Όλες οι ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΑ, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, Παγκόσμια ημέρα Ποίησης, «ακολουθούν» τα ίχνη των ποιητών του κόσμου.
Σύγχρονοι και κλασικοί ποιητές, Έλληνες και ξένοι, η μελοποιημένη ποίηση σε όλα τα είδη του τραγουδιού, η ποίηση στον αθλητισμό. Ο ποιητικός λόγος, η ιστορία του και η επιρροή του.
Απαγγελίες, καλεσμένοι, συνεντεύξεις, νέοι ποιητές, αρχειακό υλικό, ζωντανές συνδέσεις από τις 8.00 το πρωί σε όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ.
Ένα μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ σε σύμπραξη με την Εταιρεία Συγγραφέων, που εισηγήθηκε στην UNESCO την καθιέρωση του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης» την 21η Μαρτίου· πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία – αρχή της άνοιξης.
Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΡΩΤΟ Πρόγραμμα: Νέοι Έλληνες ποιητές
07.45: Στον Ανδρέα Παπασταματίου και τη Στεφανία Χαρίτου θα μιλήσει ο Νίκος Κατσαλίδας, ποιητής και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
17.00-18.00: Γιώργος Γιανναράκος και Μαίρη Βενέζη, με καλεσμένους τον Νάνο Βαλαωρίτη, τον Κώστα Κρεμμύδα, ποιητή και εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού και των εκδόσεων «Μανδραγόρας», και τον Χρήστο Ξανθάκη.
18.00-20.00: Έλενα Μαράκα και Μαρία Σφυρόερα με συνεντεύξεις και έργα νέων Ελλήνων ποιητών. Καλεσμένοι στο στούντιο οι: Γιώργος Ψάλτης, Virginia Lopez Recio, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νίκος Σκούφος, Αντωνία Γουναροπούλου, Νίκος Ερηνάκης.
16.00-17.00: Ο Γιάννης Πετρίδης παρουσιάζει μερικούς από τους ποιητές του ΡΟΚ.
ΔΕΥΤΕΡΟ Πρόγραμμα: Μελοποιημένη ποίηση
08.00-09.00: Ο Δημήτρης Μεϊδάνης στην εκπομπή του «φιλοξενεί» τηλεφωνικά τον Τίτο Πατρίκιο.
09.00-11.00: «Ποίηση… πεζή» – Η Μαρία Κοζάκου παρουσιάζει πεζά κείμενα για την ποίηση και τους ποιητές. Τι έγραψαν για την ποίηση Μαγιακόφκι, Λειβαδίτης, Δημουλά, Καρυωτάκης, Αριστοτέλης (Περί ποιητικής), αλλά και «Η ποίηση στον κινηματογράφο». Θα θυμηθούμε δέκα Ελληνίδες ποιήτριες της αρχαιότητας, ενώ θα γνωρίσουμε και τη Θεραπεία Μέσω Ποίησης.
11.00-12.00: Ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου ανατρέχει στις πρόσφατες δισκογραφικές κυκλοφορίες μελοποιημένης ποίησης. Συνομιλεί με τους δημιουργούς Χρήστο Θεοδώρου, Μιχάλη Καλογεράκη, Πέτρο Σατραζάνη, Γιώργο Μυτρογιαννόπουλο και Δημήτρη Κογιάννη για την επιλογή τους να μελοποιούν ποίηση αυτή την εποχή.
12.00-13.00 με τη Λίτσα Τότσκα, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συναντούν τον Νίκο Καββαδία, ο Γιάννης Σπανός τον Γιάννη Σκαρίμπα, ο Μιχάλης Νικολούδης τηΣοφία Μαυροειδή Παπαδάκη, οι αδελφοί Κατσιμίχα τη Λένα Παππά, ο Βασίλης Δημητρίου την Κατίνα Παΐζη, ο Γιώργος Ανδρέου τον Διονύση Καρατζά, ο Νίκος Ξυδάκης τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ο Μάνος Χατζιδάκις τη Μυρτιώτισσα και τον Γιώργο Σαραντάρη, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τον Μανώλη Αναγνωστάκη, ο Γιώργος Καζαντζής το Γιώργο Χρονά, ο Νίκος Μαμαγκάκης τον Γιώργο Ιωάννου και ο Ορφέας Περίδης τον Μιλτιάδη Μαλακάση.
13.00-14.00 με τη Γιώτα Δελώνα, στιχουργοί-ποιητές και ποιητές-στιχουργοί. Η ποίηση στα τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε. Η ποίηση στα τραγούδια της παρέας.
14.00-15.00: Ο Γιάννης Παπουτσάκης σε μια εκπομπή αφιερωμένη στις δυο εορτάζουσες, την Άνοιξη και την Ποίηση. Με αγαπημένα ποιήματα που εξυμνούν τη «βασίλισσα» των εποχών, γραμμένα από την πένα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Λειβαδίτη, του Βρεττάκου, της Πολυδούρη, του Σολωμού, της Δημουλά και άλλων σημαντικών ποιητών και ποιητριών μας που ένιωσαν την επιθυμία να γράψουν για την εποχή της αναγέννησης της φύσης, της ανθοφορίας και της κάθαρσης.
15.00-17.00: Ιωάννης Τράντας (ηθοποιός) και Πέτρος Δουρδουμπάκης απαγγέλουν Όμηρο (αποσπάσματα), Αισχύλο – Προμηθέας Δεσμώτης (αποσπάσματα), Σεφέρη – «Ερωτικός λόγος», Καβάφη, Ευριπίδη – Μήδεια, και αποσπάσματα δημοτικής ποίησης.
17.00-18.00 με τον Πάνο Χρυσοστόμου. Ηλεκτρικό ελληνικό τραγούδι και μελοποιήσεις ποιητών. Τραγουδοποιοί που η στιχουργική τους συναντά την ποίηση. Από τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Γιάννη Αγγελάκα στον Νικόλα Άσιμο και τους αδελφούς Κατσιμίχα.
18.00-19.00: Ο Σιδερής Πρίντεζης με τραγούδια από τις δισκογραφικές ποιητικές «ανθολογίες» του Γιάννη Σπανού.
19.00-20.00 με τον Φώτη Απέργη και καλεσμένο τον πανεπιστημιακό Διαμαντή Μπασαντή, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, της μελέτης Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
20.00-22.00: Μεγάλο αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, από την Έλενα Διάκου, τη Λίντα Ζεφειροπούλου, τον Σιδερή Πρίντεζη και τον Νίκο Αϊβαλή. Ένα δίωρο που οι νέοι ποιητές, συναντούν τους κλασικούς. Ένα δίωρο με τους ποιητές και τις συναντήσεις τους με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας.
22.00-00.00: Συναυλία μελοποιημένης ποίησης, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Θάνος Μικρούτσικος και Γιάννης Κούτρας. Παρουσίαση: Έλενα Διάκου και Μαρίνα Λαχανά. Ηχογράφηση στο studio C στις 2/06/2010.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Νίκος Αϊβαλής απαγγέλλει, μεταξύ άλλων, Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη.
KOSMOS: Οι ποιητές του Κόσμου
10.00-12.00: Γιώτα Κοτσέτα. Αφιέρωμα σε Παλαιστίνιους ποιητές.
14.00-16.00: Ρουμπίνη Σταγκουράκη. Αφιέρωμα στους Γάλλους ποιητές του δρόμου (της hip hop/rap σκηνής).
18.00-20.00: Κώστας Αλαγιάννης. Αφιέρωμα στην ποίηση των νομάδων Τουαρέγκ.
22.00-00.00: Ιωσήφ Βάγγερ. Αφιέρωμα στους στίχους του Bob Dylan.
To Kosmos, σε συνεργασία με την ποιητική ομάδα «Με τα λόγια [γίνεται]», έχει απευθύνει πρόσκληση σε νέους ποιητές, οι οποίοι θα διαβάσουν ένα ποίημα της επιλογής τους –όχι απαραίτητα δικό τους– και θα το συνοδεύσουν με ένα μουσικό κομμάτι της επιλογής τους.
ΤΡΙΤΟ Πρόγραμμα: Στην ποίηση της Μουσικής. Στη μουσική της Ποίησης
08.00-10.00: Ο Γιώργος Φλωράκης στα «Πρωινά του Τρίτου» ακούει και διαβάζει Έλληνες και ξένους (μελο)ποιητές, από τον Σαίξπηρ και τον Γκαίτε στον Ντύλαν και τον Κοέν, με ενδιάμεσες στάσεις Αναγνωστάκη, Κάμμινγκς, Σαχτούρη.
10.00-12.00: Η Τζουλιέττα Καρόρη ανοίγει το «Παράθυρο στον Κόσμο» της ποίησης στην Παληά Μουσική.
13.00-15.00: Γιώργος Κακουλίδης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Ανθούλα Δανιήλ και Νίκος Μοσχοβάκος μιλάνε για την ελληνική (ποιητική) Γενιά του ’70 στο στούντιο την πρώτη ώρα της εκπομπής «BookFly» του Δημήτρη Τρίκα, ενώ για σπουδαία ποιητικά κείμενα φιλοξενούνται οι Θάνος Σαμαρτζής (Εκκλησιαστής) και Γιάννης Αντιόχου (Έρημη Χώρα – Έλιοτ).
18.00-19.00: Μουσική που βασίστηκε σε ποίηση παρουσιάζει η Αφροδίτη Κοσμά στην έκτακτη εκπομπή της «Στίχοι που έγιναν νότες»
19.00-20.30: Απευθείας μετάδοση της Άννας Σακαλή από τη Στοά του Βιβλίου της εκδήλωσης του Κύκλου Ποιητών, σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, «Το παιδί στην ποίηση / Ποιήματα για το παιδί», με 25 ποιητές να διαβάζουν από ένα ποίημα με θέμα το παιδί.
20.30-21.30: Ο Κώστας Καναβούρης στην από χαρακτήρα ποιητική του εκπομπή «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» φιλοξενεί τον ποιητή, κριτικό και επί πολλά χρόνια προϊστάμενο του Τμήματος Επιμόρφωσης και Πολιτισμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κώστα Παπαγεωργίου, με τον οποίο ξεφυλλίζουν τα ελληνικά περιοδικά ποίησης.
21.30-22.30: Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη ρυθμίζει τις «Μουσικές Συντεταγμένες» της σε γοητευτικά lieder από συναυλίες μέσω της EBU.
22.30-23.00: Ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης μας εισάγει στην «Αληθινή Πραγματικότητα» της ποίησης, με βάση το γνωστό βιβλίο του Σίλερ Περί Αφελούς και Συναισθηματικής Ποίησης και καλεσμένο τον ποιητή και συνεργάτη του Τρίτου, Θάνο Σταθόπουλο.
23.00-00.00: Ο Δημήτρης Τρίκας στις «Μουσικές του Καιρού μας» με καλεσμένο έναν συνθέτη που ασχολήθηκε επιτυχημένα, σε πλάτος και βάθος, με τη μελοποίηση, τον Μιχάλη Γρηγορίου.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μονόλεπτα ποιήματα 10 νέων Ελλήνων ποιητών, που οι ίδιοι απαγγέλουν, ανάβουν σαν πυροτεχνήματα στον αέρα του Τρίτου.
Φωνή της Ελλάδας: Ποιητές της διασποράς – Ελληνική ποίηση σε διάφορες γλώσσες
Οι εκπομπές του παγκόσμιου ραδιοφώνου της ΕΡΤ αλλάζουν και «γεμίζουν ποίηση» με συνεντεύξεις, απαγγελίες ποιημάτων, σπάνιο αρχειακό υλικό και ειδικά αφιερώματα. Οι παραγωγοί του σταθμού, με αφιερωματικά πεντάλεπτα, που θα μεταδίδονται ανά ώρα όλο το 24ωρο, μοιράζονται με τους ακροατές και διαβάζουν μερικά από τα αγαπημένα τους ποιήματα.
Ο Άγγελος Σταθόπουλος επιλέγει ποιήματα Ελλήνων κλασικών και σύγχρονων ποιητών, η Νατάσα Βησσαρίωνος μας συστήνει τη γραφή των σύγχρονων ποιητών της Διασποράς, ενώ η Μαρία Κουτσιμπύρη διαβάζει ελληνική ποίηση… σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά)!
ΕΡΑ ΣΠΟΡ: Ο αθλητισμός συναντά την ποίηση
22:00-24:00: Ο Μάκης Τσίλκος επιμελείται και παρουσιάζει μια εκπομπή που ενώνει με πρωτότυπο τρόπο τον αθλητισμό με την ποίηση.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2018
Η Εταιρεία Συγγραφέων –με πρωτοβουλία μελών της οποίας καθιερώθηκε ο εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης από την UNESCO– σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα υποδεχθούν την άνοιξη γιορτάζοντας την ποίηση στις 21 Μαρτίου 2018 με αναγνώσεις και συζητήσεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο της Δημόσιας Ραδιο-Τηλεόρασης.
Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ώστε κατά το δυνατόν να συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την αρχή της άνοιξης. Έπειτα από εισήγηση το επόμενο έτος του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO και μετέπειτα προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε την πρόταση αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.
Ιστορικό
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου.
Η αρχική πρόταση έγινε στην Εταιρεία Συγγραφέων από το μέλος της και ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, που πρότεινε το φθινόπωρο του 1997 να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα για αυτό.
Την εισήγηση υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος, ενώ το μέλος του ΔΣ και ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, που συχνά συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.
Την επόμενη χρονιά, ο μετέπειτα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου που εορταζόταν ως Ημέρα Μουσικής. Η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες στήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης … μια[ς] τέχνη[ς] που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».
Σύγχρονοι και κλασικοί ποιητές, Έλληνες και ξένοι, η μελοποιημένη ποίηση σε όλα τα είδη του τραγουδιού, η ποίηση στον αθλητισμό. Ο ποιητικός λόγος, η ιστορία του και η επιρροή του.
Απαγγελίες, καλεσμένοι, συνεντεύξεις, νέοι ποιητές, αρχειακό υλικό, ζωντανές συνδέσεις από τις 8.00 το πρωί σε όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ.
Ένα μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ σε σύμπραξη με την Εταιρεία Συγγραφέων, που εισηγήθηκε στην UNESCO την καθιέρωση του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης» την 21η Μαρτίου· πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία – αρχή της άνοιξης.
Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΡΩΤΟ Πρόγραμμα: Νέοι Έλληνες ποιητές
07.45: Στον Ανδρέα Παπασταματίου και τη Στεφανία Χαρίτου θα μιλήσει ο Νίκος Κατσαλίδας, ποιητής και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
17.00-18.00: Γιώργος Γιανναράκος και Μαίρη Βενέζη, με καλεσμένους τον Νάνο Βαλαωρίτη, τον Κώστα Κρεμμύδα, ποιητή και εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού και των εκδόσεων «Μανδραγόρας», και τον Χρήστο Ξανθάκη.
18.00-20.00: Έλενα Μαράκα και Μαρία Σφυρόερα με συνεντεύξεις και έργα νέων Ελλήνων ποιητών. Καλεσμένοι στο στούντιο οι: Γιώργος Ψάλτης, Virginia Lopez Recio, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νίκος Σκούφος, Αντωνία Γουναροπούλου, Νίκος Ερηνάκης.
16.00-17.00: Ο Γιάννης Πετρίδης παρουσιάζει μερικούς από τους ποιητές του ΡΟΚ.
ΔΕΥΤΕΡΟ Πρόγραμμα: Μελοποιημένη ποίηση
08.00-09.00: Ο Δημήτρης Μεϊδάνης στην εκπομπή του «φιλοξενεί» τηλεφωνικά τον Τίτο Πατρίκιο.
09.00-11.00: «Ποίηση… πεζή» – Η Μαρία Κοζάκου παρουσιάζει πεζά κείμενα για την ποίηση και τους ποιητές. Τι έγραψαν για την ποίηση Μαγιακόφκι, Λειβαδίτης, Δημουλά, Καρυωτάκης, Αριστοτέλης (Περί ποιητικής), αλλά και «Η ποίηση στον κινηματογράφο». Θα θυμηθούμε δέκα Ελληνίδες ποιήτριες της αρχαιότητας, ενώ θα γνωρίσουμε και τη Θεραπεία Μέσω Ποίησης.
11.00-12.00: Ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου ανατρέχει στις πρόσφατες δισκογραφικές κυκλοφορίες μελοποιημένης ποίησης. Συνομιλεί με τους δημιουργούς Χρήστο Θεοδώρου, Μιχάλη Καλογεράκη, Πέτρο Σατραζάνη, Γιώργο Μυτρογιαννόπουλο και Δημήτρη Κογιάννη για την επιλογή τους να μελοποιούν ποίηση αυτή την εποχή.
12.00-13.00 με τη Λίτσα Τότσκα, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συναντούν τον Νίκο Καββαδία, ο Γιάννης Σπανός τον Γιάννη Σκαρίμπα, ο Μιχάλης Νικολούδης τηΣοφία Μαυροειδή Παπαδάκη, οι αδελφοί Κατσιμίχα τη Λένα Παππά, ο Βασίλης Δημητρίου την Κατίνα Παΐζη, ο Γιώργος Ανδρέου τον Διονύση Καρατζά, ο Νίκος Ξυδάκης τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ο Μάνος Χατζιδάκις τη Μυρτιώτισσα και τον Γιώργο Σαραντάρη, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τον Μανώλη Αναγνωστάκη, ο Γιώργος Καζαντζής το Γιώργο Χρονά, ο Νίκος Μαμαγκάκης τον Γιώργο Ιωάννου και ο Ορφέας Περίδης τον Μιλτιάδη Μαλακάση.
13.00-14.00 με τη Γιώτα Δελώνα, στιχουργοί-ποιητές και ποιητές-στιχουργοί. Η ποίηση στα τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε. Η ποίηση στα τραγούδια της παρέας.
14.00-15.00: Ο Γιάννης Παπουτσάκης σε μια εκπομπή αφιερωμένη στις δυο εορτάζουσες, την Άνοιξη και την Ποίηση. Με αγαπημένα ποιήματα που εξυμνούν τη «βασίλισσα» των εποχών, γραμμένα από την πένα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Λειβαδίτη, του Βρεττάκου, της Πολυδούρη, του Σολωμού, της Δημουλά και άλλων σημαντικών ποιητών και ποιητριών μας που ένιωσαν την επιθυμία να γράψουν για την εποχή της αναγέννησης της φύσης, της ανθοφορίας και της κάθαρσης.
15.00-17.00: Ιωάννης Τράντας (ηθοποιός) και Πέτρος Δουρδουμπάκης απαγγέλουν Όμηρο (αποσπάσματα), Αισχύλο – Προμηθέας Δεσμώτης (αποσπάσματα), Σεφέρη – «Ερωτικός λόγος», Καβάφη, Ευριπίδη – Μήδεια, και αποσπάσματα δημοτικής ποίησης.
17.00-18.00 με τον Πάνο Χρυσοστόμου. Ηλεκτρικό ελληνικό τραγούδι και μελοποιήσεις ποιητών. Τραγουδοποιοί που η στιχουργική τους συναντά την ποίηση. Από τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Γιάννη Αγγελάκα στον Νικόλα Άσιμο και τους αδελφούς Κατσιμίχα.
18.00-19.00: Ο Σιδερής Πρίντεζης με τραγούδια από τις δισκογραφικές ποιητικές «ανθολογίες» του Γιάννη Σπανού.
19.00-20.00 με τον Φώτη Απέργη και καλεσμένο τον πανεπιστημιακό Διαμαντή Μπασαντή, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, της μελέτης Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
20.00-22.00: Μεγάλο αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, από την Έλενα Διάκου, τη Λίντα Ζεφειροπούλου, τον Σιδερή Πρίντεζη και τον Νίκο Αϊβαλή. Ένα δίωρο που οι νέοι ποιητές, συναντούν τους κλασικούς. Ένα δίωρο με τους ποιητές και τις συναντήσεις τους με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας.
22.00-00.00: Συναυλία μελοποιημένης ποίησης, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Θάνος Μικρούτσικος και Γιάννης Κούτρας. Παρουσίαση: Έλενα Διάκου και Μαρίνα Λαχανά. Ηχογράφηση στο studio C στις 2/06/2010.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Νίκος Αϊβαλής απαγγέλλει, μεταξύ άλλων, Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη.
KOSMOS: Οι ποιητές του Κόσμου
10.00-12.00: Γιώτα Κοτσέτα. Αφιέρωμα σε Παλαιστίνιους ποιητές.
14.00-16.00: Ρουμπίνη Σταγκουράκη. Αφιέρωμα στους Γάλλους ποιητές του δρόμου (της hip hop/rap σκηνής).
18.00-20.00: Κώστας Αλαγιάννης. Αφιέρωμα στην ποίηση των νομάδων Τουαρέγκ.
22.00-00.00: Ιωσήφ Βάγγερ. Αφιέρωμα στους στίχους του Bob Dylan.
To Kosmos, σε συνεργασία με την ποιητική ομάδα «Με τα λόγια [γίνεται]», έχει απευθύνει πρόσκληση σε νέους ποιητές, οι οποίοι θα διαβάσουν ένα ποίημα της επιλογής τους –όχι απαραίτητα δικό τους– και θα το συνοδεύσουν με ένα μουσικό κομμάτι της επιλογής τους.
ΤΡΙΤΟ Πρόγραμμα: Στην ποίηση της Μουσικής. Στη μουσική της Ποίησης
08.00-10.00: Ο Γιώργος Φλωράκης στα «Πρωινά του Τρίτου» ακούει και διαβάζει Έλληνες και ξένους (μελο)ποιητές, από τον Σαίξπηρ και τον Γκαίτε στον Ντύλαν και τον Κοέν, με ενδιάμεσες στάσεις Αναγνωστάκη, Κάμμινγκς, Σαχτούρη.
10.00-12.00: Η Τζουλιέττα Καρόρη ανοίγει το «Παράθυρο στον Κόσμο» της ποίησης στην Παληά Μουσική.
13.00-15.00: Γιώργος Κακουλίδης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Ανθούλα Δανιήλ και Νίκος Μοσχοβάκος μιλάνε για την ελληνική (ποιητική) Γενιά του ’70 στο στούντιο την πρώτη ώρα της εκπομπής «BookFly» του Δημήτρη Τρίκα, ενώ για σπουδαία ποιητικά κείμενα φιλοξενούνται οι Θάνος Σαμαρτζής (Εκκλησιαστής) και Γιάννης Αντιόχου (Έρημη Χώρα – Έλιοτ).
18.00-19.00: Μουσική που βασίστηκε σε ποίηση παρουσιάζει η Αφροδίτη Κοσμά στην έκτακτη εκπομπή της «Στίχοι που έγιναν νότες»
19.00-20.30: Απευθείας μετάδοση της Άννας Σακαλή από τη Στοά του Βιβλίου της εκδήλωσης του Κύκλου Ποιητών, σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, «Το παιδί στην ποίηση / Ποιήματα για το παιδί», με 25 ποιητές να διαβάζουν από ένα ποίημα με θέμα το παιδί.
20.30-21.30: Ο Κώστας Καναβούρης στην από χαρακτήρα ποιητική του εκπομπή «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» φιλοξενεί τον ποιητή, κριτικό και επί πολλά χρόνια προϊστάμενο του Τμήματος Επιμόρφωσης και Πολιτισμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κώστα Παπαγεωργίου, με τον οποίο ξεφυλλίζουν τα ελληνικά περιοδικά ποίησης.
21.30-22.30: Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη ρυθμίζει τις «Μουσικές Συντεταγμένες» της σε γοητευτικά lieder από συναυλίες μέσω της EBU.
22.30-23.00: Ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης μας εισάγει στην «Αληθινή Πραγματικότητα» της ποίησης, με βάση το γνωστό βιβλίο του Σίλερ Περί Αφελούς και Συναισθηματικής Ποίησης και καλεσμένο τον ποιητή και συνεργάτη του Τρίτου, Θάνο Σταθόπουλο.
23.00-00.00: Ο Δημήτρης Τρίκας στις «Μουσικές του Καιρού μας» με καλεσμένο έναν συνθέτη που ασχολήθηκε επιτυχημένα, σε πλάτος και βάθος, με τη μελοποίηση, τον Μιχάλη Γρηγορίου.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μονόλεπτα ποιήματα 10 νέων Ελλήνων ποιητών, που οι ίδιοι απαγγέλουν, ανάβουν σαν πυροτεχνήματα στον αέρα του Τρίτου.
Φωνή της Ελλάδας: Ποιητές της διασποράς – Ελληνική ποίηση σε διάφορες γλώσσες
Οι εκπομπές του παγκόσμιου ραδιοφώνου της ΕΡΤ αλλάζουν και «γεμίζουν ποίηση» με συνεντεύξεις, απαγγελίες ποιημάτων, σπάνιο αρχειακό υλικό και ειδικά αφιερώματα. Οι παραγωγοί του σταθμού, με αφιερωματικά πεντάλεπτα, που θα μεταδίδονται ανά ώρα όλο το 24ωρο, μοιράζονται με τους ακροατές και διαβάζουν μερικά από τα αγαπημένα τους ποιήματα.
Ο Άγγελος Σταθόπουλος επιλέγει ποιήματα Ελλήνων κλασικών και σύγχρονων ποιητών, η Νατάσα Βησσαρίωνος μας συστήνει τη γραφή των σύγχρονων ποιητών της Διασποράς, ενώ η Μαρία Κουτσιμπύρη διαβάζει ελληνική ποίηση… σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά)!
ΕΡΑ ΣΠΟΡ: Ο αθλητισμός συναντά την ποίηση
22:00-24:00: Ο Μάκης Τσίλκος επιμελείται και παρουσιάζει μια εκπομπή που ενώνει με πρωτότυπο τρόπο τον αθλητισμό με την ποίηση.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2018
Η Εταιρεία Συγγραφέων –με πρωτοβουλία μελών της οποίας καθιερώθηκε ο εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης από την UNESCO– σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα υποδεχθούν την άνοιξη γιορτάζοντας την ποίηση στις 21 Μαρτίου 2018 με αναγνώσεις και συζητήσεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο της Δημόσιας Ραδιο-Τηλεόρασης.
Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ώστε κατά το δυνατόν να συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την αρχή της άνοιξης. Έπειτα από εισήγηση το επόμενο έτος του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO και μετέπειτα προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε την πρόταση αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.
Ιστορικό
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου.
Η αρχική πρόταση έγινε στην Εταιρεία Συγγραφέων από το μέλος της και ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, που πρότεινε το φθινόπωρο του 1997 να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα για αυτό.
Την εισήγηση υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος, ενώ το μέλος του ΔΣ και ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, που συχνά συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.
Την επόμενη χρονιά, ο μετέπειτα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου που εορταζόταν ως Ημέρα Μουσικής. Η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες στήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης … μια[ς] τέχνη[ς] που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.