Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

"O ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ", σκηνοθεσία ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΕΓΓΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ

Αναδημοσίευση από: https://vivliopareas.blogspot.com/2019/02/o.html?fbclid=IwAR1SxlxBUFJbM90MXFmAZtZ-JWT3oLUe1Jl028Duj6wm7AjhmnzwhDGGkdk

Την Δευτέρα βρέθηκα σε ένα πολύ όμορφο και ζεστό χώρο, στο καφέ-θέατρο ΡΟΤΑ! Είχα ακούσει πως φιλοξενεί μια παράσταση, στην οποία συμμετέχουν τρία νέα παιδία και την σκηνοθεσία του έργου έχει ένας αγαπημένος συγγραφέας, ο Μιχάλης Σπέγγος!
Καθώς αγαπώ την γραφή του συγγραφέα, τον οποίο έχω γνωρίσει μέσα από τα βιβλία του «Η τελευταία συγγνώμη» και «Ερωτευμένο αίμα», κάτι μου έλεγε πως και η παράσταση θα με γοητεύσει!
Και ομολογώ πως είχα δίκιο. Ένα τολμηρό εγχείρημα, αν σκεφτείς ότι όλη η παράσταση συμπεριέλαβε εκτός από 6 διαφορετικές σκηνές παράλληλα και μουσικά κομμάτια σε ένα χώρο τόσο μικρό αλλά ταυτόχρονα λειτουργικό, με το αποτέλεσμα να είναι τόσο συγκινητικό και μαγικό. Η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική! Οι ηθοποιοί έδωσαν την ψυχή τους κυριολεκτικά και μέσα από τις ερμηνείες τους κατάφεραν να σου μεταφέρουν την συγκίνηση τους.

Έξι εποχές, έξι διαφορετικές ερμηνείες σε καθηλώνουν αυτόνομα η κάθε μία στην κατηγορία της. Το περιβάλλον και το στήσιμο τόσο οικείο που σε κάνει να γίνεσαι ένα με τους πρωταγωνιστές. Λιτό, αλλά συνάμα όμορφο και πρωτότυπο από τα συνηθισμένα! 
Οι ερμηνείες σε συνεπαίρνουν τόσο που δεν θέλεις να χάσεις τίποτα, μα, και δεν θα κουράσουν κανένα θεατή. Οι εναλλαγές των θεμάτων ξανά και ξανά καταφέρνουν να σε κρατούν σε εγρήγορση, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον σου, καθ΄ όλη την διάρκεια της παράστασης!
Μια παράσταση εμπνευσμένη από πέντε ιστορικά γεγονότα σταθμούς της Ελλάδας έως και το σήμερα! 
Από την αρχαία Δωδώνη ξεκινάει το ταξίδι με την υπέροχη ερμηνεία του Αλέξανδρου Κλημόπουλου να σε καθηλώνει στο ρόλο του πολεμιστή της τότε εποχής, ακούγοντάς τον να απαγγέλλει Ιλιάδα και Οιδίποδα καθηλώνοντας τούς θεατές της αρένας του τότε, κι αφήνοντας άφωνους όλους εκείνους που περίμεναν το αυτονόητο σε μια αρένα θανάτου.
Επόμενος σταθμός τα Ιωάννινα του 1801 με την Ηλέκτρα Τσακαλία να υποδύεται -χαρισματικά θα έλεγα - ένα συγγενικό πρόσωπο της κυρά Φροσύνης. Μια γυναίκα που άφησε ιστορία υπερασπίζοντας τον ίδιο της τον εαυτό ερχόμενη κατά μέτωπο με τα προσωπικά κίνητρα του Αλή Πασά για την εποχή εκείνη!
Επόμενος σταθμός η μετανάστευση. Πόσος αγώνας για επιβίωση και καταστάσεις που ακόμα και τον πιο σκληρό άνθρωπο καταφέρνουν να συγκινήσουν. Και μια αγάπη. Μια αγάπη δύο ανθρώπων, που μέσα σε όλη αυτή την πάλη με την ζωή, μάχονται για το μαζί. Για μια αγάπη που η ιστορία θέλει να τούς χωρίσει, μα παλεύουν για αυτό το μαζί έχοντας αντιμέτωπους τα καραβάνια και την ξενιτιά.
Μια στάση στο 1944! 25 Μαρτίου του 1944 τότε που οι κατακτητές άφηναν τα τελευταία σημάδια της θηριωδίας τους στον τόπο ετούτο. Η Ηλέκτρα Τσακαλία με μια απίστευτη συγκινητική ερμηνεία μας παρουσιάζει εικόνες της εποχής εκείνης κάνοντας αναφορά για την σύλληψη των Γιαννιωτών Εβραίων από τους Γερμανούς με τα μάτια μίας αδικοχαμένης γυναίκας που αντικρίζει τελευταία φορά τον τόπο της μα και την ίδια την ζωή.
Και μια στάση στον εμφύλιο. Και πως θα πράξεις, πώς το συναίσθημα θα υπερισχύσει της κατάστασης και πως θα βρει τρόπο η λογική να νικήσει την πραγματικότητα; Ανακριτής κι αιχμάλωτη έρχονται αντιμέτωποι σε μια δοκιμασία που δεν έχει προηγούμενο. Ανακριτής κι αιχμάλωτη, αδέρφια εξ' αίματος. 
Τερματίζεται το ταξίδι του παρελθόντος με σημείο συνάντησης το σήμερα. Όλοι πάλι εδώ. Εδώ με ένα βαρύ ιστορικό που πλέον ξέρει, έχει νιώσει, έχει μάθει, έχει περάσει πολλά. Έχει περάσει πολλά κι είναι πλέον ικανό και άξιο στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να γίνει πιο δυνατό, ακολουθώντας επάξια και σταθερά πορεία και σχέδια για το τώρα και το μέλλον. Κι εμείς όλοι εδώ, να δηλώνουμε παρών σε όλο αυτό και να γινόμαστε ένα μαζί τους  και με ελπίδα για το τώρα, όνειρα για το μετά, να προχωράμε μαζί.
Οι ηθοποιοί πολύ δεμένοι μεταξύ τους σου βγάζουν την ανθρωπιά, την αγάπη και τον πόνο σε κάποιες σκηνές. 
Η Δήμητρα Χασιακή να κάνει παρεμβάσεις με τα τραγούδια της, με ένα μαγευτικό τρόπο! Θα συνοδεύσει την παράσταση και επιφυλάσσει ένα εκπληκτικό φινάλε, ξεσηκώνοντας το κοινό να τραγουδήσει μαζί με τους ηθοποιούς!
Ένα έργο γεμάτο πάθος, έμπνευση, ψυχή, που ο σκηνοθέτης το απογειώνει με τόσο λιτά μέσα. Νοιώθεις υπερήφανος που είσαι απόγονος αυτών των προγόνων! Οι φωνές του παρελθόντος γίνονται κραυγή συνείδησης στο σήμερα. Αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου, να σου αφήνει πληθώρα συναισθημάτων.
Με αμεσότητα, διαπεραστικότητα με το κοινό, εμβάθυνση στο κείμενο και την ιστορία της έρευνας ομολογώ πως ένιωθα να μεταφέρομαι κάθε φορά στην αντίστοιχη εποχή. Έζησα την κληρονομιά μας μέσα από την ίδια την ιστορία μας. 

Ένα συγκινητικό flash back, που κανέναν δεν πρόκειται να αφήσει ασυγκίνητο.
Η σκηνοθεσία κατάφερε να απεικονίσει τους ήρωες, να μετατρέπονται, να βιώνουν έντονα την αλλαγή των ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών. Ο Μιχάλης Σπέγγος έχει κάνει μια συναρπαστική και συγκινητική δουλειά. «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ», αγκαλιάζει την ιστορία, παρασύροντας στο ρυθμό του τον θεατή, o οποίος με την σειρά του χάνεται αναβιώνει και γίνεται ένα με τους ήρωες.
Οι θεατές δικαίως καταχειροκρότησαν στο τέλος τους συντελεστές. Γιατί όπως λέει και το ρητό: Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος.                                       
        
Σπεύσετε να την δείτε όσο είναι καιρός!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Προκήρυξη Διαγωνισμού Διηγήματος με θέμα «Συνοικία το όνειρο»


Οι εκδόσεις Εύμαρος και η Θρυαλλίδα, Σύλλογος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης, προκηρύσσουν Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα «Συνοικία το όνειρο».

Στο διαγωνισμό, μπορούν να πάρουν μέρος πολίτες ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις.

Θέμα του Διαγωνισμού είναι «Συνοικία το όνειρο»
Η ιδέα του διαγωνισμού συνδέεται με την ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία του Εύμαρου και της Θρυαλλίδας, στην οποία έχει γυριστεί η μια από τις καλύτερες και από τις πρώτες νεορεαλιστικές ταινίες στην Ελλάδα.

Βεβαίως το θέμα δεν αφορά την εν λόγω περιοχή αλλά αυτό που συμβολίζει στον καθένα η φράση «Συνοικία το όνειρο».

Η βράβευση

Τα δεκαπέντε πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία από τις εκδόσεις Εύμαρος. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη

Για τον διαγωνισμό διηγήματος ««Συνοικία το όνειρο»» ως ακολούθως:

Παραλήπτης

Εκδόσεις Εύμαρος

Ελευθερίας 2 Ταύρος

Πηγή: enallaktikos.gr

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Στην Πηνελόπη...ποίημα Αλεξανδρή Γιώργου



ΣΤΗΝ  ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Στο βράχο εκεί που θα σταθείς
καράβια ν' αγναντεύεις,
αφρόσκεπα κύματα σαν δεις
να 'ρχονται αγριεμένα,
μην ξαφνιαστείς, μη φοβηθείς
και με σπονδές δακρύων και κλαυθμών
μην επικαλεστείς τον Δία.

Απλόχωρη την αγκαλιά σου άνοιξε
κι αφέσου γοργόνα  Ωκεανίδα,
πρωτόγνωρο νιώσε θώπευμα
και κάλεσμα στων πεθυμιών τη γλύκα,
η κυματούσα θάλασσα του καημού
στα μαϊστράλια των ελπίδων να λουστεί
στον μπάτη των ονείρων να κοπάσει.

Κάποια βαρκούλα θα φανεί,
κάποιο ψηλό κατάρτι,
μπορεί και μια σανίδα ταπεινή
στους πόθους σου λιγοθυμιά
και τη λαχτάρα του ερχομού να φέρει,
δέσποινα τον αργαλειό ν' αφήσεις
και τις μέρες σου υφάδι να μην πλέκεις.

Περίμενε στο ακρογιάλι μόνη,
άγνωστη,λεύτερη, πιστή στον έρωτά σου,
αξόδευτη πλησμονή μακάριας ψυχής,
δίχως μνήμες γυναικών και αναφορές,
χωρίς δαψίλευμα ανδρών και συνηγορίες,
μη σε 'βρει η Αθηνά και σε παρηγορήσει
κι αχρείαστα ο Όμηρος σε διακονήσει.

Θα 'ρθει ο Δυσσέας , θα 'ρθει
από του νόστου την άγρια πεθυμιά,
από τη σοφία των βίαιων καιρών,
αλύτρωτος από γνώσεις και εμπειρίες,
λεύτερος από δελεασμούς και προκλήσεις,
προσκυνητής στην αφοσίωση και την πεποίθησή σου,
με λύτρα ζωής τα ώριμα τ' αξόδευτα τα χρόνια. 

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσίαση νέου βιβλίου απο την Μάρη Ιωάν. Τσαμακίδου Παπαποστόλου


Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας
«Πιστοποιητικό ζωής» της Μάρης Τσαμακίδου – Παπαποστόλου,
από το ΠΟΚΕΛ.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας και το βιβλιοπωλείο «Το Κλου» παρουσιάζουν το βιβλίο : «Πιστοποιητικό ζωής», της Μάρης Ιωάν. Τσαμακίδου – Παπαποστόλου, την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, στις 7:00 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, με ελεύθερη είσοδο.


Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Μαλάκου Δήμητρα (εκπαιδευτικός), για το βιβλίο θα μιλήσει η Παπαποστόλου Αγαθή (εκπαιδευτικός), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν η Φιλίππου Ιωάννα (οικονομολόγος, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και η Τσιτσώνη Όλγα Δήμητρα (ασκούμενη δικηγόρος).

Η Μαρούσκα χαίρεται την παιδική της ηλικία σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας. Όταν ήταν οκτώ χρόνων ο πατέρας της πεθαίνει. Η μητέρα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ανατροφή της μικρής και την περιβάλλει με πολλή αγάπη και φροντίδα, κρύβοντάς της όμως ένα μυστικό ζωής. Όμως η ζωή τα φέρνει έτσι που, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Μαρούσκα το μαθαίνει, δίχως να το αντιληφθείς κανένας. Το κρύβει από τη μητέρα της και απ’ όλους, συγγενείς και φίλους. Παρακολουθούμε λοιπόν, τη "διπλή" ζωή της, από την τρυφερή ηλικία, την εφηβεία, την ενηλικίωση και πολύ αργότερα… Τι ρόλο θα παίξει αυτό το καλά κρυμμένο μυστικό στη ζωή της Μαρούσκας, στον περίγυρα αλλά και σε σχέση με παιδικούς φίλους, συγγενείς, τον άντρα και το παιδί της;

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Νέο βιβλίο από το Δημήτρη Π. Κρανιώτη

 Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος η νέα ποιητική συλλογή του Δ.Π. Κρανιώτη "Γραβάτα δημοσίας αιδούς". Η συλλογή αποτελείται από 51 σύντομα ποιήματα σε ελεύθερο στίχο.

Δείγμα γραφής: 


Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

"Διάλογοι στη βιβλιοθήκη"

Ο Άλλος εν διωγμώ" με θέμα: το διάλογο. Συμμετέχουν άνθρωποι των γραμμάτων και  αξιόλογοι καθηγητές την Παρασκευή, 15/2, στις 7 το απόγευμα, στο Χατζηγιάννειο στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019



 
Ο Κύκλος Των
ΓΕΙΑ , Σ' ΑΓΑΠΩ, ΑΝΤΙΟ 3

Νέοι ποιητές και συγγραφείς ή απλοί ερωτευμένοι με την ζωή, τον άνθρωπο τους ή τον σκύλο τους, ακόμη και με τον εαυτό τους τον ίδιο, θα παρουσιάσουν τα ερωτικά τους γραπτά, γεμάτα με αρώματα, φιλιά και υγρά. Ποιήματα, πεζά, ραβασάκια, χαρτάκια στο ψυγείο, γράμματα αυτοκτονίας από έρωτα και σχέδια δολοφονιών πάθους θα παρουσιαστούν στο Romantso την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 21:00.
Η βραδιά αυτή αποτελεί ένα κάλεσμα για επικοινωνία με σκοπό την εξομολόγηση των κρυφών πόθων και των εντονότερων εκφάνσεων του κάθε βιώματος ή φαντασίας έρωτα. Όλοι με ένα κοινό, γνωριζόμαστε, αγαπάμε, χωρίζουμε, ζούμε και πεθαίνουμε ίδια. <<Γεια, σ’ αγαπώ, αντίο.>>.


Λίλα Αθανασίου
Νικόλας Ανδρουλάκης
Δήμητρα Γερογιάννη
Νικόλας Κουτσοδόντης
Βίκυ Κουτουλέα
Κατερίνα Μαρδακιούπη
Ανδρέας Σπαβέρας
Βούλα Χουρδάκη
Δανάη Χρυσάφω
Χάρις Κοντού
Κώστας Moody
Θεοχάρης Παπαδόπουλος
Φαίη Ρέμπελου
Ελένη Σουπίδου
Αντιγόνη Σταυροπούλου
Βίνα Σέργη
Άννα Χαλκιά
Τζέο Πακίτσας
Σεμελίδης
Δάφνη Τσιόλκα
Αγγελίνα Λάτση
Βιβή Λυγερού
Wolfpeach

Από την πρώτη βραδιά (six dogs) κάθε φορά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια κάθε χώρος γεμίζει ασφυκτικά κυρίως από νεανικό κοινό που έρχεται σε επαφή με νέα είδη γραφής και παρουσίασης αυτής, με κορύφωση την περσινή και την προπέρσινη βραδιά στις 14 Φεβρουαρίου(Αγίου Βαλεντίνου) στο Ρομάντσο με θεματική τον έρωτα στην βραδιά ''Γεια, Α' αγαπώ, Αντίο’’ όπου πάνω 300 άτομα κάθε φορά έκαναν το Ρομάντσο να πάλλεται.

Φέτος αυτή η βραδιά θα επαναληφθεί.

Το project Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ δημιουργήθηκε από νέους συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιούς και σκηνοθέτες το 2016 στην Αθήνα και από τότε διοργανώνει βραδιές αναγνώσεων, ποιητικές performances, αναλόγιες παρουσιάσεις και συνδιαζεται με εκθέσεις εικαστικών, σε πολλούς χώρους στην Αθήνα (Ρομάντσο, Κιούμπρικ, Studio 9, Μπάγκειον, Piree, Six dogs, Τρίπορτο, Φάμπρικα, Χυτήριο, Astron.) και όχι μόνο Αθήνα, αλλά και Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα και Χαλκίδα.

Σκοπός του project είναι η παρουσίαση και η άμεση επικοινωνία νέων συγγραφέων και ποιητών με το ευρύ κοινό. Ο κύκλος είναι μεταβλητός, καινούργια πρόσωπα κάθε φορά ανανεώνουν τον πυρήνα του.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ζωή η ..ζωή μου, παρουσίαση του μυθιστορήματος της Μητσιούλη Μαρίας



Ζωή … η ζωή μου είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίας Μητσιούλη από τις εκδόσεις Πηγή. Έχουν προηγηθεί διακρίσεις της συγγραφέως σε διάφορα διηγήματα. Στο πρώτο της μυθιστόρημα κυριαρχεί η τριτοπρόσωπη αφήγηση με εσωτερική εστίαση αφού κυρίως βλέπουμε την οπτική της Ζωής της βασικής ηρωίδας αλλά παράλληλα συναντάμε και ζωηρούς διαλόγους από τους οποίους αντλούμε πληροφορίες για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες του έργου αλλά και άλλες αφηγηματικές τεχνικές όπως τα διαρκή ερωτήματα της πρωταγωνίστριας που ταυτίζονται συχνά με τα ερωτήματα του μέσου αναγνώστη. Η Ζωή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Ο χρονότοπος αποτελεί μια σύγχρονη επαρχιακή πόλη στον οποίο εκτυλίσσεται μια ερωτική ιστορία που επίσης θα μπορούσε να συνέβαινε σε οποιαδήποτε γυναίκα και εντάσσεται στη μακριά αλυσίδα των ερωτικών μυθιστορημάτων. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει ενδιαφέρον αυτό το μυθιστόρημα; Η Ζωή φαινομενικά είναι μια ήρεμη κοπέλα που ακολουθεί την πεπατημένη της οικογένειας της, τελειώνοντας το σχολείο ανοίγει ένα εμπορικό μαγαζί αθλητικών ειδών και συναναστρέφεται ερωτικά με ένα νεαρό δικηγόρο χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ότι είναι παντρεμένος και η ζωή του αυστηρά οριοθετημένη. Το μοτίβο το ορίζει η ίδια η συγγραφέας από την τρίτη σελίδα ακόμη του έργου της : Αγάπη! Τι είναι αγάπη; Ποιος είναι ο ορισμός της; Είναι ο ίδιος για τον κάθε άνθρωπο; Έχει την ίδια έννοια, την ίδια μορφή, το ίδιο καρδιοχτύπι σε όλους τους άλλους γύρω μας; Πόσο πολύ μπορεί να αγαπήσει κάποιος; Έως που μπορεί να φτάσει; Υπάρχουν όρια; Ανιδιοτέλεια, εγωισμός, κτήση, δικαίωμα; Υπομονή ή κατανόηση; Εμπιστοσύνη ή προδοσία; Έρωτας ή σεξ; Θυσία;
Από τις πρώτες ακόμη σελίδες του βιβλίου μου ήρθε στο μυαλό μου η φράση του Γκαμπριέλ Γκάρσια Μάρκες από το γνωστό του βιβλίο «ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας». Ο Μάρκες είχε γράψει τότε μεταξύ άλλων κάτι που μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αφού γραφόταν από έναν άντρα: «εμείς οι άντρες είμαστε κάτι φτωχοί δούλοι των προκαταλήψεων. Η γυναίκα όμως όταν ερωτευτεί δεν υπάρχει φραγμός η φράχτης που να μη μπορεί να γκρεμίσει για τον έρωτά της». Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στην ιστορία της Ζωής και του Άρη. Ο Άρης εγκλωβισμένος σε μια κοινωνική τάξη πραγμάτων θα αρνηθεί την ολοκλήρωση του έρωτα του για τη Ζωή με τη δικαιολογία της καριέρας και της οικογένειας. Ωστόσο πάντα βρίσκεται μπροστά της και τη διεκδικεί με ένα εγωκεντρικό και απόλυτο τρόπο στον οποίο η πρωταγωνίστρια καλώς η κακώς ενδίδει μιας και δε μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα της και τις αντιδράσεις της απέναντι του παρόλο που σχετικά νωρίς αρχίζει να το αντιλαμβάνεται.
Παραδίδεται εν τέλει - μετά από τις δικές του προσπάθειες και έχοντας κάνει τα πάντα για να τον ξεπεράσει - να ζει στο περιθώριο της ζωής του ως δευτερεύον πρόσωπο πλέον συνειδητά θυμίζοντας μας τη θεωρία του υπαρξισμού δηλαδή έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των λαθών της και έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες. Πρόκειται λοιπόν για μια σχεδόν ζωώδη έλξη που παρασύρει την πρωταγωνίστρια σε μια καταστροφική δίνη.
Από την αρχή της ιστορίας δεν ήξερα αν πρέπει να συμπάσχω με την πρωταγωνίστρια ή να εκνευριστώ με την αποδοχή αυτού του ολέθριου για αυτή έρωτα. Όμως τελικά ο έρωτας δεν είναι αυτό που αρχίζει εκεί που παύει να υπάρχει η λογική; Πολλά και άλλα τέτοια ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν κατά την ανάγνωση του μυθιστορήματος. Για παράδειγμα ο σκοτεινός χαρακτήρας του Άρη που ενώ εμφανίζεται μέσα από την οπτική της Ζωής βέβαια ως το κλασικό αρσενικό που χτίζει μια ζωή μεταξύ συζύγου και ερωμένης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι απόλυτα εξαρτημένος από τη σχέση του με τη Ζωή. Είναι η σεξουαλική ικανοποίηση που τον οδηγεί κοντά της; Είναι η αίσθηση της απόλυτης κυριαρχίας του απέναντι της; Είναι η ικανοποίηση που του δίνει ότι του ανήκει ανιδιοτελώς; Είναι όλα αυτά μαζί; Η τελική αντίδραση δείχνει έναν άνθρωπο που δε μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του, ένα μπερδεμένο άνθρωπο που δεν έχει οριοθετήσει σωστά τη ζωή του. Τελικά υπάρχει σωστό και λάθος στον έρωτα; Υπάρχει νικητής και νικημένος; Που είναι το ηθικά σωστό και που το λάθος; Ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ξεχωριστά ο κάθε αναγνώστης και η κάθε αναγνώστρια.
Η ίδια η πρωταγωνίστρια διακατέχεται από ένα μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας που το καλλιεργεί και η στάση του περίγυρού της. Βλέπει τη ζωή της να εκτυλίσσεται στο σκοτάδι. Νιώθει πάντα κατώτερη του εραστή της λόγω του μορφωτικού τους επιπέδου παρόλο που η και η ίδια αποδεικνύεται μια επιτυχημένη επιχειρηματίας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν. Η σύγκρουση με τη σύζυγο θα την κάνει ακόμη πιο αμήχανη και ανασφαλή. Η εξέλιξη θα αποβεί ακόμη πιο ενδιαφέρουσα με την πρωταγωνίστρια να αντιλαμβάνεται έστω και αργά την αδιέξοδη πορεία την οποία ακολουθεί. Ποια είναι όμως η αντίδραση του Άρη όταν αντιλαμβάνεται ότι τη χάνει για πάντα;
Ακολουθώντας η Μητσιούλη άψογα τη δομή του μυθιστορήματος με μια ενδιαφέρουσα ανατροπή θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους οδηγώντας έτσι στην τελική έκβαση της ιστορίας. Η συγγραφέας χωρίς εξάρσεις με ευθείς και άμεσους διαλόγους μας παραδίδει μια ενδιαφέρουσα γραφή και πολλές υποσχέσεις για ένα ακόμη πιο λαμπρό συγγραφικό μέλλον. Καλοτάξιδο!


Η Μαρία Μητσιούλη είναι συγγραφέας, μητέρα δύο παιδιών και ζει στη Λάρισα. 

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 121 Λέξεων

Το 121 Words διοργανώνει έναν νέο λογοτεχνικό διαγωνισμό σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Anubis και Brain Ware και προσφέρει στους συγγραφείς που θα συμμετάσχουν τα εξής μοναδικά έπαθλα:
20 Νικητές θα δουν τις ιστορίες τους να δημοσιεύονται τους επόμενους μήνες στα έντυπα της Brain Ware (πανελλήνιας κυκλοφορίας), όπου θα τις απολαύσει το αναγνωστικό κοινό των περιοδικών.
Οι νικητές θα παραλάβουν ταχυδρομικώς ένα αντίγραφο του περιοδικού, όπου θα έχει δημοσιευτεί η ιστορία τους. Επίσης θα λάβουν δώρο από ένα βιβλίο της Anubis με περιεχόμενο από τη μυθοπλασία του φανταστικού.
Επιπλέον, ένας από τους νικητές θα κερδίσει μέσα από live κλήρωση ένα ολοκαίνουριο Android Tablet HUAWEI MediaPadμε οθόνη 9,6 ίντσες και τετραπύρηνο επεξεργαστή.

Οι συνδρομητές του 121 Words που θα διακριθούν θα κερδίσουν θα κερδίσουν επιπλέον έναν χειροποίητο σελιδοδείκτη από το Mini Cross Stitch by Vera. Μάθε πώς μπορείς να γίνεις συνδρομητής μας εδώ: https://www.121words.com/gine-sindromitis
Υποβολή ιστοριών ( 31 Ιανουαρίου – 21 Φεβρουαρίου)
Οι συγγραφείς έχουν περιθώριο έως τις 21 Φεβρουαρίου να υποβάλουν στα ελληνικά την ιστορία τους σε 121 λέξεις ακριβώς, η οποία θα πρέπει θα πρέπει να ανήκει στη λογοτεχνία του φανταστικού. Εφόσον γίνει δεκτή, θα δημοσιευτεί ηλεκτρονικά. Μπορούν να υποβάλλουν την ιστορία τους μέσα από την φόρμα εδώ: https://www.121words.com/logotexnikos-diagonismos-6. Εφόσον εγκριθούν οι ιστορίες θα δημοσιευτούν στο Urnovl στη συλλογή με τίτλο «Στη σφαίρα της φαντασίας» έως τις 10 Μαρτίου και οι συγγραφείς θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά.
Ανακοίνωση νικητών (1 Απριλίου)
Τους 20 νικητές θα αναδείξει η εκδοτική ομάδα της Anubis και Brain Ware και τα ονόματα θα ανακοινωθούν 1η Απριλίου. Οι συγγραφείς θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά για το πώς μπορούν να παραλάβουν τα έπαθλά τους.
Live Κλήρωση (7 Απριλίου) Η Live κλήρωση για το Android Tablet HUAWEI MediaPad θα γίνει ανάμεσα στους 20 νικητές του διαγωνισμού και θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 7 Απριλίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έπαθλα και τον τρόπο λειτουργίας και δημοσίευσης του 121 Words: https://www.121words.com/logotexnikos-diagonismos-6

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Facebook Event Διαγωνισμού: https://www.facebook.com/events/272792316690656/
Συλλογή «Στη σφαίρα της φαντασίας»: https://www.urnovl.co/#!/user/B1wHAulbW/profile?novl=gOadEOgfF
121 Words:
Website: www.121words.com
Facebook Page: https://facebook.com/121words/
Anubis:
Facebook Page: https://www.facebook.com/anubis.gr/
Brain Ware:
Facebook Page: https://www.facebook.com/BRAINWAREGR/