ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΟΥ (ΨΑΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ)

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Παρουσίαση νέου βιβλίου από την Ευδοκία Ποιμενίδου



Δελτίο τύπου



Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Ευδοκίας Ποιμενίδου «Τα διαμάντια της Δόμνας».



Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Ευδοκίας Ποιμενίδου : «Τα διαμάντια της Δόμνας», από το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού κι Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, τις Εκδόσεις «Γράφημα» και το Βιβλιοπωλείο «Πρίσμα», Σανής Δημήτριος, την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, στις 7 το απόγευμα, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, με ελεύθερη είσοδο. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δάσκαλος και συγγραφέας, Βασίλης Καραβίδας και η ίδια η συγγραφέας, αποσπάσματα θα διαβάσει η Αναστασία Κιούση, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσει η εκπαιδευτικός και ποιήτρια, Χρύσα Μαστοροδήμου.

Σαράντα Εκκλησιές, αρχές του 20ου αιώνα. Δυο φίλες, μια Ελληνίδα και μια Τουρκάλα, μεγαλώνουν στην ίδια γειτονιά. Αχώριστες, μοιράζονται τα πάντα. Η μοίρα, ή μάλλον η θέληση των ισχυρών της γης θέλησαν να χωρίσουν. Σχεδόν εκατό χρόνια μετά, η Χιλμιγιέ, που παραδόξως ζει ακόμα, βλέπει κατ’ επανάληψη το ίδιο όνειρο. Τι να σημαίνει; Ποιο χρέος έχει να ξεπληρώσει; Από μια παραξενιά της μοίρας, η εγγονή της παιδικής της φίλης, της Ελληνίδας Δόμνας, θα συναντηθεί μαζί της και η Χιλμιγιέ θα μπορέσει να εκπληρώσει αυτό, που για εκατό χρόνια σχεδόν επιθυμούσε.

“Πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που συγκινεί και συναρπάζει. Μέσα από τις αναμνήσεις της γιαγιάς Δόμνας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης, η συγγραφέας αναπλάθει με τέχνη την ατμόσφαιρα της ζωής, στην αλησμόνητη πατρίδα και με παραστατικό τρόπο μας παρουσιάζει τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσαν οι Έλληνες Χριστιανοί, από το 1914 και μέχρι τον ξεριζωμό και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.” Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Η Ευδοκία Ποιμενίδου - Χατζηδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξυλαγανή, του νομού Ροδόπης. Σπούδασε Νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης. Εργάστηκε σε νηπιαγωγεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Από το 1988 ζει στη Λάρισα. Έγραψε τα παραμύθια που άκουγε απ' τη γιαγιά της και 12 απ' αυτά, έγιναν βιβλίο με τον τίτλο "Τα παραμύθια της γιαγιάς Ευδοκίας", το οποίο πωλείται αποκλειστικά απ' το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής, του νομού Ροδόπης, για την ενίσχυση των εσόδων του. Το 2013 κυκλοφόρησε και το 2ο βιβλίο της "Ένα μπουκέτο παραμύθια", με παραμύθια δικά της. Το βιβλίο αυτό βραβεύτηκε στο διαγωνισμό "Σικελιανά", το 2014. Έχει πάρει ακόμα δύο βραβεία για παραμύθια που έγραψε. Το παραμύθι "Μια πατούσα σκέτος μπελάς", πήρε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό της ΜΚΑΕ Διοτίμα και Μούσες και το παραμύθι "Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια", πήρε 1ο βραβείο στο διαγωνισμό " Σικελιανά " 2014. Επισκέπτεται σχολεία, όπου την καλούν για αφήγηση λαϊκού παραμυθιού και σε προγράμματα φιλαναγνωσίας. Συνεργάζεται με τις βιβλιοθήκες της Λάρισας με αφηγήσεις και δράσεις στις λέσχες πολιτισμού, κατά την εβδομάδα παιδικής λογοτεχνίας και άλλες δραστηριότητες, που έχουν σχέση με την παιδική λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα «Τα διαμάντια της Δόμνας» πήρε εύφημο μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας,. Σε ό,τι κάνει, έχει την υποστήριξη και τη βοήθεια του συζύγου της Χρήστου Χατζηδημητρίου.

"Ποιητική αγρύπνια" στον Κεραμεικό

Η ομάδα "ποίηση στην εποχή της εκποίησης" συνεχίζει και αυτή την Τετάρτη τις ποιητικές αγρυπνίες, ένα θεσμό που διανύει τον πέμπτο χρόνο του. Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 9:00μμ, θα γίνει η 4η φετινή ποιητική αγρυπνία στην "Πύλη 82", Κεραμεικού 82, στον Κεραμεικό. Θα παρουσιάσουν ποιήματά τους η Αθανασία Δρακοπούλου και η Δήμητρα Σαμοΐλη. Στον άμβωνα ο Αλέξης Δάρας και ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος. Στο υπερώο των ακουστικών μέσων και στα καύσιμα ο Αλβέρτος. Όσοι πιστοί και άπιστοι προσέλθετε. Μπορείτε να φέρετε και ποιήματα μαζί σας, δικά σας ή άλλων, γιατί όσο βαθύτερα μπαίνουμε στην ποίηση τόσο το πράγμα ανοίγει...
http://ekpoiisi.blogspot.com/

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ποίηση Πέτρου Βελούδα


ph: William Heldum

ΑΚΟΜΑ ΒΡΕΧΕΙ

Ακόμη βρέχει και σύ ονειρεύεσαι
στάζει η βρύση του χρόνου, και
συ ακόμα γερνάς, το ξημέρωμα...

Βρέχει ασταμάτητα και η δική
σου σιωπή μουσκεύει τη βεράντα
της φθινοπωρινής καρδιάς.

Σταγόνα-σταγόνα το δάκρυ
μετράς...Ακόμη βρέχει και
ο ήλιος πνίγεται στο ποτάμι
του λόγου μυρίζουν οι αγωνίες
της προσμονής του αβέβαιου...

Βρέχει και ο ήχος της στιγμής
χτυπά το πρόσωπό σου...
Συνέχεια θα βρέχει, και όταν
τα δάκρυά σου σταματούν,
ποτάμι το ψέμα, οι σταγόνες
στην αλήθεια σου γλιστρούν...-

ΖΩΗ ΜΕ ΑΝ...

Αν αντέξεις στη ζωή σου
και αγαπήσεις την ντροπή
σου θα μπορέσεις να ιππεύεις
τ'άλογο που...αγναντεύεις!..-

Ο Πέτρος Κυριάκου Βελούδας γεννήθηκε το 1977 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας όπου και ζει μέχρι σήμερα.  Έχει αποσπάσει διακρίσεις για την ποίηση και τα διηγήματα του σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε Ανθολογίες Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών. Λογοτεχνικά του έργα έχουν δημοσιευθεί σε ποιητικά sites και blogs.  


Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

https://www.koukidaki.gr/

Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2020 – πρόσκληση

Έξι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του Καλλιτεχνικού Ημερολογίου. Ένας διακαλλιτεχνικός θεσμός που ταυτίστηκε με τον δικτυακό τόπο το βιβλίο.net, ένα πλούσιο ανθολόγιο εικαστικών/φωτογραφικών και λογοτεχνικών παρεμβάσεων, απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα. Περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες τόσα χρόνια συνδράμουν στη δημιουργία ενός μοναδικής έμπνευσης έργου, ενός έργου που φιλοδοξεί να παρέμβει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας. Με στόχο να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα και το καλαίσθητο καλλιτεχνικό συμβάν, όπως και πέρσι, συνεχίζουμε τη διαδικασία επιλογής με αξιολογικά κριτήρια ποιότητας και σύνδεσης με τον σκοπό (ανά εποχή και μήνα σύνδεση). Η τελική απόφαση για τις συμμετοχές που θα συμπεριληφθούν θα ληφθεί μέσα από μια επιτροπή των συνεργατών μας που έχει ήδη συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε δημιουργούς, συγγραφείς, ποιητές, φωτογράφους, ζωγράφους και γλύπτες να αποστείλουν έργα τους ή αποσπάσματα αυτών προκειμένου να δημιουργήσουμε μαζί το Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο του 2020!

Για το 2020 ο στόχος μας είναι δημιουργήσουμε ένα καλαίσθητο και ποιοτικό ημερολόγιο όπως και τα προηγούμενα έτη. Με γνώμονα την εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το πολύ μεγάλο πλήθος των συμμετοχών που λαμβάνουμε,  έχουμε τροποποιήσει το σύστημα με το οποίο γίνεται η διαδικασία της επιλογής των συμμετοχών στο ημερολόγιο, κάνοντάς το πιο αυστηρό ενώ η τελική απόφαση για τις συμμετοχές που θα συμπεριληφθούν θα ληφθεί μέσα από μια επιτροπή των συνεργατών μας που έχει ήδη συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε δημιουργούς, συγγραφείς, ποιητές, φωτογράφους, ζωγράφους και γλύπτες να αποστείλουν έργα τους ή αποσπάσματα αυτών προκειμένου να δημιουργήσουμε μαζί το “Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2020”.

Αναλυτικά αναζητούμε:

α) Λογοτεχνικά έργα:
Τα
 πεζά κείμενα θα πρέπει να έχουν έκταση 150-200 λέξεις (περίπου δύο παράγραφοι) και τα ποιήματα έως 20 στίχους μέσου μήκους.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην εκπροσώπηση συμμετασχόντων με έργα ανέκδοτα και αδημοσίευτα. Επιτρέπονται βεβαίως κι έργα που έχουν εκδοθεί.

Τα έργα δεν είναι υποχρεωτικό να συνδέονται με τις εποχές του χρόνου. Αν ωστόσο, αποσταλεί κάποιο απόσπασμα με στόχο συγκεκριμένη εποχή, παρακαλούμε να σημειωθεί η εποχή ή ο μήνας.

β) Εικαστικά έργα:

Οι φωτογράφοι, ζωγράφοι, γλύπτες και εικαστικοί άλλων τεχνών που δύναται το έργο τους να αποτυπωθεί σε εικόνα, να αποστείλουν τις δημιουργίες τους προκειμένου να πλαισιώσουν φωτογραφικά το ημερολόγιο.

Τα αρχεία – εικόνες που θα αποσταλούν θα πρέπει να είναι σε υψηλή ανάλυση. Καλό -αν και όχι υποχρεωτικό- είναι να υπάρχει μία σύνδεση με κάποια εποχή του χρόνου ή κάποιο μήνα.

Οι λογοτέχνες μπορούν να αποστείλουν από ένα (1) έως δύο (2) έργα

Οι εικαστικοί μπορούν να αποστείλουν από ένα (1) έως δέκα (10) έργα

Δεν γίνονται δεκτές συμμετοχές οποιασδήποτε μορφής, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε κάποιο από τα ημερολόγια των παρελθόντων ετών. Όλα τα έργα παραχωρούνται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα (ακόμα κι αν τα έργα είναι αδημοσίευτα ή ανέκδοτα).

Όλα τα έργα παραχωρούνται για την έκδοση του Καλλιτεχνικού Ημερολογίου 2020. Τα πνευματικά δικαιώματα των έργων παραμένουν στους δημιουργούς.

Το ημερολόγιο θα είναι ελεύθερης διακίνησης στο διαδίκτυο με δυνατότητα εκτύπωσης από όποιον το επιθυμεί. Σε περίπτωση που συλλεχθούν έργα πέραν των αναγκών θα επιλέγεται ένα έργο από κάθε καλλιτέχνη (με κριτήριο την αντιπροσωπευτικότητα και την ποιότητα).

Λογοτέχνες που θα μας στείλουν περισσότερες από δύο (2) συμμετοχές και εικαστικοί που θα μας στείλουν περισσότερες από δέκα (10) συμμετοχές είναι πιθανόν οι συμμετοχές τους να μην συμπεριληφθούν στο ημερολόγιο.

Αποστολές έργων θα γίνονται

δεκτές μέχρι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Αναλυτικά: 


************************************************************

Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν στη νέα μας δράση, η οποία έχει τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και στον 3ο Τόμο της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019). 

Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι (πόσοι και πόσοι δεν κρατούν στα συρτάρια τους τα πνευματικά τους έργα είτε γιατί δεν μπόρεσαν να τα δημοσιεύσουν λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε γιατί έτυχε), αρχικά μέσω της ιστοσελίδας του περιοδικού μας και στο τέλος της χρονιάς μέσω του τρίτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει ήδη συσταθεί σε ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book. Επίσης, θα ακολουθήσει και έντυπη έκδοση όλων των τόμων.
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  - ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ
Η πρώτη δημοσίευση-πρώτο βήμα, θα είναι η ανάρτηση αφιερώματος στην ιστοσελίδα του περιοδικού μας, το οποίο θ' αποτελείται από ένα βιογραφικό (με έμφαση στο λογοτεχνικό σας έργο), λογοτεχνικά σας έργα και μία συνέντευξη. Για τη συνέντευξη θα σας σταλεί ερωτηματολόγιο με 20 ερωτήσεις, οι οποίες θ' αφορούν το έργο σας και τη λογοτεχνία. Εσείς θα το απαντήσετε και θα μας το στείλετε πάλι πίσω στο email μας: kefalos.diagonismoi@gmail.com. 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία του πρώτου και του δεύτερου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε επεξεργασία και είναι ακόμη ανοιχτοί για συμπλήρωση. Σκοπός την εν λόγω Εγκυκλοπαίδειας είναι να συμπεριλάβει αν όχι όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς, τουλάχιστον τους περισσότερους, είτε έχει εκδοθεί κάποιο έργο τους είτε όχι. Κάθε χρόνο θα εκδίδονται νέοι τόμοι με νεώτερους σύγχρονους λογοτέχνες - όχι ηλικιακά, αλλά πρωτοεμφανιζόμενους- και με όσους δεν έχουν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες. Δηλαδή θα είναι μία διαρκής ανοικτή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, η οποία θα συμπληρώνεται συνεχώς με περισσότερους σύγχρονους λογοτέχνες. Θα είναι μία παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές και τους μελλοντικούς ιστορικούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, σε μία ανοικτή λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια. Σε μία κιβωτό όλων των Ελλήνων Λογοτεχνών που ζουν και έζησαν, δημιουργούν και δημιούργησαν στα χρόνια της νέα χιλιετίας. 

Όλοι οι τόμοι (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή) θα σταλούν σε όλες τις Βιβλιοθήκες της χώρας και σε όλες τις ελληνόφωνες Βιβλιοθήκες του εξωτερικού, για να συμπεριληφθούν στις ηλεκτρονικές συλλογές τους, οι οποίες αποτελούν τα κύρια εργαλεία για όλους τους ερευνητές. Επίσης, κάθε πέντε χρόνια όλα τα λήμματα των τόμων της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» θα συμπληρώνονται με νεώτερες πληροφορίες.ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να συμμετάσχετε και σεις στη δράση μας για τη συγκρότηση της πρώτης «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», πρέπει να μας αποστείλετε στο email μας: kefalos.diagonismoi@gmail.com -σε αρχεία word τα κείμενα και σε  jpg τις φωτογραφίες- τα εξής: 

1.               Βιογραφικό έως 2.500 λέξεις.

2.               Έως τρία λογοτεχνικά σας έργα π.χ. διηγήματα έως 1500 λέξεις το καθένα ή τρία ποιήματα ή συνδυασμός και των δύο.

3.               Μία προσωπική σας φωτογραφία.

4.               Φωτογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου ή των βιβλίων σας - Αυτό αφορά όσους έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο.

Εμείς θα σας στείλουμε το ερωτηματολόγιο, το οποίο θα είναι βασισμένο πάνω στο βιογραφικό σας και σε λογοτεχνικά ζητήματα, και μόλις το απαντήσετε θα μας το στείλετε πάλι στο email: kefalos.diagonismoi@gmail.com, για να το δημοσιεύσουμε άμεσα μαζί με το αφιέρωμα σας στην ιστοσελίδα μας. 

Όλα τα βιογραφικά των λογοτεχνών και δείγματα του έργου τους θα συγκεντρωθούν και θα εκδοθούν απολύτως δωρεάν σε ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε μία ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα περιέχονται όλοι οι τόμοι της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» σε ηλεκτρονική μορφή.
Η Εκδοτική και Συντακτική Ομάδα 

του περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς
************************************************************************
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1ου  Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Μαριλένα Λασκαρίδη» για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Μαριλένας Λασκαρίδη για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.
Στόχος του διαγωνισμού δεν είναι μόνον να ενθαρρύνει την έκφραση, τη συγγραφική ικανότητα και γενικότερα την καλλιτεχνική ευαισθησία των εφήβων, αλλά και να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Πιστεύουμε πως αυτή η δημιουργική συμπόρευση συμβάλλει  στη διάδοση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.Προθεσμία υποβολής συμμετοχής ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2019.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε:

----------------------------------------------------

7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης και Φωτογραφίας με θέμα: “Γυναίκα...”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Φωτογραφίας  με  θέμα: “Γυναίκα...”

Ο Διαγωνισμός Ποίησης και Φωτογραφίας, ένας θεσμός που με τη δυναμική του “ντύνει” με εικόνες και λέξεις τα αποτυπώματα της ευαισθησίας και των κρυμμένων συναισθημάτων των απανταχού σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, ξεκινά για το έβδομο ταξίδι του.

Με στόχο να καταστήσει για ακόμη μια φορά τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου τόπο συνάντησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Ποιητικό και Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα “Γυναίκα...”.

Μέσα από τη συμβολική θεματική του Διαγωνισμού, οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής, έμπνευσης και δημιουργίας, με σκοπό να αναδειχθούν οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας, μέσα σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από στερεότυπα, προκαταλήψεις, υπερβάσεις, αντιθέσεις, ανισότητες και  αντιξοότητες.

“Γυναίκα...”: Μάνα της η φύση και πατέρας της ο χρόνος. Παλεύει με την ομορφιά της, ένα είδος ομορφιάς πολύ αγνό για τα λεκιασμένα χέρια. Η αίγλη της ανίκανη να σταθεί μπροστά σε γυμνά μάτια. Φυτρώνει σε άγρια χώματα μα χαρίζει απλόχερα τα άνθη και το άρωμά της. Ακτινοβολεί και καίγεται. Εχθρός και εραστής το ομοίωμα της, μα σαν κόρη της φύσης εκπληρώνει μέσα στους αιώνες την παρακαταθήκη που πρόσταξε η μάνας της· σφιχτά αγκαλιασμένη να είναι με τη ζωή, την μικρή της κόρη. Οι συμμετοχές στο Διαγωνισμό ποίησης και φωτογραφίας θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2310759766 και 6937304340 (υπεύθυνη οργανωτικής επιτροπής κ. Ρίτσα Γεωργιάδου), καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου www.kordelio-evosmos.gr

Ποίημα από τη Γκάλαβου Εύη

πίνακας: Εξάρχου Δήμητρα


Πέτα τις ασπίδες



Λέω -εν οίδα ότι ουδέν οίδα-

 λες -θα αρματωθώ της εκδίκησης

το δρόμο-

μα θα είναι αργά.



Λέω - θα ματώσεις-

λες -αυτός είναι ο σπόρος-



Μα όταν ξυπνήσεις

μες στου ολέθρου

τη γύμνια,

τι θα δεις;



Αίμα,

θα δεις

σκόρπιες κόπιες

και έναν άγνωστο

-εσένα-



Για αυτό  λέω,

-άσε τη γη ελεύθερη

να ανασαίνει,

να γεννά,

ότι αγαπά πιο πολύ,

την ομορφιά,

του κόσμου-