ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΟΥ (ΨΑΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ)

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Συμμετοχή σε Βιβλία Φαντασίας

Συμμετοχή σε Βιβλία Φαντασίας. Οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές δίνουν την ευκαιρία σε νέους -και όχι μόνο- συγγραφείς, να δουν τις ιστορίες τους σε έντυπη μορφή, μέσα από τις νέες ανθολογίες που ετοιμάζονται. 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους και μπορείτε να στείλετε τη δική σας ιστορία μέχρι και 25 Νοεμβρίου (δώσαμε παράταση!). Η παρουσίαση των ανθολογίων θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στις Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα. Μέχρι τότε όμως, δείτε τις πληροφορίες των ανθολογιών!
Περισσότερα στο : http://universe-pathways.blogspot.com/

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Παρουσίαση νέας ποιητικής συλλογής της Χρυσούλας Λουλοπούλου

Το ΠΟ.Κ.Ε.Λ. παρουσιάζει την ποιήτρια, Χρυσούλα Λουλοπούλου.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, παρουσιάζει στο κοινό της Λάρισας, την ποιήτρια Χρυσούλα Λουλοπούλου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018, στις 7:00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
Για τη Χρυσούλα Λουλοπούλου θα μιλήσει η Λαρισαία ποιήτρια, Χρύσα Μαστοροδήμου, η οποία έχει αναλάβει και το συντονισμό της εκδήλωσης. Η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Γιάννουλης, με μαέστρο τη Δήμητρα Τσερώνη, θα αποδώσει ελληνικά τραγούδια, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν ο Δημήτρης Σακατζής, ο Βασίλης Καραβίδας, η Ζωή Γιουρούκη, η Αναστασία Κιούση, η Ευγενία Αλεξοπούλου, η Μαρία Γιάτσα, η Έλενα Κοροβέση, η Ιωάννα Γιάτσα και ο Αργύρης Γιουρούκης, πρόεδρος του ΠΟ.Κ.Ε.Λ., ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιμέλεια της παρουσίασης.
Η Χρυσούλα Λουλοπούλου έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία κι έχει εργαστεί στη Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση. Έχουν εκδοθεί 2 ποιητικές της συλλογές («Κόκκινος πίδακας» και «Δις εξαμαρτείν») και 3 μυθιστορήματά της («Η Πρώτη Ευγενική Αλήθεια», «Ο ψίθυρος του Θεού στο αυτί μου», «Όσα ποτέ δεν είπαμε»). Έχει εκδοθεί το παραμύθι «Το Πάσχα του Πέπερ», ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν 2 παραμύθια της («Το δέντρο της αληθινής ευχής», «Η πριγκίπισσα που δεν έτρωγε μελιτζάνες»). Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και το τραγούδι, είναι ραδιοφωνική παραγωγός και το θεατρικό της έργο «Αντίο μαμά», ανέβηκε από το Θέατρο «Μω», στην Κατερίνη.


Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Τόλια δωρεάν από τα λογοτεχνικά επίκαιρα

(Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ)
Στα πλαίσια της διάδοσης λογοτεχνικών έργων που διατίθενται ελεύθερα από τους δημιουργούς τους, διατίθεται η ποιητική συλλογή «Ασκήσεις συναισθήματος» του Γιάννη Τόλια τον οποίο ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση του ψηφιακού βιβλίου για τους φίλους της ιστοσελίδας.

Αν επιθυμείτε να στείλετε στην ιστοσελίδα βιβλίο σας σε ψηφιακή μορφή για να διαδοθεί ελεύθερα στους εκατοντάδες φίλους της ιστοσελίδας, διαβάστε σχετικά με την ενότητα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ και την αποστολή λογοτεχνικών έργων στην ιστοσελίδα: http://logotexnika-epikaira.blogspot.gr/2009/10/blog-post_13.html

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα ψηφιακά βιβλία της ενότητας ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ της ιστοσελίδας Λογοτεχνικά Επίκαιρα στη δ/νση: http://logotexnika-epikaira.blogspot.gr/search/label/%CE%94%CE%A9%CE%A1%CE%95%CE%91%CE%9D%20%CE%A8%CE%97%CE%A6%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%91%20%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%91

Εύχομαι καλή ανάγνωση!
Θοδωρής Βοριάς
http://vorias.blogspot.gr http://logotexnika-epikaira.blogspot.gr

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ευχαριστώ πολύ τη Μίνα Ξηρογιάννη που δημοσίευσε στο αξιόλογο περιοδικό fractalart.gr μια κριτική μου για το έργο της.
Αναδημοσίευση από: http://fractalart.gr/epeigoysa-poiisi/

Επείγουσα ποίηση
Γράφει η Χρύσα Μαστοροδήμου // *

Ασημίνα Ξηρογιάννη «Εποχή μου είναι η Ποίηση», εκδ. Γαβριηλίδης

Είχα την τύχη και τη χαρά να γνωρίσω τη Μίνα Ξηρογιάννη στις αρχές του 2009 σε μια απονομή βραβείων από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών όπου η Ξηρογιάννη είχε βραβευτεί για τη Νουβέλα της «Το σώμα του έγινε σκιά».
Ο αυθορμητισμός της, το ανεπιτήδευτο ύφος της και η πνευματική της ακτινοβολία μου είχαν κάνει εξαρχής πολύ θετική εντύπωση και ήταν η αφορμή που άρχισα να γνωρίζω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να έχω κάποια επαφή μαζί της. Έκτοτε παρακολουθώ την πολύ θετική πορεία της στην ποίηση και στη γραφή γενικότερα και από τις ποιητικές της συλλογές αλλά και από το πολύ αξιόλογο ιστολόγιό της το varelaki.
Η τρίτη της κατά σειρά όμως ποιητική συλλογή «Εποχή μου είναι η ποίηση» ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Γενικά δεν αποτελώ αυτό που λέμε αυστηρό κριτή γιατί για μένα κάθε άνθρωπος που εκφράζεται μέσω της τέχνης και δη της ποίησης ξεδιπλώνει ένα κομμάτι της ψυχής του που οφείλουμε να το δούμε με σεβασμό. Πάντα σε κάθε δημιουργό προσπαθώ να βρω αυτό το φωτεινό κομμάτι της ποίησης του άσχετα με το γεγονός ότι η θεματολογία του μπορεί να μη συμφωνεί με τη δική μου άποψη για την ποίηση. Λίγες όμως είναι οι φορές που ενθουσιάζομαι τόσο πολύ με κάτι και αυτό πραγματικά το ένιωσα με την ποίηση της Ξηρογιάννη. «Εποχή μου είναι η ποίηση» είναι μια καλαίσθητη συλλογή που αποτελείται από 41 ποιήματα σε ελεύθερο στίχο όπου την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η ίδια. Η ποίηση της την εντάσσει στους ώριμους ποιητές της γενιάς μας. Βαθιά κοινωνική ποίηση, με δόση αυτοκριτικής και κριτικής των καιρών μας, με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα που θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του προσωπικών και κοινωνικών. Απλό ύφος, χωρίς περιττά σχήματα λόγου, με ευθυτενή ανάλυση των καταστάσεων της κρίσης που βιώνουμε. Είναι η κρίση η αφορμή για να γράψουμε αληθινή ποίηση; Η αλήθεια είναι πως παρατηρώ πολύ καλύτερη ποίηση από ότι στο παρελθόν από πολλούς σύγχρονους μου δημιουργούς.
Είναι αυτό που εύστοχα λέει
η ποιήτρια:


Σε δύσκολους καιρούς
δεν αναζητούμε την μεγάλη ποίηση
αλλά την επείγουσα

ή όπως τονίζει στο ποίημα «Η εποχή και το ποίημα»

Η κατάρρευση έγινε πλέον τρόπος ζωής
και συ δε θα γράψεις άλλο για ανισόρροπους έρωτες
ή ιδανικούς εραστές.
Η εποχή σού δείχνει το δρόμο,
δεν έχεις παρά να τον ακολουθήσεις.
Πάρε υλικό από τη διάλυση
και χτίσε ένα ακέραιο ποίημα.


Ασημίνα Ξηρογιάνη


Σίγουρα η ποιήτρια πήρε αρκετό από αυτό το υλικό και μας χάρισε πολύ όμορφη ποίηση με ουσία ξεδιπλώνοντας όλο της το ταλέντο.
Διαλυμένοι άνθρωποι είμαστε.
Τι κι αν ολόκληροι γινόμαστε κραδασμοί
στην αγκαλιά του έρωτα.
-----------------------
Παραπονιέσαι ότι δεν τους αντέχεις
και θέλεις να κρατήσεις απόσταση από τα πράγματα.
Όμως θα ‘ναι σαν να κρατάς απόσταση
από την ίδια σου τη ζωή.

Γιατί όταν σου κλέβουν το ποδήλατο
αναζητάς τους δράστες
ενώ όταν σου κλέβουν τη ζωή σιωπάς;

Ποιητική συλλογή όπου κάθε ποίημα μου φάνηκε ιδιαίτερο. Το σίγουρο είναι ότι η Ξηρογιάννη έκανε τη διαφορά ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά πρωτίστως για τον εαυτό της αλλά και για όλους μας που καταπιανόμαστε με την τέχνη της ποίησης.

* Η Χρύσα Μαστοροδήμου είναι ποιήτρια και εκπαιδευτικός. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Κλειδιά στο τραπέζι» από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Προκήρυξη ΣΤ’ Διαγωνισμού Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» με θέμα «Το Τρένο»

O Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια», η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το literature.gr προκηρύσσουν τον ΣΤ’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» με θέμα «Το τρένο».

Ο Διαγωνισμός που μετρά ήδη έξι χρόνια ζωής, έχει ως στόχο την προβολή του έργου του Καστελλιώτη δημιουργού αλλά και την ανάδειξη νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο. Ο Στέλιος Ξεφλούδας γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στα Καστέλλια, ανήκε στην περίφημη Γενιά του ’30, ήταν από τους ιδρυτές της περίφημης «Σχολής της Θεσσαλονίκης» και θεωρείται ως ο εισηγητής του «εσωτερικού μονολόγου» στην Ελληνική Λογοτεχνία.

Πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν υπηρετηθεί –στο μέτρο των δυνατοτήτων μας -και οι δυο αυτοί στόχοι, αφού και παρακινήσαμε για γνωριμία με το έργο του Στέλιου Ξεφλούδα, αλλά και πολλοί από τους νέους συγγραφείς που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έχουν σημειώσει μια αξιόλογη πορεία στα ελληνικά γράμματα..

Υπενθυμίζουμε ότι τα θέματα των προηγουμένων διαγωνισμών ήταν :

-Επιστροφή στο χωριό
-Έγκλημα στο χωριό
-Ο καπνός
-Ο Ξένος
-Το σχολείο

Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις.

Θέμα του ΣΤ’ Διαγωνισμού είναι «Το Τρένο»

Η ιδέα ώστε το θέμα του νέου διαγωνισμού να είναι το τρένο συνδέεται με τη μεγάλη σημασία που έχει τόσο για τα Καστέλλια, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Σταθμός του Μπράλου στενά συνυφασμένος με την ιστορία του χωριού μας κινδύνεψε να καταργηθεί!

Με μεγάλους αγώνες των κατοίκων επανήλθε το τρένο στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι, που είχε προσωρινά καταργηθεί με την έναρξη λειτουργίας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που περνά πλέον από την περιοχή των Θερμοπυλών.

Ο ιστορικός σταθμός του Μπράλου, θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να αναδειχθεί. Διαλέγοντας το τρένο ως θέμα του Διαγωνισμού θέλουμε να κάνουμε γνωστό αυτό το κρίσιμο ζήτημα και να συμβάλλουμε κι εμείς στη διατήρηση της γραμμής και την αξιοποίησή της.

Επιπλέον θεωρώντας το τρένο ως το μέσο μεταφοράς που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, ελπίζοντας ότι κάποτε όλη η Ελλάδα θα δικτυωθεί και …σιδηροδρομικά.

Η βράβευση

Τα δώδεκα πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πέρα από τα τρία πρώτα βραβεία θα δοθεί το Ειδικό Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς σε διήγημα που θα αναφέρεται στα Καστέλλια ή στον Σταθμό του Μπράλου.

Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη

Για τον ΣΤ’ διαγωνισμό διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» ως ακολούθως:

Παραλήπτης
Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»
Κτίριο Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών
Σίνα και Δαφνομήλη 1Α, ΑΘΗΝΑ 106 80

Διηγήματα παραλαμβάνονται από τις 15 Ιανουαρίου του 2019. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Ιουνίου του 2019, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου.

Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε επτά (7) αντίτυπα. Κάτω απ’ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail). Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μετέχουν:

-Εκ μέρους του Συλλόγου ο επίτιμος πρόεδρος Δημήτρης Χαλατσάς, δικηγόρος- συγγραφέας και ο αντιπρόεδρος Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας,

-Από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης η διευθύντριά του Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή

-Από το literature.gr η διευθύντρια του Ντίνα Σαρακηνού

-Η φιλόλογος και συγγραφέας Δώρα Κασκάλη

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Πρόσκληση για λογοτεχνικό Ημερολόγιο από το περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΔΕΚΤΑ: ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ) - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019
Το περιοδικό «Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» προσκαλεί ποιητές και συγγραφείς να συμμετάσχουν στο έντυπο ημερολόγιο: «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019», το οποίο θ’ αποτελείται από ποιήματα, διηγήματα και παραμύθια. Σκοπός είναι το εν λόγω ημερολόγιο να μας κάνει παρέα για έναν ολόκληρο χρόνο και να μας ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Το «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019» θα είναι έντυπο και μπορούν να συμμετάσχουν ποιητές και συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, με ποιήματα, διηγήματα και παραμύθια. Το «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019» του περιοδικού μας θα εκδοθεί μέσω Εκδοτικού Οίκου. Δεν υπάρχει κόστος έκδοσης από τους συμμετέχοντες -θα το αναλάβει το περιοδικό. Όταν εκδοθεί το ημερολόγιο όσοι από τους συμμετέχοντες θέλουν να το προμηθευτούν, θα μπορέσουν να το αγοράσουν είτε μέσω των βιβλιοπωλείων, είτε μέσω της ιστοσελίδας των Εκδόσεων.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε όποιο ή όποια από τα τρία είδη θέλετε: ποίηση, διήγημα και παραμύθι.
ΠΟΙΗΣΗ: γίνονται δεκτά από 1 έως 5 ποιήματα, έως 30 στίχους το καθένα.
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ: γίνονται δεκτά είτε 1 διήγημα έως 1.000 λέξεις, είτε 2 μικρά διηγήματα έως 500 λέξεις το καθένα.
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: γίνονται δεκτά είτε 1 παραμύθι έως 1.000 λέξεις, είτε 2 μικρά παραμύθια έως 500 λέξεις το καθένα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: i) αν συμμετάσχετε και στις δύο κατηγορίες διήγημα και παραμύθι ο συνολικός αριθμός των έργων που θα μας στείλετε δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 (το ανώτερο 1.500 λέξεις και τα δύο μαζί), ii) αν συμμετάσχετε στην κατηγορία διήγημα ή παραμύθι μαζί με τη κατηγορία ποίηση, τα έργα που θα μας στείλετε δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3 (δηλαδή 1 διήγημα ή παραμύθι και 2 ποιήματα), και iii) αν συμμετάσχετε και στις τρεις κατηγορίες (1 ποίημα, 1 παραμύθι και 1 διήγημα), δε θα πρέπει ο αριθμός των έργων που θα μας στείλετε να ξεπερνούν τα 3, επιπρόσθετα θα πρέπει το διήγημα και το παραμύθι να μην ξεπερνούν μαζί τις 1.500 λέξεις.
Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ θα γίνεται μόνο μέσω email. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να μας αποστείλετε στο email μας: kefalos.periodiko@gmail.com, τα έργα σας σε αρχείο word, με την ένδειξη:«Για το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2019», μέχρι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Προκήρυξη ΛΕ´ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2018 από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός


Ὁ Φιλολογικὸς Σύλλογος Παρνασσὸς προκηρύσσει τὸν ΛΕ΄ Λογοτεχνικὸ Διαγωνισμὸ Πεζογραφίας, Ποιήσεως καὶ Δοκιμίου. Ὁ διαγωνισμὸς ἀπευθύνεται σὲ ὅσους γράφουν ποίηση καὶ πεζὸ λόγο στὴν ἑλληνικὴ γλώσσα, ἀνεξαρτήτως τόπου διαμονῆς, ἐθνικότητας καὶ ἡλικίας.

ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Τὸ θέμα τοῦ διαγωνισμοῦ εἶναι ἐλεύθερο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Ἡ ὑποβολὴ τῶν ἔργων στὸν Φ.Σ.Π. θὰ πραγματοποιηθεῖ ἀπὸ 1-28 Φεβρουαρίου 2019 (γιὰ ὅσους ἀποστείλουν μέσω ταχυδρομείου λαμβάνεται ὡς ἀποδεικτικὸ στοιχεῖο ἡ σφραγίδα τοῦ Ταχυδρομείου). Κάθε συμμετοχὴ ποὺ θὰ σταλεῖ ἐκτὸς τοῦ συγκεκριμένου χρονικοῦ πλαισίου, θὰ θεωρεῖται ἐκπρόθεσμη καὶ δὲν θὰ γίνεται δεκτή.

Κάθε ὑποψήφιος μπορεῖ νὰ συμμετάσχει σὲ ἕνα ἢ σὲ περισσότερα σκέλη τοῦ Διαγωνισμοῦ, μὲ μία ποιητικὴ συλλογή (ἕως 10 ποιήματα), μὲ ἕνα διήγημα (ἕως 2000 λέξεις) ἢ/καὶ μὲ ἕνα δοκίμιο (ἕως 2000 λέξεις).

Τὰ ἔργα ποὺ θὰ ὑποβληθοῦν πρέπει νὰ εἶναι ἀδημοσίευτα καὶ δημιουργήματα ἑνὸς καὶ μόνον συγγραφέως.

Τὰ ἔργα πρέπει νὰ ὑποβληθοῦν δακτυλογραφημένα σὲ τρία (3) ἀντίτυπα στὴ Γραμματεία τοῦ Συλλόγου, συνοδευόμενα ἀπὸ κλειστὸ φάκελλο, στὸν ὁποῖο θὰ ἐσωκλείονται τὸ ὀνοματεπώνυμο, ἡ διεύθυνση, τὸ τηλέφωνο καὶ τὸ e-mail τοῦ συγγραφέως ἢ νὰ ἀποσταλοῦν ταχυδρομικῶς στὴν διεύθυνση τοῦ Συλλόγου (Πλατεῖα Ἁγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Ἀθῆναι, μὲ τὴν ἔνδειξη: «Γιὰ τὸν ΛΕ Λογοτεχνικὸ Διαγωνισμό»). Στὴν ἐξωτερικὴ ὄψη τοῦ φακέλλου ὅπως καὶ στὴν πρώτη σελίδα ἑκάστου ἀντιτύπου πρέπει νὰ ἀναγράφονται ὁ τίτλος τοῦ ἔργου καὶ τὸ ψευδώνυμο.

Στὸν παρόντα Διαγωνισμὸ δὲν μποροῦν νὰ συμμετάσχουν ὅσοι ἔχουν λάβει Βραβεῖο (καὶ ὄχι Ἔπαινο) σὲ προηγούμενο Λογοτεχνικὸ διαγωνισμὸ τοῦ Συλλόγου, στὸ ἀντίστοιχο σκέλος, καθὼς καὶ τὰ μέλη τοῦ Συλλόγου.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ἡ Κριτικὴ Ἐπιτροπὴ δικαιοῦται νὰ ἀπονείμει σὲ κάθε σκέλος τοῦ Διαγωνισμοῦ Bραβεῖα, Ἐπαίνους ἢ νὰ μὴν ἀπονείμει καμία διάκριση.
Ἡ τελικὴ ἀπόφαση τῆς Κριτικῆς Ἐπιτροπῆς δὲν ἐπιδέχεται ἀμφισβήτηση καὶ εἶναι ὁριστική.
Τὰ ἀποτελέσματα τοῦ διαγωνισμοῦ θὰ ἀναρτηθοῦν στὴν ἱστοσελίδα τοῦ Συλλόγου ἐντὸς τοῦ Ἰουλίου 2019.
Σὲ ὅλους τοὺς διακριθέντες θὰ ἀπονεμηθεῖ τιμητικὸ δίπλωμα σὲ εἰδικὴ ἐκδήλωση, ἡ ἡμερομηνία τῆς ὁποίας θὰ κοινοποιηθεῖ μὲ νεώτερη ἀνακοίνωση τοῦ Συλλόγου.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Προκήρυξη 97ου ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2018 από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Ὁ Φιλολογικὸς Σύλλογος Παρνασσὸς προκηρύσσει τὸν 97ο Θεατρικὸ Διαγωνισμὸ γιὰ τὸ ἔτος 2018. Ὁ διαγωνισμὸς ἀπευθύνεται σὲ ὅσους γράφουν θεατρικὰ ἔργα στὴν ἑλληνικὴ γλώσσα, ἀνεξαρτήτως τόπου διαμονῆς, ἐθνικότητας καὶ ἡλικίας.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ἡ ὑποβολὴ τῶν ἔργων στὸν Φ.Σ.Π. θὰ πραγματοποιηθεῖ ἀπὸ 1-28 Φεβρουαρίου 2019 (γιὰ ὅσους ἀποστείλουν μέσω ταχυδρομείου λαμβάνεται ὡς ἀποδεικτικὸ στοιχεῖο ἡ σφραγίδα τοῦ Ταχυδρομείου). Κάθε συμμετοχὴ ποὺ θὰ σταλεῖ ἐκτὸς τοῦ συγκεκριμένου χρονικοῦ πλαισίου, θὰ θεωρεῖται ἐκπρόθεσμη καὶ δὲν θὰ γίνεται δεκτή.
Δεκτὰ γίνονται μόνον θεατρικὰ ἔργα (: δράματα ἢ κωμωδίες) ἀνέκδοτα (: δὲν ἔχουν διδαχθεῖ ἀπὸ σκηνῆς καὶ δὲν ἔχουν γνωστοποιηθεῖ στὸ κοινὸ μὲ ὁποιοδήποτε μέσο), χωρὶς περιορισμὸ στὴν ἔκταση, στὸ περιεχόμενο καὶ στὴν γλωσσικὴ διατύπωση. Τὰ ὑποβαλλόμενα ἔργα πρέπει νὰ παραμείνουν ἀνέκδοτα μέχρι τὴν ἡμέρα τῆς ἀνακοινώσεως τῶν ἀποτελεσμάτων τοῦ διαγωνισμοῦ. Σὲ ἀντίθετη περίπτωση ὁ συγγραφέας παύει νὰ θεωρεῖται ὑποψήφιος καί, ἂν ἔχει διακριθεῖ, χάνει τὴν διάκριση.
Τὰ ἔργα πρέπει νὰ ὑποβληθοῦν δακτυλογραφημένα σὲ τρία (3) ἀντίτυπα στὴν Γραμματεία τοῦ Συλλόγου, συνοδευόμενα ἀπὸ κλειστὸ φάκελλο, στὸν ὁποῖο θὰ ἐσωκλείονται τὸ ὀνοματεπώνυμο, ἡ διεύθυνση, τὸ τηλέφωνο καὶ τὸ e-mail τοῦ συγγραφέως ἢ νὰ ἀποσταλοῦν ταχυδρομικῶς στὴν διεύθυνση τοῦ Συλλόγου (Πλατεῖα Ἁγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Ἀθῆναι, μὲ τὴν ἔνδειξη: «Γιὰ τὸν 97ο Θεατρικὸ Διαγωνισμό»). Στὴν ἐξωτερικὴ ὄψη τοῦ φακέλλου ὅπως καὶ στὴν πρώτη σελίδα ἑκάστου ἀντιτύπου πρέπει νὰ ἀναγράφονται ὁ τίτλος τοῦ ἔργου καὶ τὸ ψευδώνυμο.
Στὸν παρόντα Διαγωνισμὸ δὲν μποροῦν νὰ συμμετάσχουν ὅσοι ἔχουν λάβει Βραβεῖο (καὶ ὄχι Ἔπαινο) σὲ προηγούμενο Θεατρικὸ διαγωνισμὸ τοῦ Συλλόγου, καθὼς καὶ τὰ μέλη τοῦ Συλλόγου.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ἡ Κριτικὴ Ἐπιτροπὴ δικαιοῦται νὰ ἀπονείμει Βραβεῖα, Ἐπαίνους ἢ νὰ μὴν ἀπονείμει καμία διάκριση.
Τὸ Βραβεῖο χορηγεῖται στὸν συγγραφέα τοῦ καλύτερου ἔργου κατὰ τὴν κρίση τῶν μελῶν Τριμελοῦς Ἐπιτροπῆς καὶ εἶναι χρηματικό, τὸ δὲ ποσόν του καθορίζεται ἀπὸ τὰ Ἱδρύματα Ἀνδρέου καὶ Μαρίας Καλοκαιρινοῦ. Ἐὰν περισσότερα τοῦ ἑνὸς ἔργα κριθοῦν ἄξια βραβεύσεως, τὸ ποσὸν μπορεῖ νὰ διανεμηθεῖ ἐξ ἴσου στοὺς βραβευθέντες.
Ἡ τελικὴ ἀπόφαση τῆς Κριτικῆς Ἐπιτροπῆς δὲν ἐπιδέχεται ἀμφισβήτηση καὶ εἶναι ὁριστική.
Τὰ ἀποτελέσματα τοῦ διαγωνισμοῦ θὰ ἀναρτηθοῦν στὴν ἱστοσελίδα τοῦ Συλλόγου ἐντὸς τοῦ Ἰουλίου 2019.
Σὲ ὅλους τοὺς διακριθέντες θὰ ἀπονεμηθεῖ τιμητικὸ δίπλωμα σὲ εἰδικὴ ἐκδήλωση, ἡ ἡμερομηνία τῆς ὁποίας θὰ κοινοποιηθεῖ μὲ νεώτερη ἀνακοίνωση τοῦ Συλλόγου.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Δημήτρης Α. Δημητριάδης
  Κεφάλι παιδιού

Παπανικολάου Σπύρος 

Μικρή σπονδή

Ας πιούμε λοιπόν
στη μνήμη των παιδιών με το σκισμένο βλέμμα

στην υγειά των ποντοπόρων
των μεγάλων θαλασσών
και των τυφλών οριζόντων
ξιφουλκώντας στη μέση του πλεούμενου

σπονδή μικρή
για τους φωταγωγούς του έρωτα
που έλιωσαν
προσπαθώντας με χίλιους οφθαλμούς
και χίλια σκιρτήματα
να μας συνάξουν στην πόλη των ονομάτων
και των ζώντων
κοσμίζοντας τον ψίθυρο
το ουρλιαχτό
και τη μέθη

γι’ αυτούς δηλαδή
που χάθηκαν στα όνειρα των άλλων
του άλλου
του όντος άλλου
καλπάζοντας μέσα σε λέξεις

και φύλαξαν θερμοπύλες
γνωρίζοντας την προδοσία του Εφιάλτη.

 Άλλο πράγμα
 Άλλο πράγμα η ποίηση φίλε
έτσι που σου αφήνεται
έτσι που σε σέρνει

όπως απλώνεται στους νοτισμένους κάβους
φορτωμένη ναυάγια αργοναυτών
ή φεγγίζει σε δωμάτια θεόκλειστα
για κάποιους που μόνιμα λείπουν

άλλο πράγμα σου λέω
έτσι που ταξιδεύει στον πάτο του φωταγωγού
ή πάνω στα διερχόμενα νέφη

και πάει
και πάει.


Ένα φεγγάρι μικρό
περιπολεί στον ύπνο μου.
 Φτάνει να δεις μια χαραμάδα
μια χαρακιά στην ομίχλη
τη σπίθα στη χόβολη.

Θυμάσαι
όταν κολλούσαμε τα μάτια στο τζάμι
μες στο λευκό Γενάρη
και χιόνιζε ο νους;

Εκείνο το ρίγος
ποτάμι που κυλούσε αφανέρωτο
καθώς μπαίναμε σ’ άλλους ουρανούς
περνούσαμε σε θάλασσες άλλες
ψιθυρίζοντας τρυφερά
ανοίγοντας την αγκαλιά μας στα φιλιά των ονείρων;

Θυμάσαι το κρακ από μέσα;

Τίποτα δεν τέλειωσε Λυδία
κι ας γέρνουμε
όσο γέρνει η λιανισμένη ψυχή μας
στο ξεριζωμένο χορτάρι

κι ας βαδίζουμε
κυκλωμένα αγρίμια
επί ποδός θανάτου.

Τίποτα δεν τέλειωσε
δεν μπορεί να τελειώσει

ένα μικρό παράξενο σύννεφο
στροβιλίζει στην άπνοια
κρατώντας ζωντανή τη βροχή

ένα φεγγάρι μικρό
μικρό φεγγαράκι
περιπολεί στον ύπνο μας
μην αφήνοντας τη φλόγα να σβήσει.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Νέο βιβλίο από τη Χρύσα Λουλοπούλου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μάτι η νέα ποιητική συλλογή της Λουλοπούλου Χρυσούλας. Πρόκειται για μια πλούσια ποιητική συλλογή αφού αποτελείται από 100 περίπου ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Ιδιαίτερη ποίηση με το προσωπικό ύφος της ποιήτριας. Πολλαπλά νοήματα και μια πλούσια ποιητική γκάμα θεμάτων και νοημάτων.

Δείγμα γραφής

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου από το ΠΟ.ΚΕ.Λ

Παρουσίαση βιβλίου για το Καβακλή, από το ΠΟΚΕΛ.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, παρουσιάζει το βιβλίο της Παγώνας Ζηλιασκούδη – Καραΐσκου (δασκάλας) και της Γεωργίας Καραΐσκου (αρχαιολόγου) : «Από το Καβακλή στη Φιλιππούπολη της Λάρισας», στο αμφιθέατρο του 6ου Λυκείου Λάρισας, την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, στις 7:00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία, τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής της Ανατολικής Ρωμυλίας και συγκεκριμένα στο Καβακλή, περιέχει πληροφορίες και φωτογραφίες των ανθρώπων, που ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν στη Φιλιππούπολη της Λάρισας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτριος Κατσίκας – Καππαδόκης (Επιστημονικός ερευνητής, Πρόεδρος της Εταιρίας Καππαδοκικών Σπουδών), ο Κώστας Σπανός (Ιστορικός ερευνητής, Εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου), η Κατερίνα Ηλιούδη (Δασκάλα φυσικής αγωγής, Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ) και ο Στέλιος Ηλιούδης (Καθηγητής φυσικής αγωγής, Χοροδιδάσκαλος).
Μετά τις ομιλίες, θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια από το Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας, από τον Μ.Ε.Σ. Κοιλάδας και τον Π.Μ.Σ. Νέων Καρυών. Την επιμέλεια της παρουσίασης έχει η Ελένη Χριστούλα – Πατελοδήμου, (Αντιπρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αθανασίου Καραΐσκου.


Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Η ποίηση του Αλεξανδρή Γιώργου







Η ποιητική συλλογή του Αλεξανδρή Γιώργου από τις εκδόσεις Απόπειρα είναι πράγματι ένα πλούσιο έργο τόσο σε όγκο αφού αποτελείται περίπου από 127 ποιήματα αλλά παράλληλα βρίθει ποιητικών τεχνοτροπιών και νοημάτων. Ο ποιητής κάνοντας μια αναδρομή παραθέτει την πλούσια εμπειρία του με άρτια ποιητική γλώσσα και ιδιαίτερο γλωσσικό ύφος κάνοντας μια κατάθεση ψυχής. Κυριαρχεί η προτροπή του προς τον άνθρωπο για την αναζήτηση της αληθινής ουσίας της ζωής όπως στο ποίημά του  Σπουδή και Δίκη: 

"Να ζεις το απόλυτο ως αναφορά

μικρόψυχο φαντάζει και συνετό,
γιατί είναι  το "πιο πολύ" κάθε φορά,
τόσο απόμακρο και τόσο προσωπικό. 

Πάντα με δέος ανακάλυπτε πως η ζωή 
δεν είναι επανάληψη ούτε αντιγραφή" 

Παράλληλα είναι έντονη η βαθιά του αγάπη για τον άνθρωπο και η θλίψη του για την κοινωνική αδικία που κυριαρχεί και κατακερματίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όπως στο ποίημα: Παιδί του κόσμου



 Έντονο είναι και το ερωτικό στοιχείο με πλούσια εικονοπλασία  και λυρική γλώσσα που μαρτυρά
τις πολλαπλές ικανότητες του ποιητή να χειρίζεται με ευχέρεια εικόνες, λέξεις και σύμβολα και να μεταπλάθει την καθημερινότητα σε ευφάνταστο ποιητικό λόγο.


Ο ποιητής Γιώργος Αλεξανδρής μας εξέπληξε ευχάριστα με αυτό του το έργο αποδεικνύοντας πως  παρόλο που είναι το πρώτο του έργο, ο όγκος του και η μεσότητα των μηνυμάτων του τον τοποθετούν στους ξεχωριστούς ποιητές της εποχής μας.

Νέα ποιητική συλλογή από το Γιώργο Αλεξανδρή



Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Απόπειρα το βιβλίο του Αλεξανδρή Γιώργου Ποιήματα Ανατολικά της Ω - Λειτουργικές αντιφωνήσεις. Είναι στην ουσία δύο ποιητικές συλλογές που αποτελούνται από 64 ποιήματα η πρώτη και από 63 η δεύτερη. Ένα πλούσιο έργο τόσο σε έργο όσο και σε ποιητικά και όχι μόνο νοήματα. Ο ποιητής καταθέτει ένα έργο ψυχής και παρόλο που είναι το πρώτο του έργο καταφέρνει να ξαφνιάσει ευχάριστα τον αναγνώστη τόσο με τη πολυσημία των ποιημάτων του όσο και με το εύρος της ποίησης του αφού η ποίηση του από έντονα κοινωνική με εξέχουσα την εσωτερική αναζήτηση μεταπλάσετε σε βαθιά ερωτική. Στην ενότητα "Βιβλία που έφτασαν στις λογοτεχνικές αναφορές" ακολουθεί πιο εκτενή παρουσίαση της ποίησής του. 

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Μαγεμένες ουλές ... ποίηση Άννα Μετσάνη





Οι "μαγεμένες ουλές" είναι ένα καλοδουλεμένο βιβλίο από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές που στεγάζονται στην πόλη μας αλλά έχουν καταφέρει να γράψουν τη δική τους ιστορία στο χώρο των γραμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα ποιήματα της Μετσάνη και σε αυτό το βιβλίο είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο αλλά δε λείπει ο ρυθμός και η εσωτερική αρμονία. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί λιτή αλλά με πολλούς συμβολισμούς που δίνουν το έναυσμα για πολλές αναγνώσεις και πολλαπλές ερμηνείες. Την ποίηση της διαπνέει μια διάχυτη μελαγχολία, μια ανικανοποίητη διάθεση, ενώ το όνειρο, η οδύνη, η διάψευση, η προσδοκία, η προδοσία αλλά και μια υποβόσκουσα ελπίδα για κάτι πιο όμορφο αποτελούν τα υλικά της γραφής και της σκέψης της. Το βαθύ περιεχόμενο της ποίησης της μέσα από μια σύντομη έκφραση φανερώνει περίτρανα ότι αποτελεί απόσταγμα στοχασμού αλλά και προσωπικής οδύνης εξ ου και ο τίτλος «μαγεμένες ουλές». Η ποιήτρια θέλοντας να ξορκίσει τα βιώματα που προκάλεσαν τις «ουλές» δημιουργεί ποιητικές φόρμες χρησιμοποιώντας συχνά μεταφορές από τον κόσμο της φύσης και των πλασμάτων της χαρίζοντας μας μια έντονα βιωματική ποίηση με έναν άμεσο λόγο που κάνει τον αναγνώστη να ταυτίζεται με την ποίηση της αναγνωρίζοντας δικά του γεγονότα, εικόνες και μνήμες.

Η μέλισσα
Έχασες το δρόμο σου;

Που πας μέλισσα;
Της είπε τ’ ασφοντύλι.

- δεν είμαι τυχαία εγώ

Και πήγε ίσα πάνω του
Αψήφησε την θανατηφόρα μυρωδιά του
Δοκίμασε τους κρυστάλλινους κόκκους του.
Η ώρα η κακιά ήταν που πίστεψες στη γύρη μου.

Η αναφορά στη φύση είναι έντονη σε πολλά ποιήματά της όπως: στην Πετροβολιά: «Ο βάτραχος φιλούσε την πεταλούδα και περίμενε να πετάξει» και τη λευκή φωλιά: «ο πόνος λέει πως είστε πεταλούδες».
ή παρακάτω:

«μέσα σου κρύβεις μια σφηκοφωλιά. Θα σε πονούσε πολύ αν σου έλεγα ότι δεν σου αξίζει η απόλυτη ελευθερία.
Ή στα παρακρούσματα

Μερικοί άνθρωποι έχουν χάρισμα –ξεγυμνώνουν τον διάολο μέσα τους και του τρων την αθωότητα. Κι έχουν το χάρισμα του σκύλου, να γλύφουν το αφεντικό τους. Δεν έχω κολλήσει τον ιό της σιδεροστηθίας με παραπλανούν εύκολα. Σταθερή αξία ο λύκος, και η αλεπού, τα σκέπασα και τα δύο. Η ραπτομηχανή κάτω από το θώρακα μου γαζώνει αλλόκοτα.
Γενικότερα η ποίηση της Μετσάνη αναδεικνύεται σε ένα αρμονικό σύνολο ρεαλιστικής και συμβολικής  γραφής με ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο που φανερώνει  την συνεχή της άσκηση μέσα στον ποιητικό χώρο και την διαρκή εξέλιξης της.  Δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει ο έρωτας από τη γραφή της που δηλώνεται ενίοτε με άμεσο και ευθυτενή τρόπο :

Επείγει να μ’ αγαπάς, 
στο σημείο που βρίσκομαι δεν το ζητώ, 
το απαιτώ.
Η ουλή
Πότε σου δε μ’αγάπησες
Στην κάθε μου ευτυχία
Ήθελες να ανάβω καντήλι
Να γιατί προχωράει σταθερά αυτό που θέλησες.
Ξερίζωμα να αισθάνομαι από μένα
Ότι ακουμπώ  να το νιώθω κρύο
Να ονειρεύομαι τα χέρια μου σπαθιά
έχει μείνει μιαν ουλή
Πόση καρδιά μικρού παιδιού να ‘χω.

 -----------------------------
ή αναφερόμενη στην ανθρώπινη αδυναμία τονίζει:
Όποιος δημιουργεί πάγο
Να γνωρίζει
Ότι θα λιώσει σιγά – σιγά μέσα του.

 Παρά την πικρία όπως φανερώνεται σε αρκετούς στίχους για την αδυναμία του ανθρώπου να αγωνιστεί για το καλό: «ελαφρύτερο και  από τη στάχτη, είναι το μυαλό σου κόσμε» υπάρχει διάχυτος ο βαθύτερος στόχος της δηλαδή η ελευθερία μέσω της ποίησης αλλά και το μήνυμα πως τα όνειρα αξίζει να γεννιούνται και να παλεύεις για αυτά όπως φανερώνεται «στους εγκλεισμένους του πρέπει:» ναι υπάρχουν κι αυτοί που ενοχλούνται και από τα όνειρα που κάνεις και αν τους αφήσεις να αλωνίζουν δε θα θες ούτε να ζεις, ούτε να πεθάνεις». Τέλος  ελλοχεύει η ελπίδα για κάτι καλύτερο:
Αν η καρδιά είχε το μπόι μας, φαντάσου τι ωραία πράγματα θα κάναμε.
(απόσπασμα από την παρουσίαση στο μπαράκι του Μύλου στη Λάρισα φθινόπωρο 2017)