ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΟΥ (ΨΑΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ)

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα


Συντάκτης: Δ.Τ.
giortes-texnis-kai-logou-leukadasΗ Λευκάδα αποτελεί ένα νησί με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα το καλοκαίρι, στοιχείο που πιστοποιεί και η διοργάνωση με τίτλο «Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα», στις 12-18 Αυγούστου 2012.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
KΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Αίθουσα Συνεδρίων Πολιτιστικού Κέντρου, ώρα 19.30

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ
50 χρόνια παρουσίας στα πολιτισμικά δρώμενα του νησιού

Μια ιστορική διαδρομή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας που φέτος συμπληρώνει τα 50 χρόνια παρουσίας στα πολιτισμικά δρώμενα του νησιού. Αρχειακό υλικό, φωτογραφία και βίντεο συνθέτουν ένα πολυμεσικό ιστορικό λεύκωμα, μια πολιτισμική αφήγηση που έχει εγχαραχθεί στη ζωή των κατοίκων του νησιού και συγκροτεί την ταυτότητα του Λευκαδίτη. To ντοκυμαντέρ επιμελήθηκε ο Γιάννης Χρηστίδης.

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Χρηστίδης είναι πτυχιούχος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον Ηχητικό Σχεδιασμό, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έχει ασχοληθεί με τον ηχητικό και μουσικό σχεδιασμό για οπτικοακουστικά προϊόντα, web εφαρμογές, ραδιοφωνικές παραγωγές και θεατρικές δραστηριότητες.

Ανοιχτό Θέατρο, ώρα 21.30

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ
Το Πνευματικό Κέντρο αφιερώνει τις φετινές Γιορτές Λόγου και Τέχνης (57η περίοδος) στη μεγάλη επέτειο των 50 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ, ενός θεσμού με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια που κρατά επάξια την πρωτοπορία στην Ελληνική Επαρχία. Η επέτειος των 50 χρόνων είναι μια κορυφαία στιγμή για το Λευκαδίτικο Πολιτισμό και ένα πρωτοπόρο γεγονός. Η Φιλαρμονική Εταιρία , η Χορωδία του Ορφέα και η Νέα Χορωδία Λευκάδας, τρία ιστορικά σωματεία του νησιού, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με μουσικές και τραγούδια για την Ειρήνη και τη Συναδέλφωση των Λαών.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος ιδρύθηκε το 1850 από επιφανείς Λευκαδίτες Είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα φιλαρμονική στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του μακρού της βίου γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε πολλές και σπουδαίες διακρίσεις. Το 1864 παιανίζει για την ΄Ενωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική φιλαρμονική από τα Επτάνησα). Στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 1983 απονεμήθηκε βραβείο στη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας για τη μακρά και λαμπρή της καλλιτεχνική δραστηριότητα 133 ετών και την προσφορά μουσικής παιδείας υψηλής στάθμης.

Πρώτη η Φιλαρμονική ,τον περασμένο αιώνα, παρουσίασε θέατρο και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Επωμίσθηκε την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του τόπου μας και δεν ανέστειλε τις δραστηριότητές της ακόμη και σε πολύ δύσκολες για το Νησί και την Πατρίδα μας περιόδους. Αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Λευκάδα και είναι το αυθεντικότερο κομμάτι της παράδοσής μας. Πρόκειται για μουσικό οργανισμό, πυρήνα της πολιτισμικής μας δραστηριότητας ,που παράλληλα καταρτίζει επαγγελματικά τους νέους και μάλιστα με εκπληκτικά αποτελέσματα. Η παρουσία της είναι πλέον παράδοση, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. (Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία) και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση. Τα τμήματα της κάθε χρόνο πραγματοποιούν δεκάδες εμφανίσεις (συναυλίες, εθνικές και θρησκευτικές γιορτές). Κάθε χρόνο το καλοκαίρι διοργανώνει «Συνάντηση Φιλαρμονικών» ενώ τον Δεκέμβριο, στην επέτειο της ίδρυσης της (12 Δεκεμβρίου) πραγματοποιεί «Τριήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων». Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με περισσότερα από 1000 μέλη. Στην Φιλαρμονική λειτουργεί Μουσική σχολή, Μπάντα, Μπαντίνα και Μουσικά σύνολα. Η Μπαντίνα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1977 και το 1992 αποφασίστηκε η ανασύσταση της. Εμφανίστηκε την 25-3-1993 και από τότε λειτουργεί συνέχεια αποτελούμενη από μαθητές της Μουσικής Σχολής. Είναι φυτώριο μουσικών που στην συνέχεια στελεχώνουν την ΜΠΑΝΤΑ. Η Μπάντα εμφανίστηκε για πρώτη φορά την 11-12-1852. Λάμπρυνε και τίμησε την Λευκάδα, της οποίας είναι αναπόσπαστο στοιχείο. Οι άπειρες εμφανίσεις, οι συμμετοχές στις Ολυμπιάδες και γενικά η παρουσία της συνοδεύονται από χρυσά μετάλλια βραβεία και άλλες διακρίσεις. Στα 150 χρόνια της έχει δημιουργήσει σπουδαία παράδοση, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις Ελληνικές μπάντες και διαθέτει ένα μεγάλο και ποικίλο ρεπερτόριο.

Από το 1999 το Σωματείο απέκτησε την δική του στέγη σε ιδιόκτητο κτίριο 600 τ.μ., με αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 200 ατόμων, μέσα στην πόλη της Λευκάδας, το οποίο άφησε κληρονομιά η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Φ.Ε.Λ. Μαρία Αιγιαλέως Αιγιαλείδου Σήμερα η Φ.Ε.Λ. συνεχίζει την ένδοξη πορεία της δικαιώνοντας τους ιδρυτές της και όσους για περισσότερο από ενάμιση αιώνα την βοήθησαν να τιμήσει την Λευκάδα και να συντελέσει στην μουσική της ανάπτυξη. Η παρέμβασή της είναι ουσιαστική και καθοριστική. Οι δυνατότητες, οι προοπτικές, η απήχηση και το κύρος της, σε συνδυασμό με την συνέπεια, την υπευθυνότητα, την διαρκή αναζήτηση και την κοινωνική ευαισθησία που την διακρίνει, σηματοδοτούν μια άλλη περίοδο παρουσίας και προσφοράς του Σωματείου.

MΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΟΡΦΕΥΣ» ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ο μουσικοφιλολογικός όμιλος «ΟΡΦΕΥΣ» Λευκάδας, ιδρύθηκε το1937. Για την πολυσχιδή δράση και προσφορά του τιμήθικε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1993. Από την χορωδία ξεκίνησαν επώνυμοι καλλιτέχνες με κορυφαία την διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Αγνή Μπάλτσα. Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Διονύση Γράψα, με ρεπερτόριο όλων των εποχών, έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε συμμετάσχει στη όπερα «ΝΑΜΠΟΥΚΟ» του Βέρντι με την ορχήστρα των χρωμάτων υπό την διεύθυνση του αείμνηστου μαέστρου Μιλτιάδη Καρύδη. Η χορωδία με την μαντολινάτα έχει εκδώσει σε δίσκο 12 τραγούδια που υμνούν την Λευκάδα κα τους κατοίκους της, γραμμένα από Λευκαδίτες ποιητές – στιχουργούς και μελοποιημένα από τον Λευκαδίτη μουσικό, για 30 χρόνια μαέστρο της χορωδίας του Ορφέα κ. Διονύση Γράψα. Το 2004 παρουσίασε και στη συνέχεια ηχογράφησε με συνοδεία 7μελούς ορχήστρας το έργο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ» του Ευριπίδη σε μουσική Χρήστου Λεοντή, ενορχήστρωση και διεύθυνση Διονύση Γράψα. Έλαβε μέρος στην αφή της φλόγας το 2004 στη ολυμπιακή πόλη της Πάτρας καλεσμένη από τον Θάνο Μικρούτσικο υπο την διεύθυνση του Κώστα Κωνσταντάρα. Στα πλαίσια του πανελλήνιου εορτασμού των 100 χρόνων απ' την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, στις 5 Αυγούστου 2009 στο ανοιχτό θέατρο Λευκάδας, συμμετείχε στην συναυλία του Χρήστου Λεοντή με το έργο του ποιητή «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ». Από τον Σεπτέμβρη του 2011 έχει νέο μαέστρο τον Κώστα Τσίντζα.

ΝΕΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
H Νέα Χορωδία Λευκάδας, Μουσικοχο ρευτικός Όμιλος, ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό τη διατήρηση της μουσικής επτανησιακής παράδοσης και τη συμβολή στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού επιπέδου της Λευκάδας. Τόσο το χορωδιακό τμήμα όσο και το χορευτικό, έχουν στο ενεργητικό τους πάμπολλες επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαέστρος της Νέας Χορωδίας είναι ο κ. Παναγής Μπαρμπάτης. Ο κ. Μπαρμπάτης ανέλαβε μαέστρος της Χορωδίας το 2009. Έχει ενορχηστρώσει και διασκευάσει πάνω από 700 έργα για μουσικά σύνολα, όπως συμφωνική ορχήστρα, μαντολινάτα, σύνολα δωματίου και χορωδίες. Ο κ. Μπαρμπάτης προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Νέα Χορωδία αφιλοκερδώς. Τη διδασκαλία και προετοιμασία της Χορωδίας επιμελείται ο κ. Ανδρέας Σγουρόπουλος.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Ανοιχτό Θέατρο, ώρα 21.30

ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Με Ανοιχτά Φτερά

Ο Μάριος Φραγκούλης τραγουδάει για πρώτη φορά ένα καθαρά Ελληνικό πρόγραμμα, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα αγάπης στο κοινό του. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο, θα ερμηνεύσει τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και ποιητών που έχουν σημαδέψει την ποιότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Ο κόσμος θα σιγοτραγουδήσει μαζί του μερικά από τα ομορφότερα κομμάτια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου και Γιάννη Μαρκόπουλου. Από το πρόγραμμα δεν θα λείπουν και πιο σύγχρονοι συνθέτες όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Στέφανος Κορκολής καθώς και δημιουργοί της νέας γενιάς. Με Ανοιχτά Φτερά, ο Μάριος δίνει το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας και εύχεται χαρά και δύναμη σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο εικόνες και όμορφα συναισθήματα.

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Αίθουσα Συνεδρίων Πολιτιστικού Κέντρου, ώρα 10.30

Παρουσίαση Λαογραφικών Μουσείων της Λευκάδας
Στο πλαίσιο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης (57η περίοδος) 2012 οι οποίες είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 50 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, το Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει ημερίδα με θέμα :

Τα Λαογραφικά Μουσεία της Λευκάδας
Το Πνευματικό Κέντρο επιθυμεί με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας να κάνει γνωστό το περιεχόμενο των Μουσείων στο ευρύτερο κοινό, αναδεικνύοντας την ταυτότητά τους και την συμβολή τους στην διάσωση, διατήρηση και προβολή του λαϊκού πολιτισμού της Λευκάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.30 Μαρία Κολοκύθα, Τούλα Σκληρού, Μαρία Σκληρού:
Το Λαογραφικό Μουσείο του Ορφέα
«Πανταζής Κοντομίχης»
10.50 Ευάγγελος Καραμανές, Ανδρέας Λάζαρης:
Το Λαογραφικό Μουσείο στον Κάβαλο Λευκάδας
11.10 Τάκης Κατωπόδης:
Το Μουσείο Φωνογράφου και Παλιών Ενθυμημάτων
11.30 Βασίλης Κατωπόδης
Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος
«Μαρίας Κουτσοχέρως» Καρυά Λευκάδας
11.50 Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάγγελος
Καραμανές, Ζωή Μάργαρη: «Τα Δώρα του Φεστιβάλ»:
Έκθεση ενθυμίων πενήντα χρόνων του Διεθνούς
Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Aνοιχτό Θέατρο, ώρα 21.30

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ - ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ εν Αυλίδι

Την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ εν Αυλίδι του Ευριπίδη, παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2012, η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ εν Αυλίδι, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής. Η Ιφιγένεια δεν θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητα της καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.

H παράσταση...
«Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με την σύγχρονη μουσική επεξεργασία του Κ. Βήτα. Ένας πυροβολισμός. Σκοτάδι.
Μια γυναίκα νεκρή. Κάπου κοντά σε μια παραλία. Ένα σύνολο γυναικών μάρτυρες του θανάτου, ανακρίνονται. Αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο χορός αποκτά πρόσωπο, κάθε γυναίκα εκφράζεται διαφορετικά. Τα χορικά γίνονται το σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την ιστορία. Οι ήρωες αναζητούν καθένας τη δική του αλήθεια εκφράζοντας καθένας ένα διαφορετικό κόσμο, που αρνείται πεισματικά να συνυπάρξει με το αυτονόητο... Η έννοια της θυσίας αποκτά πολλαπλές διαστάσεις. Συγγενεύει με τη δολοφονία...»
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ΘΕΜΗΣ MOYMOYΛΙΔΗΣ.

Η ιστορία...
Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", είναι το προτελευταίο έργο του Ευριπίδη. Πραγματεύεται τη θεϊκή βούληση της Άρτεμης να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, προκειμένου να φυσήξουν ούριοι άνεμοι και να κινήσει ο στόλος των Ελλήνων για την Τροία. Ο πόλεμος γίνεται αυτή τη φορά γιατί ο Πάρις έκλεψε την Ελένη σύζυγο του Μενέλαου, προσβάλλοντας έτσι την Ελλάδα. Ο στόλος των Ελλήνων περιμένει στην Αυλίδα να φυσήξουν οι άνεμοι... Η αρχική απόφαση του Αγαμέμνονα ν' αποδεχτεί το χρησμό, μέσα σε μία κατάσταση σύγχυσης και πανικού και η ψευδής ανακοίνωσή του για γάμο της Ιφιγένειας με τον Αχιλλέα προκειμένου να οδηγηθεί η Ιφιγένεια στην Αυλίδα, σύντομα ανακαλείται από τον ίδιο. Ωστόσο τελικά, ο Αγαμέμνων, παρά τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας και της Ιφιγένειας, αποφασίζει τη θυσία. Η Ιφιγένεια, καλείται σε μια στιγμή να συνειδητοποιήσει την αμετάκλητη αλλαγή στη ζωή της. Αδύναμη και αηδιασμένη απέναντι στη βία του στρατεύματος, ανυπεράσπιστη, κι αθώα, αποφασίζει, με ένα λόγο ειρωνικό που φτάνει στα όρια του σαρκασμού, να θυσιαστεί οικειοθελώς. Η θυσία αποφασίζεται! Η εκστρατεία θα
ξεκινήσει... Η ιστορία συνεχίζεται... Θυσία ή φόνος;

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση Κ. Χ. ΜΥΡΗΣ
Σκηνοθεσία/Επεξεργασία κειμένου
ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Σκηνικό ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
Κοστούμια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΗΤΑ
Φωτισμοί ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτης ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη ΣΗΦΗΣ ΜΑΙΝΑΣ
Διεύθυνση παραγωγής ΚΡΙΣ ΡΑΝΤΑΝΟΦ – ΝΟΡΑ ΦΑΓΑ
Art work ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ
Διανομή:
Αγαμέμνων ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ
Πρεσβύτης ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
Μενέλαος ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Α' Άγγελος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κλυταιμνήστρα ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ
Ιφιγένεια ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ
Αχιλλέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ
B' Άγγελος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Γυναίκες
ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
ΑΡΕΤΗ ΠΑΣΧΑΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17- ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Αίθουσα Συνεδρίων Πολιτιστικού Κέντρου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας διοργανώνει διεθνές, επετειακό συνέδριο αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 50 χρόνων ζωής του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας με θέμα: Διεθνή Φεστιβάλ Φολκλόρ : Η πραγματικότητα – Οι προοπτικές του μέλλοντος Σκοπός του συνεδρίου είναι να προβληματίσει σχετικά με την πραγματικότητα των Διεθνών Φεστιβάλ Φολκλόρ στο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και να δώσει έμπνευση για αρτιότερη διεξαγωγή μελλοντικών φεστιβάλ φολκλόρ.Το 2012 το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Πρόκειται για ένα θεσμό που προωθεί, από την ίδρυσή του το 1962 από τον Αντώνη Τζεβελέκη , μέχρι σήμερα, την ιδέα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής, μέσα από τις πλούσιες παραδόσεις και τους καταξιωμένους λαϊκούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας στους τομείς του χορού και της μουσικής, της παγκόσμιας παραδοσιακής κληρονομιάς, με πανελλήνια και διεθνή
καταξίωση. Μέσα από τη γλώσσα της φαντασίας και της δημιουργικότητας οι λαοί του κόσμου συναντώνται επί 49 συναπτά έτη κάθε Αύγουστο στη Λευκάδα ανταλλάσσοντας ότι πολυτιμότερο διαθέτουν: τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν δια μέσου των αιωνόβιων παραδόσεών τους. Για να συνεχίσουν μέσα από τη μέθεξη αυτή και μέσα από τη γλώσσα της δημιουργίας, τη δρομολόγηση νέων μορφών επικοινωνίας και συνεργασίας σε μια βάση που, εξ΄αντικειμένου, τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν από κοινού την πρόσβαση στο δικαίωμα της διαφοράς. Γιατί είναι σε όλους μας γνωστό ότι η γλώσσα της τέχνης αμβλύνει τις λοιπές καταβολές: πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.α. αφήνοντας ελεύθερο το επίπεδο της επικοινωνίας. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα την τελευταία εβδομάδα κάθε Αυγούστου, (από Κυριακή σε Κυριακή), ξεκινώντας με την μεγάλη παρέλαση της ειρήνης και της φιλίας, την βραδινή τελετή έναρξης (1 η Κυριακή) με την ολιγόλεπτη εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων, τις σταδιακές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και φτάνει στο αποκορύφωμά του με την μεγαλειώδη τελετή ,λήξης, τις ανταλλαγές δώρων και τον τελικό χορό της ειρήνης από όλα μαζί τα συγκροτήματα την 2 η Κυριακή. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας κατάτις 5 αυτές δεκαετίες έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες συγκροτήματα από ανάλογες χώρες του εξωτερικού καθώς και από τη χώρα μας. Μπορούμε λοιπόν να αναφερόμαστε σε χιλιάδες ξένων και ντόπιων καλλιτεχνών : χορευτών, τραγουδιστών, μουσικών κ.λ.π. αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε χρόνο οι ανωτέρω συμμετέχοντες πλησιάζουν το νούμερο των 500 ξένων χορευτών, μουσικών και περίπου 300 Λευκαδιτών. Στην εκτέλεση της διοργάνωσης συμμετέχουν δεκάδες νέες και νέοι της πόλης της Λευκάδας ωςδιερμηνείς, συνοδοί και ξεναγοί.

Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Αυγούστου 2012
Αίθουσα Συνεδρίων Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας
Θέμα: Διεθνή Φεστιβάλ Φολκλόρ : Η πραγματικότητα – Οι προοπτικές του μέλλοντος.
Σκοπός: Η ανάδειξη της ιστορικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής διάστασης των φολκλορικών Φεστιβάλ και των μελλοντικών προοπτικών τους.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:
Της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος: Χαράλαμπος Μελετιάδης, Καθηγητής Ιστορίας , τμήμα Κοινωνιολογίας Πάντειου Πανεπιστήμιου, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Αρχείου Ελληνικού Χορού

Μέλη: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δ/ντρια Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Αγγελική Γαζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Επικοινωνίας, τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αναστασία Γεωργάκη , Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Χρήστος Τεντζεράκης, Υπ. Δρ., Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Αρχείου Ελληνικού Χορού, Συντονισμός Συνεδρίου: Μίκα Παπά-Σέβου, Ερευνήτρια –συγγραφέας, Σύμβουλος Διοίκησης Αρχείου Ελληνικού Χορού.
Πηγή: artmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.