Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΒΡΑΒΕΙΑ Β' ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


1. Bραβείο Γ. Aθάνα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης εκδεδομένης ποιητικής συλλογής νέου, κατά προτίμηση, ποιητού. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Aπριλίου 2013. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. H Aκαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλον ποιητή, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
2. Bραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Aπριλίου 2013. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. H Aκαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλον ποιητή, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
3. Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα εις μνήμην Αλεξάνδρας και Σωτηρίου Ματράγκα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε έκδοση λυρικών ποιημάτων που θα κριθεί από τις καλύτερες. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε (5) αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλον ποιητή, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
4. Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση μιας εκ των καλυτέρων ποιητικών συλλογών, που έχει εκδοθεί εντός της τελευταίας τριετίας. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία δύναται να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλη ποιητική συλλογή, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
5. Bραβείο Eλένης Tιμ. Mυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Aνδρομέδας T. Mυκονίου και Tιμ. Mυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, ταλαντούχο, ο οποίος θα εξετασθεί από Eπιτροπή. Oι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν στα γραφεία της Aκαδημίας έως τις 30 Aπριλίου 2013, αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, τίτλους σπουδών, καταλόγους δημοσίων καλλιτεχνικών εμφανίσεών τους, κρίσεις καθώς και κάθε άλλο βοηθητικό στοιχείο που να αφορά στις σπουδές και την εν γένει δράση τους. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Aν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένας από τους υποψηφίους δεν κριθεί άξιος για βράβευση, η Aκαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλον, έστω και αν αυτός δεν υπέβαλε αίτηση.
6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ απονεμόμενο σε διαπρέποντα Έλληνα ζωγράφο από τους νεώτερους, με ανώτατο όριο ηλικίας το 40ο . Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν έως τις 30 Απριλίου 2013 αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, τίτλους σπουδών, φάκελο περιέχοντα εικόνες ή σλάϊτς από τα έργα τους, καταλόγους καλλιτεχνικών εμφανίσεών τους, δημοσιεύματα του τύπου, κριτικές καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που να αφορά στην δραστηριότητά τους. Επίσης οι υποψήφιοι προσκομίζουν (συγκεκριμένη ημέρα και κατόπιν προηγουμένης συνεννοήσεως με την γραμματεία της Τάξεως) δύο ή τρία πρωτότυπα έργα τους, λογικού μεγέθους. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή καμία από τις υποψηφιότητες δεν κριθεί άξια για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλον ζωγράφο, έστω και αν δεν έχει υποβάλει αίτηση.
7. Βραβείο Ελένης & Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση εκδεδομένου έργου, που θα αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2013. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Aν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο εκδεδομένο έργο με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
8. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο στη καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασσικής φιλολογίας (ελληνικής ή λατινικής), που δημοσιεύθηκε την τελευταία πενταετία. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα, έως 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
9. Δύο βραβεία Εμμανουήλ Δ. Ροΐδου από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ανδρέα Ανδρεάδου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ το καθένα, για την βράβευση πρωτότυπης φιλολογικής ή κριτικής μελέτης, δημοσιευμένης ή ανέκδοτης, με θέμα από την ζωή και το έργο Έλληνα λογοτέχνη. Οι υποβαλλόμενες μελέτες πρέπει να έχουν βιογραφικό και κριτικό χαρακτήρα, δηλ. να περιλαμβάνουν πλήρεις βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, παράθεση, ανάλυση και σύνθεση των κρίσεων και απόψεων για το έργο του λογοτέχνη. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως 30 Απριλίου 2013. Τα βραβεία θα απονεμηθούν τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει τα βραβεία σε άλλα έργα, δημοσιευμένα, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
10. Βραβείο εις μνήμην Αλέκου Δράκου που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίλυ Δράκου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης πρωτότυπης επιστημονικής ιστορικής μελέτης ή δοκιμίου, που έχει δημοσιευθεί εντός της τελευταίας τριετίας και αναφέρεται σε θέματα της ελληνικής ιστορίας. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία δύναται να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
11. Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, με σκοπό την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής συνθετικής μελέτης αναφερομένης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2013 . Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Η Ακαδημία, αν κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν είναι άξιο για βράβευση, δύναται να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλο έργο, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
12. Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων -Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, για τη βράβευση συλλογής γλωσσικού και διαλεκτικού υλικού της νεοελληνικής γλώσσας προερχομένης από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας ή και εκτός Ελλάδας. Οι μελέτες πρέπει να είναι πρωτότυπες, να έχουν έκταση τουλάχιστον 200 δακτυλογραφημένων σελίδων και να υποβληθούν σε πέντε αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013.
13. Βραβείο Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης με θέμα "Η ιατρική οργάνωση της ελληνικής κοινότητας στην Θράκη και την Κωνσταντινούπολη κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα". Προθεσμία υποβολής έργων και μελετών σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
14. Δύο έπαθλα Χρήστου και Ελένης Ξανθοπούλου-Παλαμά, χρηματικού ποσού 6.000 ευρώ το καθένα, για την βράβευση των καλυτέρων επιστημονικών πραγματειών επί θέματος αναφερομένου στο (ποιητικό, πεζογραφικό, κριτικό) έργο του Κωστή Παλαμά. Οι υποβαλλόμενες εργασίες, δημοσιευμένες εντός της τελευταίας πενταετίας ή αδημοσίευτες, εκτάσεως τουλάχιστον 250 σελίδων, πρέπει να είναι πρωτότυπες, αυστηρώς ερευνητικού χαρακτήρος και να προάγουν ουσιαστικά την έρευνα της Παλαμικής Φιλολογίας. Μελέτες γενικής φύσεως για τον ποιητή, συναγωγές σε τόμο μικροτέρων σχετικών μελετών και άρθρων ή εργασίες δοκιμιογραφικού χαρακτήρος χωρίς επιστημονική και βιβλιογραφική τεκμηρίωση δεν λαμβάνονται υπόψη. Προθεσμία υποβολής έργων ή μελετών σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, ορίζεται η 30η Aπριλίου του 2013. Tα βραβεία θα απονεμηθούν τον Δεκέμβριο του 2013. Aν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Aκαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει τα βραβεία σε άλλα έργα, δημοσιευμένα, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
15. Άθλον Αδαμαντίου Κοραή, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την συγγραφή μελέτης με θέμα "Ο Αδαμάντιος Κοραής και το πνευματικό περιβάλλον της εποχής του". Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), έως τις 30 Aπριλίου 2013. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013.
16. Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για τη βράβευση του καλύτερου εκδεδομένου έργου ή ανέκδοτου μελέτης με θέμα από την ιστορία, τη λαογραφία, τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή και τον εν γένει πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, που αποτελούν σήμερα τμήματα της Τουρκικής και της Βουλγαρικής επικρατείας. Τα έργα μπορεί να αφορούν οποιανδήποτε εποχή, από των αρχαίων χρόνων μέχρι σήμερα. Τα έργα πρέπει να είναι συντεταγμένα σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, θα περιέχουν συστηματική βιβλιογραφία κριτικώς ελεγμένη και μέρος αυτών θα αποτελεί σύνθεση των περιεχομένων στοιχείων εκ της οποίας να προκύπτουν αβιάστως τα συμπεράσματα του συγγραφέως. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα, έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε εκδεδομένο έργο με θεματική συγγένεια.
17. Βραβείο Νανάς (Αθηνάς) Π. Κοντού, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στην μνήμη των αδελφών της Ερατώς - Αικατερίνης Μέλλου, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής συνθετικής μελέτης, δημοσιευμένης εντός της τελευταίας τριετίας, επί αρχαιολογικών ή ιστορικών θεμάτων της Πελοποννήσου που να άπτονται της μυθολογίας ή της λαογραφίας της περιοχής. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
18. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, αναφερομένης σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε (5) αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια, έστω και να δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
19. Λυκούργειο βραβείο, από τα έσοδα τη δωρεάς Παναγιώτη Γραμματικάκη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτοτύπου επιστημονικής συνθετικής εργασίας, αναφερομένης σε θέμα από την ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων. Η εργασία να είναι δημοσιευμένη εντός της τελευταίας τριετίας ή αδημοσίευτη. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα μέχρι τις 30 Απριλίου 2013. Αν η προκήρυξη του βραβείου αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
20. Βραβείο Αριστοκλή Ανδρεάδη εις μνήμην Αριστόδημου Κ. Κωνσταντόπουλου και Παπακυριάκου Κ. Κωνσταντόπουλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την συγγραφή ανέκδοτης πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης αναφερομένης σε θέματα της Ανατολικής Θράκης. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4) έως τις 30 Απριλίου 2013. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
21. Βραβείο Νικολάου Καρόλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής συνθετικής μελέτης, δημοσιευμένης εντός της τελευταίας τριετίας, επί αρχαιολογικού θέματος από την περιοχή της Μακεδονίας. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου του 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
22. Βραβείο Νανάς (Αθηνάς) Π. Κοντού στη μνήμη των αδελφών της Γεράσιμου, Χαράλαμπου και Ερατώς, λογοτεχνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αξιόλογο ποιητή, για ποιητική του συλλογή που έχει δημοσιευθεί εντός της τελευταίας τριετίας. Προθεσμία υποβολής των έργων σε πέντε αντίτυπα, έως τις 30 Απριλίου 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία δύναται να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλη ποιητική συλλογή, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
23. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά - Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, μουσικολόγου. Οι υποψήφιοι πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου 2014 να υποβάλουν αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, τίτλους σπουδών, καταλόγους δημοσίων καλλιτεχνικών εμφανίσεών τους, κρίσεις καθώς και κάθε άλλο βοηθητικό στοιχείο που να αφορά στην καλλιτεχνική τους δραστηριότητα. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Η Ακαδημία, αν κρίνει ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν είναι άξιος για βράβευση, δύναται να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλον, έστω και αν δεν έχει υποβάλει σχετική αίτηση.
24. Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού-Αναγνωστοπούλου, απονεμόμενο σε Έλληνα αρχαιολόγο, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, αναφερόμενη επί αρχαιολογικών θεμάτων. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), έως τις 30 Απριλίου 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη, ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
25. Έπαθλο Κωνσταντίνου Δημ. Κοντοδήμου, εις μνήμην του αδελφού του, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, με θέμα την ιστορία της Τσαμουριάς, δηλ. της επαρχίας Θυάμιδος (Φιλιατών) κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέχρι και τους νεώτερους χρόνους. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), έως τις 30 Απριλίου 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014.
26. Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παν. Γραμματικάκη, για τη βράβευση της καλύτερης επιστημονικής εργασίας Έλληνα επιστήμονα του εσωτερικού ή του εξωτερικού που θα αναφέρεται σε θέμα από την Ιστορία της Ελληνικής Φιλολογίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της αλώσεως του Βυζαντίου. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), έως τις 30 Απριλίου 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014.
27. Βραβείο της Κοινότητος Λίνδου-Ρόδου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, κατόπιν ευγενούς χορηγίας των Λινδίων αδελφών Γεωργίου και Βασιλείου Νικ. Παπαγαπητού, για την συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, με θέμα την ιστορία της Λίνδου, από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα η μελέτη πρέπει να αναφέρεται εκτός από την ιστορία της Λίνδου, στην συμβολή της στην διαμόρφωση του πολιτισμού της Ρόδου και γενικότερα του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου καθώς και στην οικονομική της διαδρομή ανά τους αιώνες, αναφερομένων εκτενώς και των πηγών από τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία. Προθεσμία υποβολής των μελετών σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4) έως τις 30 Απριλίου 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014.
28. Βραβείο Δήμου Μεσσήνης, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, με θέμα "Ιστορία της Μεσσήνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", εκτάσεως 300 τουλάχιστον δακτυλογραφημένων σελίδων. Η μελέτη θα πρέπει να είναι στηριγμένη στις πηγές και στη βιβλιογραφία. Προθεσμία υποβολής των μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4) έως τις 30 Απριλίου 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014.
29. Βραβείο του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997", με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για την συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, τριακοσίων τουλάχιστον δακτυλογραφημένων σελίδων, επί θέματος που θα αναφέρεται στην ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Προθεσμία υποβολής εργασιών σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα με κάποιο ρητό ως ένδειξη σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4) έως τις 30 Απριλίου 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
30. Βραβείο του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997", με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για την συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, τριακοσίων τουλάχιστον δακτυλογραφημένων σελίδων, με θέμα την προβληματική της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στην Θεσσαλονίκη. Προθεσμία υποβολής εργασιών σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα με κάποιο ρητό ως ένδειξη σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4) έως τις 30 Απριλίου 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
31. Bραβείο Γεωργίου Δεκαβάλλα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την συγγραφή μελέτης αναφερομένης στην ιστορία της νήσου Σίφνου, από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Στην περίπτωση αυτή η μελέτη θα συνταχθεί κατά τμήματα και θα περιλαμβάνει και τις θυσίες των τέκνων της Σίφνου στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδος από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα. Aν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Aκαδημία διατηρεί το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο, αναφερόμενο σε θέματα από την ιστορία της Σίφνου. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), έως τις 30 Aπριλίου 2014. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014.
32. Bραβείο Xαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη συγγραφή πρωτότυπης μελέτης, αναφερομένης στη ζωή και το έργο του Αχιλλέως Παράσχου. Οι υποβαλλόμενες μελέτες πρέπει να έχουν βιογραφικό και κριτικό χαρακτήρα, δηλ. να περιλαμβάνουν πλήρεις βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, παράθεση, ανάλυση και σύνθεση των κρίσεων και απόψεων για το έργο του λογοτέχνη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), έως τις 30 Aπριλίου 2014. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
33. Bραβείο Xαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη συγγραφή πρωτότυπης φιλολογικής μελέτης, περί Έλληνος ποιητού ή πεζογράφου που έζησε τον 19ο ή τον 20ο αιώνα. Οι υποβαλλόμενες μελέτες πρέπει να έχουν βιογραφικό και κριτικό χαρακτήρα, δηλ. να περιλαμβάνουν πλήρεις βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, παράθεση, ανάλυση και σύνθεση των κρίσεων και απόψεων για το έργο του λογοτέχνη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, ανώνυμα, με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), έως τις 30 Aπριλίου 2014. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άκαρπη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλο έργο δημοσιευμένο, με θεματική συγγένεια, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
34. Βραβείο εις μνήμην Ελένης Δημητριάτου - Ζαφείρα, αθλοθετούμενο από τον σύζυγό της δικηγόρο κ. Θωμά Ζαφείρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης με θέμα "Η παρουσία και η συμβολή της ελληνίδας στο φεμινιστικό κίνημα από το 1821 μέχρι την σύγχρονη εποχή". Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα ορίζεται η 30η Απριλίου 2014. Η τυχόν απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.
35. Βραβείο εις μνήμην Μαρίας Τσάκου, θυγατέρας Παναγιώτη και Ειρήνης Τσάκου, αθλοθετούμενο από τον δικηγόρο κ. Θωμά Ζαφείρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης με θέμα "Η παρουσία και η συμβολή της γυναίκας στην Εμπορική Ναυτιλία από το 1821 μέχρι την σύγχρονη εποχή ". Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα ορίζεται η 30η Απριλίου 2014. Η τυχόν απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2014. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν κριθεί άξιο για βράβευση, η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο, οίκοθεν, σε άλλο έργο δημοσιευμένο με θεματική συγγένεια.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ Τέσσερα βραβεία του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ το καθένα, που απονέμονται οίκοθεν, χωρίς την υποβολή αιτήσεων ή έργων υποψηφίων, σε έργο ποιητικό, σε έργο αφηγηματικού πεζού λόγου, σε κριτική ή δοκίμιο και σε έργο παιδικής λογοτεχνίας. Τα βραβεία θα απονεμηθούν τον Δεκέμβριο του 2013 κατόπιν προτάσεως των μελών και αποφάσεως του Δ.Σ του Ιδρύματος. Στην περίπτωση που τα βραβεία θα αναφέρονται στο σύνολο του έργου του συγγραφέα, το χρηματικό έπαθλο θα ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ.

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ

Πέντε (5) βραβεία του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ το καθένα, τα οποία απονέμονται οίκοθεν, χωρίς την υποβολή αιτήσεων ή έργων υποψηφίων και αφορούν στους τομείς του διηγήματος, της νουβέλας, της ποιήσεως, του μυθιστορήματος και του δοκιμίου ή μελέτης. Tα βραβεία θα απονεμηθούν τον Δεκέμβριο του 2013 κατόπιν προτάσεως των μελών και αποφάσεως του Δ.Σ του Ιδρύματος. Στην περίπτωση που τα βραβεία θα αναφέρονται στο σύνολο του έργου του συγγραφέα, το χρηματικό έπαθλο θα ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: