ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΟΥ (ΨΑΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ)

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ποιητικός διαγωνισμός από το Πολιτιστικό Σωματείο «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ»

Το Πολιτιστικό Σωματείο «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ» ανακοινώνει ότι προκηρύσσει τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό για νέους έως 25 ετών, για το έτος 2017.

Προθεσμία υποβολής έως 31 Οκτωβρίου 2017.
Οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μ’ ένα ποίημα τους μέχρι 80 στίχους σε τρία φωτοτυπημένα αντίτυπα σε ηλεκτρονική μορφή. Τα ποιήματα να σταλούν ταχυδρομικά με απλή επιστολή, όχι συστημένη στη διεύθυνση του Σωματείου, Δεληλάμπρου 36 Βύρωνας, 16232, Αθήνα.
Το ποίημα να σταλεί με ψευδώνυμο, ενώ τα πραγματικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου ποιητή (ονοματεπώνυμο-ηλικία-επάγγελμα-ταχυδρομική διεύθυνση-τηλέφωνο-σταθερό και κινητό) θα εμπεριέχονται σε σφραγισμένο εσώκλειστο φάκελο.
1ο Βραβείο: Διαμονή για 3 μέρες, 2 νύχτες για 2 άτομα στο ξενοδοχείο Periscope (με πρωινό) που βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία, στην καρδιά του Κολωνακίου.
2ο Βραβείο: Συλλεκτικό βιβλίο
3ο Βραβείο: Πίνακας ζωγραφικής
Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν έγκαιρα για την τελετή βράβευσης.
Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 6945 29 26 50 (κ. Γιώργος Σταυράκης) Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 π.μ έως 12:00 π.μ
E-mail: oikorufaioi@gmail.com
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μαρία Χατζηνικολάου                                                                        Γιώργος Σταυράκης     

Πηγή: vivlionet    

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Β’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ προκηρύσσουν τον Β’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ Διαγωνισμό ποίησης για το έτος 2017. 
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν Ελληνίδες και Έλληνες ανεξαρτήτως ηλικίας, γραμματικών γνώσεων, επαγγελματικών ασχολιών κ.λπ. είτε κατοικούν στην Ελλάδα και Κύπρο είτε διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, εφόσον έχουν την Ελληνική ή Κυπριακή υπηκοότητα και μπορούν να γράφουν στη νεοελληνική μας γλώσσα.

1. Ο Διαγωνισμός από φέτος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες :

Α) Νέων μέχρι 18 χρόνων.
Περλαμβανει:
1. Ποίηση Χαικού
2. Ποίηση σε ελεύθερο και έμμετρο στίχο

Β) Ενηλίκων.
Περιλαμβάνει:
1. Ποίηση Χαικού
2. Ποίηση σε ελεύθερο στίχο και έμμετρο στίχο
3. Σατιρική ποίηση
4. Ποίηση στην Κυπριακή διάλεκτο.( Ο διαγωνισμός αυτός αφορά μόνο Κύπριους ποιητές) 

2. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος σε όλα τα είδη λόγου, αλλά με ένα μόνο έργο τους, για κάθε είδος και οπωσδήποτε ανέκδοτο. 

3. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος πρέπει να στείλουν:
α) Ένα (1) ανέκδοτο Ποίημά τους, μέχρι 32 στίχους, με ψευδώνυμο.
Στην κατηγορια Χαικού μεχρι και 3 ποιήματα.
Το μέγεθος των χαρακτήρων να είναι 12. 

4. Το θέμα είναι ελεύθερο. 

5. Τα έργα, που θα σταλούν, θα πρέπει να είναι πληκτρολογημένα κι απαραιτήτως σε τρία (3) πανομοιότυπα αντίτυπα (καλής ευανάγνωστης εκτύπωσης), υπογεγραμμένα όλα με το ίδιο ψευδώνυμο. 

6. Οι διαγωνιζόμενοι να εσωκλείσουν σε μεγάλο φάκελο, ένα μικρότερο κλειστό φάκελο, όπου θα αναγράφεται το ψευδώνυμό τους και ο τίτλος του έργου ενώ μέσα σ’ αυτόν πρέπει να υπάρχουν τα εξής προσωπικά τους στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), e-mail (προαιρετικά), τίτλος του Έργου και το ψευδώνυμο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΗΣΗ ΧΑΙΚΟΥ Ο ΤΊΤΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.

7. Τα Έργα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά, με απλή επιστολή και όχι συστημένη, στη διεύθυνση ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΦΑΛΤΉΡΙΟ ΛΌΓΟΥ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ευμενίου Παναγιώτου , 14 Α, 3077 ΛΕΜΕΣΟΣ, υπ’ όψιν Άθου Χατζηματθαίου με ένδειξη αντίστοιχη προς το είδος στο οποίο συμμετέχουν, π.χ. «Για το Διαγωνισμό Ποίησης» ή “Για το Διαγωνισμό Χαικού ” κλπ.
Καθώς και η κατηγορία ΝΕΩΝ Ή ΕΝΗΛΙΚΩΝ. Στη θέση του αποστολέα να σημειωθεί μόνο το ψευδώνυμο. 

8. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2017

9. Θα απονεμηθούν 3 Βραβεία και 3 Έπαινοι, για το κάθε είδος. 

10. Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν έγκαιρα, για την τελετή βράβευσης, η ημερομηνία της οποίας θα κοινοποιηθεί, με νεότερη ανακοίνωση των Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού. 

11. Τα έργα δεν επιστρέφονται, ενώ τα μη διακριθέντα έργα θα καταστραφούν, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνισθέντων. Επειδή στα μη βραβευθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει η δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους. 

12. Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό συνεπάγεται και την αποδοχή, των ανωτέρω αναφερθέντων όρων. 

13. Έργα, τα οποία δεν πληρούν τους πιο πάνω όρους, απορρίπτονται. 

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:
00357 99604005, Άθως Χατζηματθαίου – h_athos@hotmail.com

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

"Τελευταία χάρη", ποιητική συλλογή της Καραφύλλη Δήμητρας

Η αλήθεια είναι ότι κρατώ αυτό το βιβλίο πολύ καιρό στη βιβλιοθήκη μου όπως και πολλά άλλα χωρίς να προλαβαίνω να πω περισσότερα. Κάθε βιβλίο είναι ένα κοίταγμα στην ψυχή του ποιητή ή του συγγραφέα και είναι δύσκολο με δύο λόγια να αποτυπώσεις το ποιητικό "είναι" του άλλου ωστόσο νομίζω το οφείλω σε αυτή την ιδιαίτερη ποιήτρια.  Ευχαριστώ πολύ τον εξαιρετικό ποιητή Χάρη Μελιτά για την αποστολή του αλλά και όλων των ποιητικών του συλλογών του που κατά καιρούς έχω παραλάβει. Η δε ποιήτρια Καραφύλλη που δεν είναι πια εν ζωή με κέρδισε από την πρώτη της ποιητική συλλογή.  Η τελευταία της ποιητική συλλογή "τελευταία χάρη" όπως φαίνεται και από τον πρόλογο του Χάρη Μελιτά είναι ένα είδος επιλόγου σ' αυτό το ταξίδι της στο φως που ονομάζεται ζωή. Η ποιητική αυτή συλλογή αποτελείται από 20 μικρά ποιήματα και 30 χαϊκού. Υφολογικά η ποιήτρια κινείται όπως και στις προηγούμενες ποιητικές της συλλογές :"Γρήγορα στις οθόνες σας", "τρελή τυφλόμυγα" και στο "βάθος κήπος" με ελεύθερο στίχο, λιτό, άμεσο αλλά συνάμα διατηρώντας έναν ιδιαίτερο εσωτερικό ρυθμό και μια συμμετρία υπηρετώντας εξαιρετικά την τέχνη της. Επιπρόσθετα στο τελευταίο της αυτό έργο αιωρείται μια ατμόσφαιρα μεταφυσική, ο λόγος της γίνεται πιο  συγκεκριμένος και στοχαστικός και εισέρχεται με μεγάλη άνεση και στον κόσμο των χαϊκού:

"Χάνω τα τρένα
συγυρίζοντας ξανά
το παρελθόν μου"

Ποίηση υπαρξιακή, υπαινικτική με σαφείς αναφορές στο επικείμενο πέρασμα στον άυλο υπερβατικό κόσμο η ποιήτρια καταφέρνει άλλη μια φορά αν και απούσα να μας καθηλώσει με το λόγο της που στηλιτεύει την καθημερινή μας φοβία.


Τελευταία χάρη

Τη μέρα
που το συμβόλαιο μου
με τον ήλιο θα παγώσει
αγαπημένοι μου
μη με στεγάσετε
στον οικογενειακό.
Δε θέλω να περάσω
όλη τη ζωή μου
πεθαμένη.



Η Καραφύλλη αναμφισβήτητα καταφέρνει μέσα από την εξαιρετική χρήση της γλώσσας χρησιμοποιώντας εικόνες καθημερινές, κάνοντας χρήση του μεταφορικού λόγου άλλοτε χρησιμοποιώντας την ειρωνεία άλλοτε το χιούμορ και πάντα με αφοπλιστική ειλικρίνεια να περνά σπουδαία νοήματα για τη ζωή, τον έρωτα, το θάνατο με μια ευκολία αφοπλιστική κάνοντας τον αναγνώστη άμεσο κοινωνό της πνευματικής της υπεροχής.

Δείγμα γραφής:



Από τον πρόλογο του βιβλίου:



3ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός με ελεύθερο θέμα

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, προκηρύσσουν τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης για το 2017,  με ελεύθερο θέμα.
Συνεχίζουμε ευδόκιμα με τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, μετά την επιτυχημένη και αύξουσα σε συμμετοχή και ποιότητα πορεία των δύο προηγούμενων ποιητικών διαγωνισμών.
Στόχος μας είναι η κατάθεση ελάχιστης αντιπροσφοράς στην ποιητικότητα της λευκαδίτικης φύσης και στην πηγαία ποιητική δημιουργία-λαϊκή και λόγια- που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησιού. Η  συνάντηση στον τόπο μας δημιουργών που διακονούν την ποίηση και η μεταξύ τους ευγενική άμιλλα είναι, πιστεύουμε, μια πράξη που προάγει την ομορφιά της τέχνης και μετατρέπει το συναίσθημα του ποιητή σε πράξη ανθρωπιάς για όλους.
OΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • Οι διαγωνιζόμενοι /-ες να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν ελληνική ή κυπριακή υπηκοότητα.
  • Τα ποιήματα που θα υποβληθούν να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.
  • Οι συμμετέχοντες/-ουσες καλούνται να υποβάλουν στο διαγωνισμό ένα τους ποίημα-σε παραδοσιακό ή μοντέρνο στίχο-, του οποίου η έκταση δεν θα ξεπερνά τους  50 στίχους.
  • Το διαγωνιζόμενο ποίημα δεν θα πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί ή να έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό.
  • Το ποίημα θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2017,  σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου. Τα αντίγραφα θα αποσταλούν μέσα σε φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται στη θέση του αποστολέα μόνον το ψευδώνυμο.
  • Σε μικρότερο φάκελο σφραγισμένο, στον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, θα περιέχονται δακτυλογραφημένα τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου  (ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου –και κινητού-, e-mail).
  • Η ταχυδρομική διεύθυνση στην οποία θα αποσταλεί ο φάκελος είναι: Προς το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, Σικελιανού 1, Τ.Κ. 311 00 Λευκάδα (Υπόψη κ. Ιωάννας Φίλιππα)- Για τον 3ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.
  • Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από πενταμελή επιτροπή ειδικών. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι.
  • Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στον Οκτώβριο του 2017.
  • Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει σε πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λευκάδας μέχρι το τέλος του 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 26450-26635 (κ. Ιωάννα Φίλιππα) και: 26450-22714 και 697 55 800 45 (κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού).
Πηγή:http://lefkadapress.gr

Λογοτεχνικός διαγωνισμός “Tabula Rasa” έως 30 Ιουνίου 2017!

Αναλυτικά:
“Αν μπορείτε να πείτε μια ιστορία με ακριβώς 50 λέξεις, που να ξεκινάει με τη φράση: «“Δε θα έπρεπε να ήμουν εδώ!”, σκέφτηκε καθώς…», τότε μπορείτε να πάρετε μέρος στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa”.
Δείξτε μας το ταλέντο σας και κερδίστε υποτροφίες αξίας 4.540 ευρώ, στα δημιουργικά μαθήματα της σχολής.
Όροι συμμετοχής:
1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο.
2. Τα κείμενα θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν τίτλο και να ξεκινάνε με τη φράση: «“Δε θα έπρεπε να ήμουν εδώ!”, σκέφτηκε καθώς…»
3. Οι λέξεις πρέπει να είναι μέχρι 50! (Εξαιρείται ο τίτλος και η πρώτη φράση) Κείμενα με περισσότερες λέξεις ή χωρίς την αρχική δοθείσα φράση, θα απορρίπτονται.
4. Το έργο σας θα πρέπει να είναι πρωτότυπο, να μην έχει βραβευτεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό, να μην έχει εκδοθεί ή δημοσιευθεί σε βιβλίο ή άλλο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό.
5. Μπορείτε να υποβάλετε μόνο ένα έργο. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το ονοματεπώνυμό σας.
6. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και οι κάτω των 18 με συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα.
7. Αν ξέρετε ελληνικά, μπορείτε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό από οποιαδήποτε χώρα της γης. Κείμενα από άλλο πλανήτη απορρίπτονται.
8. Τα έργα θα δημοσιευτούν στο Tabula Rasa Blog, με το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα την 1η Ιουλίου 2017 και θα τεθούν στην κρίση του κοινού για δεκαπέντε (15) μέρες, ώστε να επιλεχθεί το καλύτερο. Από την δημοσίευση και έπειτα, οι συγγραφείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια, για να αυξήσουν τις πιθανότητες της νίκης τους. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι κάθε συμμετέχων είναι κάτοχος και έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των προσωπικών στοιχείων που δηλώνει.
9. Τα έργα θα δημοσιευτούν με σειρά αποστολής. Το κείμενο που στάλθηκε πρώτο θα εμφανίζεται πρώτο, το επόμενο δεύτερο κ.ο.κ.
10. Τα έργα θα πρέπει να σταλούν με e-mail στο info@tabula.gr με την ένδειξη “Για το διαγωνισμό Tabula Rasa”, έως και τις 30 Ιουνίου 2017.
11. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν όρους και ημερομηνίες του παρόντος διαγωνισμού.
12. Σε κάθε περίπτωση οι χρήστες – συμμετέχοντες δεσμεύονται ότι τα κείμενα που θα στείλουν δεν έχουν περιεχόμενο παράνομο ή ανήθικο ή υβριστικό ή δυσφημιστικό, δεν θίγουν κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα, δεν προσβάλλουν προσωπικά δεδομένα ή το δικαίωμα της προσωπικότητας οποιουδήποτε τρίτου, δεν προσβάλλουν οποιαδήποτε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικά δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου, δεν ενεργούν μέσα στα πλαίσια των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, δεσμευόμενοι από τους νόμους του ελληνικού κράτους και την ισχύουσα νομοθεσία και γενικώς δεν εμπεριέχουν περιεχόμενο, που είναι αντίθετο με το Νόμο, τα ήθη ή αντιτίθενται στις Συνταγματικές έννοιες της προστασίας της ζωής, της τιμής, της περιουσίας, της αξίας του ανθρώπου, ή συγκροτούν την υποκειμενική ή αντικειμενική υπόσταση οιουδήποτε εγκλήματος ή χαρακτηρίζονται από ρατσιστική διάθεση ή εμπεριέχουν περιεχόμενο που προσβάλλει το Δημοκρατικό Πολίτευμα, το δικαίωμα ανεξιθρησκίας, την προστασία των μειονοτικών ομάδων, δεν προωθούν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, ούτε προσβάλλουν τα ατομικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Σε περίπτωση παράβασης κάποιου από τα ανωτέρω αναφερθέντα που αφορούν σε υποχρεώσεις των συμμετεχόντων, οι διοργανωτές ουδεμία ευθύνη φέρουν και δύνανται κατά την αποκλειστική κρίση τους να μην δημοσιεύσουν κείμενα τα οποία δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
13. Διευκρινίζεται ότι για την συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν απαιτείται η αγορά κάποιου προϊόντος, ούτε υπάρχει κάποια χρέωση για τους συμμετέχοντες.
Πηγή: vivlionet.gr

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Φεστιβάλ της Άμμου


Αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ με ποίηση, πεζογραφία, φωτογραφία, θέατρο και πολλή μουσική! Γράψτε ένα διήγημα μέχρι 1000 λέξεις ή ένα ποίημα και στείλτε το στο φεστιβάλ της Άμμου. Ραντεβού στα Κουφονήσια, 25 και 26 Αυγούστου!
 Θέμα: Μικρές Επαναστάσεις

 7ος Διεθνής διαγωνισμός διηγήματος
Οι Παράξενες Μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο μαζί με την ιστοσελίδα www.eyelands.grτον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με έδρα την Ελλάδα.
Κάθε χρόνο κυκλοφορεί η ανθολογία με τα καλύτερα διηγήματα του ελληνικού τμήματος αλλά και ξεχωριστή αγγλόφωνη έκδοση με τα καλύτερα διηγήματα του διεθνούς τμήματος.
Πρώτο βραβείο σε κάθε τμήμα του διαγωνισμού μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές σε στούντιο σε μαγευτική παραλία της νότιας Κρήτης!
Θέμα: Παράξενοι έρωτες

                                                                                                              EYELANDS 7th INTERNATIONAL SHORT STORY CONTEST - 2017
The contest runs from March 20th through June 20th, 2017 / The theme of the contest this year is «Strange love affairs» / First prize: A week holiday in the island of Crete (for 2 persons)
First three winners stories published in two different anthologies (Greek and English). / Judge: Maria Psoma-Petridou / 
All the stories of the Short List will be published in a special English edition, released through amazon.com & strangedays books. Entry fee: 10 €
-- See more: www.eyelands.gr  / English section  / Also: www.strangedaysbooks.gr

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες του eyelands.gr
και των εκδόσεων Παράξενες Μέρες
αλλά και στη σελίδα του Φεστιβάλ της Άμμου

Στις 20 Ιουνίου
Ξεκινάει ο δεύτερος διαγωνισμός μυθιστορήματος που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017 αλλά και ο δεύτερος τοπικός διαγωνισμός  Παράξενες μέρες στις πόλεις,  με διηγήματα για το Ηράκλειο. Ο διαγωνισμός διηγήματος για την πόλη θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Περισσότερες λεπτομέρειες στις 20 Ιουνίου
                                                                                                                                                               Αποτελέσματα
7ος Διεθνής διαγωνισμός διηγήματος
Διεθνές τμήμα : 10 Σεπτεμβρίου 2017
Ελληνικό τμήμα: 20 Σεπτεμβρίου 2017
Παρουσίαση συλλογών: Νοέμβριος 2017

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

4ος διαγωνισμός συγγραφής σεναρίου


Αναλυτικά:
 
"Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προκηρύσσει τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου για Ταινία Μικρού και Μεγάλου Μήκους. 
 
1. Πρωτότυπου Έργου 
 
2. Διασκευασμένου Ελληνικού Λογοτεχνικού Έργου 
 
Σενάρια μπορείτε να αποστείλετε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017
 
Για πλήρη ενημέρωση, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο www.senariografoi.gr και για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Κακαβά στη διεύθυνση akakavas@hol.gr ή στο τηλέφωνο 6932089819."
 

Το θέατρο στην ποίηση. Νέο βιβλίο από τη Μίνα Ξηρογιάννη

Η ποιήτρια ,φιλόλογος και θεατρολόγος Ασημίνα Ξηρογιάννη ανθολογεί 55 σύγχρονους  'Ελληνες  ποιητές και ποιήτριες σε έναν τόμο που περιέχει ποιήματα για το θέατρο και μέσα στον οποίο συνομιλούν διαφορετικές γενιές Ελλήνων δημιουργών. Είναι η πρώτη φορά που μια ανάλογη ανθολογία εκδίδεται στην Ελλάδα και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ποιητή, για κάθε άνθρωπο του θεάτρου, για κάθε φιλόλογο και για όσους αγαπούν την ποίηση και το θέατρο.
«Πώς ανιχνεύεται οτιδήποτε θεατρικό μέσα σε αυτά τα ποιήματα; Ποιες συνδέσεις με έργα, δημιουργούς και διαδικασίες; Μπορούν το θέατρο και η ιστορία του να χωρέσουν στην ποίηση; Πώς συνδιαλέγονται οι δύο τέχνες;»
(Από το εισαγωγικό σημείωμα της ανθολόγου)

Στην ανθολογία συμμετέχουν με ποιήματά τους:

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Αντιόπη Αθανασιάδου, Βαγγέλης Αλεξόπουλος, Βασίλης Αμανατίδης, Νάσος Βαγενάς, Νάνος Βαλαωρίτης, Καίτη Βασιλάκου, Γιώργος Βέης, Ιωσήφ Βεντούρας, Χάρης Βλαβιανός, Στέλλα Βοσκαρίδου, Σπύρος Λ. Βρεττός, Αγγέλα Γαβρίλη, Γιώργος Γκανέλης, Εσμεράλδα Γκέκα, Ελένη Γκίκα, Άννα Γρίβα, Γιώργος Γώτης, Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου, Νίκος Ερηνάκης, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Μαρία Κουλούρη, Θανάσης Κριτσινιώτης, Φροσούλα Κολοσιάτου, Χάρις Κοντού, Κατερίνα Κούσουλα, Χλόη Κουτσουμπέλη, Στάθης Κουτσούνης, Ελευθερία Κυρίτση, Γιάννης Β. Κωβαίος, Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Λίλλης, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Αλέξιος Μάινας, Χάρης Μελιτάς, Νεκταρία Μενδρινού, Γιώργος Μοράρης, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Άγης Μπράτσος, Χαρίλαος Νικολαΐδης, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Έκτωρ Πανταζής, Όλγα Παπακώστα, Ειρήνη Παραδεισανού, Τίτος Πατρίκιος, Γιολάντα Πέγκλη, Σταμάτης Πολενάκης, Κώστας Θ. Ριζάκης, Νίκος Σκούφος, Αλέξης Σταυράτης, Γιάννης Στίγκας, Γιώργος Τζιας, Θωμάς Τσαλαπάτης


Επιμέλεια: Ασημίνα Ξηρογιάννη, Αγγέλα Γαβρίλη




Εξώφυλλο: Κυριάκος Γουνελάς


Ετήσιος Λογοτεχνικός διαγωνισμός από τον Ελληνο - Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο

“Ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος διοργανώνει τον ετήσιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά και λoγοτεχνικά δρώμενα της ομογένειας στην Αυστραλία.
Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός καλύπτει έργα γραμμένα στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, από συγγραφείς που διαμένουν στην Αυστραλία, στις ακόλουθες κατηγορίες:  ποίηση, διήγημα και μονόπρακτο θεατρικό έργο.
Η συμμετοχή στον Λογοτεχνικό διαγωνισμό είναι ανοικτή στα μέλη και στους υποστηρικτές του ΕΑΠΣ. Με τη συμμετοχή όλων μας θα αναβαθμιστεί ο θεσμός και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατό περισσότερα συμμετέχοντα άτομα να παρουσιάσουν αδημοσίευτες εργασίες τους στο ευρύτερο κοινό. Φέτος η προθεσμία υποβολής έργων για συμμετοχή στον Διαγωνισμό  λήγει την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017.
Προσβλέποντας στη θετική ανταπόκρισή σας, παραθέτουμε τον Κανονισμό του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού καθώς και τη αίτηση συμμετοχής που μπορείτε να υποβάλετε μαζί με τα έργα σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση gaclitcomp@gmail.com
Τα έργα που θα πάρουν το Πρώτο Βραβείο στην κάθε κατηγορία και στην καθεμιά από τις δύο γλώσσες θα δημοσιευθούν στο Τεύχος 63, 2017 του ετήσιου δίγλωσσου περιοδικού του Πολιτιστικού Συνδέσμου Αντίποδες. Τα αποτελέσματα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού θα αναγγελθούν σε ειδική εκδήλωση που θα συμπεριλαμβάνει την παρουσίαση του περιοδικού Αντίποδες την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στην Αίθουσα του Παναρκαδικού Συλλόγου « Ο Κολοκοτρώνης» , 570 Victoria Street, North Melbourne.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2017
  • Ο Διαγωνισμός καλύπτει έργα γραμμένα στην Eλληνική ή Aγγλική γλώσσα στις εξής κατηγορίες: ποίηση, διήγημα και μονόπρακτο θεατρικό έργο από συγγραφείς που διαμένουν στην Αυστραλία, ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Άτομα που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής που μπορούν να κατεβάσουν από την ιστοσελίδα του Ελληνο-Aυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου (www.gacl.com.au) και να τη στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού: gaclitcomp@gmail.com (ή να χρησιμοποιήσoυν την αίτηση που παραθέτουμε στο τέλος αυτής της επιστολής και να την αποστείλουν ηλεκτρονικά).
  • Η αξιολόγηση θα είναι διαφορετική για την κάθε γλώσσα.
  • Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος σε μια ή όλες τις κατηγορίες και σε μία ή και στις δύο γλώσσες, με ένα μόνο έργο στην κάθε κατηγορία.
  • Έργα που ξεπερνούν τα καθορισμένα για κάθε κατηγορία όρια μεγέθους, όπως παρουσιάζονται παρακάτω, θα απορρίπτονται αυτομάτως πριν καν σταλούν στην Kριτική Eπιτροπή.
  • Όρια: Ποίημα 100 στίχοι (γραμμές), Διήγημα 2000 λέξεις, Μονόπρακτο 15 λεπτά (διάρκεια)
  • Κάθε έργο πρέπει να είναι αυθεντικό και να μην έχει δημοσιευθεί ή προωθηθεί σε άλλους φορείς.
  • Κάθε έργο θα υπογράφεται μόνο με ψευδώνυμο και το ίδιο ψευδώνυμο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για όλα τα έργα που υποβάλλονται από το ίδιο πρόσωπο.
  • Κάθε έργο πρέπει να αποσταλεί (Word document attachment) αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση  gaclitcomp@gmail.com. Στην ίδια διεύθυνση, και με τον ίδιο τρόπο αλλά σε χωριστό κείμενο, θα πρέπει να αποσταλούν και τα προσωπικά στοιχεία εκείνων που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, που θα περιλαμβάνουν το ψευδώνυμο, το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και τηλέφωνό τους, καθώς και τον αριθμό στίχων για τα ποιήματα, και λέξεων για τα διηγήματα.
  • Το Πρώτο Βραβείο σε κάθε κατηγορία και σε κάθε γλώσσα θα είναι ένα αναμνηστικό δίπλωμα και μια επιταγή χρηματικού ποσού. Στο Δεύτερο καιΤρίτο Βραβείο καθώς και στους Επαίνους (αν υπάρχουν) θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα και βιβλία.
  • Τα έργα που θα πάρουν το Πρώτο Βραβείο σε κάθε κατηγορία και στην κάθε μια από τις δύο γλώσσες θα δημοσιευθούν στο περιοδικό Αντίποδες, τεύχος 63, 2017, που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της απονομής των βραβείων, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στον Παναρκαδικό Σύλλογο, 570 Victoria Street North Melbourne, από τις 3:00 μμ.
 _______________________________________________________________
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΑΠΣΜ 2017
Ονοματεπώνυμο: ……………………………………………………………………………………………………………….
Διεύθυνση: …………………………………………………………………………………………………………………………..
Τηλέφωνο: ……………………………………………E-mail: ……………………………………………………………..
Τίτλος/τίτλοι έργου/έργων
που υποβλήθηκε/υποβλήθηκαν:……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Γλώσσα/ες έργων που υποβλήθηκαν:…………………………………………Ψευδώνυμο:…………………………………………………..
Ο/H κάτωθι υπογράφων/υπογράφουσα δηλώνω ότι:
  1. Είμαι ο/η συγγραφέας του/των ανωτέρου έργου/έργων.
  2. Τα έργα είναι αυθεντικά και δεν έχουν δημοσιευτεί ή προωθηθεί σε άλλους φορείς.
  3. Επιτρέπω στον Πολιτιστικό Σύνδεσμο να κάνει τις απαραίτητες συντακτικές ή και ορθογραφικές αλλαγές άν το έργο μου βραβευτεί και δημοσιευτεί στο τεύχος 63 του      περιοδικού «Αντίποδες» 2017.
Υπογραφή:………………………………………………………………………………………………………………….
Παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε την αίτηση αυτή ηλεκτρονικά μαζί με τα έργα σας στη διεύθυνση gaclitcomp@gmail.com

Κρίσεις για τη λογοτεχνική παραγωγή του 2016 (Βραβεία Αναγνώστη) 1

H Κριτική Επιτροπή του Αναγνώστη δημοσιεύει σκέψεις για την εκδοτική παραγωγή του 2016 στις κατηγορίες ‘μυθιστόρημα’, ‘διήγημα-νουβέλα’, ‘ποίηση’, ‘δοκίμιο’ και ’πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι και ποιητές’.

Η διαδικασία προεπιλογής των έργων που περιελήφθησαν στις βραχείες λίστες δεν υπήρξε εύκολη. Λίγα ήταν τα κείμενα που ξεχώρισαν αυτονοήτως  για τη συνθετική και εκφραστική τους αρτιότητα, ενώ ταυτόχρονα έμειναν εκτός λίστας κείμενα που, υπό οριακώς διαφορετικές προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να εμφανιστούν στις γραμμές της.
Μυθιστόρημα
Πληθωρική ήταν και η φετινή μυθιστορηματική παραγωγή, με μεγάλη ποικιλία θεματικών και υφολογικών τρόπων και ταυτόχρονη αποτύπωση της ίδιας αμήχανης διάθεσης που είχε επισημανθεί και για την παραγωγή του 2015. Καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική συνθήκη, το μυθιστόρημα μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, δοκιμάζοντας αφηγηματικές φόρμες, αναζητώντας νέα θεματολογία, προσπαθώντας να συντονιστεί με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Θα έλεγε κανείς πως η ελληνική μυθιστοριογραφία δοκιμάζει τις δυνάμεις της και τα όρια της αντοχής της.
Μέσα σε ένα τέτοιο ανομοιογενές τοπίο, η αναγνώριση τάσεων και κοινών χαρακτηριστικών καθίσταται προβληματική και ίσως επικίνδυνη. Παρ’ όλα αυτά είναι φανερό πως εξακολουθεί το άνοιγμα του ελληνικού μυθιστορήματος προς τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα της εποχής, με ταυτόχρονη υποχώρηση του μυθιστορήματος της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Όσο για τους συγγραφείς που καταπιάνονται μαζί της, αυτοί αποφεύγουν πλέον την προγενέστερη καταγγελτική οργή, ενώ την αρχική, συχνά επιφανειακή, ενασχόλησή τους με το θέμα έχει διαδεχθεί μια περίοδος αναδίπλωσης, κατά την οποία είτε η κρίση ενσωματώνεται στην κανονικότητα της καθημερινότητας είτε καταλαμβάνει θέση φόντου. Η αδιάπτωτα ανοδική πορεία του αστυνομικού αφηγήματος στην Ελλάδα, που καιρό τώρα επιδεικνύει κείμενα τα οποία συνδυάζουν το αίνιγμα με τη λογοτεχνικότητα, συνεχίστηκε και το 2016, με την άνοδο του αριθμού αλλά και της ποιότητας των σχετικών έργων να αποτυπώνεται και στη σημαντική αντιπροσώπευσή του είδους στη βραχεία λίστα των βραβείων.
Έτσι, η βραχεία λίστα περιέχει έργα που καλύπτουν μια ευρύτατη ειδολογική γκάμα, από ιστορικά και αστυνομικά μυθιστορήματα, μέχρι σατιρικές τοιχογραφίες του ελληνικού υποκόσμου και μικρά οικογενειακά δράματα, κείμενα με τραγική και άλλα με κωμική υφή, κείμενα που συνομιλούν με τρέχοντα ζητήματα όπως η τρομοκρατία, κείμενα που καταφεύγοντας στο ιστορικό παρελθόν συνομιλούν με τη φιλοσοφία, τη βιογραφία και τη γεωγραφία,ενώ συνάμα εγείρονται προβληματισμοί για την παγκοσμιοποίηση και τις ανισορροπίες που επιφέρει.
Διήγημα-νουβέλα
Υποτονικότερη σε σχέση προς το παρελθόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή παραγωγή στην κατηγορία ‘διήγημα-νουβέλα’. Παρά την καλή τους φήμη, ολιγάριθμες ήταν οι μικρής φόρμας συλλογές που έφεραν μια ευδιάκριτη υφολογική και θεματική σφραγίδα. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, οι μορφικοί ή γλωσσικοί πειραματισμοί που επιχειρήθηκαν αποδείχθηκαν άστοχοι, χωρίς επαρκή συστοιχία με το περιεχόμενο κάθε διηγήματος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,  ξεχώρισαν έργα που διακρίνονται για την ενιαία σύλληψη τους. Στη βραχεία λίστα περιελήφθησαν τέσσερις πολυεστιακές ή εντέχνως αποδιαρθρωμένες νουβέλες και έξι σφιχτοδεμένες συλλογές διηγημάτων, στις οποίες εναλλάσσονται ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας με σκληρές ρεαλιστικές ιστορίες σε γωνιές της απορφανισμένης από αισθήματα μεγαλούπολης, μικροσκοπικές ιστορίες και αυτοβιογραφικά θραύσματα ζωής με ασθμαίνουσες ψυχογραφικές αφηγήσεις.
Δοκίμιο
Το παραγκωνισμένο από το αναγνωστικό κοινό είδος του ‘λογοτεχνικού δοκιμίου’ και της ‘φιλολογικής μελέτης’ άντεξε και το 2016 χάρη στην επίμονη συγγραφική βούληση των δημιουργών και τη γενναιόδωρη φροντίδα των εκδοτών. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν ασχολήθηκε με γενικότερα ζητήματα των σχέσεων κοινωνίας-λογοτεχνίας-ιδεών, αλλά εστίασε στη διερεύνηση κλασικών κειμένων καθιερωμένων συγγραφέων.
Η τελική λίστα της φετινής παραγωγής περιλαμβάνει ετερόκλιτες ερεθιστικές μελέτες και συλλογές κειμένων διαφορετικών θεωρητικών αφετηριών: νέες προσεγγίσεις στο δημοτικό τραγούδι, στα ομηρικά κείμενα, στη σκέψη Ελλήνων διανοουμένων της μεταβυζαντινής εποχής, σε ζητήματα φιλολογίας και ποιητικής. Η πρωτοτυπία δεν λείπει, συχνά το ύφος κερδίζει πιο πολύ κι από το περιεχόμενο, η πολυεργαλειοθήκη που οι σύγχρονοι δοκιμιογράφοι-μελετητές υιοθετούν ανανεώνει τη λογοτεχνία που μελετάται αέναα με νέα πρίσματα.
Πρωτοεμφανιζόμενοι στην πεζογραφία
Και το 2016 οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς κατέλαβαν σημαντική μερίδα της συνολικής πεζογραφικής παραγωγής τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη φόρμα. Για άλλη μια χρονιά δεν παρατηρούνται κοινές τάσεις και κοινές αναφορές που θα επέτρεπαν να γίνει λόγος για μια συγκεκριμένη φυσιογνωμία της νεότερης γενιάς πεζογράφων – αντίθετα καθένας φαίνεται να αντλεί από μια ολοένα διευρυνόμενη δεξαμενή επιρροών στην προσπάθειά του να διαμορφώσει το προσωπικό του ιδίωμα.
Στη βραχεία λίστα των φετινών βραβείων μπορεί έτσι να εντοπίσει κανείς κείμενα εντελώς διαφορετικών αφετηριών, στοχεύσεων και τρόπων: από μεταμοντέρνα παιχνίδια μέχρι (σπανιότερα, είναι η αλήθεια) κλασικότροπες αφηγήσεις ή σκοτεινές αλληγορίες, που εκφράζονται με διάφορες φόρμες, από το μικροδιήγημα μέχρι και το μυθιστόρημα. Ο μοναδικός ίσως κοινός τόπος αυτής της ετερόκλιτης παραγωγής, στα πιο αξιόλογα τουλάχιστον δείγματά της, είναι η ιδιαίτερη μέριμνα για τη γλώσσα και το ύφος. Ευφάνταστοι ή χειρουργικά ακριβείς, χειμαρρώδεις και πληθωρικοί ή λιτοί και μετρημένοι, οι νεότεροι πεζογράφοι μοιάζει να αποδίδουν στη γλώσσα όλο και κεντρικότερο ρόλο μέσα στο λογοτεχνικό εγχείρημα.
Ποίηση
Παλαιότεροι, καταξιωμένοι ποιητές μαζί με δυναμικές παρουσίες εκπροσώπων νεώτερων γενεών αλλά και όψιμες, πλην ώριμες εμφανίσεις συγκροτούν τη φετινή “βραχεία λίστα” της ποίησης. Αν κάτι μπορεί κανείς να παρατηρήσει χωρίς να φοβηθεί ότι μεροληπτεί ή αστοχεί, είναι ότι δεν λείπουν οι ποιήτριες και οι ποιητές που επιχειρούν ευρύτερες συνθέσεις: αρκετές συλλογές συνιστούν ενιαίο, σπονδυλωτό ποιητικό έργο ενώ και οι κλασικές “συλλογές” είναι ιδιαίτερα συνεκτικές και προσεχτικά συγκερασμένες. Η υφολογική και θεματική ποικιλία θα κρατήσουν ενεργό το ενδιαφέρον και του πλέον δύσπιστου αναγνώστη. Είναι, τέλος, φανερό -και ελπιδοφόρο- το γεγονός ότι η ρυθμικότητα και η μουσικότητα αποτελούν εμφανώς αντικείμενο μέριμνας. Οι ποιητές καλλιεργούν όχι μόνο την καινοτομία αλλά και την παράδοση, έχοντας εξίσου στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον όπως και στις απαρχές. Όχι, ούτε η φετινή “βραχεία λίστα”, που προέκυψε αβίαστα αλλά και αναγκάστηκε να αφήσει έξω αξιόλογα βιβλία, δεν μαρτυρά σημάδια κρίσης στη σύγχρονη ελληνική ποίηση.
Πρωτοεμφανιζόμενοι στην ποίηση
Διαφορετικά είναι τα πράγματα φέτος στους “πρωτοεμφανιζόμενους” στην ποίηση όπου η βραχεία λίστα συγκροτήθηκε με αρκετή δυσκολία. Δεν θα πρέπει όμως να ακουστούν υπερβολές σχετικά με το φαινόμενο αυτό. Είμαστε μια μικρή γλώσσα και η ποίηση ένα είδος δύσκολο και απαιτητικό: δεν είναι καθόλου περίεργο να μη δημοσιεύονται σε ετήσια βάση πολυάριθμες αξιόλογες συμβολές πρωτοεμφανιζόμενων, δηλαδή νέων σε ηλικία ποιητών. Το αντίθετο θα δημιουργούσε εύλογα καχυποψία.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας, Χρίστος Κυθρεώτης, συγγραφέας, Κώστας Παπαγεωργίου, ποιητής – κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργος Περαντωνάκης, φιλόλογος -κριτικός λογοτεχνίας, Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλόλογος – κριτικός λογοτεχνίας, Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια – κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας.