Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής: Η Δύναμη του Λόγου για Αλλαγή




To πρόγραμμα ‘Reading the Lines: the Transformative Power of Words’ («Διαβάζοντας τις γραμμές: η Δύναμη του Λόγου για Αλλαγή») αξιοποιεί αρχές της παιδαγωγικής κριτικού γραμματισμού με σκοπό να ενθαρρύνει και να καθοδηγήσει τους νεαρούς Κύπριους να χρησιμοποιήσουν δημιουργική γραφή / αφήγηση ως ένα περίτεχνο εργαλείο για να εκφραστούν για θέματα τα οποία τους είναι σημαντικά. Λογοτεχνικά έργα που αντικρίζουν τις αδικίες της εποχής μας συμβάλλουν στη δημιουργία μιας γενιάς κοινωνικά ενεργών δημιουργών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον λόγο για να εκφράζονται σε θέματα για τα οποία νιώθουν έντονα, συμμετέχοντας ενεργά στην κοινωνική κριτική.

Σας καλούμε να υποβάλετε μια κοινωνικής πλοκής σύντομη ιστορία, η οποία βρίσκεται σε αλληλεπίδραση αλλά και θίγει κοινωνικά φαινόμενα ή αδικίες της εποχής μας. Αφηγηθείτε μια ιστορία, η οποία να αναφέρεται σε ένα σημαντικό για σας θέμα, όχι πέραν των 1500 λέξεων, που να καταπιάνεται δημιουργικά με θέματα κοινωνικής, πολιτικής ή πολιτιστικής σημασίας. Για παράδειγμα, την εμπορία ανθρώπων, την παιδική κακοποίηση, την παιδική εργασία, τον εκφοβισμό, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τον ρατσισμό, την παγκόσμια φτώχεια, τον πόλεμο, την τρομοκρατία, την ανεργία και άλλα. Ψάχνουμε για δυνατά αφηγηματικά κείμενα (σύντομες ιστορίες), τα οποία συμβάλλουν στην ανάδειξη τέτοιων προβλημάτων μέσω της τέχνης της αφήγησης. Στους νικητές θα δοθούν χρηματικά βραβεία (300€, 200€, 100€) καθώς και βιβλία λογοτεχνίας.

Όροι συμμετοχής
Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος άτομα κάτοικοι Κύπρου, 15-35 ετών.
Το κείμενο μπορεί να είναι στην ελληνική, τουρκική ή αγγλική γλώσσα.
Το κείμενο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1500 λέξεις.
Τελευταία ημερομηνία συμμετοχής η 9η Ιουνίου 2013.

Τρόπος υποβολής: Το κείμενο να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνσηreadingthelines@hotmail.com ως συνημμένο αρχείο word, με διπλό διάστημα μεταξύ των γραμμών, σε γραμματοσειρά Arial 12pt. Ο τίτλος του αφηγήματός σας να είναι στο πάνω μέρος του κειμένου. Στον κορμό του ηλεκτρονικού μηνύματος να αναφέρετε μόνο το όνομα και την ηλικία σας.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου εξ ονόματος του προγράμματος «Διαβάζοντας τις Γραμμές». Το «Διαβάζοντας τις Γραμμές» είναι μέρος του χρηματοδοτούμενου από το UNDP-ACT προγράμματος Youth Power Small Grants. Οι απόψεις που εκφράζονται στην παρούσα ανακοίνωση είναι προσωπικές του συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Youth Power, των Ηνωμένων Εθνών ή των χωρών μελών, της UNDP ή της USAID.

Δεν υπάρχουν σχόλια: