Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

1ος Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών 2012-2013


Προκύρηξη

Προκυρήσσεται ο 1ος Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών 2012-2013 για τον "Λογοτεχνικό Γενάρη", τον Γενάρη του 2012 στα πλαίσια της "2ης Χειμερινής Γιορτής".

Το θέμα του Διαγωνισμού είναι ελεύθερο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι γράφουν στην Νέα Ελληνική Γλώσσα και διαμένουν σε οποιοδήποτε μέρος. Η αποστολή θα γίνει με ηλεκτρονική αλληλογραφία στο email: logotexnikokafeneio@gmail.com


Κανονισμοί

Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε από τις εξής κατηγορίες:

α) Ποίηση (από 2-5 ποιήματα / το πλήθος των ποιημάτων δε συνιστά από μόνο του στοιχείο καλύτερης βαθμολογίας, μα ευρύτερο πεδίο γνωριμίας και κατανόησης με την προσωπική γραφή του καθενός, ενώ μπορεί να έχει οποιαδήποτε δομή, μορφή, καθώς επίσης η έκταση κάθε ποιήματος δε μπορεί να ξεπερνά τη μία σελίδα)

β) Διήγημα (από 2 μέχρι 5 σελίδες / η εξιστόρηση και η μεστή αφήγηση, καθώς και λεπτές αποχρώσεις της διαχείρισης του χωροχρόνου σε συνδυασμό με την διαρκή εγρήγορση απόδοσης μιας ιστορίας είναι μερικά από τα στοιχεία που θα εξεταστούν, όπως κι η πρωτοτυπία του τρόπου που αυτά γίνονται)

γ) Άρθρο (από 2-5 σελίδες / η αρθρογραφία αφορά οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να ερεθίσει την πένα του αρθρογράφου βάσει της δεοντολογίας της δημοσιογραφίας χωρίς αναφορές σε κίτρινο ή ροζ τύπο ή ακόμη μπορεί να προτείνει μια δράση ή να δίνει μια νέα [προ]οπτική σε ένα ζήτημα)

δ) Σλόγκαν (η σύντομη, περιεκτική και σαφής δήλωση μιας ιδέας, ένα μότο, ένα σύνθημα, ένας τρόπος ζωής για μια καλύτερη ζωή, για δραστηριοποίηση και δράση)

ε) Τραγούδι (από 2-5 τραγούδια, μόνο στίχοι / ομοικατάληκτα ή με ελεύθερο στίχο, επιρροές από οποιαδήποτε μορφή -χαι κου ή σονέτο έως δημοτική ποίηση και μοιρολόι- καθώς επίσης και η θεματολογία κι η προσωπική ματιά του στιχουργού συνυπολογίζονται μέσα στα υπόλοιπα που λαμβάνονται υπόψη στη βαθμολογία)

Η γραμματοσειρά να είναι 12 σε Arial με διάστιχο 1,5 και σε αρχείο .docx (Microsoft Word) ή .odt (Open Office).

*Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργικότητα των συμμετεχόντων, η μύηση στην έκφραση και η γνωριμία με την ελληνική γλώσσα ψηλαφώντας τις πραγματικότητες με γράμμα και γραφή!*

Ο Διαγωνισμός ξεκινά Πέμπτη 18 Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου χωρίς δικαίωμα παράτασης ανεξαρτήτως συμμετοχής. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 στην λήξη του Λογοτεχνικού Γενάρη (2η Χειμερινή Γιορτή), ενώ οι νικητές θα έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα μέσω των τρόπων επικοινωνίας που θα έχουν δηλώσει.
Αποστολή

Αποστέλλετε κενό email στη διεύθυνση logotexnikokafeneio@gmail.com με θέμα (τίτλο του mail) "1ος Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών 2012-2013". Στο mail θα συνάψετε δύο αρχεία:

i) το πρώτο θα είναι το αρχείο με τα γραπτά με τα οποία διαγωνίζεστε, υπογεγραμμένο με ψευδώνυμο και με τίτλο τον τίτλο του έργου σας (αν επιθυμείτε/αν υπάρχει) και με ένδειξη "για τον Διαγωνισμό Τάδε (Ποίησης, Διηγήματος κλπ) και

ii) το δεύτερο θα αναγράφετε τα προσωπικά σας στοιχεία με τίτλο "Προσωπικά στοιχεία". Εντός θα αναγράφετε:

α) Ονοματεπώνυμο
β) Ψευδώνυμο
γ) Ηλικία
δ) Διεύθυνση κατοικίας
ε) Email
στ) Τηλέφωνο επικοινωνίας
ζ) Τίτλος έργου (αν υπάρχει) και το είδος που συμμετέχετε

Αν κάποιος υποψήφιος διαγωνίζεται σε παραπάνω από ένα είδη, θα αποστείλει ισάριθμα email με τα αντίστοιχα δύο συνημμένα αρχεία και με την αντίστοιχη ένδειξη. Τα αρχεία θα φορτώνονται στον υπολογιστή της Υπεύθυνης της Αναγνωστικής Επιτροπής, θα μετονομάζονται με αριθμό και το αρχείο προσωπικών στοιχείων δε θα ανοίγεται παρά μόνο σε περίπτωση διάκρισης, με απλή αντιστοιχία των αριθμών. Τα αριθμημένα διπλά αρχεία θα χωριστούν σε δύο φακέλους:
α) Διαγωνιζόμενα
β) Προσωπικά στοιχεία

Στους υπόλοιπους αναγνώστες θα δοθούν τα αριθμημένα διαγωνιζόμενα κείμενα, ενώ τα προσωπικά στοιχεία θα παραμείνουν στον υπολογιστή της Υπεύθυνου της Κριτικής Επιτροπής, η οποία δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη βαθμολόγηση, παρά μόνο στη συλλογή και συγκέντρωση βαθμών και αντιστοίχηση έργων με προσωπικά στοιχεία.

Λήξη προθεσμίας αποστολής email η 1η Γενάρη μετά τη 01:00 (ξημερώματα Πρωτοχρονιάς από 31 Δεκέμβρη προς 1 Γενάρη), η έναρξη αποστολής κειμένων και βαθμολόγησης των έργων από την αναγνωστική επιτροπή ορίζεται η 1η Γενάρη 2013 με προθεσμία την 22η Γενάρη 2013 και ενημέρωση των διαγωνιζόμενων για τ' αποτελέσματα μέχρι την 25η Γενάρη 2013.

Τρόπος βαθμολογίας

Οι αναγνώστες της επιτροπής θα λάβουν τα αρχεία (με την αρίθμηση και την ένδειξη του είδους που συμμετέχει ο γράφων) και σε τελικό φύλλο θα αντιστοιχίσουν τον αριθμό με την βαθμολογία.

Η βαθμολογία θα γίνει ατομικά και ξεχωριστά χωρίς από κοινού συζήτηση από την Αναγνωστική Επιτροπή η οποία αριθμεί μέλη με πρώτη ιδιότητα, την ιδιότητα του αναγνώστη. Οι βαθμολογίες είναι ισότιμες, ο μέσος όρος βγαίνει με ίση συμμετοχή κάθε ενός αναγνώστη, στην αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής. Για να προκύψει βαθμολόγηση για βραβεία θα πρέπει οι συμμετοχές σε κάθε κατηγορία να ξεπερνούν τις 5, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα χορηγηθούν μόνο έπαινοι συμμετοχής.

Η βαθμολογία θα γίνεται με βάση το 20. Διάκριση για το πρώτο βραβείο θα υπάρχει εφόσον ξεπερνά τους 18 βαθμούς, ενώ για το δεύτερο πρέπει να ξεπερνά τους 17 βαθμούς και για επαίνους του 16 βαθμούς. Σε περίπτωση ισοψηφίας δίνονται εξ ημισείας τα βραβεία, ενώ σε περίπτωση μη υπέρβασης του ορίου δε δίνεται το αντίστοιχο βραβείο.

Τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στους δημιουργούς, μα έχοντας το καθήκον να βοηθήσουν στην από κοινού από μέρους των καλλιτεχνικών ομάδων του Καλλιτεχνείου και λοιπούς συνεργάτες να διαδώσουν το πνεύμα εθελοντισμού στη Τέχνη με τη συνεργασία τους σε projects που μπορεί να ξεκινήσουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: