Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Καταδίκη της συγγραφέα Meral Şimşek, μέλους του κουρδικού PEN

Τουρκία: Καταδίκη της συγγραφέα Meral Şimşek,
μέλους του κουρδικού PEN

 
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, το δικαστήριο στα Ύψαλα, στη βορειοδυτική Τουρκία, έκρινε τη Meral Şimşek ένοχη για την κατηγορία  «εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή» και την καταδίκασε επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών. Η ίδια δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης της.
 
Παλαιότερα η Şimşek κρίθηκε ένοχη για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και τριών μηνών τον Οκτώβριο του 2021. Η έφεσή της βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το PEN International πιστεύει ότι η Meral Şimşek στοχοποιείται εξαιτίας των κειμένων της και καλεί τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν και τις δύο καταδίκες.
 
 
 
Ιστορικό
 
Η Meral Şimşek είναι η βραβευμένη συγγραφέας τριών ποιητικών βιβλίων - Mülteci Düşler (Όνειρα προσφύγων), Ateşe Bulut Yağdıran (Σύννεφα στη φωτιά) και İncir Karası (Μαύρο σύκο). Το μυθιστόρημά της Nar Lekesi (Pomegranate Stain), που εκδόθηκε το 2017, αφηγείται την ιστορία της οικογένειας της Şimşek και ρίχνει φως στη δυσχερή θέση των Κούρδων στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990. Η τελευταία συλλογή διηγημάτων της, Arzela, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022. Έγινε μέλος του κουρδικού PEN τον Ιούνιο του 2020. Εργάζεται επίσης ως εκδότρια και δημοσιεύει συχνά ποιήματα και άρθρα.
 
Στις 9 Δεκεμβρίου 2020, η Şimşek συνελήφθη από την τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας στην επαρχία Malatya, στην ανατολική Τουρκία. Αφέθηκε ελεύθερη την επόμενη ημέρα εν αναμονή της δίκης και της επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση. Τον Ιανουάριο του 2021 η Şimşek κατηγορήθηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με το άρθρο 314/2 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας και για «τρομοκρατική προπαγάνδα», σύμφωνα με το άρθρο 7/2 του αντιτρομοκρατικού νόμου αριθ. 3713. Το κατηγορητήριο αναφέρεται κυρίως στο διήγημά της Arzela, το οποίο περιλαμβάνεται στην ανθολογία Kurdistan + 100, στην οποία δώδεκα σύγχρονοι Κούρδοι συγγραφείς φαντάζονται μια χώρα που θα μπορούσαν να ονομάσουν δική τους μέχρι το έτος 2046.
 
Η Şimşek προσπάθησε να διαφύγει στην Ελλάδα στις 29 Ιουνίου 2021, αλλά συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία, η οποία φέρεται να τη σταμάτησε και να της έκανε σωματικό έλεγχο πριν την παραδώσει σε μασκοφόρους που την ανάγκασαν να περάσει τα σύνορα και να επιστρέψει στην Τουρκία. Στις 30 Ιουνίου, συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία στο συνοριακό πέρασμα των Υψάλων και στάλθηκε στις φυλακές της Εδιρνέ, όπου πέρασε επτά ημέρες πριν οδηγηθεί στο δικαστήριο. Αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση και της ζητήθηκε να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές την εβδομάδα εν αναμονή της δίκης της για το αδίκημα της «εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», σύμφωνα με το άρθρο 332/1 του Ποινικού Κώδικα. Η επόμενη δίκη της θα διεξαχθεί στο Πρωτοδικείο Υψάλων στις 18 Ιουλίου 2022, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η ετυμηγορία της. Η εισαγγελία ζήτησε την καταδίκη της. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε έτη.
 
Στις 7 Οκτωβρίου 2021, η Şimşek κρίθηκε ένοχη για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και τριών μηνών από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Μαλάτια. Αθωώθηκε από την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και άρθηκε η ταξιδιωτική απαγόρευση που τη είχε επιβληθεί. Η έφεσή της βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: 

https://pen-international.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: