Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Διαγωνισμός Διηγήματος – Μάγισσες της Θεσσαλίας”

Θεσσαλία 2015 – Ιστορίες του Τόπου μας

Μετά την πετυχημένη έκδοση ενός σημαντικού αριθμού συλλογικών βιβλίων με διηγήματα για πολλές από τις μεγάλες πόλεις της πατρίδας μας (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Τρίκαλα και Ιωάννινα), η δράση των εκδόσεων iWrite με την επωνυμία «Ιστορίες του Τόπου μας» υπεισέρχεται αυτή τη φορά σε περισσότερο… μυστηριακές διαδρομές.
Στο πλαίσιο της γνωριμίας μας με τους αναγνώστες και τους συγγραφείς της Θεσσαλίας, αλλά και της διάθεσής μας για ανάδειξη των θρύλων, των εθίμων και της ιστορίας του ιδιαίτερου αυτού τόπου, αποφασίσαμε την προκήρυξη ενός πρωτότυπου διαγωνισμού διηγήματος με τίτλο “Μάγισσες της Θεσσαλίας”.
Ως γνωστόν, οι γυναίκες που ασκούσαν μαγικοθρησκευτικές πρακτικές στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν από την αρχαιότητα, κιόλας, ξακουστές στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Φημολογούνταν ότι είχαν τη δυνατότητα να κατεβάζουν τη σελήνη από τον ουρανό και να τη φυλακίζουν, να επηρεάζουν φυσικά φαινόμενα (όπως τις εκλείψεις του ηλίου), να λύνουν και να δένουν τους έρωτες, να σηκώνουν τους νεκρούς, ενώ γνώριζαν τις ιδιότητες όλων των μαγικών βοτάνων. Οι ιστορίες αυτές επέζησαν μέσα στους αιώνες δημιουργώντας αναρίθμητους μύθους που έχουν καταφέρει να επιζήσουν με τη βοήθεια της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης της Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε όλους τους συγγραφείς του νομού, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μας στείλουν ένα διήγημα (έκτασης 1.500 με 3.000 λέξεις) με φόντο τη δράση των μαγισσών στον τόπο τους, γεγονός που αποτελεί τον μοναδικό θεματικό περιορισμό για το έργο τους, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου στο οποίο αυτό θα εκτυλίσσεται. Τέλος, το διήγημα μπορεί να αποτελεί φανταστική ή πραγματική ιστορία και δύναται να ανήκει σε όλα τα λογοτεχνικά είδη (τρόμου, μυστηρίου, φαντασίας, ερωτικό κ.λπ.).
Για τις Εκδόσεις iWrite, απώτερος σκοπός τέτοιου είδους διαγωνισμών είναι η ανάδειξη και η προώθηση του πολιτισμού της ελληνικής υπαίθρου, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Στόχος είναι να γνωρίσουμε όλοι τον εκάστοτε τόπο μέσα από μία σειρά λογοτεχνικών κειμένων που να ζωντανεύουν την παράδοση του. Να δημιουργήσουμε έτσι μία νέα σειρά βιβλίων διαφορετικών από τα άλλα.
Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό θα συμπεριληφθούν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου, η οποία θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2015 στο αναγνωστικό κοινό, μαζί με τη βράβευση του καλύτερου συγγραφέα που θα διακριθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Ο χρόνος που θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και η επιτροπή που θα βραβεύσει τον συγγραφέα, θα γνωστοποιηθούν με το πέρας των διαγωνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: