Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ταξίδι στο άπειρο...Ποίηση Ανθή Αυγέρη


Η Ανθή Αυγέρη μετά την κυκλοφορία του μουσικού της cd κυκλοφόρησε το πρώτο της ποιητικό πόνημα με τίτλο «Ταξίδι στο Άπειρο». Στο βιβλίο της  που αποτελείται από εξήντα ποιήματα, πραγματεύεται  ακριβώς το ταξίδι της ψυχής προς το φως, τη γνώση, την πληρότητα.  Ποίηση που μας κάνει να αναρωτηθούμε για τα σπουδαία της ζωής, να στρέψουμε τη  ματιά μας στον κόσμο της ψυχής (την ουσία της ύπαρξης κατά τον Πλάτωνα) και να οδηγηθούμε στην εντελέχεια κατά τον Αριστοτέλη δηλαδή την τελειοποίηση και την πλήρωση του βαθύτερου εγώ μας.
Η ποίηση της είναι παράλληλα και ένα βιβλίο φιλοσοφικού περιεχομένου. Ποίηση μεταφυσική, οντολογική αν και απαιτεί ένα εξασκημένο κοινό και πολλαπλές αναγνώσεις μιας και εμπεριέχει αμφισημίες, ωστόσο κατορθώνει να είναι σαφής και άμεση. Ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του αναφέρει ότι το βασικό στην ποίηση είναι η σαφήνεια, πράγμα το οποία επιτυγχάνεται  με τον καλύτερο τρόπο στην ποίηση της Αυγέρη. Ένα ποιητικό –φιλοσοφικό βιβλίο αποτελεί εξαρχής προσφορά του ποιητή προς τους συνανθρώπους του και προς την κοινωνία, και αυτό, γιατί μεταδίδει ένα κλίμα εσωτερικότητας απαλλαγμένης από τον εγωισμό και τα άγχη που πολλές φορές χαρακτηρίζουν την απλή υπαρξιακή ποίηση.
Ξεχώρισα τον άρτιο χειρισμό μιας καλοδουλεμένης γλώσσας με δύσκολες διεργασίες και εσωτερικές εμπειρίες που δημιουργεί στον αναγνώστη αρμονία, μουσικότητα και πληρότητα μηνυμάτων. Βαθυστόχαστοι στίχοι με πλούσιο το εννοιολογικό στοιχείο  και για το λόγο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί  η υπερβολική χρήση επιθέτων γιατί τα ποιήματα της ενέχουν ήδη αρκετά νοήματα οπότε το υπερβολικό στόλισμα είναι περιττό.
Για την ποιήτρια το τρισυπόστατο (Νους – ψυχή – Ύλη) όταν βρεθούν σε πλήρη ταύτιση γεννούν το μέγιστο θαύμα. Η απόλυτη αρμονία του πνευματικού με τον υλικό κόσμο οδηγεί στην πνευματική ανάταση.
Η ποιήτρια ονειρεύεται μια πνευματική άνοιξη, μια πνευματική αναγέννηση σε όλο τον κόσμο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών και ίσως η κρίση που βιώνουμε να είναι μια αφορμή για αυτή την αφετηρία, για να στραφούμε στα αληθινά και στα ουσιαστικά μακριά από τις εφήμερες σειρήνες.
 Η ποίηση της βαθιά διδακτική αποτελεί έναν ύμνο στα υψηλότερα συναισθήματα του ανθρώπου. Αγαπημένες της λέξεις: χρυσαετός, πνευματική άνοιξη, ήλιος, φως, πόλη των ιδεών
Ο κινητήριος μοχλός της έμπνευσης της, η αγάπη που κυριαρχεί στο σύμπαν. 


Απείρου φωνή
μιλά
Όλης της πλάσης
Μια απέραντη αγκαλιά
Άπειρο
«εις το διηνεκές»
να μην ξεχνά 
Άπειρο
εις το διηνεκές
να αγαπά !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: