Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

20 Ουκρανοί λογοτέχνες μιλούν για τον πόλεμο



ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

 20 Ουκρανοί λογοτέχνες μιλούν για τον πόλεμο
Tην 24η Μαΐου 2022 συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των συνοπτικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων και βιασμών. Τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους ενώ κάλυπταν τον πόλεμο. Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με έξι εκατομμύρια να έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε άλλες χώρες. Η κοινότητα του PEN καταδικάζει απόλυτα τη βία που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας και ζητά επειγόντως να σταματήσει η αιματοχυσία.
 
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το PEN International και το PEN Ουκρανίας δημοσιεύουν 20 αποσπάσματα από Ουκρανούς συγγραφείς και μέλη του PEN Ουκρανίας, που στοχάζονται για τα φρικτά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.
 
«Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει φέρει καταστροφές, φρικαλεότητες και θανάτους σε ασύλληπτη κλίμακα. Με αυτή τη δράση, επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας για τους φίλους μας στο PEN Ουκρανίας και όλους όσους επλήγησαν από τον πόλεμο. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να τερματίσουν αμέσως τον παράλογο πόλεμό τους και οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.» 
Burhan Sonmez, Πρόεδρος του PEN International
 

Διαβάστε τη συλλογή:

Ukrainian

English

Arabic

French

Spanish

German

Δεν υπάρχουν σχόλια: