Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Δύο νέες ποιητικές συλλογές από τη Δήμητρα ΚαραφύληΜε χαρά έλαβα τις δύο νέες ξεχωριστές ποιητικές συλλογές της Δήμητρας Καραφύλη. Από την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την ποίηση της Καραφύλη ένιωσα πολύ οικεία με τη γραφή της, το λιτό και απέριττο ύφος της αλλά παράλληλα και τα πολύ μεστά νοήματα της γραφής της. Η γραφή της κατανοητή και άμεση αλλά ταυτόχρονη και πολύ διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει ταυτίζεται με τη δική μου αισθητική για την ποίηση. Οι δύο νέες της ποιητικές συλλογές επιβεβαίωσαν αυτή την αρχική γεύση που είχα για τη γραφής της διαπιστώνοντας παράλληλα τη φοβερή εξέλιξη της ποιήτριας. 
Οι καλαίσθητες ποιητικές συλλογές που έχει εικονογραφήσει η ίδια, έχουν εκδοθεί από τον Αρκαδικό Κήρυκα το 2011 και 2013 αντίστοιχα.
Η "Τρελή Τυφλόμυγα" (2011) αποτελείται από 51 ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Η θεματολογία της κινείται στα ίδια μοτίβα: της αγάπης, της μοναξιάς, των εσωτερικών αναζητήσεων, της ουσίας της ποίησης, της ίδιας της ζωής εντέλει.

+
-  1 

Με καρφίτσα σκάβω λάκκο.
Να φυτέψω
 ή 
να θάψω τις ενοχές μου.
Η αγάπη
σχήμα
ή πρόσχημα.
Το φορτίο που με σέρνει, ραβδοσκόπος.
Η αγάπη παυσίπονο¨
ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο.
Για το αίτιο, τι;


ΑΓΝΑΝΤΑ

Μόλις είδα μια ψόφια πεταλούδα
να πηγαίνει με χίλια.
Χίλια μυρμήγκια.
Μια ψόφια πεταλούδα
στους ώμους  χιλίων μυρμηγκιών.
Ασπίδα
για τη μάχη του χειμώνα.

Στην ίδια θεματολογία και η η συλλογή "Γρήγορα στις οθόνες σας" αποτελείται από 35 ποιήματα σε ελεύθερο στίχο.Η γυναίκα γάτα, οι προσωπικές αναζητήσεις, οι επιρροές αλλά και η καθημερινότητα της υποκρισίας και των συμφερόντων κυριαρχούν στην ποίηση της ανάγοντας  την σε ενδιαφέρουσα, αισθαντική, μοναδική.


ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΓΑΤΑ

Αγωνία στην εξέδρα
κάτι ωραίο ετοιμάζουν
οι κριτές από την έδρα
αποφάσεις νίκης βγάζουν.

Ως γνωστόν τα σπονσοράτα
δεν βραβεύουν επιδόσεις
φεύγεις σαν βρεγμένη γάτα
αν δεν έχεις να λαδώσεις.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

Θα στήσω ανδριάντες
στον Ιούδα, στον Εωσφόρο και στον Αριμάν
που μου συστήθηκαν
σαν Κώστας, σαν Βασίλης, σαν Ελένη
και έναντι λογικής τιμής
μου δίδαξαν διαίρεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: