ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΟΥ (ΨΑΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ)

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ για «Το Ολοκαύτωμα»

70 χρόνια από το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου

ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
για «Το Ολοκαύτωμα»

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης στην Ελληνική γλώσσα, με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων», που προκήρυξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος με την τιμητική υποστήριξη της Αμερικανικής Οργάνωσης «Classrooms Without Borders» της Δυτικής Πενσυλβάνια, του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών και Ρωσικών Σπουδών και του Προγράμματος Εβραϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Pittsburgh (Η.Π.Α.), τιμώντας την 70ή επέτειο της λήξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη μνήμη του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής των υποβληθέντων έργων αποφάσισε τις ακόλουθες βραβεύσεις:
1ο Βραβείο: «Ζερμαίν» της Χριστιάννας Λούπα ,

2ο Βραβείο: «Κομμένες ζωές» της Ιωάννας Μπουρνιά ,

3ο Βραβείο: «Το δικό της άστρο» της Αγγελικής Σιδηρά

1ο Ειδικό Μαθητικό Βραβείο: «Μολών λαβέ» του Απόστολου Ρούσση,

2ο Ειδικό Μαθητικό Βραβείο: «Δεν προλαβαίνουμε» της Γιώτας Σκλαβούνου,

3ο Ειδικό Μαθητικό Βραβείο: «Ρόζα» (Στη μνήμη της Roza Monka) της Άντζελας Σαλίου.

Η ίδια Επιτροπή αποφάσισε επίσης και την απονομή Επαίνων στα ακόλουθα έργα:

«Ακούω την ανάσα μου» της Στέλλας Μητσώνη, «Ελπίδα» του Λεβή Μπενουζίλιο, «Η κραυγή» της Μίνας Μπουλέκου, «Η οσμή της τέφρας» της Άννας Μετσάνη, «Μικρό κορίτσι είσαι» της Παναγιώτας Παρασκευοπούλου, «Μονοξείδιο του άνθρακα» της Μαρίας Αράπκουλε, «Ολοκαύτωμα αισθήσεων» της Ευαγγελίας Εξακουστίδου, «Περί μαθήματος» της Αικατερίνης Αντωνίου, «Σε όποιο σπίτι» της Στέλλας Αλεξοπούλου, «Σονέτο ολοκαυτώματος» της Γεωργίας Μακρογιώργου, «Το πνεύμα» της Αγγελική Παριάρου και «Τα τελευταία λόγια» της ΜαίρηςΥπερείδου-Χατζή.

Τα Μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής ήταν: ο συγγραφέας-Επίτ. Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (AICL, Paris) Κώστας Βαλέτας, η ποιήτρια-τ. Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, ο ποιητής και κριτικός Δημήτρης Καραμβάλης, ο ποιητής και φιλόλογος, τ. Πρόεδρος του Συλλόγου «Δελφική Αμφικτιονία» Πάνος Μισερλής, ο συγγραφέας και φιλόλογος του Αρσακείου Πατρών Στέφανος Σκαρπέλλος, ο συγγραφέας-καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης και ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου.

Φωτό αρχείου (1931): μεγάλες μορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο Στρατής Δούκας και ο Νίκος Πεντζίκης έσωσαν εβραίους στην κατοχή.

Νο 2. Το ιστορικό ημιυπόγειο του Δούκα στα Ιλίσια, έκρυβε στα κατοχικά χρόνια γονείς και παιδιά της θεσσαλονικιάς οικογένειας Ταζάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.