Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Αποτελέσματα διαγωνισμού ποίησης από το περιοδικό Θράκα για την κλιματική αλλαγή

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος του Πανεπιστημίου Κολούμπια (SNFPHI) και το περιοδικό Θράκα έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού που προκήρυξαν για αδημοσίευτα ποιήματα που αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, όπως εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή και επιδρά στα φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα.

Η κριτική επιτροπή που ανέλαβε το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων έργων, έλαβε υπόψη όλες τις συμμετοχές που πληρούσαν τις προδιαγραφές, όπως αυτές καθορίστηκαν στη σχετική ανακοίνωση του προκηρυχθέντος ποιητικού διαγωνισμού. Συνακόλουθα, προχώρησε στην ανακοίνωση των νικητών.

Η ανταπόκριση των δημιουργών σε αυτό το φλέγον και ζωτικής σημασίας ζήτημα, όπως είναι η ραγδαία κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, υπήρξε συγκινητικά μεγάλη. Οι συμμετοχές ανήλθαν στις 245, με έργα ποικίλης εκφραστικής, νοηματικής και εικονοπλαστικής δύναμης, από πληθώρα σημαντικών, ανερχόμενων και πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, που υπόσχονται ελπίδα για το μέλλον της εγχώριας ποιητικής δημιουργίας.

Έχοντας συνείδηση των άνωθεν συμπερασμάτων και αφότου ολοκληρώθηκε η ενδελεχής και προσεκτική εξέταση όλων των έργων, η κριτική επιτροπή ακολούθως απένειμε και τα 4 βραβεία, από $250 έκαστο, στους/στις κάτωθι ποιητές/ποιήτριες:

Δημήτρη Αγγελή, Άννα Γρίβα, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Αρτέμη Μαυρομμάτη.

Έπειτα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την εκτίμηση της κριτικής επιτροπής, οι εκδόσεις Θράκα επέλεξαν ποιήματα από 20 ποιητές που βρέθηκαν στη βραχεία λίστα του συνόλου των καλύτερων συμμετοχών στο διαγωνισμό, για δημοσίευση σε ειδικό τεύχος της Θράκας, επιπροσθέτως επιδοτώντας με το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ τους δημιουργούς, ώστε να πληρωθεί η πνευματική τους εργασία που θα φιλοξενηθεί.

Οι εν λόγω ποιητές/ποιήτριες είναι οι εξής:

Ελισάβετ Αρσενίου, Πόπη Αρωνιάδα, Σοφία Γουργουλιάνη, Νίκος Δασκαλόπουλος, Δώρα Κασκάλη, Ηλίας Κεφάλας, Έλσα Κορνέτη, Νικόλας Κουτσοδόντης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Χάρης Μελιτάς, Αντώνης Μπαλασόπουλος, Βαγγέλης Μπριάνας, Χίβα Παναχί,  Γιάννης Πατίλης, Ειρήνη Ρηνιώτη, Μαρία Σκουρλά, Γιάννης Στεφανάκης, Λίνα Στεφάνου, Στέφανος Τσιμπουρλάς Κρητικίδης.

Τα 4 βραβευμένα ποιήματα θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους ποιητές/ποιήτριες στη ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση της 27ης Ιανουαρίου 2022 στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της SNFPHI link: https://snfphi.columbia.edu/events/coal-fired-the-greek-poetry-of-climate-change και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Facebook www.facebook.com/SNFPHI

Εκ μέρους των εκδόσεων Θράκα και της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος του Πανεπιστημίου Κολούμπια (SNFPHI) θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους για την τιμή να αποστείλετε τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη δημιουργική προσπάθειά σας στο προσεχές μέλλον.

Ακολούθως, γνωστοποιούμε την σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης:

1) Φοίβη Γιαννίση (Ποιήτρια και Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

2) Θάνος Γώγος (Ποιητής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού και των εκδόσεων Θράκα)

3) Τιτίκα Δημητρούλια (Καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας)

4) Κάρεν Βαν Ντάικ (Καθηγήτρια σύγχρονης ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: