Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4ου ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


Ο 4ος διεθνής Ποιητικός και Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού «Διονύσιος Ρώμας» είναι αφιερωμένος, στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Επανάσταση, στον ποιητή ΟΥΓΚΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΦΩΣΚΟΛΟ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ζάκυνθο αλλά έζησε μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας.

Ο 4ος διαγωνισμός εκτός από την Ποίηση, περιλαμβάνει Δοκίμιο και διήγημα.
Συνεπώς το πνευματικό έργο των συμμετεχόντων του διαγωνισμού και όχι μόνο, που θα προβληθεί για μια ακόμα χρονιά από τη Ζακυνθινή Εστία, θα αποτελεί πολύτιμο πνευματικό απόκτημα για την ίδια την κοινωνία.

Η κρίση των έργων, όπως κάθε χρόνο θα γίνει από πενταμελή κριτική επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους λογοτέχνες, συγγραφείς και φιλολόγους.

Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα ονόματα των μελών της Επιτροπής, δεν δημοσιοποιούνται.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα και σε σχετική ημερίδα της Εστίας, σε σχετικά μέσα επικοινωνίας καθώς στις σελίδες της και στις ομάδες της στο Facebook.Η τελετή απονομής των βραβείων, θα πραγματοποιηθεί στην Ζάκυνθο στο τέλος Αυγούστου του 2022, στα πλαίσια του διεθνούς φιλοσοφικού και πολιτιστικού τετραήμερου, που θα διοργανώσει η Ζακυνθινή Εστία.

Θα λάβει τόπο στον ιστορικό λόφο του Στράνη, εκεί που εμπνεύστηκε τον Ύμνο στην Ελευθερία ο Διονύσιος Σολωμός και σε αυτήν την εκδήλωση θα δοθούν τα βραβεία στους διακριθέντες και τ’ αναμνηστικά διπλώματα στους λοιπούς συμμετέχοντες.

Εκεί θα γίνει και η απονομή των βραβείων προσωπικοτήτων που καθιέρωσε η Ζακυνθινή Εστία. Σχετική ανακοίνωση θα υπάρξει αμέσως μετά το Πάσχα.

Ενδέχεται με απόφαση του Δ. Σ. να αλλάξει ο τόπος απονομής και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει έγκαιρη δημόσια ενημέρωση.

Η ημέρα της απονομής των βραβείων θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Εστίας, καθώς και στο Facebook. Κατά την τελετή αυτή, στους διακριθέντες θα απονεμηθούν τρία βραβεία, και επτά (7) έπαινοι και μέχρι 10 διακρίσεις συμμετοχής.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να είναι παρόντες κατά την τελετή απονομής, τα βραβεία δεν αποστέλλονται ταχυδρομικώς, πλην εκείνων που διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι τρεις πρώτοι του διαγωνισμού θα λάβουν και οικονομικό έπαθλο το οποίο θα ανακοινωθεί στις 25 Ιανουαρίου, με προϋπόθεση ότι κατά την απονομή θα είναι παρόντες. Σε περίπτωση που δεν θα είναι παρόντες δεν θα λάβουν το οικονομικό έπαθλο. .

Θέμα του διαγωνισμού

Είναι οι τρεις λέξεις του Σολωμού, του Κάλβου μα και του Φώσκολου, που δεν πρόκανε να έρθει να αποθάνει στην Ζάκυνθο. Έχουν υμνήσει την κάθε λέξη, που είναι και ένας ύμνος αγάπης για την ελευθερία την πατρίδα και την φύση.

Λέξεις:

Ελευθερία,

Πατρίδα,

Φύση και Περιβάλλον

Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Ποίηση

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με ποίημα μέχρι 30 στίχους
Δοκίμιο

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα δοκίμιο μέχρι 10 σελίδες και όχι λιγότερες από 5 (συμμετοχές με κείμενα κάτω των πέντε σελίδων θα ακυρώνονται).
Διήγημα

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα διήγημα όχι περισσότερες από (7) σελίδες
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν ενήλικες, άνω των 18 ετών, που γράφουν στην Ελληνική Γλώσσα και διαμένουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Εξαιρούνται τα μέλη της κριτικής επιτροπής, και μέλη του Δ. Σ καθώς και οι συγγενείς τους. Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον ποιητικό διαγωνισμό όσοι βραβεύτηκαν στους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς
Στον διαγωνισμό ποίησης έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος μέχρι 2 αδημοσίευτα έργα, (αδημοσίευτα σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο) σε διαφορετικούς Φακέλους και αποστολή
Τα έργα θα είναι γραμμένα απαραίτητα στην ελληνική γλώσσα και όχι σε κάποια τοπική διάλεκτο ή άλλη ξένη γλώσσα. Επιτρέπεται να υπάρχουν λίγες λέξεις, τοπικής διαλέκτου ή ξένες, αν το απαιτεί το έργο, αλλά θα υπάρχει απαραίτητα και σημείωση με επεξήγησή τους.
Με την αποστολή του έργου, ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται πως το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τους όρους του διαγωνισμού και αποδέχονται την απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Η βαθμολόγηση θα γίνει ατομικά και ξεχωριστά (χωρίς από κοινού συζήτηση) από τα μέλη της κριτικής επιτροπής με πρώτη ιδιότητα, αυτή του αναγνώστη. Οι βαθμολογίες θα είναι ισότιμες, ο μέσος όρος θα υπολογιστεί με ίση συμμετοχή κάθε ενός αναγνώστη, στην αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής. Για να προκύψει βαθμολόγηση για βραβεία θα πρέπει οι συμμετοχές να ξεπερνούν τις δέκα.
Τα έργα που θα διακριθούν, θα δημοσιευθούν, συνοδευόμενα από μία φωτογραφία τους και ένα μικρό βιογραφικό τους.
Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν πληροί όλους ανεξαιρέτως τους όρους του διαγωνισμού (γενικούς και ειδικούς), θα αποκλείεται, χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζομένου.
Τα έργα που υποβάλλονται στον διαγωνισμό, δεν επιστρέφονται, ενώ τα μη διακριθέντα έργα θα καταστραφούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται 30 Δεκεμβρίου η οποία αποδεικνύεται από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου.

Ως δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται το ποσόν των 10 ευρώ υπέρ του κοινωνικού ταμείου της ΖΑΚΥΝΘΙΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, εσωκλείοντάς το στον φάκελο αποστολής ή κατατιθέμενο στον λογαριασμό της Ζακυνθινής Εστίας στην Τράπεζα Πειραιώς

5067101830522 και ΙΒΑΝ

GR550172 0670 0050 6710 1830 522

Οι διαγωνιζόμενοι θα εσωκλείσουν σε μεγάλο φάκελο μαζί με τα 5 αντίτυπα των έργων τους και φωτοτυπία της απόδειξης κατάθεσης των 10 ευρώ στην τράπεζα (στην οποία θα έχουν σβήσει τα στοιχεία καταθέτη και τηλέφωνο) ή το νόμισμα των 10 ευρώ στον φάκελο και μαζί ένα μικρότερο ΚΛΕΙΣΤΟ φάκελο με γραμμένο απ’ έξω το ψευδώνυμό τους. Στο εσωτερικό του φακέλου θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής προσωπικά τους στοιχεία (δακτυλογραφημένα και όχι χειρόγραφα): Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), e-mail, τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο.

Τα έργα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά, με απλή επιστολή στη διεύθυνση:

Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού Αθήνας “Διονύσιος Ρώμας”

ΦΕΙΔΙΟΥ 7 Τ. Κ 106 78 ΑΘΗΝΑ (ΥΠ. Κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΠΟΥΛΟΥ)

(Για τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις τηλ. 6945133701 και 6978868153)

Με την ένδειξη: Για το διαγωνισμό ποίησης ή διαγωνισμό διηγήματος ή διαγωνισμό δοκιμίου. Μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να κάνετε χρήση κωδικού (ποίηση 30), (Δοκίμιο 50) και (διήγημα 70).

Στη θέση του αποστολέα να σημειωθεί το ψευδώνυμο και ο κωδικός.

Οποιεσδήποτε ενδείξεις που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του συγγραφέα (χειρόγραφες σημειώσεις, διορθώσεις, διεύθυνση αποστολέα κλπ) συνεπάγονται αποκλεισμό του έργου από τον διαγωνισμό.

Εκ του Δ. Σ ορίστηκε αρμόδια για τους διαγωνισμούς και σύμβουλος πολιτιστικών η διεθνώς πολυβραβευμένη καθηγήτρια συγγραφέας και ποιήτρια ΣΟΦΙΑ ΣΚΛΕΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: