Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

"Τελευταία χάρη", ποιητική συλλογή της Καραφύλλη Δήμητρας

Η αλήθεια είναι ότι κρατώ αυτό το βιβλίο πολύ καιρό στη βιβλιοθήκη μου όπως και πολλά άλλα χωρίς να προλαβαίνω να πω περισσότερα. Κάθε βιβλίο είναι ένα κοίταγμα στην ψυχή του ποιητή ή του συγγραφέα και είναι δύσκολο με δύο λόγια να αποτυπώσεις το ποιητικό "είναι" του άλλου ωστόσο νομίζω το οφείλω σε αυτή την ιδιαίτερη ποιήτρια.  Ευχαριστώ πολύ τον εξαιρετικό ποιητή Χάρη Μελιτά για την αποστολή του αλλά και όλων των ποιητικών του συλλογών του που κατά καιρούς έχω παραλάβει. Η δε ποιήτρια Καραφύλλη που δεν είναι πια εν ζωή με κέρδισε από την πρώτη της ποιητική συλλογή.  Η τελευταία της ποιητική συλλογή "τελευταία χάρη" όπως φαίνεται και από τον πρόλογο του Χάρη Μελιτά είναι ένα είδος επιλόγου σ' αυτό το ταξίδι της στο φως που ονομάζεται ζωή. Η ποιητική αυτή συλλογή αποτελείται από 20 μικρά ποιήματα και 30 χαϊκού. Υφολογικά η ποιήτρια κινείται όπως και στις προηγούμενες ποιητικές της συλλογές :"Γρήγορα στις οθόνες σας", "τρελή τυφλόμυγα" και στο "βάθος κήπος" με ελεύθερο στίχο, λιτό, άμεσο αλλά συνάμα διατηρώντας έναν ιδιαίτερο εσωτερικό ρυθμό και μια συμμετρία υπηρετώντας εξαιρετικά την τέχνη της. Επιπρόσθετα στο τελευταίο της αυτό έργο αιωρείται μια ατμόσφαιρα μεταφυσική, ο λόγος της γίνεται πιο  συγκεκριμένος και στοχαστικός και εισέρχεται με μεγάλη άνεση και στον κόσμο των χαϊκού:

"Χάνω τα τρένα
συγυρίζοντας ξανά
το παρελθόν μου"

Ποίηση υπαρξιακή, υπαινικτική με σαφείς αναφορές στο επικείμενο πέρασμα στον άυλο υπερβατικό κόσμο η ποιήτρια καταφέρνει άλλη μια φορά αν και απούσα να μας καθηλώσει με το λόγο της που στηλιτεύει την καθημερινή μας φοβία.


Τελευταία χάρη

Τη μέρα
που το συμβόλαιο μου
με τον ήλιο θα παγώσει
αγαπημένοι μου
μη με στεγάσετε
στον οικογενειακό.
Δε θέλω να περάσω
όλη τη ζωή μου
πεθαμένη.



Η Καραφύλλη αναμφισβήτητα καταφέρνει μέσα από την εξαιρετική χρήση της γλώσσας χρησιμοποιώντας εικόνες καθημερινές, κάνοντας χρήση του μεταφορικού λόγου άλλοτε χρησιμοποιώντας την ειρωνεία άλλοτε το χιούμορ και πάντα με αφοπλιστική ειλικρίνεια να περνά σπουδαία νοήματα για τη ζωή, τον έρωτα, το θάνατο με μια ευκολία αφοπλιστική κάνοντας τον αναγνώστη άμεσο κοινωνό της πνευματικής της υπεροχής.

Δείγμα γραφής:



Από τον πρόλογο του βιβλίου:



Δεν υπάρχουν σχόλια: