Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΒΡΑΒΕΙΑ 11oυ Φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας



Με την απονομή βραβείων και ειδικών διακρίσεων ολοκληρώθηκε στον κινηματογράφο «Victoria» το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.
Το μεγάλο αυτό κινηματογραφικό ταξίδι τελείωσε όπως ακριβώς άνοιξε, λαμπερά και με πολλές εκπλήξεις. Με δεκάδες προβολές, αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου, εκθέσεις και διαλέξεις έπεσε χθες το βράδυ η αυλαία του 11ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας Artfools. Ο γνωστός stand up comedy Σεραφείμ Σίλας έχοντας στο πλευρό του την Ολυμπία Καλαμπαλίκη, μετέτρεψε την τελετή σε βραδιά κεφιού, ενώ ο γνωστός ηθοποιός Αποστόλης Τότσικας ήταν ο επίτιμος καλεσμένος της βραδιάς. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας απένειμε στον Αποστόλη Τότσικα τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στο κινηματογραφικό και θεατρικό γίνεσθαι της χώρας. Συγκινημένος ο ηθοποιός παρέλαβε το βραβείο και το αφιέρωσε στη γυναίκα του Ρούλα Ρέβη που βρισκόταν μαζί του, στον αδερφό του Θανάση, στη μητέρα του και στον αείμνηστο πατέρα του Γιάννη Τότσικα. Ο αδερφός του Θανάσης Τότσικας παρέλαβε τιμητική πλακέτα που ήταν αφιερωμένη στον πατέρα του Γιάννη Τότσικα, την οποία και εκείνος με τη σειρά του το αφιέρωσε σε όλη την οικογένεια και ανακοίνωσε ότι το κινηματογραφικό πρότζεκτ που είχαν ξεκινήσει μαζί με τον πατέρα του και τον Αποστόλη Τότσικα, θα το υλοποιήσουν και ζήτησε και τη στήριξη της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Για τη στήριξη στο Φεστιβάλ τιμήθηκε και η ακόλουθος Πολιτιστικών Βιομηχανιών της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα Λετίσια Κιλίκ, την οποία παρουσίασε η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, που συνεχάρη τους διοργανωτές του Φεστιβάλ και δήλωσε ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο και η πρεσβεία, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον κινηματογραφικό θεσμό.
Ακολούθησε η απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Τα μαθητικά βραβεία απένειμαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νότης Φόρσος , το μέλος της κριτικής επιτροπής Χρύσα Μαστοροδήμου, ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Ελευθερία» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο ηθοποιός Αποστόλης Τότσικας, ο σύμβουλος του ΕΑΠ Λάρισας κ. Βασίλης Σακκάς, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, η ψυχή του Φεστιβάλ Αλεξάνδρα Σδράλλη και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι θεατές και συμμετέχοντες στο φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μικρό δρώμενο εμπνευσμένο από τον κινηματογράφο από τη χορογράφο Ιωάννα Καρπούζα της σχολής NTL Dance School, και τις χορεύτριες Ηλιάνα Κοτούμπα, Μαρία Παπαγιώτα, Θεοδοσία Τζιγκούρα, Δήμητρα Ευαγγελόπουλου, Μαρία Κώστα.
Στο φουαγιέ του κινηματογράφου, η Παρασκευή Μπασιούκα ιδιοκτήτρια του MY m.u.a Studio & Academy, δημιουργούσε ζωντανά με την τέχνη του κινηματογραφικού μακιγιάζ επώνυμες φιγούρες του Διεθνούς Κινηματογράφου.
Μετά την απονομή των βραβείων η βραδιά συνεχίστηκε στον Πολυχώρο Σεϋχέλλες.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

-Στην κατηγορία Διεθνές Διαγωνιστικό το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απέσπασε η Ινδία με την ταινία «Counterfeit Kunkoo» της Reema Sengupta, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απέσπασε το «Nuclear Shadows» του Marek Leszczewski από την Πολωνία και 3ο βραβείο το «The Invisible hand of Adam Smith» του Slobodan Maksimovi από τη Σλοβενία.
-Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας πήρε το «Maniera Greca» του Κυρηναίου Παπαδημάτου, 2ο βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Το Μπάκπακ» του Μιχάλη Μαθιουδάκη και 3ο βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Χορεύετε;» του Κωνσταντίνου Αντάραχα.
Ειδική Μνεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης δόθηκε στην ταινία «Νοτούρνο» του Ρούσσου Κασιωτάκη, όπως και στο «Animation Mascarpone» του Jonas Riemer από τη Γερμανία και «Circuit» της Delia Hess από την Ελβετία. 

Αποτελέσματα Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ 

Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας - Artfools.
Βραβεία:
1ο Βραβείο στο 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών: «Άτροπος»
2ο Βραβείο στο 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας – Α1: «Ο κύβος»
3ο Βραβείο στο ΓΕΛ Πεύκων Θεσσαλονίκης: «Τhe perfection is imperfection».Τιμητικές Διακρίσεις:
-1η διάκριση: (για την προσέγγιση του θέματος) στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης: «Η χαρά της Ζωής»
-2η διάκριση: (για το θέμα) στο 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας: «Δίλημμα»
-3η διάκριση: (για το χιούμορ) στο Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Ατυχία αλλά σουβλάκι».

Της Νατάσας Πολυγένη     

Δεν υπάρχουν σχόλια: