Tο Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (www.centrodeestudiosbnch.com/gr) και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, την Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και το Τμήμα Θεατρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνουν στην Αθήνα, στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου του 2015, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ελληνικό θέατρο σκιών - Άυλη πολιτιστική κληρονομιά» (www.centrodeestudiosbnch.com/gr/teatro).
Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, αφιερώνεται στον καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ (Walter Puchner), διαπρεπή θεατρολόγο και μελετητή του ελληνικού θεάτρου σκιών, και καλύπτει όλες τις πτυχές του νεοελληνικού πολιτισμού που επηρεάστηκαν από το ίδιο κατά τη διάρκεια της ιστορίας του: θέατρο, φιλολογία, αρχεία, μουσειολογία, κοινωνιολογία, ανθρωπoλογία, ιστορία, καλές τέχνες, εκπαίδευση, μουσική, κ.ά.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Αρχείο /Βάση Δεδομένων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών το οποίο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος «Κόσμος εν Αρμονία».
Κύριοι στόχοι του συνεδρίου είναι να προωθηθεί:
α) Η έρευνα και η μελέτη του Θ. Σ. σε όλα τα φάσματα της ιστορίας του και σε όλες τις πτυχές του. β) Η διερεύνηση των επιρροών που δέχτηκε και της επιρροής που άσκησε στις εκφάνσεις του νεοελληνικού πολιτισμού.
γ) Η διερεύνηση των στοιχείων που προϋποθέτουν την αναγνώρισή του ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Εκτός από τις συνεδρίες, στις οποίες συμμετέχουν επιφανείς μελετητές (Γ. Κιουρτσάκης, Άννα Σταυρακοπούλου, Ιωσήφ Βιβιλάκης, Γ. Λαδογιάννη, Δηώ Καγγελάρη κ.α.), θα πραγματοποιηθούν τρία στρογγυλά τραπέζια με τα εξής θέματα:
- To Θ.Σ. και οι τέχνες (Δήμος Αβδελιώδης, Κ. Δημάδης, Γ. Κοτσίνης, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Μάνος Στεφανίδης)
- Παρόν και μέλλον του ελληνικού Θ.Σ. (Άθως Δανέλλης, Μιχάλης Ιερωνυμίδης, Πάνος Καπετανίδης, Ηλίας Καρελλάς, Μιχάλης Χατζάκης)
- Ελληνικό Θ.Σ. και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO (Ζωή Μάργαρη, Μιχάλης Μερακλής, Μόσχος Μορφακίδης, Rosario Perricone)
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13) και στην αίθουσα «Εurope Direct» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα).
Το πλήρες πρόγραμμα, εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.