Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

H Annie Ernaux βραβεύτηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

 Το PEN International συγχαίρει τη Γαλλίδα συγγραφέα
Annie Ernaux για την απονομή του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η 82χρονη συγγραφέας από τη Νορμανδία τιμήθηκε με το βραβείο για το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης.

Τα αυτοβιογραφικά μυθιστορήματά της, μεταξύ των οποίων τα Cleaned Out και Frozen Woman, διερευνούν τις έννοιες της σεξουαλικότητας, της κοινωνικής ανισότητας και της τάξης. Ενώ τα μη μυθοπλαστικά κείμενά της, συμπεριλαμβανομένων των Man'Place και Shame, εξερευνούν τα βάθη της ίδιας της ζωής της. Το πιο πρόσφατο έργο της με τον τίτλο, Getting Lost, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι ένα ντοκουμέντο του ημερολογίου που κρατούσε η Ernaux ενώ είχε μυστική σχέση με έναν Ρώσο διπλωμάτη.
 
To PEN International εκφράζει τα θερμά τoυ συγχαρητήρια στη Γαλλίδα συγγραφέα, Annie Ernaux, για τη βράβευσή της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η ειλικρινής και ωμή γραφή της Ernaux έχει αγγίξει τις καρδιές πολλών ανθρώπων και την έχει τοποθετήσει σταθερά ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας, και η σημερινή ημέρα αποτελεί απόδειξη γι' αυτό. - Burhan Sonmez, Πρόεδρος του PEN International.
 
Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, που ανακοινώθηκε στις 6 Οκτωβρίου από τη Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, είναι το πιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο, με τον νικητή να λαμβάνει 10,0 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (1 εκατομμύριο λίρες). Θα απονεμηθεί επίσημα στα τέλη του 2022.
 
Από την ίδρυσή του το 1901, 119 άτομα έχουν βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, εκ των οποίων οι 16 ήταν γυναίκες. Η Σουηδή συγγραφέας Selma Lagerlöf (1858-1940) ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο το 1909.
 
Μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό βραβείο ήταν καταξιωμένοι συγγραφείς: Salman Rushdie (πρώην πρόεδρος του PEN America), Homero Aridjis (πρώην πρόεδρος του PEN International), Margaret Atwood (αντιπρόεδρος του PEN International), Linton Kwesi Johnson (αποδέκτης του βραβείου PEN Pinter 2020), Andrey Kurkov (πρόεδρος του PEN Ουκρανίας), Chimamanda Ngozi Adichie (αποδέκτης του βραβείου PEN Pinter 2018), Ngũgĩ wa Thiong'o (αντιπρόεδρος του PEN International) και Lyudmilla Ulitskaya (μέλος του PEN Μόσχας).
 
Γεννημένος στην Τανζανία ο Βρετανός μυθιστοριογράφος Abdulrazak Gurnah κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 "για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων".
 
Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται ο πρώτος πρόεδρος του PEN International John Galsworthy, οι αντιπρόεδροι του PEN International Svetlana Alexievich, John M. Coetzee και Orhan Pamuk, ο πρώην πρόεδρος του PEN International Mario Vargas Llosa, καθώς και οι αναγνωρισμένοι συγγραφείς Ivo Andrić, Grazia Deledda, Bob Dylan, Yasunari Kawabata, Doris Lessing, Naguib Mahfouz, Günter Grass, Toni Morrison, Pablo Neruda, José Saramago, Wole Soyinka και Rabindranath Tagore, μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: