Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Μιανμάρ: Το PEN International καταδικάζει την απόφαση της στρατιωτικής χούντας να εκτελεστεί συγγραφέας

Ο Kyaw Min Yu (γνωστός και ως Ko Jimmy)

Το PEN International εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις αναφορές ότι ο συγγραφέας και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Kyaw Min Yu (γνωστός και ως Ko Jimmy) είναι μεταξύ των ατόμων που η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ επιβεβαίωσε δημοσίως ότι θα εκτελεστούν με απαγχονισμό μετά από στρατιωτικό δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών. Καλούμε τη στρατιωτική χούντα να ακυρώσει αμέσως τη θανατική καταδίκη του Kyaw Min Yu και να διασφαλίσει το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης. Καλούμε να απελευθερωθούν όλοι όσοι κρατούνται άδικα.

Στις 24 Οκτωβρίου 2021, ο Kyaw Min Yu συνελήφθη από τη στρατιωτική χούντα μετά από επιδρομή σε συγκρότημα κατοικιών στη Γιανγκόν. Η στρατιωτική χούντα είχε προηγουμένως εκδώσει ένταλμα σύλληψής του στις 13 Φεβρουαρίου 2021 λόγω των αναρτήσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες ήταν επικριτικές για το στρατιωτικό πραξικόπημα της χούντας που έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν. Από τον Φεβρουάριο, ο Kyaw Min Yu ζει κρυμμένος.

«Ο στρατός έχει τρομοκρατήσει τη χώρα της Μιανμάρ και τους πολίτες της μέσω του πραξικοπήματος κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Μιανμάρ. Η απόλυτη κτηνωδία και η απάνθρωπη σκληρότητα που χαρακτηρίζει την εξουσία της στρατιωτικής χούντας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ακτιβιστών κατά του πραξικοπήματος και των οικογενειών τους. Η απόφασή τους να εκτελέσουν έναν συγγραφέα και κορυφαίο ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ευημερία των άλλων, είναι απλώς το τελευταίο παράδειγμα της πρόθεσης της στρατιωτικής χούντας να κυβερνήσει μέσω του τρόμου. Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, η οποία θα χρησιμεύσει μόνο για να ωθήσει τη Μιανμάρ ακόμη περισσότερο στο μονοπάτι των συγκρούσεων και της δυστυχίας», δήλωσε η Ma Thida, Eπικεφαλής της Επιτροπής για Συγγραφείς στη Φυλακή του PEN International.

Έκτοτε αναφέρθηκε ότι ο Kyaw Min Yu ήταν σοβαρά τραυματισμένος κατά τη στιγμή της σύλληψής του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε θάλαμο εντατικής θεραπείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη βόρεια Γιανγκόν. Δεδομένων των συστηματικών βασανιστηρίων των κρατουμένων από τη στρατιωτική χούντα, η σοβαρότητα των τραυμάτων του Kyaw Min Yu αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας για τη σύζυγό του και συναδέλφισσα ακτιβίστρια υπέρ της δημοκρατίας, Nilar Thein, η οποία επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στη στρατιωτική χούντα για τη μεταχείρισή του μετά τη σύλληψή του.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή του, τον Νοέμβριο του 2021, ο Kyaw Min Yu κατηγορήθηκε για διάφορα πρόσθετα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της εσχάτης προδοσίας.

Στις 21 Ιανουαρίου 2022, ο Kyaw Min Yu καταδικάστηκε σε θάνατο βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου της χώρας του 2014, ο οποίος τροποποιήθηκε από τη στρατιωτική χούντα τον Αύγουστο του 2021 για να προβλέπει μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης σε μια σειρά δραστηριοτήτων κατά του πραξικοπήματος. Οι τροποποιήσεις οδήγησαν επίσης σε σημαντική αναχαίτιση της ελευθερίας της έκφρασης στη Μιανμάρ, καθώς τα άτομα που επικρίνουν δημόσια το πραξικόπημα ενδέχεται να διωχθούν σύμφωνα με την τροποποιημένη νομοθεσία με την κατηγορία της προπαγάνδας.

Η φύση των αντιτρομοκρατικών κατηγοριών κατά του Kyaw Min Yu παραβιάζει την ικανότητά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με τα πρότυπα της δίκαιης δίκης. Τα στρατιωτικά δικαστήρια χρησιμοποιούνται επίσης συχνά μετά το πραξικόπημα για να στοχοποιήσουν αντιφρονούντες πολίτες μέσω κλειστών νομικών διαδικασιών που περιορίζουν σημαντικά τον εξωτερικό έλεγχο και θέτουν το βάρος της απόδειξης στον κατηγορούμενο.

Από την έναρξη του πραξικοπήματος, πάνω από 14.000 άτομα έχουν συλληφθεί και πάνω από 1.100 έχουν καταδικαστεί. 73 από τους καταδικασθέντες αντιμετωπίζουν την εσχάτη των ποινών, συμπεριλαμβανομένου του μέλους της PEN Myanmar Wai Moe Naing. Εάν η στρατιωτική χούντα προχωρήσει στην εκτέλεση του Kyaw Min Yu και των συγκατηγορουμένων του, θα είναι η πρώτη δικαστική εκτέλεση που θα πραγματοποιηθεί από το 1988, σηματοδοτώντας μια συγκλονιστική κλιμάκωση της χρήσης κρατικής βίας από τη στρατιωτική χούντα για τη στοχοποίηση αντιφρονούντων του καθεστώτος. Οι κατηγορίες για τη θανατική ποινή έχουν προκαλέσει διεθνή καταδίκη, μεταξύ άλλων από τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το PEN International καταδικάζει τη βίαιη καταστολή του λαού της Μιανμάρ από τη στρατιωτική χούντα και συνεχίζει τις εκκλήσεις του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται άδικα εξαιτίας της ειρηνικής τους έκφρασης.

Ο Kyaw Min Yu είναι συγγραφέας και βετεράνος μέλος της Ομάδας Φοιτητών της Γενιάς του 88, ενός φιλοδημοκρατικού κινήματος που οργάνωσε μερικές από τις πρώτες διαδηλώσεις που κατέληξαν τελικά στην εξέγερση του 1988, μια σειρά μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που καταπνίγηκαν μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς. Για το ρόλο του στην εξέγερση του 1988, ο Kyaw Min Yu καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Kyaw Min Yu εργάστηκε πάνω σε βιρμανικές μεταφράσεις των βιβλίων του Dan Brown “Κώδικας Ντα Βίντσι” και “Άγγελοι και δαίμονες”, έργα τα οποία φέρεται να έμειναν ανέκδοτα λόγω των ανησυχιών της λογοκρισίας για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των βιβλίων. Μετά την αποφυλάκισή του τον Ιούλιο του 2005, ο Kyaw Min Yu δημοσίευσε το πρώτο του λογοτεχνικό έργο, Making Friends, ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ.

Δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, ο Kyaw Min Yu συνελήφθη στις 12 Αυγούστου 2007 και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια για τον ρόλο του ως επικεφαλής ειρηνικών διαδηλώσεων κατά των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων. Ενώ φυλακίστηκε για δεύτερη φορά, ο Kyaw Min Yu έγραψε ένα μυθιστόρημα μυθοπλασίας με τίτλο The Moon in Inle Lake ,το οποίο εκδόθηκε μετά την απελευθέρωσή του το 2012.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Ross Holder, συντονιστή του προγράμματος για την Ασία στο PEN International, Unit A, Koops Mill, 162-164 Abbey Street, London, SE1 2AN, τηλ. + 44 (0) 20 7405 0338, email: ross.holder@pen-international.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια: