Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Η ποίηση του Αλεξανδρή Γιώργου







Η ποιητική συλλογή του Αλεξανδρή Γιώργου από τις εκδόσεις Απόπειρα είναι πράγματι ένα πλούσιο έργο τόσο σε όγκο αφού αποτελείται περίπου από 127 ποιήματα αλλά παράλληλα βρίθει ποιητικών τεχνοτροπιών και νοημάτων. Ο ποιητής κάνοντας μια αναδρομή παραθέτει την πλούσια εμπειρία του με άρτια ποιητική γλώσσα και ιδιαίτερο γλωσσικό ύφος κάνοντας μια κατάθεση ψυχής. Κυριαρχεί η προτροπή του προς τον άνθρωπο για την αναζήτηση της αληθινής ουσίας της ζωής όπως στο ποίημά του  Σπουδή και Δίκη: 

"Να ζεις το απόλυτο ως αναφορά

μικρόψυχο φαντάζει και συνετό,
γιατί είναι  το "πιο πολύ" κάθε φορά,
τόσο απόμακρο και τόσο προσωπικό. 

Πάντα με δέος ανακάλυπτε πως η ζωή 
δεν είναι επανάληψη ούτε αντιγραφή" 

Παράλληλα είναι έντονη η βαθιά του αγάπη για τον άνθρωπο και η θλίψη του για την κοινωνική αδικία που κυριαρχεί και κατακερματίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όπως στο ποίημα: Παιδί του κόσμου



 Έντονο είναι και το ερωτικό στοιχείο με πλούσια εικονοπλασία  και λυρική γλώσσα που μαρτυρά
τις πολλαπλές ικανότητες του ποιητή να χειρίζεται με ευχέρεια εικόνες, λέξεις και σύμβολα και να μεταπλάθει την καθημερινότητα σε ευφάνταστο ποιητικό λόγο.


Ο ποιητής Γιώργος Αλεξανδρής μας εξέπληξε ευχάριστα με αυτό του το έργο αποδεικνύοντας πως  παρόλο που είναι το πρώτο του έργο, ο όγκος του και η μεσότητα των μηνυμάτων του τον τοποθετούν στους ξεχωριστούς ποιητές της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: