Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Νέα ποιητική συλλογή από τον Κυριακίδη Νίκο


Η πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Κυριακίδη από τις εκδόσεις Ars Poetica είναι μια καλαίσθητη και προσεγμένη ποιητική συλλογή αποτελούμενη από 60 ποιήματα.  Ο Κυριακίδης είναι από τους ποιητές που ξεχώρισα εξ αρχής γιατί διακρίνεται από ένα ιδιαίτερο προσωπικό στυλ, απόλυτα δικό του. Ο στίχος του είναι ελεύθερος αλλά διαθέτει αρμονία και εσωτερικό ρυθμό. Η γραφή του ανεπιτήδευτη, ρεαλιστική αλλά και υπερρεαλιστική σε κάποια ποιήματα, με ιδιαίτερη εκφραστική τόλμη, κυρίως λόγος μεταφορικός, λόγος που υπονοεί αλλά και εννοεί. Η ποίηση του δεν είναι μια ποίηση που χαϊδεύει τα αυτιά. Είναι σκληρή, κυνική, θωπεύει το άγριο με ανοιχτά τα μάτια και σε όλα σχεδόν τα ποιήματά του μένει στο βάθος να αιωρούνται πάντα οι ίδιοι εχθροί: ο χρόνος, ο θάνατος ή ο εξής ένας:  ο χρόνος - θάνατος. Η ποίηση του διακατέχεται από εξομολογητική ειλικρίνεια και είναι εμφανής η υπαρξιακή αγωνία. Ενίοτε η ποίηση  του είναι πολιτική και βιογραφική, πολυσήμαντη με βαθιά νοήματα. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι φορτισμένες λέξεις με απόλυτη γνώση του εφήμερου βίου:  

ο χρόνος κι αυτός είναι σκλάβος εδώ

Γλυκά  ήρεμα σκυλιά - χτεσινοί φονιάδες

Σκαλιά - φέρετρα

Τον ποντικό τον γέννησε
μια ηλίθια εκδρομή

Πενθούμε ή ποθούμε;

Ωστόσο πέρα από τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιεί συχνά, διαφαίνεται η ελπίδα και η πίστη του στον άνθρωπο όπως:  Στο φτερούγισμα

Περιμένεις  χαμογελώντας
να ανοίξεις τα φτερά που κρύβονται
Να πετάξεις.

Η ποίηση του Κυριακίδη είναι απρόβλεπτη και για αυτό άκρως ενδιαφέρουσα. Μέσα από τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του καταφέρνει να αναπτύξει χειριζόμενος εξαιρετικά τη γλώσσα  μια πλατιά  θεματολογία : βιωματικού, φιλοσοφικού, υπαρξιακού, κοινωνικού και πολιτικού στοχασμού. 

Δείγμα γραφής:





(Περισσότερα ποιήματα στη σελίδα του ποιητή στην ενότητα: Σύγχρονοι ποιητές του ιστολογίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: