Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Έκθεση: ‘’Freedom to Write Index 2021’’ του PEN America


H έκθεση ’Freedom to Write Index 2021’’ του PEN America,  περιγράφει λεπτομερώς τις εκτεταμένες απειλές για την ελεύθερη έκφραση σε όλο τον κόσμο, αναλύοντας βασικές υποθέσεις μεταξύ 277 συγγραφέων και διανοουμένων που κρατήθηκαν το 2021 και εξετάζει τις τάσεις σε 10 χώρες στις οποίες απειλείται ιδιαίτερα η ελευθερία της γραφής. 
Συγγραφείς σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν αυξημένες απειλές τόσο από αυταρχικά καθεστώτα όσο και από συνεχή συστημική καταστολή, με δεκάδες νέες αυθαίρετες συλλήψεις που επιδεινώθηκαν από την πανδημία COVID-19 και την εξάπλωσή της. Παρόμοια με τα πορίσματα του περασμένου έτους, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να φυλακίζουν την πλειονότητα των συγγραφέων.  Συγκεκριμένα, η Μιανμάρ ανέβηκε στην τρίτη θέση στην κατάταξη, ως η μοναδική μεγαλύτερη πηγή νέων υποθέσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της χώρας τον Φεβρουάριο του 2021.
Στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Λευκορωσία, το Βιετνάμ την Ινδία και την Ερυθραία η κατάσταση παραμένει η ίδια σε σχέση με τον αριθμό των φυλακισμένων συγγραφέων σε σύγκριση με το 2020.
Το έργο των συγγραφέων για να αποκαλυφθεί την ιστορία και η αλήθεια είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε κοινωνία.
 
Διαβάστε την αναφορά για την έκθεση:  ’Freedom to Write Index 2021’’ του PEN America  στην εφημερίδα  
the guardian.
 
Ακολουθεί η εισαγωγή της έκθεσης: ‘’Freedom to Write Index 2021’’ του PEN America

Την 1η Φεβρουαρίου 2021, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα διέκοψε βίαια το εύθραυστο και αβέβαιο πείραμα της Μιανμάρ με την πολιτική διακυβέρνηση. Οι συγγραφείς και οι κινηματογραφιστές ήταν μεταξύ αυτών που φυλακίστηκαν αμέσως. Πολύ σύντομα διαδηλωτές και ποιητές πυροβολήθηκαν στους δρόμους. Όσο το παρόν δημοσίευμα τυπώνεται, τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη βίαιη, καταστροφική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας - του λαού της, της γλώσσας και του πολιτισμού της και της δημοκρατίας της. Η αχαλίνωτη επιθετικότητα του Πούτιν, ωστόσο, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναζωπύρωσης του αυταρχισμού σε όλο τον κόσμο.
Το περασμένο έτος είδαμε επανειλημμένα αυταρχικές δυνάμεις να προσπαθούν να ανακτήσουν εξουσίες και εδάφη που προηγουμένως είχαν περάσει εκτός του ελέγχου τους- ο απόηχος του παρελθόντος ακούγεται όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη Μιανμάρ, όπου η απροκάλυπτη προσπάθεια του στρατού να ανακτήσει τη χαμένη του εξουσία προκάλεσε σοκ, τρόμο και στη συνέχεια αντίσταση- και στο Αφγανιστάν, όπου η ταχεία ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν μετά τη στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ φάνηκε να ακυρώνει -σχεδόν εν μία νυκτί- την πρόοδο που οι Αφγανοί είχαν επιτελέσει με κόπο τα τελευταία 20 χρόνια και αγωνίζονται να διατηρήσουν, μεταξύ άλλων αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία της έκφρασης, την πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργικότητα και την ανάπτυξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Από την Τυνησία μέχρι το Σουδάν και τη Νικαράγουα, οι παλιές δυνάμεις επανήλθαν και κινήθηκαν για να καταπνίξουν τη δημοκρατική πρόοδο. Και στο Χονγκ Κονγκ, μια πόλη με ισχυρή ιστορία ζωντανών ελευθεριών, η εμβέλεια της κινεζικής κυβέρνησης επεκτάθηκε πιο επίσημα με την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας κατά των συγγραφέων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Αυτό δεν οδήγησε μόνο σε καταστολή, αλλά δημιούργησε επίσης ένα κλίμα επικείμενου φόβου και μια αίσθηση ότι η ασφάλεια μπορεί να βρίσκεται μόνο στη σιωπή ή στην εξορία. Στη Ρωσία, μια συντονισμένη προσπάθεια να εξαλειφθεί ό,τι είχε απομείνει από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ο χώρος για διαφωνία τα τελευταία χρόνια έθεσε τις βάσεις για να διατηρήσει ο Πούτιν τον απόλυτο έλεγχο της πληροφόρησης σε καιρό πολέμου.
Και στις δημοκρατίες, επίσης, εφαρμόζονται αυταρχικές τακτικές. Η λογοκρισία και ο εκφοβισμός των διαφορετικών φωνών είναι διαδεδομένα στην Ινδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προσπάθειες απαγόρευσης βιβλίων και θέσπισης νόμων που θα απαγόρευαν τη συζήτηση ορισμένων θεμάτων στις σχολικές αίθουσες κορυφώθηκαν το 2021. Μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από την ελευθερία να αναμετριέται κανείς και να συζητά ανοιχτά την πολυπλοκότητα της ιστορίας. Και αυτό, επίσης, έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο. Λίγο προτού τα ρωσικά στρατεύματα ξεκινήσουν αυτή την τελευταία εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έδωσε μια ομιλία στην οποία προσπάθησε να ξαναγράψει την ιστορία της Ουκρανίας για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Εδώ και χρόνια, ο Πούτιν κρατάει στη φυλακή τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ με ψευδείς κατηγορίες για παιδική πορνογραφία- το πραγματικό έγκλημα του Ντμίτριεφ ήταν η αποκάλυψη και η τεκμηρίωση μαζικών τάφων από τη σταλινική εποχή, μια ιστορική αλήθεια που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες του Πούτιν να ξεπλύνει και να δοξάσει τη μνήμη του Στάλιν. Οι κυβερνητικές προσπάθειες να φιμώσουν όσους μελετούν, τεκμηριώνουν και συζητούν την ιστορία είναι συνήθως και μια προσπάθεια να ασκηθεί μια μοναδική αφήγηση για το παρελθόν, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του παρόντος.
Ωστόσο, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα αυταρχικά καθεστώτα συνάντησαν αντίσταση. Στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα ακολούθησε εκτεταμένη και διαρκής πολιτική ανυπακοή -συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικής αντίστασης συγγραφέων και καλλιτεχνών. Οι γυναίκες του Αφγανιστάν αρνήθηκαν να σωπάσουν και βγήκαν κι αυτές στους δρόμους. Οι κάτοικοι της Λευκορωσίας συνέχισαν την αντίστασή τους ενάντια σε έναν πρόεδρο που κρατούσε την εξουσία παρά τις εκλογές που φαινόταν να πιστεύει ότι μπορούσε να κλέψει χωρίς μάχη. Και σήμερα, ο Πούτιν πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τη σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού λαού, αλλά και τους Ρώσους μέσα στη χώρα και σε όλο τον κόσμο που επιμένουν να λένε την αλήθεια.
Συγγραφείς και καλλιτέχνες -συμπεριλαμβανομένης της συνθέτριας και μουσικού Laurie Anderson και των συγγραφέων Jennifer Egan και Gary Shteyngart- διάβασαν αποσπάσματα από τα έργα ουκρανών στοχαστών και ποιητών σε μια ολονυκτία με κεριά που διοργάνωσε το PEN America για την υποστήριξη μιας ελεύθερης Ουκρανίας.
Ως αφηγητές της αλήθειας, δημιουργικοί οραματιστές και ντοκιμαντερίστες και συγγραφείς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των κινημάτων αντίστασης στον αυταρχισμό, με αποτέλεσμα να έχουν στοχοποιηθεί. Η Ένωση Ιρανών Συγγραφέων έχει γίνει πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής της για την επιμονή της να τιμά τη λογοτεχνία, να καταδικάζει τη λογοκρισία και να μνημονεύει τις προηγούμενες προσπάθειες φίμωσης των Ιρανών συγγραφέων. Η αδελφή οργάνωση του PEN America, το PEN Belarus, παρά το γεγονός ότι διαλύθηκε επίσημα από δικαστήριο της Λευκορωσίας τον Αύγουστο του 2021, επιμένει να καταγράφει τις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά των συγγραφέων, των καλλιτεχνών και όλων όσοι επιμένουν στο δικαίωμά τους να μιλούν ελεύθερα. Η δημιουργική κοινότητα της Μιανμάρ έχει αψηφήσει τη βάναυση βία και έχει χρησιμοποιήσει τη γραφή και τα έργα τέχνης της για να αντισταθεί στο πραξικόπημα και να εκπροσωπήσει τα αιτήματα του κοινού για ελευθερία. Οι Κουβανοί καλλιτέχνες και συγγραφείς επιμένουν, παρά τις επανειλημμένες συλλήψεις, να ασκούν κριτική στην κυβέρνησή τους και να ζητούν αλλαγή.
Σε αυτές τις χώρες και σε άλλες, και όπως τεκμηριώνεται από τον Freedom to Write Index (Δείκτης Ελευθερίας της Γραφής) του PEN America, συγγραφείς και διανοούμενοι έχουν φυλακιστεί άδικα για την άσκηση της ελεύθερης έκφρασης- δεκάδες εκτίουν σήμερα ποινές 10 ετών ή και περισσότερο για τα λόγια τους. Σε χώρες διαβόητες για τις κακές συνθήκες στις φυλακές, η κακομεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων μέσω της απομόνωσης ή των βασανιστηρίων έχει επιδεινωθεί από τις σοβαρές απειλές για την υγεία τους από την COVID-19 και την εξάπλωσή του μέσα στις φυλακές. Όμως οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να φιμώσουν τη διαφωνία δεν κατάφεραν να σβήσουν τις φωνές μεμονωμένων συγγραφέων. Μπροστά στην καταστολή, λογοτεχνικές κοινότητες έχουν ενωθεί για την υπεράσπιση συγγραφέων που απειλούνται- συγγραφείς που βρίσκονται στη φυλακή έχουν κάνει απεργία πείνας - όχι για να ζητήσουν τη δική τους απελευθέρωση, αλλά για λογαριασμό άλλων συγγραφέων που βρίσκονται άδικα στη φυλακή. Οι μεταφραστές έκαναν τα λόγια των απειλούμενων συγγραφέων διαθέσιμα σε ένα παγκόσμιο κοινό. Και σε όλο τον κόσμο, συνήγοροι και σύμμαχοι διάβασαν δυνατά τα λόγια εκείνων των οποίων οι κυβερνήσεις φίμωναν και μοιράστηκαν το έργο εκείνων των οποίων οι κυβερνήσεις κατέστρεφαν. Και αυτό το έργο προσέφερε ελπίδα σε όλους όσοι προσπαθούν να αντισταθούν στις δυνάμεις καταστολής.
Μπροστά στην αναζωπύρωση της αυταρχίας, οι συγγραφείς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της ελεύθερης έκφρασης και έχουν επίσης ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν, αντιδρώντας στις απόπειρες ελέγχου της αφήγησης, διατηρώντας πολιτισμούς και γλώσσες που απειλούνται, κρατώντας τις κυβερνήσεις υπόλογες για ζητήματα τόσο διαφορετικά όσο η διαφθορά, η αντίδρασή τους στην COVID-19 ή η προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και οραματιζόμενοι νέες δυνατότητες για το μέλλον. Η ελευθερία της συγγραφής εγγυάται τη συλλογική μας ικανότητα να φανταζόμαστε και να εμπνέουμε και απαιτεί την υπεράσπισή μας.
 
Η παγκόσμια εικόνα

Κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για τον  Freedom to Write Index (Δείκτης Ελευθερίας της Γραφής), τουλάχιστον 277 συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και δημόσιοι διανοούμενοι σε 36 χώρες -σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου- κρατήθηκαν άδικα ή φυλακίστηκαν εξαιτίας της συγγραφής τους, του έργου τους ή τη σχετική υπεράσπισή τους. Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς υψηλότερος από τα 273 άτομα που καταμετρήθηκαν στον Δείκτη το 2020 και σημαντικά υψηλότερος από το σύνολο του 2019 (238). Μακράν η πιο σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στη Μιανμάρ, ως αποτέλεσμα της καταστολής που ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα εκεί την 1η Φεβρουαρίου 2021, το οποίο περιελάβανε τη σκόπιμη στοχοποίηση συγγραφέων και της ευρύτερης δημιουργικής κοινότητας. Ο αριθμός των κρατουμένων στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τη Λευκορωσία μειώθηκε από το 2020, αν και πολλοί από όσους αποφυλακίστηκαν στη Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δρακόντειους, άδικους όρους αποφυλάκισης, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στην ελευθερία κίνησης και έκφρασης. Στη Λευκορωσία, η απότομη αύξηση των συλλήψεων -πολλές από αυτές βραχυπρόθεσμες- που συνόδευσαν τις διαμαρτυρίες μετά τις νοθευμένες εκλογές του Αυγούστου του 2020 μειώθηκε, αν και το 2021 παρατηρήθηκαν όλο και περισσότερο στοχευμένες συλλήψεις συγγραφέων και άλλων που συνέχισαν να μιλούν, καθώς και πιο μακροπρόθεσμες συλλήψεις.
 
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα 
ΕΔΩ.
Μπορείτε να εγγραφείτε για να συμμετάσχετε στην συζήτηση την 27η Απριλίου (11:00 am eastern time), 18.00 ώρα Ελλάδας 
ΕΔΩ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: