Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021


Ανα­κοι­νώ­θη­καν, κα­τά την πα­νη­γυ­ρι­κή, ετή­σια συ­νε­δρία, η οποία κι εφέ­τος πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε δια­δι­κτυα­κά, τα βρα­βεία και οι τι­μη­τι­κές δια­κρί­σεις της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών για το 2021. Στη συ­νε­δρία, ο πρό­ε­δρος της Ακα­δη­μί­ας, Λου­κάς Γ. Χρι­στο­φό­ρου, απηύ­θυ­νε ομι­λία με τί­τλο «Το χα­μη­λής κι­νη­τι­κής ενέρ­γειας ηλε­κτρό­νιο και η σύγ­χρο­νη επι­στη­μο­νι­κή τε­χνο­λο­γία». Στη συ­νέ­χεια ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας, Χρή­στος Στ. Ζε­ρε­φός, διά­βα­σε την έκ­θε­ση για το έρ­γο της Ακα­δη­μί­ας κα­τά το έτος 2021, ανα­κοί­νω­σε τις τι­μη­τι­κές δια­κρί­σεις κι ανήγ­γει­λε την προ­κή­ρυ­ξη νέ­ων βρα­βεί­ων.

Οι τι­μη­τι­κές δια­κρί­σεις σε δη­μιουρ­γούς έρ­γων του λό­γου για το 2021 από την Ακα­δη­μία Αθη­νών εί­ναι οι εξής:

  • Βρα­βείο Ευ­τυ­χί­ας Ευ­τα­ξιο­πού­λου, στη μνή­μη του αντι­πλοιάρ­χου Κων. Ν. Ευ­τα­ξιο­πού­λου, απο­νέ­με­ται στον Αδάμ Γ. Στε­φα­νά­δη, για το δί­το­μο έρ­γο του «Το Ελ­λη­νι­κό Κρά­τος της Θά­λασ­σας - Η ιστο­ρία του Σύγ­χρο­νου Ελ­λη­νι­κού Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού, Τό­μος Α΄ 1897-1941, Τό­μος Β΄ 1941-2017».
  • Βρα­βείο αντι­ναυάρ­χου Δη­μη­τρί­ου Φω­κά και της συ­ζύ­γου του Έλ­λης Φω­κά, απο­νέ­με­ται στον Δη­μή­τριο Γκα­λών για το βι­βλίο του «Δια­βαί­νο­ντας τις ατρα­πούς του θρύ­λου. Η δρά­ση και η βύ­θι­ση του υπο­βρυ­χί­ου Β. Π. ΚΑ­ΤΣΩ­ΝΗΣ (Υ1) ιδω­μέ­νη μέ­σα από τα ιστο­ρι­κά αρ­χεία και τα ημε­ρο­λό­για πο­λέ­μου όλων των επι­χει­ρη­σια­κά εμπλε­κο­μέ­νων με­ρών».
  • Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, απο­νέ­με­ται στον αρ­χι­τέ­κτο­να, ιστο­ρι­κό βι­βλιο­θη­κών κι εκ­δό­τη Κων­στα­ντί­νο Στάι­κο, για το σύ­νο­λο του δια­κε­κρι­μέ­νου εκ­δο­τι­κού του έρ­γου.
  • Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, απο­νέ­με­ται στον ομό­τι­μο κα­θη­γη­τή βιο­λο­γί­ας του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Κρή­της Χρή­στο (Κί­τσο) Λούη, για το βι­βλίο του «Ιστο­ρί­ες Γε­νε­τι­κής (στην……..κα­θο­μι­λου­μέ­νη)».
  • Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας απο­νέ­με­ται στη συγ­γρα­φέα-ερευ­νή­τρια Κρί­στυ Εμί­λιο Ιω­αν­νί­δου για το βι­βλίο της «Η ζωή στα ελ­λη­νι­κά υπο­βρύ­χια του Β' Πα­γκο­σμί­ου Πο­λέ­μου».
  • Βρα­βείο Γ. Αθά­να, απο­νέ­με­ται στην 'Αν­να Γρί­βα για τη συλ­λο­γή της «Δαι­μό­νιοι».
  • Βρα­βείο Λά­μπρου Πορ­φύ­ρα, απο­νέ­με­ται στη Χρύ­σα Αλε­ξο­πού­λου, για τη συλ­λο­γή της «Πο­ρεί­ες Κα­τά­δυ­σης».
  • Βρα­βείο Αι­κα­τε­ρί­νης Στα­θο­πού­λου, απο­νέ­με­ται στη Χρύ­σα Κο­ντο­γε­ωρ­γο­πού­λου για τη συλ­λο­γή της «Λύ­πη Ένα Φτε­ρό».
  • Βρα­βείο Ελέ­νης & Πά­νου Ψη­μέ­νου, απο­νέ­με­ται στον Νι­κό­λα Σφή­κα, οί­κο­θεν, για το βι­βλίο του με τί­τλο «Αλε­ξάν­δρεια, από τον Κα­βά­φη στον Μ. Αλέ­ξαν­δρο. Ιστο­ρία και Αρ­χι­τε­κτο­νι­κή - Δύο ελ­λη­νι­κά τε­τρά­γω­να».
  • Λυ­κούρ­γειο Βρα­βείο, απο­νέ­με­ται στην Κλε­ο­πά­τρα Πα­πα­ευαγ­γέ­λου-Γκε­νά­κου, για το βι­βλίο της με τί­τλο «Εκ Θε­με­λί­ων».
  • Βρα­βείο του Κέ­ντρου Ερεύ­νης των Νε­ο­ελ­λη­νι­κών Δια­λέ­κτων και Ιδιω­μά­των - ΙΛ­ΝΕ της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών, απο­νέ­με­ται στον Δη­μή­τριο Μα­κρί­δη για την ανέκ­δο­τη συλ­λο­γή του με τί­τλο «Το Γλωσ­σι­κό Ιδί­ω­μα της Μυ­στής Καπ­πα­δο­κί­ας» και έν­δει­ξη «Λά­θε βιώ­σας».
  • Βρα­βείο Γε­ωρ­γί­ου Π. Οι­κο­νό­μου απο­νέ­με­ται οί­κο­θεν στη Δέ­σποι­να Πα­πα­κων­στα­ντί­νου-Δια­μα­ντού­ρου (με­τά θά­να­τον) και την Elena Martín González-Πε­φά­νη, συ­ντε­λε­στές της έκ­δο­σης του 2ου τό­μου του Συ­μπλη­ρώ­μα­τος των Επι­γρα­φών της Θεσ­σα­λο­νί­κης, «Inscriptiones Graecae, IG X 2,1s Supplementum Alterum».
  • Βρα­βείο Νι­κο­λά­ου και Μα­ρί­ας Γε­ωρ­γί­ου, απο­νέ­με­ται στον Κων­στα­ντί­νο Γ. Στα­λί­δη για το έρ­γο του «Λε­ξι­κό του γλωσ­σι­κού πο­λι­τι­σμού των κα­τοί­κων από τη Σω­ζό­πο­λη της Ανα­το­λι­κής Ρω­μυ­λί­ας».
  • Βρα­βείο Σί­μω­νος Σί­να, απο­νε­μό­με­νο οί­κο­θεν στον Ανα­στά­σιο Π. Λε­βέ­ντη, με την ευ­και­ρία της έκ­δο­σης του τρί­το­μου έρ­γου του Ιδρύ­μα­τος Α. Γ. Λε­βέ­ντη με τί­τλο «Θρη­σκευ­τι­κές ει­κό­νες της Κύ­πρου».
  • Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως, στον Φρα­γκί­σκο Μαρ­τί­νο για τη δί­γλωσ­ση έκ­δο­ση «Άγιον Όρος, Πέ­τρι­να Το­ξω­τά Γε­φύ­ρια και Υδρα­γω­γεία - Holy Mountain, Stone Arched Bridges and Aqueducts» (Αθή­να 2019).
  • Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως, στην Ελευ­θε­ρία Ζέη για το βι­βλίο της «Καλ­λί­νι­κος Κυ­ριά­κος Κρι­το­βου­λί­δης, Απο­μνη­μο­νεύ­μα­τα του πε­ρί αυ­το­νο­μί­ας της Ελ­λά­δος Πο­λέ­μου των Κρη­τών».
  • Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως, στην ετή­σια πο­λι­τι­στι­κή έκ­δο­ση «ΕΠΙ­ΛΟ­ΓΟΣ» (1991) που ιδρύ­θη­κε από τον Σπύ­ρο Γα­λαίο, διευ­θύ­νε­ται από τον Τά­κη Βλα­στό και σκο­πό έχει σκο­πό τον απο­λο­γι­σμό των πε­πραγ­μέ­νων εκά­στου πα­ρερ­χό­με­νου έτους στις τέ­χνες και στα γράμ­μα­τα, υπό μορ­φή κα­τα­λό­γων τί­τλων έρ­γων και συ­ντε­λε­στών, κλπ.
  • Βρα­βείο Ποι­ή­σε­ως Ιδρύ­μα­τος Κώ­στα & Ελέ­νης Ου­ρά­νη, απο­νέ­με­ται στην Αν­θή Μα­ρω­νί­τη, για την ποι­η­τι­κή της συλ­λο­γή «Ανα­πό­δρα­στη μνή­μη».
  • Βρα­βείο Αφη­γη­μα­τι­κού Πε­ζού Λό­γου Ιδρύ­μα­τος Κώ­στα & Ελέ­νης Ου­ρά­νη, απο­νέ­με­ται στον Γιώρ­γο Δεν­δρι­νό για το βι­βλίο του «Εί­δες να μα­δά­νε την κό­τα. Ιστο­ρία μιας οι­κο­γέ­νειας κι ενός αιώ­να».
  • Βρα­βείο Δο­κι­μί­ου Ιδρύ­μα­τος Κώ­στα & Ελέ­νης Ου­ρά­νη, απο­νέ­με­ται στον Νί­κο Κ. Αλι­βι­ζά­το για το βι­βλίο του «Δύο βή­μα­τα μπρος, ένα πί­σω. 8+1 πο­λυ­τά­ρα­χες δε­κα­ε­τί­ες».
  • Βρα­βείο Παι­δι­κής Λο­γο­τε­χνί­ας Ιδρύ­μα­τος Κώ­στα & Ελέ­νης Ου­ρά­νη, απο­νέ­με­ται στη Σο­φία Ζα­ρα­μπού­κα για το βι­βλίο της «1821, Επα­νά­στα­ση».
  • Εύ­φη­μος μνεία Ιδρύ­μα­τος Κώ­στα & Ελέ­νης Ου­ρά­νη απο­νέ­με­ται στον ποι­η­τή Σπύ­ρο Κοκ­κι­νά­κη, ως έν­δει­ξη ανα­γνώ­ρι­σης για το σύ­νο­λο του έρ­γου του.
  • Βρα­βείο Αρ­γυ­ρί­ου και Πο­λυ­ξέ­νης Αγ­γε­λε­το­πού­λου, για επι­στη­μο­νι­κή με­λέ­τη, δη­μο­σιευ­μέ­νη ή αδη­μο­σί­ευ­τη, με θέ­μα «O θε­σμός της "τρι­μοι­ρί­ας" στο Με­τα­βυ­ζα­ντι­νό Δί­καιο», απο­νέ­με­ται στον Βα­σί­λειο-Αλέ­ξαν­δρο Κόλ­λια για ομό­τι­τλη με­λέ­τη του.
  • Βρα­βείο Νι­κο­λά­ου Κα­ρό­λου, για σύγ­γραμ­μα ανα­φε­ρό­με­νο σε πρω­τό­τυ­πη έρευ­να ή συν­θε­τι­κή ερ­γα­σία με θέ­μα «Ο δα­νει­σμός με ενέ­χυ­ρο το σώ­μα στην Αρ­χαιό­τη­τα - Αθή­να, Ρώ­μη, Γόρ­τυ­να», απο­νέ­με­ται στον Αθα­νά­σιο Δέ­λιο για ομό­τι­τλη με­λέ­τη του.
  • Βρα­βείο Ευ­θυ­μί­ας-Μι­μί­κας Μι­χαη­λί­δου-Νουά­ρου, εις μνή­μην του συ­ζύ­γου της ακα­δη­μαϊ­κού Γε­ωρ­γί­ου Μι­χαη­λί­δου-Νουά­ρου, για πρω­τό­τυ­πη αδη­μο­σί­ευ­τη επι­στη­μο­νι­κή-νο­μι­κή με­λέ­τη με θέ­μα «Η άσκη­ση συ­νε­πι­μέ­λειας του τέ­κνου από τους γο­νείς - Ισχύ­ον δί­καιο και συ­γκρι­τι­κή εξέ­τα­ση», απο­νέ­με­ται στον Αν­δρέα-Νι­κό­λαο Κου­κού­λη για ομό­τι­τλη με­λέ­τη του.
  • Βρα­βείο Πα­να­γιώ­του Π. Οι­κο­νό­μου, σύμ­φω­να με τους όρους της δια­θή­κης Γε­ωρ­γί­ου Π. Οι­κο­νό­μου, απο­νέ­με­ται στον Πα­να­γιώ­τη Ι. Ηλιό­που­λο για τη μο­νο­γρα­φία του «Η Ει­μαρ­μέ­νη στην Αρ­χαία Φι­λο­σο­φία».
  • Βρα­βείο Ιω­άν­νη-Ίω­νος Τσα­τσα­ρώ­νη, για πρω­τό­τυ­πη αδη­μο­σί­ευ­τη επι­στη­μο­νι­κή με­λέ­τη με θέ­μα «Η ελεύ­θε­ρη συμ­βί­ω­ση (εκτός γά­μου και συμ­φώ­νου συμ­βί­ω­σης) σε συ­γκρι­τι­κή εξέ­τα­ση», απο­νέ­με­ται στον Βα­σί­λειο Α. Σω­τη­ρό­που­λο για ομό­τι­τλη με­λέ­τη του.
  • Βρα­βείο Ιω­άν­νη-Ίω­νος Τσα­τσα­ρώ­νη, απο­νέ­με­ται στον Ηλία Κου­βα­ρά, για τη με­λέ­τη του «Το πα­ρα­δε­κτό στη διοι­κη­τι­κή δί­κη - Η πρό­σβα­ση στον δι­κα­στή υπό το φως των άρ­θρων 20 παρ.1 του Συ­ντάγ­μα­τος και 6 παρ.1 της ΕΣ­ΔΑ».
  • Βρα­βείο Κων­στα­ντί­νου Φουρ­κιώ­τη, για επι­στη­μο­νι­κή με­λέ­τη, δη­μο­σιευ­μέ­νη ή αδη­μο­σί­ευ­τη, με θέ­μα «Η ικα­νο­ποί­η­ση της ηθι­κής βλά­βης σε συ­γκρι­τι­κή εξέ­τα­ση», απο­νέ­με­ται στον Γε­ώρ­γιο Τσου­λού­φα για ομό­τι­τλη με­λέ­τη του.

(Δε­κέμ­βριος 2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια: