Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

Νέo βιβλίο από την Ασημίνα Ξηρογιάννη

                     

Mόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ασημίνας Ξηρογιάννη με τίτλο ''23 ημέρες''. Πρόκειται για πεζό με ποιητικά μέρη.

Συνοπτική θεώρηση:

Mε αφορμή μια ερωτική ιστορία διερευνάται η διαδικασία της γραφής των ποιημάτων.

(Από την έκδοση)
«Kαι μην τολμήσεις να με κάνεις ποίημα! Μην τολμήσεις! Μ’ ακούς;» του φώναξε από το παράθυρο καθώς εκείνος έμπαινε στο παλιό του αυτοκίνητο. Και αμέσως μετά μουρμούρισε: «Mόνο η ζωή σου θέλω να ’μαι». Μ’ αυτά τα λόγια στο στόμα της η Σοφί έτρεξε και πήρε το σημειωματάριό της απ’ το καφέ κομοδίνο και άρχισε να γράφει με λύσσα. Μέσα στο σώμα της είχαν φωλιάσει όλοι οι λυγμοί του κόσμου.
*******

- Ποιος είναι ο προσφιλέστερός σας τρόπος συγγραφής; Πως και που παγιδεύετε τις ιδέες σας;
Α.Ξ. Οπουδήποτε μπορώ να παγιδεύσω ιδέες. Και στα πιο απίθανα μέρη. Ένα ερέθισμα μπορεί να καταγραφεί μέσα μου ή στο μπλοκάκι που πάντα κουβαλώ μαζί μου. Αυτό το ερέθισμα με ταλαιπωρεί μέχρι να το αποτυπώσω στο χαρτί με κάποιο τρόπο. Μετά αρχίζει η επεξεργασία όλου αυτού που είναι συνήθως μια αργή και βασανιστική διαδικασία, που όμως παράλληλα μου χαρίζει μοναδική απόλαυση.
[...]

Συχνά με ερεθίζουν οι άλλες λέξεις. Κείμενα άλλων που διαβάζω και μου μιλάνε δημιουργούν μια διάθεση μέσα μου που μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για τη δική μου γραφή... γίνεται μια μυστική γοητευτική ζύμωση. [...] 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ 

Η Ασημίνα Ξηρογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.Σπούδασε κλασική φιλολογία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στο "Θέατρο-Εργαστήριο".Διδάσκει θεατρική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.Παράλληλα παραδίδει μαθήματα γλώσσας και λογοτεχνίας καθώς και θεωρίας και ιστορίας θεάτρου.'Εχει παρακολουθήσει διάφορα θεατρικά σεμινάρια, υποκριτικής,σκηνοθεσίας και θεατρικού παιχνιδιού.'Εχει σκηνοθετήσει και "ανεβάσει" με τους μαθητές της αρκετά έργα,δικά της και ξένα.

Το 2009 δημιούργησε το ιστολόγιο varelaki σελίδες Τέχνης και Πολιτισμού http://varelaki.blogspot.gr/p/blog-page_10.htmlΕχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές:Η προφητεία του ανέμουΔωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ 2009 (Eξαντλημένο),Πληγές,Γαβριηλίδης 2011, και Εποχή μου είναι η Ποίηση,Γαβριηλίδης 2013.Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και μια ψηφιακή έκδοση των ποιημάτων της :http://varelaki.blogspot.gr/p/blog-page_29.htmlΤο 2010 κυκλοφόρησε η νουβέλα της«Το Σώμα του Έγινε Σκιά» από τις εκδόσεις Ανατολικός(έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και Α΄ Βραβείο Βιβλίου στα Σικελιανά 2011).Συμμετοχή σε πέντε συλλογικά έργα.Ποιήματα, διηγήματά,κριτικές και άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά,στα Γαλλικά και στα Ισπανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: