σχολείων μέχρι και 12 χρόνων, ενώ στη δεύτερη κατηγορία θα διαγωνισθούν οι έφηβοι του Γυμνασίου-Λυκείου, από 12 έως και 18 χρόνων. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό στο ποίημα που θα διαγωνισθεί το κάθε παιδί, επάνω δεξιά, μαζί με το ψευδώνυμό του, απαραίτητα να γράψει και την ηλικία του.

Χρόνος εκκίνησης: από τώρα μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου 2012.
Η απονομή θα γίνει πανηγυρικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, και θα συμπίπτει με την έκδοση/παρουσίαση του 1ου Ανθολογίου στο οποίο θα φιλοξενηθούν και τα 87 παιδιά τα οποία πήραν μέρος στους

Α’ Πανθασιακούς Αγώνες Ποίησης.

Το Ανθολόγιο θα δοθεί σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στους Α’ Αγώνες, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει η απονομή των βραβείων στους νικητές των Β’ Πανθασιακών Αγώνων.

Η έκδοση του Ανθολογίου θα είναι μια ευγενική χορηγία της εταιρείας

«Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη».

Θα δοθούν 1ο, 2ο και 3ο βραβείο, καθώς και Έπαινοι. Τα δύο πρώτα βραβεία ανά κατηγορία (μαθητές Δημοτικού – μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου) θα έχουν ως έπαθλο γλυπτά του μεγάλου Θάσιου γλύπτη Κωνσταντίνου Λόβουλου.

Τα δεύτερα και τα τρίτα βραβεία θα είναι απομιμήσεις αγαλματιδίων από το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου. Σε όλους δε τους συμμετέχοντες διαγωνιζόμενους μαθητές θα απονεμηθούν τιμητικά αναμνηστικά διπλώματα, καθώς και βιβλία ποιητών και λογοτεχνών.

Τα βραβευμένα ποιήματα θα δημοσιευθούν τιμητικά,

σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας.

Στον ποιητικό διαγωνισμό έχει δικαίωμα να λάβει μέρος κάθε παιδί από όλη την Ελλάδα με ένα μόνο ποίημα, από 3 στίχους μέχρι και 40.

Μπορείτε να γράψετε ελεύθερα ή και με ομοιοκαταληξία, όπως εσείς θέλετε.

Τα κείμενα θα σταλούν σε έξι (6) αντίτυπα, με απλή ταχυδρομική επιστολή στην εμπνεύστρια – διοργανώτρια των ποιητικών αγώνων Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου

ή με e-mail στον φορέα στήριξης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο».

Έξω από το φάκελο θα γράφετε ψευδώνυμο και όχι τα αληθινά σας στοιχεία.

Τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, Τ.Κ., τηλέφωνο - απαραίτητο - και τον τίτλο έργου με το ψευδώνυμο) θα τα εσωκλείετε σε έναν μικρότερο, καλά κλειστό φάκελο, στον οποίο θα αναγράφετε εξωτερικά μόνο το ψευδώνυμό σας.

Όποιος γράψει το αληθινό του όνομα επάνω στο φάκελο

ή επάνω στο χαρτί με το οποίο διαγωνίζεται, θα αποκλειστεί.

Η κριτική επιτροπή η οποία θα σας κρίνει θα είναι εξαμελής και θα αποτελείται από ανθρώπους διακεκριμένους των γραμμάτων και των τεχνών (εκδότες λογοτεχνικών περιοδικών κ.λπ.).

Τη σύσταση της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού αναλαμβάνει η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου. Για ευνόητους λόγους αποφυγής οποιασδήποτε υπόνοιας μεροληψίας, δεν θα αποτελέσει μέλος της εξεταστικής επιτροπής κανένας Θάσιος, ούτε καν η ίδια η διοργανώτρια, ώστε όλα τα παιδιά που θα μετέχουν στον διαγωνισμό να κριθούν αμερόληπτα.

Για τον ίδιο λόγο, κανένας κριτής που μετείχε στους Α’ Πανθασιακούς Αγώνες Ποίησης δεν θα πάρει μέρος ως κριτής στους Β’ Αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να περάσουμε και το μήνυμα ότι οι κριτές πρέπει να είναι πρόσωπα που αλλάζουν στους διαγωνισμούς.

Μετά το τέλος των ποιητικών αγώνων, τα παιδιά μαζί με την κυρία Ανδρομάχη θα ακουστούν στο ράδιο απ’ όπου θα απαγγείλουν τα βραβευμένα ποιήματά τους,

αλλά και τις σκέψεις και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν.

Κεντρικός άξονας των αγώνων είναι τα παιδιά και ο ψυχισμός τους.

Οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας πίσω ατσαλάκωτο το όνειρο,

το δικαίωμα δηλαδή να μπορούν να ονειρεύονται στην αυγή της ζωής τους, να ελπίζουν, να δημιουργούν, στηριζόμενα στις δυνάμεις τους.

Η εκδήλωση όλη θα στηριχτεί και πάλι στον εθελοντισμό.

Παιδιά, αφήστε τις ψυχούλες σας ελεύθερες και γράψτε ό,τι νιώθετε, ανεξάρτητα από το εάν βραβευτείτε, άλλωστε η σημαντικότερη νίκη είναι αυτή της δημιουργίας και της συμμετοχής.



Οι διευθύνσεις στις οποίες θα στέλνετε τις συμμετοχές σας είναι:
Με απλή ταχυδρομική Επιστολή:
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου - Λιμένας Θάσου - 640 04 Θάσος

ή Με e-mail:

Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ tokastro@yahoo.gr

Στον φάκελο συμμετοχής σας καλό είναι να γράψετε σε ποιο από τα δύο είδη συμμετέχετε, δηλαδή

Για τους Β’ πανθασιακούς-πανελλήνιους αγώνες ποίησης για παιδιά
ή
Για τους Β’ πανθασιακούς-πανελλήνιους αγώνες ποίησης για εφήβους

Δεν υπάρχουν σχόλια: