Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

PEN GREECE , Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2022

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022


Εκκλήσεις για τις συγγραφείς Gulgeş Deryaspî και Meral Şimşek.

Το PEN International ενώνει την παγκόσμια κοινότητα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), μια παγκόσμια ημέρα που σηματοδοτεί τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών και καλεί σε δράση για την επιτάχυνση της ισότητας των γυναικών.

Το 2018 το PEN International κυκλοφόρησε το Γυναικείο Μανιφέστο, ένα σύνολο αρχών που στοχεύουν στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης καταπολεμώντας και εξαλείφοντας τη φίμωση των γυναικών παγκοσμίως, είτε μέσω λογοκρισίας, δίωξης, συλλήψεων, παρενόχλησης ή βίας. Το Μανιφέστο αποτέλεσε σημείο αναφοράς τόσο για τα Κέντρα PEN όσο και για άλλους οργανισμούς για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην εκπαίδευση, τις εκδόσεις και τη λογοτεχνία.

Το PEN International βασίζεται στο Μανιφέστο επισημαίνοντας σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022, την περίπτωση δύο γυναικών που διώκονται λόγω της ειρηνικής άσκησης του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης και καλώντας τα μέλη του να αναλάβουν δράση για την Gulgeş Deryaspî (Τουρκία) και για την Meral Şimşek (Τουρκία).

Παρακαλούμε να δραστηριοποιηθείτε στο όνομα της Gulgeş Deryaspî και της Meral Şimşek.

Gulgeş Deryaspî (Τουρκία)

Η Gulgeç Akdeniz – το όνομα της στο PEN είναι: Gulgeş Deryaspî – είναι Κούρδισσα πεζογράφος από την Τουρκία και μέλος του Κουρδικού PEN. Είναι συγγραφέας τριών μυθιστορημάτων στα κουρδικά. Tariya Bi Tav (Σκοτάδι με λιακάδα), που δημοσιεύτηκε το 2010, Xezal (Αντιλόπη), που δημοσιεύτηκε το 2013 και Ez Ne Ezim (Δεν είμαι αυτός που είμαι / Δεν είμαι αυτή που είμαι), που δημοσιεύτηκε το 2018.

Η Deryaspî τέθηκε υπό κράτηση στις 25 Ιουλίου 2019 μετά από ταυτόχρονες επιδρομές στην επαρχία Μπιτλίς, στην ανατολική Τουρκία, κατά τις οποίες συνελήφθησαν επίσης άλλα 8 άτομα. Κατηγορήθηκε επίσημα για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» σύμφωνα με το άρθρο 314/2 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας στις 29 Ιουλίου 2019 και οδηγήθηκε σε Κλειστές Φυλακές. Αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η Deryaspî αφέθηκε ελεύθερη από την προφυλάκιση στις 30 Μαρτίου 2020 σε μια προσπάθεια των τουρκικών αρχών να ανακόψουν τα κρούσματα του COVID-19 στις υπερπληθυσμένες φυλακές της χώρας. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών στις 3 Δεκεμβρίου 2020. Οι δικηγόροι της άσκησαν έφεση στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ένα χρόνο μετά, η ετυμηγορία για την έφεσή της εκκρεμεί ακόμη.

Το PEN International πιστεύει ότι η Gulgeş Deryaspî στοχοποιείται για τα γραπτά της, τα οποία προωθούν την κουρδική γλώσσα και τον πολιτισμό και ζητά να ανατραπεί η καταδίκη της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περίπτωση του Gulgeş Deryaspî και την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία – όπου χρησιμοποιούνται υπερβολικοί αντιτρομοκρατικοί νόμοι για τον περιορισμό της ειρηνικής έκφρασης και η κουρδική κουλτούρα και γλώσσα συνεχίζουν να καταπιέζονται σκληρά – κάντε κλικ εδώ.


Meral Şimşek (Τουρκία)

Η Meral Şimşek είναι Κούρδισσα πεζογράφος και ποιήτρια από την Τουρκία και μέλος του Κουρδικού PEN. Είναι η βραβευμένη συγγραφέας τριών ποιητικών βιβλίων – Mülteci Düşler (Όνειρα προσφύγων), Ateşe Bulut Yağdıran (Σύννεφα στη φωτιά) και İncir Karası (Μαύρο σύκο).

Στις 9 Δεκεμβρίου 2020, η Şimşek συνελήφθη από την τουρκική αντιτρομοκρατική αστυνομία στην επαρχία Malatya της Ανατολικής Τουρκίας. Αφέθηκε ελεύθερη την επόμενη μέρα εν αναμονή της δίκης και της τέθηκε υπό απαγόρευση ταξιδιού. Τον Ιανουάριο του 2021 η Şimşek κατηγορήθηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» σύμφωνα με το άρθρο 314/2 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας και «διεξαγωγή τρομοκρατικής προπαγάνδας» σύμφωνα με το άρθρο 7/2 του αντιτρομοκρατικού νόμου αριθ. 3713. Το κατηγορητήριο αναφέρει συγκεκριμένα το διήγημά της: Arzela, που συμπεριλαμβάνεται σε κούρδικη ανθολογία στην οποία δώδεκα σύγχρονοι Κούρδοι συγγραφείς φαντάζονται μια χώρα όπου θα μπορούσαν να αποκαλούν δική τους μέχρι το έτος 2046.

Στις 7 Οκτωβρίου 2021, η Şimşek κρίθηκε ένοχη για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και τριών μηνών από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο. Αθωώθηκε από την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και άρθηκε η ταξιδιωτική της απαγόρευση. Η προσφυγή της συνεχίζεται.

Σε μια άλλη υπόθεση, η Şimşek αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών με την κατηγορία της: «εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή» αφού διέφυγε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021 και απωθήθηκε πίσω στην Τουρκία.

Το PEN International πιστεύει ότι η Meral Şimşek γίνεται στόχος για τα γραπτά της και καλεί τις τουρκικές αρχές να ανατρέψουν την καταδίκη της και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον της.

ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ

Υπεράσπιση

Παρακαλούμε στείλτε εκκλήσεις στις τουρκικές αρχές, ζητώντας να ανατραπεί η καταδίκη των Gulgeş Deryaspî και Meral Şimşek και να αρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον της Şimşek.

Αποστολή εκκλήσεων σε:
Bekir Bozdağ
Ρόλος: Υπουργός Δικαιοσύνης
Διεύθυνση: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Adalet Bakanlığı, 06659 Άγκυρα, Τουρκία
Επικοινωνία: info@adalet.gov.tr


Δεν υπάρχουν σχόλια: