Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Προκήρυξη 2ου Διαδικτυακού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Καλλιτεχνείου Αχαρνών





Προκήρυξη 2ου Διαδικτυακού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Καλλιτεχνείου Αχαρνών
Προκηρύσσεται ο 2ος Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών 2013-2014.
Το θέμα του Διαγωνισμού θεωρείται ελεύθερο. Και χρησιμοποιείται αυτό το ρήμα, διότι το πνεύμα που θα διακατέχει (ως έκταση, ως αρχική έμπνευση κι ως τελική δημιουργία) τον Διαγωνισμό είναι το "Ακαριαίο", η μικροποσότητα λόγου σαν την άκρη του μίτου της Αριάδνης. Οποιαδήποτε κατηγορία λόγου χωρίς ακριβείς κανόνες, χωρίς επονομασίες και κατηγορίες, υπακούοντας στη τέχνη που κυοφορείται εξωμήτρια των συνηθειών.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι γράφουν στην Νέα Ελληνική Γλώσσα και διαμένουν σε οποιοδήποτε μέρος. Η αποστολή θα γίνει με ηλεκτρονική αλληλογραφία στο email:logotexnikokafeneio@gmail.com

Κανονισμοί
Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν με οποιαδήποτε δημιουργία με την απαραίτητη προϋπόθεση το "Ακαριαίο".

Δεκτά θα γίνουν έργα μικρής έκτασης:
1. 150 χαρακτήρων (περιλαμβάνονται κενά και σημεία στίξης)

2. παραδοσιακές φόρμες ποίησης από την παγκόσμια λογοτεχνία (δεκαπεντασύλλαβος στίχος, χαϊκού κλπ)

3. σλόγκαν
4. εικονικά ποιήματα (ποιήματα που σχηματίζουν σχήμα μεγέθους 10cm επί 10cm) / σκαναρισμένη αποστολή
5. ποίηση του δρόμου / Στο Καλλιτεχνείο έχουμε ξεκινήσει τον διάλογο για την επανάχρηση του δημόσιου χώρου και την εξοικείωση των πολιτών με αυτόν δημιουργώντας μέσα σε αυτόν, αποφασίζοντας μέσα σε αυτόν, νιώθοντας οικεία μέσα σε αυτόν. Έτσι, ένας τοίχος παλιός που βάφτηκε κι άλλαξε με ένα μήνυμα πάνω (ή και μια ζωγραφιά) ή ένα άλλο σημείο εγκαταλελειμμένο, παρατημένο που ξαναπήρε ζωή μέσω του λόγου που χαράχτηκε πάνω του είναι το ζητούμενο. Ένας artιβισμός, ένας καθημερινός ακτιβισμός, δηλαδή που χρησιμοποιεί τη τέχνη. Απαιτείται φωτογραφία του πριν και του μετά και το κείμενο να είναι πρωτότυπη ποίηση. Σε περίπτωση που το κείμενο αποτελεί λεζάντα μιας εικόνας-ζωγραφιάς θεωρείται πιο ολοκληρωμένο έργο.

*Δεν αποζητούμε και βέβαια δεν εγκρίνουμε οποιαδήποτε φθορά ξένης περιουσίας. Ο μόνος στόχος πρέπει να είναι η ομορφιά σε μέρη που δεν υπάρχει!

- Η γραμματοσειρά να είναι 12 σε Arial με διάστιχο 1,5 και σε αρχείο .docx (Microsoft Word) ή .odt (Open Office) όσον αφορά έργα για 1, 2, 3.

- Μέγεθος Α4 σε .jpg, .png, .pdf όσον αφορά έργα για 4.

- Φωτογραφία ανάλυσης 728x1024 (τουλάχιστο) όσον αφορά έργα για 5

*Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργικότητα των συμμετεχόντων, η μύηση στην έκφραση και η μεστότητα, ο συμπυκνωμένος και σαφής λόγος, καθώς κι η εξωστρέφεια*
Ο Διαγωνισμός προκηρύσσεται την (Μεγάλη) Δευτέρα 29 Απρίλη 2013 και ορίζει την περίοδο δημιουργίας από 29/04 ως 29/09 (Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2013). Καθ' όλη τη διάρκεια αυτή κανένα έργο δεν πρέπει να αποσταλεί, καθώς θα διαγράφεται χωρίς καν να ανοιχτεί το mail και να αξιολογηθεί.
Η περίοδος κατά την οποία "ανοίγει" το mail και δεχόμαστε τις συμμετοχές είναι η Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη έως Τετάρτη 2 Οκτώβρη (30/09-02/10), δηλαδή διάστημα τριών ημερών. Μέσα στις 72 αυτές ώρες οι συμμετέχοντες πρέπει να αποστείλουν τα έργα τους (μέγιστος αριθμός: 3 έργα για κάθε κατηγορία).
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013 κι η βραδιά απονομής διακρίσεων θα οριστεί για τη "Λογοτεχνική Άνοιξη 2014" στα τέλη Δεκέμβρη.
ΑποστολήΑποστέλλετε κενό email στη διεύθυνση logotexnikokafeneio@gmail.com με θέμα (τίτλο του mail) "2ος Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών 2013-2014". Στο mail θα συνάψετε δύο αρχεία:
i) το πρώτο θα είναι το αρχείο με τα γραπτά με τα οποία διαγωνίζεστε, υπογεγραμμένο με ψευδώνυμο και με τίτλο τον τίτλο του έργου σας (αν επιθυμείτε/αν υπάρχει) και με ένδειξη (1, 2, 3, 4, 5)
ii) το δεύτερο θα αναγράφετε τα προσωπικά σας στοιχεία με τίτλο "Προσωπικά στοιχεία". Εντός θα αναγράφετε:
α) Ονοματεπώνυμο
β) Ψευδώνυμο
γ) Ηλικία
δ) Διεύθυνση κατοικίας
ε) Email
στ) Τηλέφωνο επικοινωνίας
ζ) Τίτλος έργου (αν υπάρχει) και αριθμός κατηγορίας.

Αν κάποιος υποψήφιος διαγωνίζεται σε παραπάνω από ένα είδη, θα αποστείλει ισάριθμα email με τα αντίστοιχα δύο συνημμένα αρχεία και με την αντίστοιχη ένδειξη. Τα αρχεία θα φορτώνονται σε προσωπικό υπολογιστή, θα μετονομάζονται με αριθμό και το αρχείο προσωπικών στοιχείων δε θα ανοίγεται παρά μόνο σε περίπτωση διάκρισης, με απλή αντιστοιχία των αριθμών. Τα αριθμημένα διπλά αρχεία θα χωριστούν σε δύο φακέλους:
α) Διαγωνιζόμενα
β) Προσωπικά στοιχεία
Στους υπόλοιπους αναγνώστες θα δοθούν τα αριθμημένα διαγωνιζόμενα κείμενα, ενώ τα προσωπικά στοιχεία θα παραμείνουν στον υπολογιστή του Υπεύθυνου της Αναγνωστικής Επιτροπής, ο οποίος θα κάνει τη συλλογή και συγκέντρωση των βαθμών και την αντιστοίχηση έργων με προσωπικά στοιχεία.

Περίοδος αποστολής email 26-27 Σεπτέμβρη 2013, η έναρξη βαθμολόγησης των έργων από την αναγνωστική επιτροπή ορίζεται η 1η Οκτώβρη 2013 με προθεσμία την 1η Νοέμβρη 2013 και ενημέρωση των διαγωνιζόμενων για τ' αποτελέσματα μέχρι την 8η Νοέμβρη 2013.
Τρόπος βαθμολογίας
Οι αναγνώστες της επιτροπής θα λάβουν τα αρχεία (με την αρίθμηση και την ένδειξη του είδους που συμμετέχει ο γράφων) και σε τελικό φύλλο θα αντιστοιχίσουν τον αριθμό με την βαθμολογία.

Η βαθμολογία θα γίνει ατομικά και ξεχωριστά χωρίς από κοινού συζήτηση από την Αναγνωστική Επιτροπή η οποία αριθμεί μέλη με πρώτη ιδιότητα, την ιδιότητα του αναγνώστη. Οι βαθμολογίες είναι ισότιμες, ο μέσος όρος βγαίνει με ίση συμμετοχή κάθε ενός αναγνώστη, στην αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής. Για να προκύψει βαθμολόγηση για βραβεία θα πρέπει οι συμμετοχές σε κάθε κατηγορία να ξεπερνούν τις 5, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα χορηγηθούν μόνο έπαινοι συμμετοχής.

Η βαθμολογία θα γίνεται με βάση το 20. Διάκριση για το πρώτο βραβείο θα υπάρχει εφόσον ξεπερνά τους 18 βαθμούς, ενώ για το δεύτερο πρέπει να ξεπερνά τους 17 βαθμούς και για επαίνους του 16 βαθμούς. Σε περίπτωση ισοψηφίας δίνονται εξ ημισείας τα βραβεία, ενώ σε περίπτωση μη υπέρβασης του ορίου δε δίνεται το αντίστοιχο βραβείο.

Τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στους δημιουργούς, μα έχοντας το καθήκον να βοηθήσουν στην από κοινού από μέρους των καλλιτεχνικών ομάδων του Καλλιτεχνείου και λοιπούς συνεργάτες να διαδώσουν το πνεύμα εθελοντισμού στη Τέχνη με τη συνεργασία τους σε projects που μπορεί να ξεκινήσουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Περισσότερα εδώ: http://www.kallitechnio.org/2013/04/2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: