Ανακοινώθηκαν, κατά την πανηγυρική, ετήσια συνεδρία, η οποία κι εφέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021. Στη συνεδρία, ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Λουκάς Γ. Χριστοφόρου, απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Το χαμηλής κινητικής ενέργειας ηλεκτρόνιο και η σύγχρονη επιστημονική τεχνολογία». Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Στ. Ζερεφός, διάβασε την έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2021, ανακοίνωσε τις τιμητικές διακρίσεις κι ανήγγειλε την προκήρυξη νέων βραβείων.
Οι τιμητικές διακρίσεις σε δημιουργούς έργων του λόγου για το 2021 από την Ακαδημία Αθηνών είναι οι εξής:
- Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, στη μνήμη του αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, απονέμεται στον Αδάμ Γ. Στεφανάδη, για το δίτομο έργο του «Το Ελληνικό Κράτος της Θάλασσας - Η ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Τόμος Α΄ 1897-1941, Τόμος Β΄ 1941-2017».
- Βραβείο αντιναυάρχου Δημητρίου Φωκά και της συζύγου του Έλλης Φωκά, απονέμεται στον Δημήτριο Γκαλών για το βιβλίο του «Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου. Η δράση και η βύθιση του υποβρυχίου Β. Π. ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) ιδωμένη μέσα από τα ιστορικά αρχεία και τα ημερολόγια πολέμου όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων μερών».
- Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον αρχιτέκτονα, ιστορικό βιβλιοθηκών κι εκδότη Κωνσταντίνο Στάικο, για το σύνολο του διακεκριμένου εκδοτικού του έργου.
- Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον ομότιμο καθηγητή βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο (Κίτσο) Λούη, για το βιβλίο του «Ιστορίες Γενετικής (στην……..καθομιλουμένη)».
- Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται στη συγγραφέα-ερευνήτρια Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου για το βιβλίο της «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
- Βραβείο Γ. Αθάνα, απονέμεται στην 'Αννα Γρίβα για τη συλλογή της «Δαιμόνιοι».
- Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, απονέμεται στη Χρύσα Αλεξοπούλου, για τη συλλογή της «Πορείες Κατάδυσης».
- Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου, απονέμεται στη Χρύσα Κοντογεωργοπούλου για τη συλλογή της «Λύπη Ένα Φτερό».
- Βραβείο Ελένης & Πάνου Ψημένου, απονέμεται στον Νικόλα Σφήκα, οίκοθεν, για το βιβλίο του με τίτλο «Αλεξάνδρεια, από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο. Ιστορία και Αρχιτεκτονική - Δύο ελληνικά τετράγωνα».
- Λυκούργειο Βραβείο, απονέμεται στην Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου, για το βιβλίο της με τίτλο «Εκ Θεμελίων».
- Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, απονέμεται στον Δημήτριο Μακρίδη για την ανέκδοτη συλλογή του με τίτλο «Το Γλωσσικό Ιδίωμα της Μυστής Καππαδοκίας» και ένδειξη «Λάθε βιώσας».
- Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου απονέμεται οίκοθεν στη Δέσποινα Παπακωνσταντίνου-Διαμαντούρου (μετά θάνατον) και την Elena Martín González-Πεφάνη, συντελεστές της έκδοσης του 2ου τόμου του Συμπληρώματος των Επιγραφών της Θεσσαλονίκης, «Inscriptiones Graecae, IG X 2,1s Supplementum Alterum».
- Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, απονέμεται στον Κωνσταντίνο Γ. Σταλίδη για το έργο του «Λεξικό του γλωσσικού πολιτισμού των κατοίκων από τη Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας».
- Βραβείο Σίμωνος Σίνα, απονεμόμενο οίκοθεν στον Αναστάσιο Π. Λεβέντη, με την ευκαιρία της έκδοσης του τρίτομου έργου του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη με τίτλο «Θρησκευτικές εικόνες της Κύπρου».
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Φραγκίσκο Μαρτίνο για τη δίγλωσση έκδοση «Άγιον Όρος, Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια και Υδραγωγεία - Holy Mountain, Stone Arched Bridges and Aqueducts» (Αθήνα 2019).
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ελευθερία Ζέη για το βιβλίο της «Καλλίνικος Κυριάκος Κριτοβουλίδης, Απομνημονεύματα του περί αυτονομίας της Ελλάδος Πολέμου των Κρητών».
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην ετήσια πολιτιστική έκδοση «ΕΠΙΛΟΓΟΣ» (1991) που ιδρύθηκε από τον Σπύρο Γαλαίο, διευθύνεται από τον Τάκη Βλαστό και σκοπό έχει σκοπό τον απολογισμό των πεπραγμένων εκάστου παρερχόμενου έτους στις τέχνες και στα γράμματα, υπό μορφή καταλόγων τίτλων έργων και συντελεστών, κλπ.
- Βραβείο Ποιήσεως Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη, απονέμεται στην Ανθή Μαρωνίτη, για την ποιητική της συλλογή «Αναπόδραστη μνήμη».
- Βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη, απονέμεται στον Γιώργο Δενδρινό για το βιβλίο του «Είδες να μαδάνε την κότα. Ιστορία μιας οικογένειας κι ενός αιώνα».
- Βραβείο Δοκιμίου Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη, απονέμεται στον Νίκο Κ. Αλιβιζάτο για το βιβλίο του «Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες».
- Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη, απονέμεται στη Σοφία Ζαραμπούκα για το βιβλίο της «1821, Επανάσταση».
- Εύφημος μνεία Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη απονέμεται στον ποιητή Σπύρο Κοκκινάκη, ως ένδειξη αναγνώρισης για το σύνολο του έργου του.
- Βραβείο Αργυρίου και Πολυξένης Αγγελετοπούλου, για επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη ή αδημοσίευτη, με θέμα «O θεσμός της "τριμοιρίας" στο Μεταβυζαντινό Δίκαιο», απονέμεται στον Βασίλειο-Αλέξανδρο Κόλλια για ομότιτλη μελέτη του.
- Βραβείο Νικολάου Καρόλου, για σύγγραμμα αναφερόμενο σε πρωτότυπη έρευνα ή συνθετική εργασία με θέμα «Ο δανεισμός με ενέχυρο το σώμα στην Αρχαιότητα - Αθήνα, Ρώμη, Γόρτυνα», απονέμεται στον Αθανάσιο Δέλιο για ομότιτλη μελέτη του.
- Βραβείο Ευθυμίας-Μιμίκας Μιχαηλίδου-Νουάρου, εις μνήμην του συζύγου της ακαδημαϊκού Γεωργίου Μιχαηλίδου-Νουάρου, για πρωτότυπη αδημοσίευτη επιστημονική-νομική μελέτη με θέμα «Η άσκηση συνεπιμέλειας του τέκνου από τους γονείς - Ισχύον δίκαιο και συγκριτική εξέταση», απονέμεται στον Ανδρέα-Νικόλαο Κουκούλη για ομότιτλη μελέτη του.
- Βραβείο Παναγιώτου Π. Οικονόμου, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης Γεωργίου Π. Οικονόμου, απονέμεται στον Παναγιώτη Ι. Ηλιόπουλο για τη μονογραφία του «Η Ειμαρμένη στην Αρχαία Φιλοσοφία».
- Βραβείο Ιωάννη-Ίωνος Τσατσαρώνη, για πρωτότυπη αδημοσίευτη επιστημονική μελέτη με θέμα «Η ελεύθερη συμβίωση (εκτός γάμου και συμφώνου συμβίωσης) σε συγκριτική εξέταση», απονέμεται στον Βασίλειο Α. Σωτηρόπουλο για ομότιτλη μελέτη του.
- Βραβείο Ιωάννη-Ίωνος Τσατσαρώνη, απονέμεται στον Ηλία Κουβαρά, για τη μελέτη του «Το παραδεκτό στη διοικητική δίκη - Η πρόσβαση στον δικαστή υπό το φως των άρθρων 20 παρ.1 του Συντάγματος και 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ».
- Βραβείο Κωνσταντίνου Φουρκιώτη, για επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη ή αδημοσίευτη, με θέμα «Η ικανοποίηση της ηθικής βλάβης σε συγκριτική εξέταση», απονέμεται στον Γεώργιο Τσουλούφα για ομότιτλη μελέτη του.
(Δεκέμβριος 2021)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου