Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια ημέρα ποίησης στη Λάρισα

Η Λάρισα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο από την Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων (ΕΛΟΣΥΛ). Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Κρανιώτης αλλά και η γενική γραμματέας κ. Βασιλική Μάνδαλου μίλησαν για την αξία της ποίησης στη σημερινή δύσκολη εποχή ενώ αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι σήμερα για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα πορεία ποιητών στους δρόμους της Αθήνας με πλακάτ γεμάτα στίχους. Ο κ. Δ. Κρανιώτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ποίηση είναι η πιο ξεχωριστή από τις Τέχνες του ανθρώπου. Πάντα με τα νοήματά της και τους συμβολισμούς θα παραπέμπει στην πιο βαθιά ευαισθησία, στην πιο μεγάλη αλήθεια του ανθρώπου. Πάντα θα εκφράζει τα μυστικά οράματα, τις αγωνίες, τα πάθη και τις προσδοκίες του ανθρώπου. Πολλοί έχουν πει για την τέχνη της ποίησης σπουδαία πράγματα. Η ποίηση όμως είναι πάντα αυτό που ανακαλύπτει ο κάθε αναγνώστης στα ποιήματα. Το πολύ μεγάλο ή το ελάχιστο. Η σύγχρονη ποίηση μοιάζει με μια συμφωνική συναυλία, που ο ακροατής αγγίζει το σύνολο, το πνεύμα και το χαρακτήρα του έργου, αλλά δεν μπορεί να το παρακολουθήσει στην κάθε του λεπτομέρεια. Η σύγχρονη ποίηση μοιάζει με όνειρο, που όταν φύγει και χαθεί αφήνει πίσω τη γεύση του, ένα όνειρο που οδηγεί από τη φύση της σε μια προσπάθεια μαντικής.
Κατά την εκδήλωση απήγγειλαν ποιήματά τους, ποιητές της Λάρισας ενώ απονεμήθηκαν και τα βραβεία του 1ου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού της ΕΛΟΣΥΛ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) του Νομού Λάρισας. Βραβεία στην κατηγορία Γυμνασίου-Λυκείου έλαβαν οι: Α’ Βραβείο: Βάγια Πετρίκη «Αιώνιο φυλακτό», Β’ Βραβείο: Άρτεμις Ζαχαράκη «Λάθος» και Γ’ Βραβείο: Μελίσσα Χριστίνα Νταβίνα «Η ζωή». Στη κατηγορία Δημοτικού: Α’ Βραβείο: Ελένη Λαδίκα «Ονειρεύτηκα», Β’ Βραβείο: Παναγιώτης Παπακώστας «Εμείς τα παιδιά» και Γ’ Βραβείο: Βασιλική Κουτσογιάννη «Ζωγραφική». Έπαινους για τη συμμετοχή τους έλαβαν οι Γιώργος Γραμματικούλης «Η φτώχεια» (Α’ Έπαινος), Χριστίνα Γάκη-Γακοπούλου «Πανδαισία χρωμάτων» (Β’ Έπαινος) και Έλενα Παπαδοπούλου «Η άνοιξη» (Γ’ Έπαινος).
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η γυναικεία χορωδία του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Έφης Μιχαηλίδου, ο Βαγγέλης Τσιμπανούδης και ο Παναγιώτης Σδράλλης. Την ευθύνη του συντονισμού είχε η πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ κ. Δήμητρα Μπαρδάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: