Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Κυκλοφορία του βιβλίου "Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ελλάδα" από το Γιώργο Ηλιόπουλο


          
                                                    Γιώργος Ηλιόπουλος
 ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΝ-Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ελλάδα

                                             Νέα κυκλοφορία-Νοέμβριος 2012
                                             
  Τι περιλάμβανε η διατροφή στην αρχαιότητα; Τι έτρωγαν, πώς και γιατί το διάλεγαν;  Ήταν τυχαίες οι διατροφικές επιλογές ή μήπως αποτελούσαν μέρος τόσο της κουλτούρας και του πολιτισμού όσο και της ιατρικής;

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος στο βιβλίο «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΝ-Η τέχνη της μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα» δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα καταγράφοντας τη γαστρονομική διαδρομή της κοινωνίας επί μία σχεδόν χιλιετία, από τον Όμηρο έως τον Αθήναιο. Ήδη από τότε, ο ελληνικός κόσμος συνδέει την διατροφή με την ιατρική, δημιουργώντας την διατροφολογία, με απόψεις που εκτίθενται σε αποκαλυπτικά συγγράμματα. Διαθέτει εξαιρετικά εγχειρίδια μαγειρικής, ιδρύει σχολές μαγείρων και ασχολείται  σχεδόν εξειδικευμένα με πλούσιες και περίτεχνες συνταγές, χαρακτηριστικά που προκαλούν έκπληξη και απορία.
ISBN: 978-960-6649-79-0     
Σελίδες: 298    
Εικόνες: 68
Ο κόσμος αυτός ανακαλύπτει συνεχώς χρόνο για να   ασχολείται με μία  ευχάριστη πλευρά της ζωής (και για πολλούς ίσως τη σημαντικότερη), αφιερώνοντας ακούραστος σελίδες επί σελίδων για να σχολιάσει, είτε θετικά είτε αρνητικά, διάσημους μαγείρους, να ασκήσει κριτική στα γαστρονομικά εγχειρίδια, να συνθέσει εμπνευσμένες γευστικά συνταγές ή να σατιρίσει ανελέητα τους εκπροσώπους διαφόρων γαστρονομικών απόψεων και τάσεων, ώστε να εξισορροπήσει τα πάθη του.
Οι 57 συνταγές που παρατίθενται, ένα μικρό αλλά άρτιο μέρος μιας τεράστιας συνταγογραφίας, αποκαλύπτουν στον αναγνώστη τις έρευνες του ελληνικού κόσμου στο δαιδαλώδη χώρο των γεύσεων και των συνδυασμών τους. Παράλληλα εκτίθεται ο τρόπος παρουσίασης των εδεσμάτων, η επιλογή των κατάλληλων σκευών, η προπαρασκευή και η προετοιμασία δείπνων και συμποσίων, η διακόσμηση των χώρων, η αναζήτηση των σωστών κρασιών, η επιμονή στις παλαιώσεις, η σχολαστική εμμονή στις λεπτομέρειες και γενικά ένα εθιμικό πλαίσιο σχετικό με την διατροφή που εγγίζει τα όρια μίας κοινωνικής τυπολατρείας.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με την ιδιότητα του συμβούλου εισηγμένων εταιρειών και εξειδίκευση σε θέματα και υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς. Από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί κείμενά του στα περιοδικά ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, RAM, VIDEO INN, COMPUTER ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΠΤΗΣΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ, ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ,  NEXUS.Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 13 βιβλία του, μεταξύ των οποίων:
ΚΑΤΑΠΕΛΤΕΣ, ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΛΗΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ, εκδ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, 2002.
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, εκδ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, 2003.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, εκδ. ΕΣΟΠΤΡΟΝ, 2004.
ΟΙ ΧΙΜΑΙΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, 329Π.Χ.-327Π.Χ., εκδ. ΓΡΑΜΜΗ, 2007.
Η ΕΞΑΕΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, 460Π.Χ.-454Π.Χ., εκδ. ΓΡΑΜΜΗ, 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: