Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Καλοκαιρινές προτάσεις από τις εκδόσεις Βακχικόν

202795583_856670118390464_5909445884833449791_n

Στις αρχές του 2021 οι εκδόσεις Βακχικόν εξέδωσαν δύο συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα που μου τράβηξαν την προσοχή και, διαβάζοντάς τα, δεν τα άφησα εύκολα από τα χέρια μου.

Βιβλία Γκρο πλάνο Τα τεμάχια Ήμερες ημέρες / Το κισσόσπιτο
Συγγραφείς Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου Χρύσα Μαστοροδήμου Μουράτης Κοροσιάδης Γιώργης Ξηρογιάννης
Κατηγορία
 Κοινωνικό μυθιστόρημα / Συλλογή διηγημάτων
Εκδότης Βακχικόν
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο «Γκρο πλάνο» της Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου έχουμε τριάντα επτά διηγήματα με κοινό θεματικό άξονα την απώλεια και την απουσία, τις διαψεύσεις, τις προδοσίες, τα αδιέξοδα. Ο τίτλος είναι μεταφορικός, δανεισμένος από την ορολογία του κινηματογράφου, καθώς οι ιστορίες αποτελούν «κοντινά πλάνα», εστιάζουν στο ανθρώπινο πρόσωπο στοχεύοντας να αναδείξουν στοιχεία της προσωπικότητας του εκάστοτε κεντρικού ήρωα. Έχουμε ποικιλία έκτασης, από μικροδιηγήματα δηλαδή ως κλασικές φόρμες, τεχνικής και ύφους και ο τελικός στόχος, εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, είναι το ανακουφιστικό μοίρασμα του έσω κόσμου με τον αναγνώστη. Στις «Ήμερες ημέρες» του Μουράτη Κοροσιάδη έχουμε δεκαπέντε διηγήματα που ακροβατούν ανάμεσα στον σουρεαλισμό και την πραγματικότητα, αφιερωμένα το καθένα και σε διαφορετικό θέμα: τη θάλασσα, τη γυναίκα, τον μεταθανάτιο κόσμο κ. ά. Εξίσου καλή γραφή, ζωηρές και παραστατικές σκηνές, σωστοί διάλογοι συγκροτούν ένα σύνολο που με ταξίδεψε στα πιο απρόσμενα σημεία της φαντασίας του συγγραφέα.

Στα «Τεμάχια» της Χρύσας Μαστοροδήμου έχουμε τον πόνο της ξενιτειάς μέσα από τα μάτια της μητέρας, κυρίως, της Κατερίνας, η οποία μεγάλωσε σε χωριό και βίωσε Κατοχή και Εμφύλιο, παντρεύτηκε με συνοικέσιο, μα πάνω απ’ όλα βίωσε στο πετσί της τις δυσκολίες της μετανάστευσης, ούσα και η ίδια, με τον σύζυγό της, εργάτρια σε εργοστάσιο της Γερμανίας. Η γραφή ρέει αβίαστα, η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τις αναμνήσεις της γιαγιάς πλέον Κατερίνας και ζωντανεύει τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της ελληνικής επαρχίας, που οδήγησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην εύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Συγκίνηση, αγάπη, αγωνία, διάψευση προσδοκιών, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον τουλάχιστον των παιδιών και άλλα αισθήματα ξεπηδούν μέσα από τις καλογραμμένες σελίδες του μυθιστορήματος.

Στο «Κισσόσπιτο» η συναρπαστική ιστορία εκτυλίσσεται στη μαγευτική Μάνη, όπου καταφεύγει το 1961 ο χωροφύλακας της περιοχής και καταλύει στον «πύργο του κισσού», ένα στοιχειωμένο σπίτι που ο θρύλος το θεωρεί καταραμένο. Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη μεταφυσικά στοιχεία και άφθονο σασπένς, όπου όλα ξεκινάνε με τη σύλληψη ενός περιβόητου αρχικομμουνιστή τη δεκαετία του 1950. Πεζό κείμενο και ποίηση εναλλάσσονται και ποικιλία οπτικών αφηγήσεων δίνουν ζωντάνια στο κείμενο, που με κράτησε ως το τέλος, περιμένοντας να δω τη συνέχεια και το τέλος μιας ιστορίας που αποτελείται από τριάντα πέντε κεφάλαια και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Καταπατείται κάθε στερεότυπο πεζογραφίας και η πλοκή απογειώνεται από σελίδα σε σελίδα, δείχνοντάς μου πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η φαντασία του συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: