Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

https://www.koukidaki.gr/

Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2020 – πρόσκληση

Έξι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του Καλλιτεχνικού Ημερολογίου. Ένας διακαλλιτεχνικός θεσμός που ταυτίστηκε με τον δικτυακό τόπο το βιβλίο.net, ένα πλούσιο ανθολόγιο εικαστικών/φωτογραφικών και λογοτεχνικών παρεμβάσεων, απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα. Περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες τόσα χρόνια συνδράμουν στη δημιουργία ενός μοναδικής έμπνευσης έργου, ενός έργου που φιλοδοξεί να παρέμβει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας. Με στόχο να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα και το καλαίσθητο καλλιτεχνικό συμβάν, όπως και πέρσι, συνεχίζουμε τη διαδικασία επιλογής με αξιολογικά κριτήρια ποιότητας και σύνδεσης με τον σκοπό (ανά εποχή και μήνα σύνδεση). Η τελική απόφαση για τις συμμετοχές που θα συμπεριληφθούν θα ληφθεί μέσα από μια επιτροπή των συνεργατών μας που έχει ήδη συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε δημιουργούς, συγγραφείς, ποιητές, φωτογράφους, ζωγράφους και γλύπτες να αποστείλουν έργα τους ή αποσπάσματα αυτών προκειμένου να δημιουργήσουμε μαζί το Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο του 2020!

Για το 2020 ο στόχος μας είναι δημιουργήσουμε ένα καλαίσθητο και ποιοτικό ημερολόγιο όπως και τα προηγούμενα έτη. Με γνώμονα την εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το πολύ μεγάλο πλήθος των συμμετοχών που λαμβάνουμε,  έχουμε τροποποιήσει το σύστημα με το οποίο γίνεται η διαδικασία της επιλογής των συμμετοχών στο ημερολόγιο, κάνοντάς το πιο αυστηρό ενώ η τελική απόφαση για τις συμμετοχές που θα συμπεριληφθούν θα ληφθεί μέσα από μια επιτροπή των συνεργατών μας που έχει ήδη συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε δημιουργούς, συγγραφείς, ποιητές, φωτογράφους, ζωγράφους και γλύπτες να αποστείλουν έργα τους ή αποσπάσματα αυτών προκειμένου να δημιουργήσουμε μαζί το “Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2020”.

Αναλυτικά αναζητούμε:

α) Λογοτεχνικά έργα:
Τα
 πεζά κείμενα θα πρέπει να έχουν έκταση 150-200 λέξεις (περίπου δύο παράγραφοι) και τα ποιήματα έως 20 στίχους μέσου μήκους.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην εκπροσώπηση συμμετασχόντων με έργα ανέκδοτα και αδημοσίευτα. Επιτρέπονται βεβαίως κι έργα που έχουν εκδοθεί.

Τα έργα δεν είναι υποχρεωτικό να συνδέονται με τις εποχές του χρόνου. Αν ωστόσο, αποσταλεί κάποιο απόσπασμα με στόχο συγκεκριμένη εποχή, παρακαλούμε να σημειωθεί η εποχή ή ο μήνας.

β) Εικαστικά έργα:

Οι φωτογράφοι, ζωγράφοι, γλύπτες και εικαστικοί άλλων τεχνών που δύναται το έργο τους να αποτυπωθεί σε εικόνα, να αποστείλουν τις δημιουργίες τους προκειμένου να πλαισιώσουν φωτογραφικά το ημερολόγιο.

Τα αρχεία – εικόνες που θα αποσταλούν θα πρέπει να είναι σε υψηλή ανάλυση. Καλό -αν και όχι υποχρεωτικό- είναι να υπάρχει μία σύνδεση με κάποια εποχή του χρόνου ή κάποιο μήνα.

Οι λογοτέχνες μπορούν να αποστείλουν από ένα (1) έως δύο (2) έργα

Οι εικαστικοί μπορούν να αποστείλουν από ένα (1) έως δέκα (10) έργα

Δεν γίνονται δεκτές συμμετοχές οποιασδήποτε μορφής, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε κάποιο από τα ημερολόγια των παρελθόντων ετών. Όλα τα έργα παραχωρούνται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα (ακόμα κι αν τα έργα είναι αδημοσίευτα ή ανέκδοτα).

Όλα τα έργα παραχωρούνται για την έκδοση του Καλλιτεχνικού Ημερολογίου 2020. Τα πνευματικά δικαιώματα των έργων παραμένουν στους δημιουργούς.

Το ημερολόγιο θα είναι ελεύθερης διακίνησης στο διαδίκτυο με δυνατότητα εκτύπωσης από όποιον το επιθυμεί. Σε περίπτωση που συλλεχθούν έργα πέραν των αναγκών θα επιλέγεται ένα έργο από κάθε καλλιτέχνη (με κριτήριο την αντιπροσωπευτικότητα και την ποιότητα).

Λογοτέχνες που θα μας στείλουν περισσότερες από δύο (2) συμμετοχές και εικαστικοί που θα μας στείλουν περισσότερες από δέκα (10) συμμετοχές είναι πιθανόν οι συμμετοχές τους να μην συμπεριληφθούν στο ημερολόγιο.

Αποστολές έργων θα γίνονται

δεκτές μέχρι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Αναλυτικά: 


************************************************************

Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν στη νέα μας δράση, η οποία έχει τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και στον 3ο Τόμο της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019). 

Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι (πόσοι και πόσοι δεν κρατούν στα συρτάρια τους τα πνευματικά τους έργα είτε γιατί δεν μπόρεσαν να τα δημοσιεύσουν λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε γιατί έτυχε), αρχικά μέσω της ιστοσελίδας του περιοδικού μας και στο τέλος της χρονιάς μέσω του τρίτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει ήδη συσταθεί σε ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book. Επίσης, θα ακολουθήσει και έντυπη έκδοση όλων των τόμων.
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  - ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ
Η πρώτη δημοσίευση-πρώτο βήμα, θα είναι η ανάρτηση αφιερώματος στην ιστοσελίδα του περιοδικού μας, το οποίο θ' αποτελείται από ένα βιογραφικό (με έμφαση στο λογοτεχνικό σας έργο), λογοτεχνικά σας έργα και μία συνέντευξη. Για τη συνέντευξη θα σας σταλεί ερωτηματολόγιο με 20 ερωτήσεις, οι οποίες θ' αφορούν το έργο σας και τη λογοτεχνία. Εσείς θα το απαντήσετε και θα μας το στείλετε πάλι πίσω στο email μας: kefalos.diagonismoi@gmail.com. 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία του πρώτου και του δεύτερου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε επεξεργασία και είναι ακόμη ανοιχτοί για συμπλήρωση. Σκοπός την εν λόγω Εγκυκλοπαίδειας είναι να συμπεριλάβει αν όχι όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς, τουλάχιστον τους περισσότερους, είτε έχει εκδοθεί κάποιο έργο τους είτε όχι. Κάθε χρόνο θα εκδίδονται νέοι τόμοι με νεώτερους σύγχρονους λογοτέχνες - όχι ηλικιακά, αλλά πρωτοεμφανιζόμενους- και με όσους δεν έχουν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες. Δηλαδή θα είναι μία διαρκής ανοικτή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, η οποία θα συμπληρώνεται συνεχώς με περισσότερους σύγχρονους λογοτέχνες. Θα είναι μία παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές και τους μελλοντικούς ιστορικούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, σε μία ανοικτή λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια. Σε μία κιβωτό όλων των Ελλήνων Λογοτεχνών που ζουν και έζησαν, δημιουργούν και δημιούργησαν στα χρόνια της νέα χιλιετίας. 

Όλοι οι τόμοι (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή) θα σταλούν σε όλες τις Βιβλιοθήκες της χώρας και σε όλες τις ελληνόφωνες Βιβλιοθήκες του εξωτερικού, για να συμπεριληφθούν στις ηλεκτρονικές συλλογές τους, οι οποίες αποτελούν τα κύρια εργαλεία για όλους τους ερευνητές. Επίσης, κάθε πέντε χρόνια όλα τα λήμματα των τόμων της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» θα συμπληρώνονται με νεώτερες πληροφορίες.ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να συμμετάσχετε και σεις στη δράση μας για τη συγκρότηση της πρώτης «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», πρέπει να μας αποστείλετε στο email μας: kefalos.diagonismoi@gmail.com -σε αρχεία word τα κείμενα και σε  jpg τις φωτογραφίες- τα εξής: 

1.               Βιογραφικό έως 2.500 λέξεις.

2.               Έως τρία λογοτεχνικά σας έργα π.χ. διηγήματα έως 1500 λέξεις το καθένα ή τρία ποιήματα ή συνδυασμός και των δύο.

3.               Μία προσωπική σας φωτογραφία.

4.               Φωτογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου ή των βιβλίων σας - Αυτό αφορά όσους έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο.

Εμείς θα σας στείλουμε το ερωτηματολόγιο, το οποίο θα είναι βασισμένο πάνω στο βιογραφικό σας και σε λογοτεχνικά ζητήματα, και μόλις το απαντήσετε θα μας το στείλετε πάλι στο email: kefalos.diagonismoi@gmail.com, για να το δημοσιεύσουμε άμεσα μαζί με το αφιέρωμα σας στην ιστοσελίδα μας. 

Όλα τα βιογραφικά των λογοτεχνών και δείγματα του έργου τους θα συγκεντρωθούν και θα εκδοθούν απολύτως δωρεάν σε ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε μία ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα περιέχονται όλοι οι τόμοι της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» σε ηλεκτρονική μορφή.
Η Εκδοτική και Συντακτική Ομάδα 

του περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς
************************************************************************
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1ου  Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Μαριλένα Λασκαρίδη» για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Μαριλένας Λασκαρίδη για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.
Στόχος του διαγωνισμού δεν είναι μόνον να ενθαρρύνει την έκφραση, τη συγγραφική ικανότητα και γενικότερα την καλλιτεχνική ευαισθησία των εφήβων, αλλά και να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Πιστεύουμε πως αυτή η δημιουργική συμπόρευση συμβάλλει  στη διάδοση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.Προθεσμία υποβολής συμμετοχής ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2019.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε:

----------------------------------------------------

7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης και Φωτογραφίας με θέμα: “Γυναίκα...”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Φωτογραφίας  με  θέμα: “Γυναίκα...”

Ο Διαγωνισμός Ποίησης και Φωτογραφίας, ένας θεσμός που με τη δυναμική του “ντύνει” με εικόνες και λέξεις τα αποτυπώματα της ευαισθησίας και των κρυμμένων συναισθημάτων των απανταχού σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, ξεκινά για το έβδομο ταξίδι του.

Με στόχο να καταστήσει για ακόμη μια φορά τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου τόπο συνάντησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Ποιητικό και Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα “Γυναίκα...”.

Μέσα από τη συμβολική θεματική του Διαγωνισμού, οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής, έμπνευσης και δημιουργίας, με σκοπό να αναδειχθούν οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας, μέσα σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από στερεότυπα, προκαταλήψεις, υπερβάσεις, αντιθέσεις, ανισότητες και  αντιξοότητες.

“Γυναίκα...”: Μάνα της η φύση και πατέρας της ο χρόνος. Παλεύει με την ομορφιά της, ένα είδος ομορφιάς πολύ αγνό για τα λεκιασμένα χέρια. Η αίγλη της ανίκανη να σταθεί μπροστά σε γυμνά μάτια. Φυτρώνει σε άγρια χώματα μα χαρίζει απλόχερα τα άνθη και το άρωμά της. Ακτινοβολεί και καίγεται. Εχθρός και εραστής το ομοίωμα της, μα σαν κόρη της φύσης εκπληρώνει μέσα στους αιώνες την παρακαταθήκη που πρόσταξε η μάνας της· σφιχτά αγκαλιασμένη να είναι με τη ζωή, την μικρή της κόρη. Οι συμμετοχές στο Διαγωνισμό ποίησης και φωτογραφίας θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2310759766 και 6937304340 (υπεύθυνη οργανωτικής επιτροπής κ. Ρίτσα Γεωργιάδου), καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου www.kordelio-evosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: