‘Ποτέ την Κυριακή’!
κάλεσμα δημιουργικής γραφής με θέμα την κυριακάτικη αργία
Σήμερα είναι Κυριακή
Για πρώτη φορά με άφησαν σήμερα και βγήκα στη λιακάδα
Δε μου ‘τυχε ποτέ σε όλη τη ζωή μου
Να μείνω έτσι ακίνητος κοιτάζοντας ψηλά τον ουρανό
Ναζίμ Χικμέτ, “Κυριακή”, 1947
Το τελευταίο διάστημα, το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία είναι ένα από τα εργασιακά - ανθρώπινα δικαιώματα που κινδυνεύουν και πάλι να χαθούν ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που προωθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο με αφορμή την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους κλάδους του εμπορίου και των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων κατάφεραν να ανασταλεί προσωρινά η ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και να περιορισθεί σε 8 ανοιχτές Κυριακές το χρόνο, όμως ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος της κυριακάτικης αργίας.
Στo πλαίσιo αυτό και με την πεποίθηση ότι ένας τέτοιος αγώνας μπορεί και οφείλει να πάρει ποικίλες μορφές δράσης, η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής του Κοινωνικού Κέντρου/ Στεκιού Μεταναστών Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων συνδιοργανώνουν δράση δημιουργικής γραφής με στόχο την προάσπιση της κυριακάτικης αργίας.
Απευθύνουμε, λοιπόν, κάλεσμα για κείμενα: διηγήματα, ποιήματα ή μονόπρακτα θεατρικά, πρωτότυπα ή δημοσιευμένα, με θέμα την Κυριακή και την κυριακάτικη αργία.
Η Κυριακή έχει αποτελέσει αντικείμενο και φόντο αφήγησης σε πλήθος λογοτεχνικών έργων στο παρελθόν. Μέσα από την παρούσα δράση ελπίζουμε να αναδείξουμε σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα γραμμένα από τα κάτω, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Τα κείμενα που θα συλλεχθούν θα δημοσιευθούν αρχικά σε μπλογκ στο διαδίκτυο και θα αξιοποιηθούν ευρύτερα για την ανάδειξη του προβληματισμού και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας. Υπάρχει, επίσης, η πρόθεση για την έκδοση βιβλίου με επιλεγμένα κείμενα με στόχο πάντοτε την ενίσχυση του αγώνα για την πρόασπιση της κυριακάτικης αργίας και του ελεύθερου χρόνου μας.
ιστορικό πλαίσιο
Τι είναι, όμως, η κυριακάτικη αργία; Δώρο των θεών ή προϊόν της ανθρώπινης ιστορίας; Η Κυριακή αποτελούσε ημέρα ανάπαυσης από την εργασία ήδη στην φεουδαρχική εποχή, όντας στενά συνδεδεμένη με την πρακτική της θρησκείας και τον κοινωνικό έλεγχο που ασκούνταν μέσω αυτής – και ας μην ξεχνάμε ότι δίπλα στη χριστιανική Κυριακή έχουμε το εβραϊκό Σάββατο και την μουσουλμανική Παρασκευή. Κατά τη μετάβαση στην καπιταλιστική οργάνωση της εργασίας η αργία της «ιερής» ημέρας της εβδομάδας γρήγορα εξέλειψε και έπρεπε να διεκδικηθεί εκ νέου για να θεσμοθετηθεί τελικά ως βασικό δικαίωμα του κόσμου της εργασίας κατά το πέρασμα στον 20ο αιώνα. Λίγες δεκαετίες αργότερα ο θεσμός της κυριακάτικης αργίας αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής στο πλαίσιο το ευρύτερου προβληματισμού που ανέδειξαν τα ριζοσπαστικά κινήματα για την εργασία και την αλλοτριωμένη σχέση των εργαζομένων με τον χρόνο.
Στην Ελλάδα η κυριακάτικη αργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πρώτες εργατικές διεκδικήσεις του 1893, μόλις 7 χρόνια μετά τα αιματοβαμμένα γεγονότα στο Σικάγο και τη θέσπιση της εργατικής Πρωτομαγιάς. Τη χρονιά εκείνη, 2000 εργαζόμενοι ξεχύθηκαν για πρώτη φορά στους αθηναϊκούς δρόμους διεκδικώντας μεταξύ άλλων: “Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.” Η κυριακάτικη αργία νομοθετήθηκε τελικά στις 2 Γενάρη του 1910 ως ημέρα ξεκούρασης και θεμελιακό εργατικό δικαίωμα. Έναν αιώνα αργότερα, το θέμα επανέρχεται, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
πολιτικές εξελίξεις για την κυριακάτικη αργία
Η 1η Νοέμβρη ήταν η 5η Κυριακή με ανοιχτά εμπορικά καταστήματα για το 2015, καθώς ο νόμος 4177/2013 για τις «8 Κυριακές» παραμένει εν ισχύ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργησή του. Ταυτόχρονα τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου προβλέπουν την εφαρμογή της διαβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις 52 Κυριακές του χρόνου.
Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές αποτελεί ένα μέτρο καταστροφικό για εργαζόμενους και μικροκαταστηματάρχες, καθώς επιταχύνει τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακατανέμει τον τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών και δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο αντεργατικός αυτός νόμος συμβάλλει άμεσα στη διάλυση των μισθών, των ωραρίων, των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμπόριο, οι οποίοι και οι οποίες καλούνται να εργαστούν επιπλέον και τις Κυριακές, εξουθενωμένοι/ες και πολλές φορές απλήρωτοι/ες.
Από την πλευρά των εργαζομένων είναι δεδομένο ότι τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα, ενώ είναι σαφές ότι η λειτουργία των καταστημάτων στο εμπόριο τις Κυριακές μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για τη συνολική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε κάθε κλάδο.
όροι συμμετοχής
Δίνονται δεκτά πεζά, ποιήματα και μονόπρακτα θεατρικά κείμενα.
Ο αριθμός των λέξεων του κάθε κειμένου δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 800.
Τα κείμενα αποστέλλονται στο email pote.kuriaki@gmail.com - σε μορφή εγγράφου (π.χ. Word), γραμματοσειρά Arial, μέγεθος 12.
Κείμενα μπορεί να αποστείλει όποιος/α επιθυμεί χωρίς περιορισμούς ηλικίας.
Τα κείμενα μπορεί να είναι γραμμένα στα ελληνικά ή σε οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη γλώσσα (οι ομάδες θα μεριμνήσουν για την αξιολόγηση των κειμένων στις διάφορες γλώσσες).
Η αξιολόγηση και επιλογή των κειμένων θα γίνουν από την Ομάδα Δημιουργικής Γραφής του Κοινωνικού Κέντρου/Στεκιού Μεταναστών Θες/νίκης και το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων.
Κείμενα με ρατσιστικό, σεξιστικό, ομοφοβικό ή τρανσφοβικό περιεχόμενο και γενικότερα κείμενα που προσβάλουν την αξιοπρέπεια ανθρώπων και ζώων δε θα δημοσιευθούν.
Οι συγγραφείς παραχωρούν τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου τους για τις ανάγκες του παρόντος εγχειρήματος, διατηρούν όμως το δικαίωμα να δημοσιεύσουν και να αξιοποιήσουν το κείμενό τους όπως αλλιώς επιθυμούν.
Διευκρινίζουμε ότι τα συλλεχθέντα κείμενα σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας από τις ομάδες μας.
Αν και θεωρούμε αντι-δημιουργικό να δουλεύουμε μέσα σε πιεστικά πλαίσια με προθεσμίες, για πρακτικούς λόγους προτείνουμε ως προθεσμία για τη συλλογή των κειμένων την Κυριακή 31 Γενάρη 2016.
περισσότερες πληροφορίες:
ομάδα δημιουργικής γραφής – κοινωνικό κέντρο/ στέκι μεταναστών θεσ/νίκης
δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων θεσ/νίκης
email: diktioanergwnthess@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.