Ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, που με το έργο τους συνέβαλαν στην πολιτιστική ανάπτυξη και πνευματική προβολή της Θεσσαλίας, τίμησαν στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης. Σε μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση πλημμυρισμένη από νοσταλγία, συγκίνηση, ιστορικές μνήμες, παράδοση, λαϊκό πολιτισμό, που με άσβεστη αγάπη για την πατρίδα προετοίμασαν οι απόδημοι Θεσσαλοί της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας της εκδήλωσης έγινε μια συγκινητική αναφορά στα 50 χρόνια της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου 1960 με την υπογραφή της Ελληνογερμανικής σύμβασης «Περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία». ΄Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων κ.Διαμαντή Γκίκα «με τις εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση των πεπραγμένων, να συνειδητοποιήσουμε τη δική μας κατάσταση να διαπιστώσουμε εάν μας κατευθύνει ακόμα ο νόστος. Θέλουμε να στραφούμε και προς τους Γερμανούς και να τους πούμε τι είμαστε και πώς ζούμε. Θέλουμε να παρουσιάσουμε τη δική μας ζωή, διότι πιστεύουμε πως είναι ένα κομμάτι της γερμανικής ιστορίας». Ακολούθησε ειδική αναφορά στη δράση του Θεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια από την ίδρυσή του και στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση Θεσσαλών που διακρίθηκαν στη Λογοτεχνία, στο Θέατρο, στη Μουσική, στο χορό, στα Εικαστικά, στη φωτογραφία. Μετά την ανάγνωση του βιογραφικού των τιμωμένων προσώπων, γινόταν η παρουσίαση του έργου τους. ΄Ετσι ακούστηκαν τραγούδια, ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, παρουσιάστηκε η φορεσιά της Καραγκούνας, σε μια βραδιά ποιοτική πλημυρισμένη από συγκίνηση και νοσταλγία.
Τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι:
Η Αννα Βαγενά, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο του αεροδρομίου απέστειλε όμως θερμό ευχαριστήριο μήνυμα και κάλεσε όλους να τη συναντήσουν στην προγραμματισμένη περιοδεία της στη Γερμανία το Μάιο.
Η Στέλλα Βαλάση, ( από τη Λάρισα) βραβεύτηκε ως νεαρή καλλιτέχνιδα, η αδελφή της Λουκία που παρέλαβε το βραβείο, με την εξαιρετική φωνή της και με το σαντούρι τραγούδησε τη ζωή των μεταναστών με μια δική της σύνθεση που απεικόνιζε τα συναισθήματα και τον καημό των ξενιτεμένων. Ενθουσίασε και συγκίνησε τους παρισταμένους.
Η Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη, για τη συμβολή της στη ανάδειξη της προσωπικότητας του λαμπρού αστέρα του μαθηματικού στερεώματος Κων. Καραθεοδωρή, που έζησε, δίδαξε και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μόναχο, αλλά και για τη συνολική της κατάθεση στον πολιτισμό μέσα από φορείς και συλλόγους. Η κ.Βασβατέκη ευχαριστώντας θερμά για την τιμή που της αποδόθηκε, τόνισε ότι την ταυτότητά μας τη στερέωσαν μεταξύ άλλων το ελεύθερο πνεύμα των λογοτεχνών και των καλλιτεχνών μας.
Ο Κώστας Γιαννακάκος, ως συγγραφέας, αλλά και ως άτομο με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό μέσα από συλλόγους των αποδήμων. Κατάγεται από τα Τρίκαλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Μόναχο και παρέμεινε εκεί.
Η Μαρούλα Κλιάφα, για τη μεγάλη συγγραφική της προσφορά, ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία της Θεσσαλίας.
Ο Αντώνης Παπαμιχαήλ, υπεύθυνος καλλιτεχνικών και πολιτιστικών θεμάτων Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, για τη λαογραφική του έρευνα, την καταγραφή των ηθών και των εθίμων, των χορών και των δρώμενων της περιφέρειας της Θεσσαλίας. Ο κ.Παπαμιχαήλ μετέφερε στο Μόναχο και παρουσίασε την πλούσια καραγκούνικη φορεσιά με τα εντυπωσιακά κοσμήματα που τη συνοδεύουν.
Ο Κώστας Παπαναστασίου, ο οποίος αποθεώνεται στη Γερμανία ως ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης αλλά στην Ελλάδα δεν τον ξέρει κανείς. Είναι ένας πολιτιστικός πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό . Κατάγεται από την Καρδίτσα, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Βερολίνο και ζει εκεί. ΄Εντονα φορτισμένος συναισθηματικά ο ίδιος από την τιμή που του αποδόθηκε, για πρώτη φορά από συμπατριώτες του, με τον ωραίο του λόγο μετέφερε τη συγκίνησή του στους παρισταμένους.
Ο Μάριος Ξηρομερίτης για τη σημαντική του προσφορά και δράση κατά τη διάρκεια της 3ετούς θητείας του στην προεδρία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα. Ο κ.Ξηρομερίτης που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, για επαγγελματικούς λόγους, απέστειλε στους διοργανωτές DVD με το ιστορικό της Πινακοθήκης και τα έργα της Συλλογής Κατσίγρα. Απέστειλε επίσης και το λεύκωμα της Πινακοθήκης. Ενώ στο χαιρετισμό του δήλωνε ότι μοιράζεται, την ιδιαίτερα τιμητική βράβευσή του, με τους συνεργάτες του στην Πινακοθήκη με τη συνεργασία των οποίων η Πινακοθήκη παρουσίασε ένα τόσο σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί επίσης ότι ο κ.Ξηρομερίτης ως πρόεδρος της Πινακοθήκης, βρίσκονταν σε επικοινωνία με το Λύκειο των Ελληνίδων του Μονάχου και την Πινακοθήκη του Μονάχου, με σκοπό τη μεταφορά έργων της Συλλογής Κατσίγρα στο Μόναχο, που προέρχονται από δημιουργούς της Σχολής του Μονάχου, όπως είναι οι: Λύτρας, Βολανάκης, Ιακωβίδης, Λεμπέσης, Σαββίδης, Καραβία κ.α.
Η Ελένη Σαρρή, ζωγράφος, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Μονάχου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.
Η Τέα Βασιλική, Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Βραβεύθηκε στον τομέα της φωτογραφίας.
Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων τα χορευτικά συγκροτήματα των Θεσσαλικών συλλόγων Βισμπάντεν, Νυρεμβέργης, Ντίσελντολφ, Κολωνίας, Σβάνφουρτ, Γκίτερσλο με λεβεντιά, καμάρι και ενθουσιασμό απέδωσαν χορούς της Θεσσαλίας, ξύπνησαν μνήμες παρέσυραν τους παρισταμένους σ΄ένα παραδοσιακό γλέντι και καταχειροκροτήθηκαν.Ξεχωριστή υπήρξε η παρουσία και τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, της Λαρισαίας Λουκίας Βαλάση, η οποία εντυπωσίασε με την εκπληκτική φωνή και το σαντούρι της. Kυριάρχησαν πληθωρικά τα ρίγη συγκίνησης και ικανοποίησης σε μια ατμόσφαιρα πλημμυρισμένη από παραδοσιακούς παλμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου