Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Διαγωνισμός Συγγραφής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Πατρών

Η Βιβλιοθήκη Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας και τις Εκδόσεις Το Δόντι, προκηρύσσει διαγωνισμό συγγραφής μικροαφηγήματος για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος αυτού του διαγωνισμού είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες έκφρασης των μελών της, ώστε να εκδηλωθεί με δημιουργικό και ευφάνταστο τρόπο η λογοτεχνική ευαισθησία των ανθρώπων που ζουν και δρουν σε ένα -στερεοτυπικά θεωρούμενο- αυστηρό πλαίσιο.

Οι υποβολές στον διαγωνισμό αφορούν τη συγγραφή ενός σύντομου αφηγήματος με μέγιστο όριο τις 1.000 λέξεις το οποίο θα πρέπει να ξεκινάει με την εξής πρόταση:
Η βιβλιοθήκη μόλις είχε ανοίξει
Σημειώνεται ότι ο όρος “βιβλιοθήκη” δεν αφορά αποκλειστικά τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά οποιαδήποτε βιβλιοθήκη, υπαρκτή ή φανταστική, η οποία θα λειτουργεί ως πλαίσιο δράσης.
Το μικροαφήγημα (microfiction, minifiction) είναι ένα υβριδικό και υπό διαμόρφωση είδος, το οποίο ενώ είναι γνωστό από παλιότερες εποχές της παγκόσμιας λογοτεχνίας (π.χ. μύθοι του Αισώπου, Βιβλικές παραβολές) και γνώρισε μεγάλη αίγλη τον 19ο αιώνα υπό την επίδραση του Πόε και του Τσέχωφ, επανέκαμψε την τελευταία εικοσαετία, με νέα ταυτότητα. Ασφαλώς, η συμβολή συγγραφέων του μοντερνισμού (Κάφκα, Μπόρχες κ.ά.) είναι σημαντική. Η μικροαφήγηση απαιτεί έναν προσεκτικό και ενεργό αναγνώστη, αφού ενσωματώνει στο κείμενο την ίδια τη διαδικασία της ανάγνωσης και δοκιμάζει τα όρια της αφηγηματικότητας. Προϊόν της εποχής της τεχνολογίας σηματοδοτεί την αλλαγή της σχέσης μας με τον χρόνο, εφόσον ο συγγραφέας καλείται να ολοκληρώσει τη μινιμαλιστική του αφήγηση με τρόπο δραστικό ή και ανατρεπτικό, όσον αφορά τις ερμηνευτικές προσδοκίες. Παρά τις διαφωνίες της κριτικής ως προς την ορολογία και τα χαρακτηριστικά του νέου είδους, υπάρχει ομοφωνία ως προς τη συντομία της έκτασής του, καθώς και το αιφνιδιαστικό του κλείσιμο, είτε λόγω της δραματικής κορύφωσης είτε της ανατρεπτικής ή χιουμοριστικής οπτικής του.
Ο αναγνώστης μπορεί να βρει εμπεριστατωμένη προσέγγιση του είδους και επαρκή βιβλιογραφία στο άρθρο της Κικής Δημοπούλου «Για τις μικροαφηγήσεις» στον συλλογικό τόμο Σελιδοδείκτες: για την ανάγνωση της λογοτεχνίας (πλήρες κείμενο).

Όροι συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών, συμπεριλαμβανομένων των αποφοίτων του Ιδρύματος. Ειδικότερα, οι απόφοιτοι θα πρέπει να δηλώνουν το Τμήμα και το έτος ολοκλήρωσης των σπουδών τους, προκειμένου να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους.
Στον διαγωνισμό δεν μπορούν να λάβουν μέρος τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των Μεταπτυχιακών Φοιτητών που επικουρούν στη λειτουργία της, των μελών της Εφορείας της και των μελών των συνεργαζόμενων εταιρειών.
H γλώσσα συγγραφής είναι η ελληνική.
Ο κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα μίας μόνο συμμετοχής στο διαγωνισμό με ένα πρωτότυπο κείμενο, που δεν έχει δημοσιευθεί οπουδήποτε στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων περιοδικών, προσωπικών blogs, κοινωνικών δίκτυων, κλπ.
Η έκταση του κειμένου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 1000 λέξεις.
Το κείμενο θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά σε κάποια από τις μορφές Microsoft Word, Apache OpenOffice ή Rich Text Format.
Στο κείμενο δεν θα πρέπει να αναγράφονται προσωπικά στοιχεία ή πάσης φύσεως στοιχεία ταυτοποίησης προσώπου. Οι πληροφορίες των διαγωνιζομένων θα συμπληρώνονται στην ειδική φόρμα υποβολής και θα τηρούνται για λόγους επικοινωνίας και μόνο από τη Βιβλιοθήκη για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για τον διαγωνισμό.
Οι υποβολές κατατίθενται ηλεκτρονικά από τη σχετική φόρμα έως και τις 30 Νοεμβρίου 2016.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής.
Οι αποφάσεις των μελών της κριτικής επιτροπής είναι αμετάκλητες.

Κριτική Επιτροπή
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:
Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας
Σπύρος Βρεττός, συγγραφέας
Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός
Kατερίνα Κωστίου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Μιχάλης Μπακογιάννης, Επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Νίκος Μαυρέλος, Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μισέλ Φάις, συγγραφέας
Τα καλύτερα διηγήματα θα δημοσιευθούν σε ειδική έντυπη έκδοση από τις εκδόσεις Το Δόντι. Οι διακριθέντες στον διαγωνισμό θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση.
Σελίδα διαγωνισμού: http://www.lis.upatras.gr/blog/2016/10/05/competition/

Δεν υπάρχουν σχόλια: