Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών:
βιβλίο, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, διαγωνισμοί, workshops
Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κ. ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΚΕΒΙ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΡΙΝ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών «γεννήθηκε» με αφορμή τη δυναμική της νεότερης γενιάς συγγραφέων, την ανάγκη έκφρασης αλλά και προβολής της δημιουργικής της ταυτότητας.
Νέες φωνές απέναντι σε νέες πραγματικότητες, φρεσκάδα και άποψη γύρω από τη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες - το τρίπτυχο για όλους όσοι συμμετέχουν στη φετινή, πρώτη διοργάνωση. Με βλέμμα στραμμένο στο αύριο και «συνομιλία» με τους συνομήλικους λογοτέχνες (έως 35 ετών) από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φεστιβάλ Μάντοβας, Βερολίνου και Ουαλίας.
Το σκεπτικό του Φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και Μητροπολιτικές Ιστορίες/Metropolis, συνδέεται με την επικαιρότητα: οι νεότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πολυεπίπεδη κρίση της εποχής μέσα από τη δική τους ματιά. Δοκιμάζουν την ατομική και συλλογική έκφραση με τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους, τις ιδέες και τις επιδιώξεις τους. Άλλο τόσο αναζητούν μέσα από τις άλλες μορφές τέχνης (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός, εικαστικά) όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον.
Το σύνθημα «Εχουμε πολλά να πούμε. Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε…» αποτυπώνει το πνεύμα του διημέρου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Λογοτεχνία…
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Το ΕΚΕΒΙ δίνει τη σκυτάλη σε περισσότερους από 40 νέους ταλαντούχους συγγραφείς μέσα από έναν διήμερο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που, ως κεντρικός του άξονας, θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων (Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 17.30).
Μέρος Α΄ (Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 17.30 -20.00 και Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 11.00 -18.00):
Οι Έλληνες συγγραφείς.
Ο συγγραφείς*, πεζογράφοι και ποιητές ηλικίας έως 35 ετών με ένα ή δύο βιβλία στην εργοβιογραφία τους, που επιλέχθηκαν από ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά** (κάθε περιοδικό είχε δικαίωμα να στείλει 3 προτάσεις για νέους συγγραφείς που θεωρούν ότι είναι υποσχόμενοι και αξιομνημόνευτοι) θα παρουσιάζονται, θα διαβάζουν αποσπάσματα των έργων τους και θα απαντούν στις καυτές ερωτήσεις της Λώρης Κέζα και του Αύγουστου Κορτώ, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον γενικό συντονισμό του Μαραθωνίου Ανάγνωσης.
*Λίστα των νέων συγγραφέων
Αιωροκλέους Λαμπρινή, Αραβανής Σπύρος, Αρβανίτης Παναγιώτης, Γεννάρης Μιχάλης, Γιαλένιος Κυριάκος, Γκανάσου Τζούλια, Γκίτση Αναστασία, Γκιωνάκης Γιώργος, Γκολίτσης Πέτρος, Γρίβα Άννα, Δημουλή Αγγελική, Δούκας Γιάννης, Ερηνάκης Νίκος, Ευαντινός Νικόλας, Κάββαλου Στέργια, Καλλέργη Λένα, Κατιώνη Δήμητρα, Κατσού Ναταλία, Kούκης Χρήστος, Κουμασίδης Ιορδάνης, Λαμπράκος Γιώργος, Λουλαδάκης Βαγγέλης, Μελιδώνης Ανέστης, Μιχαήλ Χρήστος Α., Μπέκας Βαγγέλης, Νησίδης Νικόλας, Ξυλούρη Μαρία, Παλαβός Γιάννης, Παλούκης Σπύρος, Παναγιώτου Ευτυχία, Παπαχαράλαμπος Κωνσταντίνος, Πέτσα Βασιλική, Ρακόπουλος Θοδωρής, Ρήτος Τάσος, Σουργιαδάκη Ειρήνη, Τανούδης Δημήτρης, Τζανακάρη Βάσια, Τζατζιμάκη Ελένη, Τσακίρης Στέργιος, Τσίρκας Ιωάννης, Φακίνου Μαρία, Χριστοπούλου Μάγδα.
**Λίστα των λογοτεχνικών περιοδικών
ΒΑΚΧΙΚΟΝ, ΔΕΚΑΤΑ, ΔΙΑΒΑΖΩ, ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, H ΛΕΞΗ, ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ,ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΝΗΣΙΔΕΣ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ, ΠΟΙΕΙΝ, ΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ, ΙNTELLECTUM, LITTERATERRA, POETICANET.
Μέρος Β΄ (Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 18.00-19.00):
Τα ξένα φεστιβάλ.
Θα ακολουθήσουν νέοι συγγραφείς που διακρίθηκαν από το πρόγραμμα «Scritture Giovani»*, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που διεξάγεται σε Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία από το 2002. Πρόκειται για τους: Anna Lewis (Ην.Βασίλειο), Suzanne Heinrich (Γερμανία) και Paolo Piccirillo (Ιταλία), καθώς και η «δική μας» Κάλλια Παπαδάκη (βραβείο Διαβάζω 2010 πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα), η οποία συμμετείχε, με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στο πρόγραμμα ως εκπρόσωπος της τιμώμενης χώρας, όπου φέτος ήταν η Ελλάδα και στα τρία αντίστοιχα φεστιβάλ. Θα μας παρουσιάσουν τόσο το πρόγραμμα όσο και τη δουλειά τους και θα μας μιλήσουν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε φεστιβάλ. Θα συνομιλήσουν με τους Ελληνες ομοτέχνους τους για τη γοητεία του γραπτού λόγου αλλά και θα απευθυνθούν στο κοινό.
* Πρόγραμμα «Scritture Giovani»: Αποτελεί μια δράση προώθησης νέων και ταλαντούχων Ευρωπαίων συγγραφέων. Ξεκίνησε το 2002 με πρωτοβουλία του ιταλικού φεστιβάλ Festivaletteratura σε συνεργασία με τα φεστιβάλ Hay Festival (Βρετανία) και Internationales Literaturfestival Berlin (Γερμανία), με την υποστήριξη του Προγράμματος Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζεται με διαρκώς αυξανόμενη επιτυχία. Κάθε χρόνο, ένας συγγραφέας από μια τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα προστίθεται στους συγγραφείς των τριών χωρών που διοργανώνουν το φεστιβάλ (το 2011 η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα και διακρίθηκε η Κάλλια Παπαδάκη – εκδόσεις Πόλις, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων του περιοδικού Διαβάζω). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: έκδοση στις τρεις γλώσσες του φεστιβάλ μιας συλλογής διηγημάτων γραμμένων αποκλειστικά για το πρόγραμμα «Scritture Giovani», συμμετοχή των συγγραφέων στα τρία φεστιβάλ, γνωριμία με το ευρωπαϊκό αναγνωστικό κοινό μέσω ανάγνωσης των έργων τους και συζήτηση με ομοτέχνους τους από τις άλλες χώρες.
Μέρος Γ΄ (Σάββατο 19.00-20.00):
Τελετή λήξης και απονομή βραβείων.
Τρεις συγγραφείς, που θα ξεχωρίσει μια ειδική επιτροπή που αποτελείται από την Έρση Σωτηροπούλου, τη Λίνα Πανταλέων και τον Σπύρο Γιανναρά, θα λάβουν εξαμηνιαίες υποτροφίες για τα επόμενα δημιουργικά βήματά τους (1.300€ ανά μήνα, ειδική επιχορήγηση του ΟΠΑΠ).
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
«Η κρίση, μια στιγμή αλήθειας. Μήπως η κρίση είναι και κρίση αξιών;»
Οι «νέοι» συζητούν και θέτουν ερωτήματα στους «παλιούς»: Νάνο Βαλαωρίτη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Αμάντα Μιχαλοπούλου. Συντονίζει ο Στέφανος Νόλλας, εκδότης του περιοδικού Konteiner.
Παρασκευή 9/12, ώρα: 20:30-22:00, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου
«Bookcrossing - Τι είναι;» Μια διεθνής τάση εξαπλώνεται και στην Ελλάδα
Έλληνες bookcrossers θα μιλήσουν για το bookcrossing, όλες τις δράσεις και διαστάσεις του (διαδικασία, συναντήσεις, συνέδρια, challenges, δράσεις) με ταυτόχρονη προβολή slide show φωτογραφιών και μικρά happenings ενδιαμέσως. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα προβληθεί η ταινία «Προηγείται το αίμα», διάρκειας περίπου 20 λεπτών, σε παραγωγή των Ελλήνων Bookcrossers για το 2ο Συνέδριο που διοργανώθηκε το 2006 στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει ένα μικρό κυνήγι κρυμμένων βιβλίων.
Σάββατο 10/12, ώρα:12:00-14:00, στην αίθουσα Black Box
«Συγγραφείς και media»
Οι Μητροπολιτικές Ιστορίες /Metropolis καλούν για συζήτηση τους δημοσιογράφους Νίκο Βατόπουλο, Ηλία Κανέλλη και Κώστα Τσαούση. Μέσα από τη συζήτηση θα τεθούν ερωτήματα και θα δοθούν απαντήσεις για το πόσο τα νέα μέσα μπορούν να προαγάγουν τη λογοτεχνία. Μπορεί ένας εκδότης να ανακαλύψει ένα καινούργιο ταλέντο μέσα από ένα ιστολόγιο; Μπορεί ένας νεαρός συγγραφέας να εξελιχθεί μέσα από το Διαδίκτυο;
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) θα διαβάσει με το δικό της μουσικό τρόπο κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στις Μητροπολιτικές Ιστορίες.
Σάββατο 10/12, ώρα:13:00-15:00, στην ΑΙΘΟΥΣΑ 1
WORKSHOPS
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής (με εγγραφή)
Και επειδή όλες οι τέχνες διδάσκονται, το φεστιβάλ οργανώνει τέσσερα δωρεάν εργαστήρια δημιουργικής γραφής (workshops): ο Χρήστος Χρυσόπουλος για το μυθιστόρημα , ο Στρατής Πασχάλης για την ποίηση, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για το σενάριο και η Ελένη Πέγκα για τη θεατρική γραφή, παραδίδουν μαθήματα συγγραφικής τέχνης σε νέους επίδοξους συγγραφείς.
(Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου).
•Τα εργαστήρια είναι κλειστά και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως την Κυριακή 4/12, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: festivalneonlogotexnon@ekebi.gr
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Μαραθώνιος γραφής «8 ώρες - 1 ιστορία» (με δηλώσεις συμμετοχής)
Οι Μητροπολιτικές Ιστορίες /Metropolis καλούν πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς 18 έως 30 ετών, χωρίς έκδοση βιβλίου, για έναν οχτάωρο διαγωνισμό γραφής. Οι είκοσι πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα πρέπει παραβρεθούν την Παρασκευή 9/12, στις 10 το πρωί στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, όπου θα κληθούν να παραδώσουν μέσα σε 8 ώρες ένα διήγημα με θέμα που θα τους δοθεί επί τόπου.
Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τον συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου και την επιτελική ομάδα των Μητροπολιτικών Ιστοριών θα ξεχωρίσει 3 «φρέσκα» ταλέντα, απονέμοντάς τους βραβεία. Το πρώτο βραβείο ισοδυναμεί με τη δωρεάν συμμετοχή σε ένα από τα σεμινάρια του εαρινού κύκλου του Εργαστηρίου του Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ της επιλογής του (πληροφορίες στο www.ekebi.gr). Στο δεύτερο και τρίτο βραβείο θα δοθεί τιμητικός έπαινος ενώ και οι τρεις βραβευμένοι θα συμμετάσχουν σε επόμενη έκδοση των Μητροπολιτικών Ιστοριών/Metropolis.
•Δηλώσεις συμμετοχής έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην ηλ. διεύθυνση festivalneonlogotechnon@ekebi.gr, ή στο τηλ.: 210 9200325
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΩΝ «Δεν το έχουμε δει το έργο… όλων των Νέων Καλλιτεχνών»
Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών προσκαλεί όλες τις μορφές Τέχνης σε ένα κείμενο. Και το κείμενο αυτό είναι η ομιλία του Γιώργου Σεφέρη «Ανήκω σε μία χώρα μικρή», κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας (48 χρόνια σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου 1963). Η πρόσκληση και η πρόκληση του Διαγωνισμού είναι καλλιτέχνες από όλους τους χώρους να προσφέρουν τη δική τους «μετάφραση», στέλνοντας μία φωτογραφία, ένα βίντεο, μία μελωδία, ή κάποιο στίχο ή κείμενο, το οποίο να συμπυκνώνει το μήνυμα του Γιώργου Σεφέρη προς την ανθρωπότητα, για την Ελλάδα και για τον κόσμο.
Η επιτροπή που αποτελείται από τους συγγραφείς και καλλιτέχνες Βασίλη Παπατσαρούχα, Μαρία Ζερβού και Κάλλια Παπαδάκη θα ξεχωρίσει τα δύο πιο εμπνευσμένα έργα, τα οποία θα κερδίσουν: το 1ο ένα διπλό εισιτήριο για το Άμστερνταμ (χορηγία της εταιρείας transavia.com) και το 2ο ένα γεύμα για δύο (χορηγία από το εστιατόριο Showroom). Τα δέκα καλύτερα θα δημοσιευτούν στον ηλεκτρονικό κόμβο του φεστιβάλ.
•Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 9 Δεκεμβρίου στην ηλ. διεύθυνση festivalneonlogotechnon@ekebi.gr, ή στο τηλ.: 210 9200325
Παράλληλες εκδηλώσεις: Όταν η λογοτεχνία εμπνέει…
Η λογοτεχνία υπήρξε πάντα μια ανεξάντλητη δεξαμενή που τροφοδότησε με ιστορίες και ιδέες τους καλλιτέχνες. Στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τον χορό έχουμε άπειρα παραδείγματα έργων εμπνευσμένων από την (ταπεινή) τέχνη της γραφής. Το βιβλίο δεν διαθέτει τις «ευκολίες» της εικόνας ή του ήχου που επιδρούν άμεσα και δημιουργούν ακαριαία αντίδραση στον δέκτη, δεν μπορείς να τη βιώσεις κοινωνικά, παρέα με τους φίλους σου. Είναι πιο δύσκολη και μοναχική δουλειά να «προσλάβεις» ένα λογοτεχνικό έργο, απαιτεί απομόνωση και έντονη συγκέντρωση, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του αναγνώστη. Χωρίς αυτό να την καθιστά ανώτερη από τις άλλες τέχνες, της προσδίδει όμως μια μοναδική διαφορετικότητα.
Και σίγουρα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η βαθιά επιδραστικότητα που έχει η λογοτεχνία στην ιστορία των τεχνών ανακαλύπτοντας συνεχώς νέες διόδους διάχυσης του πρωτογενούς υλικού. Τη διαρκή αυτή σχέση επιχειρεί να φωτίσει το παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που περιλαμβάνει: προβολές ταινιών μικρού μήκους βασισμένων σε λογοτεχνικά έργα, περφόρμανς θεάτρου και χορού, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις κόμικς, σεμινάρια και διαγωνισμούς.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το Φεστιβάλ Δράμας έχει επιλέξει 26 ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα για να προβληθούν στο Φεστιβάλ. Ταινίες παλιών αλλά και νεότερων σκηνοθετών που ανέτρεξαν στην ελληνική κυρίως αλλά και στην ξένη λογοτεχνία για να τη διηγηθούν στη μεγάλη οθόνη. Το πρόγραμμα προβολών ξεκινάει με την ταινία «Στο Καστελόριζο» που διασκεύασε το 1985 ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος από το ομώνυμο διήγημα του Αλεξέι Τολστόι, ενώ το Σάββατο θα προβληθεί και το φετινό πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Δράμας, η ταινία «Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κ. Θεοτόκη.
Συνολικά θα προβληθούν οι εξής ταινίες (με σειρά προβολής):
Στο Καστελόριζο, του Αντώνη Παπαδόπουλου/βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλεξέι Τολστόι, Το Ποτάμι, του Άρη Μπαφαλούκα / βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη, Ακόμα; της Εύης Καραμπάτσου/ βασισμένη σε διήγημα του Θεοτόκη, Πείνα του Ανδρέα Μαριανού/βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αριστοτέλη Νικολαΐδη, Τσιπς του Κώστα Μαχαίρα/βασισμένη στο διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου «Ένα παιδί απ’ τη Θεσσαλονίκη», Αλληλουχία των Κήπων του Αχιλλέα Κυριακίδη/ βασισμένη σε διήγημα του Julio Cortazar, America του Σάββα Καρύδα/ βασισμένη σε διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου, Μερσεντές του Σίμου Κορεξενίδη/βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Τσιαμπούση, Τα γκαρσόνια στ’ αναψυκτήρια του Αντώνη Σαμουράκη/βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Διονύση Χαριτόπουλου, Ο φωτογράφος των Τρικάλων του Βασίλη Κοσμόπουλου/εμπνευσμένη από ένα ποίημα του Χρήστου Μπράβου, Υγραέριο του Αλιμάνι Μπουγιάρ/βασισμένη σε διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου, Black Tie του Πάρη Πατσουρίδη/ εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Τσακ Παλάνιουκ «Ο Επιζών», Πρόβα παλτού του Ηλία Δημητρίου/βασισμένη στο διήγημα του Λάκη Παπαστάθη «Κάτω από το σπίτι των αρχαίων ανέμων», Nebraska του Αχιλλέα Κυριακίδη/βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αχιλλέα Κυριακίδη, Φάρμακον του Ιωακείμ Μυλωνά/βασισμένη στο διήγημα της Κρυσταλλίας Κουλέρμου «Μούχλα», Σκαριμπίμ Σκαριμπόμ των Μανώλη Τσίπου και Βασίλη Νούλα/βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Σκαρίμπα, Σκιά πέραν του χρόνου του Γιάννη Τζουβελέκη/βασισμένη σε δυο διηγήματα του συγγραφέα τρόμου H.P.Lovecraft, Δεκατρία μισό του Χάρη Βαφειάδη/βασισμένη στο βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου «Νυχτερίδες», If you have no place to cry του Αριστοτέλη Μαραγκού/ βασισμένη στην ομώνυμη ιστορία του Λουίς Σεπούλβεδα, Πίστομα του Γιώργου Φουρτούνη/ βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Θεοτόκη, Ο Γάμος του Αλέξανδρου Κακαβά/βασισμένη σε άτιτλο διήγημα του Γιάννη Κακουλίδη, Ευαγγελισμός του Τάσου Γουδέλη/βασισμένη στο διήγημα του Τάσου Γουδέλη «Η Επίσκεψη», Η μαύρη θύελλα του Νίκου Καλλαρά/βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Νίκου Μίνγκα, Σ’ ένα συνοριακό σταθμό της Νάνσυ Σπετσιώτη/ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Αντώνη Σαμαράκη, Ποιος Βασίλης; του Βασίλη Μουτσιάκα/ βασισμένη στο διήγημα του Μένη Κουμανταρέα «Η μυρωδιά τους με κάνει και κλαίω».
Workshop συγγραφής σεναρίου από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ώρα 15:00-18:00
Πηγή: varelaki
βιβλίο, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, διαγωνισμοί, workshops
Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κ. ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΚΕΒΙ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΡΙΝ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών «γεννήθηκε» με αφορμή τη δυναμική της νεότερης γενιάς συγγραφέων, την ανάγκη έκφρασης αλλά και προβολής της δημιουργικής της ταυτότητας.
Νέες φωνές απέναντι σε νέες πραγματικότητες, φρεσκάδα και άποψη γύρω από τη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες - το τρίπτυχο για όλους όσοι συμμετέχουν στη φετινή, πρώτη διοργάνωση. Με βλέμμα στραμμένο στο αύριο και «συνομιλία» με τους συνομήλικους λογοτέχνες (έως 35 ετών) από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φεστιβάλ Μάντοβας, Βερολίνου και Ουαλίας.
Το σκεπτικό του Φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και Μητροπολιτικές Ιστορίες/Metropolis, συνδέεται με την επικαιρότητα: οι νεότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πολυεπίπεδη κρίση της εποχής μέσα από τη δική τους ματιά. Δοκιμάζουν την ατομική και συλλογική έκφραση με τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους, τις ιδέες και τις επιδιώξεις τους. Άλλο τόσο αναζητούν μέσα από τις άλλες μορφές τέχνης (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός, εικαστικά) όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον.
Το σύνθημα «Εχουμε πολλά να πούμε. Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε…» αποτυπώνει το πνεύμα του διημέρου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Λογοτεχνία…
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Το ΕΚΕΒΙ δίνει τη σκυτάλη σε περισσότερους από 40 νέους ταλαντούχους συγγραφείς μέσα από έναν διήμερο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που, ως κεντρικός του άξονας, θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων (Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 17.30).
Μέρος Α΄ (Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 17.30 -20.00 και Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 11.00 -18.00):
Οι Έλληνες συγγραφείς.
Ο συγγραφείς*, πεζογράφοι και ποιητές ηλικίας έως 35 ετών με ένα ή δύο βιβλία στην εργοβιογραφία τους, που επιλέχθηκαν από ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά** (κάθε περιοδικό είχε δικαίωμα να στείλει 3 προτάσεις για νέους συγγραφείς που θεωρούν ότι είναι υποσχόμενοι και αξιομνημόνευτοι) θα παρουσιάζονται, θα διαβάζουν αποσπάσματα των έργων τους και θα απαντούν στις καυτές ερωτήσεις της Λώρης Κέζα και του Αύγουστου Κορτώ, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον γενικό συντονισμό του Μαραθωνίου Ανάγνωσης.
*Λίστα των νέων συγγραφέων
Αιωροκλέους Λαμπρινή, Αραβανής Σπύρος, Αρβανίτης Παναγιώτης, Γεννάρης Μιχάλης, Γιαλένιος Κυριάκος, Γκανάσου Τζούλια, Γκίτση Αναστασία, Γκιωνάκης Γιώργος, Γκολίτσης Πέτρος, Γρίβα Άννα, Δημουλή Αγγελική, Δούκας Γιάννης, Ερηνάκης Νίκος, Ευαντινός Νικόλας, Κάββαλου Στέργια, Καλλέργη Λένα, Κατιώνη Δήμητρα, Κατσού Ναταλία, Kούκης Χρήστος, Κουμασίδης Ιορδάνης, Λαμπράκος Γιώργος, Λουλαδάκης Βαγγέλης, Μελιδώνης Ανέστης, Μιχαήλ Χρήστος Α., Μπέκας Βαγγέλης, Νησίδης Νικόλας, Ξυλούρη Μαρία, Παλαβός Γιάννης, Παλούκης Σπύρος, Παναγιώτου Ευτυχία, Παπαχαράλαμπος Κωνσταντίνος, Πέτσα Βασιλική, Ρακόπουλος Θοδωρής, Ρήτος Τάσος, Σουργιαδάκη Ειρήνη, Τανούδης Δημήτρης, Τζανακάρη Βάσια, Τζατζιμάκη Ελένη, Τσακίρης Στέργιος, Τσίρκας Ιωάννης, Φακίνου Μαρία, Χριστοπούλου Μάγδα.
**Λίστα των λογοτεχνικών περιοδικών
ΒΑΚΧΙΚΟΝ, ΔΕΚΑΤΑ, ΔΙΑΒΑΖΩ, ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, H ΛΕΞΗ, ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ,ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΝΗΣΙΔΕΣ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ, ΠΟΙΕΙΝ, ΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ, ΙNTELLECTUM, LITTERATERRA, POETICANET.
Μέρος Β΄ (Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 18.00-19.00):
Τα ξένα φεστιβάλ.
Θα ακολουθήσουν νέοι συγγραφείς που διακρίθηκαν από το πρόγραμμα «Scritture Giovani»*, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που διεξάγεται σε Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία από το 2002. Πρόκειται για τους: Anna Lewis (Ην.Βασίλειο), Suzanne Heinrich (Γερμανία) και Paolo Piccirillo (Ιταλία), καθώς και η «δική μας» Κάλλια Παπαδάκη (βραβείο Διαβάζω 2010 πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα), η οποία συμμετείχε, με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στο πρόγραμμα ως εκπρόσωπος της τιμώμενης χώρας, όπου φέτος ήταν η Ελλάδα και στα τρία αντίστοιχα φεστιβάλ. Θα μας παρουσιάσουν τόσο το πρόγραμμα όσο και τη δουλειά τους και θα μας μιλήσουν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε φεστιβάλ. Θα συνομιλήσουν με τους Ελληνες ομοτέχνους τους για τη γοητεία του γραπτού λόγου αλλά και θα απευθυνθούν στο κοινό.
* Πρόγραμμα «Scritture Giovani»: Αποτελεί μια δράση προώθησης νέων και ταλαντούχων Ευρωπαίων συγγραφέων. Ξεκίνησε το 2002 με πρωτοβουλία του ιταλικού φεστιβάλ Festivaletteratura σε συνεργασία με τα φεστιβάλ Hay Festival (Βρετανία) και Internationales Literaturfestival Berlin (Γερμανία), με την υποστήριξη του Προγράμματος Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζεται με διαρκώς αυξανόμενη επιτυχία. Κάθε χρόνο, ένας συγγραφέας από μια τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα προστίθεται στους συγγραφείς των τριών χωρών που διοργανώνουν το φεστιβάλ (το 2011 η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα και διακρίθηκε η Κάλλια Παπαδάκη – εκδόσεις Πόλις, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων του περιοδικού Διαβάζω). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: έκδοση στις τρεις γλώσσες του φεστιβάλ μιας συλλογής διηγημάτων γραμμένων αποκλειστικά για το πρόγραμμα «Scritture Giovani», συμμετοχή των συγγραφέων στα τρία φεστιβάλ, γνωριμία με το ευρωπαϊκό αναγνωστικό κοινό μέσω ανάγνωσης των έργων τους και συζήτηση με ομοτέχνους τους από τις άλλες χώρες.
Μέρος Γ΄ (Σάββατο 19.00-20.00):
Τελετή λήξης και απονομή βραβείων.
Τρεις συγγραφείς, που θα ξεχωρίσει μια ειδική επιτροπή που αποτελείται από την Έρση Σωτηροπούλου, τη Λίνα Πανταλέων και τον Σπύρο Γιανναρά, θα λάβουν εξαμηνιαίες υποτροφίες για τα επόμενα δημιουργικά βήματά τους (1.300€ ανά μήνα, ειδική επιχορήγηση του ΟΠΑΠ).
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
«Η κρίση, μια στιγμή αλήθειας. Μήπως η κρίση είναι και κρίση αξιών;»
Οι «νέοι» συζητούν και θέτουν ερωτήματα στους «παλιούς»: Νάνο Βαλαωρίτη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Αμάντα Μιχαλοπούλου. Συντονίζει ο Στέφανος Νόλλας, εκδότης του περιοδικού Konteiner.
Παρασκευή 9/12, ώρα: 20:30-22:00, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου
«Bookcrossing - Τι είναι;» Μια διεθνής τάση εξαπλώνεται και στην Ελλάδα
Έλληνες bookcrossers θα μιλήσουν για το bookcrossing, όλες τις δράσεις και διαστάσεις του (διαδικασία, συναντήσεις, συνέδρια, challenges, δράσεις) με ταυτόχρονη προβολή slide show φωτογραφιών και μικρά happenings ενδιαμέσως. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα προβληθεί η ταινία «Προηγείται το αίμα», διάρκειας περίπου 20 λεπτών, σε παραγωγή των Ελλήνων Bookcrossers για το 2ο Συνέδριο που διοργανώθηκε το 2006 στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει ένα μικρό κυνήγι κρυμμένων βιβλίων.
Σάββατο 10/12, ώρα:12:00-14:00, στην αίθουσα Black Box
«Συγγραφείς και media»
Οι Μητροπολιτικές Ιστορίες /Metropolis καλούν για συζήτηση τους δημοσιογράφους Νίκο Βατόπουλο, Ηλία Κανέλλη και Κώστα Τσαούση. Μέσα από τη συζήτηση θα τεθούν ερωτήματα και θα δοθούν απαντήσεις για το πόσο τα νέα μέσα μπορούν να προαγάγουν τη λογοτεχνία. Μπορεί ένας εκδότης να ανακαλύψει ένα καινούργιο ταλέντο μέσα από ένα ιστολόγιο; Μπορεί ένας νεαρός συγγραφέας να εξελιχθεί μέσα από το Διαδίκτυο;
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) θα διαβάσει με το δικό της μουσικό τρόπο κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στις Μητροπολιτικές Ιστορίες.
Σάββατο 10/12, ώρα:13:00-15:00, στην ΑΙΘΟΥΣΑ 1
WORKSHOPS
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής (με εγγραφή)
Και επειδή όλες οι τέχνες διδάσκονται, το φεστιβάλ οργανώνει τέσσερα δωρεάν εργαστήρια δημιουργικής γραφής (workshops): ο Χρήστος Χρυσόπουλος για το μυθιστόρημα , ο Στρατής Πασχάλης για την ποίηση, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για το σενάριο και η Ελένη Πέγκα για τη θεατρική γραφή, παραδίδουν μαθήματα συγγραφικής τέχνης σε νέους επίδοξους συγγραφείς.
(Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου).
•Τα εργαστήρια είναι κλειστά και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως την Κυριακή 4/12, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: festivalneonlogotexnon@ekebi.gr
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Μαραθώνιος γραφής «8 ώρες - 1 ιστορία» (με δηλώσεις συμμετοχής)
Οι Μητροπολιτικές Ιστορίες /Metropolis καλούν πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς 18 έως 30 ετών, χωρίς έκδοση βιβλίου, για έναν οχτάωρο διαγωνισμό γραφής. Οι είκοσι πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα πρέπει παραβρεθούν την Παρασκευή 9/12, στις 10 το πρωί στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, όπου θα κληθούν να παραδώσουν μέσα σε 8 ώρες ένα διήγημα με θέμα που θα τους δοθεί επί τόπου.
Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τον συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου και την επιτελική ομάδα των Μητροπολιτικών Ιστοριών θα ξεχωρίσει 3 «φρέσκα» ταλέντα, απονέμοντάς τους βραβεία. Το πρώτο βραβείο ισοδυναμεί με τη δωρεάν συμμετοχή σε ένα από τα σεμινάρια του εαρινού κύκλου του Εργαστηρίου του Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ της επιλογής του (πληροφορίες στο www.ekebi.gr). Στο δεύτερο και τρίτο βραβείο θα δοθεί τιμητικός έπαινος ενώ και οι τρεις βραβευμένοι θα συμμετάσχουν σε επόμενη έκδοση των Μητροπολιτικών Ιστοριών/Metropolis.
•Δηλώσεις συμμετοχής έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην ηλ. διεύθυνση festivalneonlogotechnon@ekebi.gr, ή στο τηλ.: 210 9200325
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΩΝ «Δεν το έχουμε δει το έργο… όλων των Νέων Καλλιτεχνών»
Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών προσκαλεί όλες τις μορφές Τέχνης σε ένα κείμενο. Και το κείμενο αυτό είναι η ομιλία του Γιώργου Σεφέρη «Ανήκω σε μία χώρα μικρή», κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας (48 χρόνια σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου 1963). Η πρόσκληση και η πρόκληση του Διαγωνισμού είναι καλλιτέχνες από όλους τους χώρους να προσφέρουν τη δική τους «μετάφραση», στέλνοντας μία φωτογραφία, ένα βίντεο, μία μελωδία, ή κάποιο στίχο ή κείμενο, το οποίο να συμπυκνώνει το μήνυμα του Γιώργου Σεφέρη προς την ανθρωπότητα, για την Ελλάδα και για τον κόσμο.
Η επιτροπή που αποτελείται από τους συγγραφείς και καλλιτέχνες Βασίλη Παπατσαρούχα, Μαρία Ζερβού και Κάλλια Παπαδάκη θα ξεχωρίσει τα δύο πιο εμπνευσμένα έργα, τα οποία θα κερδίσουν: το 1ο ένα διπλό εισιτήριο για το Άμστερνταμ (χορηγία της εταιρείας transavia.com) και το 2ο ένα γεύμα για δύο (χορηγία από το εστιατόριο Showroom). Τα δέκα καλύτερα θα δημοσιευτούν στον ηλεκτρονικό κόμβο του φεστιβάλ.
•Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 9 Δεκεμβρίου στην ηλ. διεύθυνση festivalneonlogotechnon@ekebi.gr, ή στο τηλ.: 210 9200325
Παράλληλες εκδηλώσεις: Όταν η λογοτεχνία εμπνέει…
Η λογοτεχνία υπήρξε πάντα μια ανεξάντλητη δεξαμενή που τροφοδότησε με ιστορίες και ιδέες τους καλλιτέχνες. Στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τον χορό έχουμε άπειρα παραδείγματα έργων εμπνευσμένων από την (ταπεινή) τέχνη της γραφής. Το βιβλίο δεν διαθέτει τις «ευκολίες» της εικόνας ή του ήχου που επιδρούν άμεσα και δημιουργούν ακαριαία αντίδραση στον δέκτη, δεν μπορείς να τη βιώσεις κοινωνικά, παρέα με τους φίλους σου. Είναι πιο δύσκολη και μοναχική δουλειά να «προσλάβεις» ένα λογοτεχνικό έργο, απαιτεί απομόνωση και έντονη συγκέντρωση, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του αναγνώστη. Χωρίς αυτό να την καθιστά ανώτερη από τις άλλες τέχνες, της προσδίδει όμως μια μοναδική διαφορετικότητα.
Και σίγουρα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η βαθιά επιδραστικότητα που έχει η λογοτεχνία στην ιστορία των τεχνών ανακαλύπτοντας συνεχώς νέες διόδους διάχυσης του πρωτογενούς υλικού. Τη διαρκή αυτή σχέση επιχειρεί να φωτίσει το παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που περιλαμβάνει: προβολές ταινιών μικρού μήκους βασισμένων σε λογοτεχνικά έργα, περφόρμανς θεάτρου και χορού, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις κόμικς, σεμινάρια και διαγωνισμούς.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το Φεστιβάλ Δράμας έχει επιλέξει 26 ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα για να προβληθούν στο Φεστιβάλ. Ταινίες παλιών αλλά και νεότερων σκηνοθετών που ανέτρεξαν στην ελληνική κυρίως αλλά και στην ξένη λογοτεχνία για να τη διηγηθούν στη μεγάλη οθόνη. Το πρόγραμμα προβολών ξεκινάει με την ταινία «Στο Καστελόριζο» που διασκεύασε το 1985 ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος από το ομώνυμο διήγημα του Αλεξέι Τολστόι, ενώ το Σάββατο θα προβληθεί και το φετινό πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Δράμας, η ταινία «Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κ. Θεοτόκη.
Συνολικά θα προβληθούν οι εξής ταινίες (με σειρά προβολής):
Στο Καστελόριζο, του Αντώνη Παπαδόπουλου/βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλεξέι Τολστόι, Το Ποτάμι, του Άρη Μπαφαλούκα / βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη, Ακόμα; της Εύης Καραμπάτσου/ βασισμένη σε διήγημα του Θεοτόκη, Πείνα του Ανδρέα Μαριανού/βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αριστοτέλη Νικολαΐδη, Τσιπς του Κώστα Μαχαίρα/βασισμένη στο διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου «Ένα παιδί απ’ τη Θεσσαλονίκη», Αλληλουχία των Κήπων του Αχιλλέα Κυριακίδη/ βασισμένη σε διήγημα του Julio Cortazar, America του Σάββα Καρύδα/ βασισμένη σε διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου, Μερσεντές του Σίμου Κορεξενίδη/βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Τσιαμπούση, Τα γκαρσόνια στ’ αναψυκτήρια του Αντώνη Σαμουράκη/βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Διονύση Χαριτόπουλου, Ο φωτογράφος των Τρικάλων του Βασίλη Κοσμόπουλου/εμπνευσμένη από ένα ποίημα του Χρήστου Μπράβου, Υγραέριο του Αλιμάνι Μπουγιάρ/βασισμένη σε διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου, Black Tie του Πάρη Πατσουρίδη/ εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Τσακ Παλάνιουκ «Ο Επιζών», Πρόβα παλτού του Ηλία Δημητρίου/βασισμένη στο διήγημα του Λάκη Παπαστάθη «Κάτω από το σπίτι των αρχαίων ανέμων», Nebraska του Αχιλλέα Κυριακίδη/βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αχιλλέα Κυριακίδη, Φάρμακον του Ιωακείμ Μυλωνά/βασισμένη στο διήγημα της Κρυσταλλίας Κουλέρμου «Μούχλα», Σκαριμπίμ Σκαριμπόμ των Μανώλη Τσίπου και Βασίλη Νούλα/βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Σκαρίμπα, Σκιά πέραν του χρόνου του Γιάννη Τζουβελέκη/βασισμένη σε δυο διηγήματα του συγγραφέα τρόμου H.P.Lovecraft, Δεκατρία μισό του Χάρη Βαφειάδη/βασισμένη στο βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου «Νυχτερίδες», If you have no place to cry του Αριστοτέλη Μαραγκού/ βασισμένη στην ομώνυμη ιστορία του Λουίς Σεπούλβεδα, Πίστομα του Γιώργου Φουρτούνη/ βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Θεοτόκη, Ο Γάμος του Αλέξανδρου Κακαβά/βασισμένη σε άτιτλο διήγημα του Γιάννη Κακουλίδη, Ευαγγελισμός του Τάσου Γουδέλη/βασισμένη στο διήγημα του Τάσου Γουδέλη «Η Επίσκεψη», Η μαύρη θύελλα του Νίκου Καλλαρά/βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Νίκου Μίνγκα, Σ’ ένα συνοριακό σταθμό της Νάνσυ Σπετσιώτη/ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Αντώνη Σαμαράκη, Ποιος Βασίλης; του Βασίλη Μουτσιάκα/ βασισμένη στο διήγημα του Μένη Κουμανταρέα «Η μυρωδιά τους με κάνει και κλαίω».
Workshop συγγραφής σεναρίου από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ώρα 15:00-18:00
Πηγή: varelaki