Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ!


alt

Το eyelands ανακοινώνει διαγωνισμό σεναρίου για ταινία μικρού μήκους με τελικό σκοπό να φτιάξουμε μαζί με τους φίλους της ιστοσελίδας μια ταινία! 

Γίνονται αυτά τα πράγματα; Αν δεν προσπαθήσουμε δεν θα το μάθουμε ποτέ!

Το eyelands ξεκινάει έναν διαγωνισμό σεναρίου για ταινία μικρού μήκους και ταυτόχρονα ξεκινάει ένα πείραμα με τη διοργάνωση αυτή που ίσως ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο στη σχέση μας με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας.
Τι εννοούμε; Στο σχέδιο αυτό (πρόκειται για σχέδιο και όχι για τους διαγωνισμούς με ασφαλείς προορισμούς που είχαμε ως τώρα) ζητάμε τη συμμετοχή σας, όχι με οικονομικούς όρους, αλλά με ουσιαστικούς. 

Ο διαγωνισμός αυτός έχει δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους προηγούμενους. Το πρώτο είναι ότι ξεφεύγει από αυτά που διοργανώσαμε ως τώρα (και θα συνεχίσουμε) δηλαδή καθαρά λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (διηγήματος, ποίησης κ.α.) και είναι σχετικός με ένα είδος γραφής που υπηρετεί ένα άλλο τομέα της τέχνης, τον κινηματογράφο. Άρα δεν είναι ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός με τη στενή έννοια. Είναι όμως ένας διαγωνισμούς για συγγραφείς –για την ακρίβεια σεναριογράφους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ζητάμε επαγγελματίες. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους. Επίσης είναι ένας διαγωνισμός που για να έχει νόημα πρέπει να οδηγήσει στο συνδυασμό της γραφής με την εικόνα. Για να έχει νόημα ένα σενάριο πρέπει να γίνει εικόνα, να γίνει ταινία. 
Σκεφτήκαμε λοιπόν το «βραβείο» για τον νικητή του διαγωνισμού, που θα αναδειχτεί από ανθρώπους σχετικούς με το χώρο του σινεμά, να είναι ακριβώς αυτό: να γυριστεί η ταινία. 
Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε; Με τη δική σας συμμετοχή είτε είστε σχετικοί είτε όχι με τον χώρο είτε στείλετε σενάριο για τον διαγωνισμό είτε όχι. Ας το επαναλάβουμε επειδή έχουμε όλο και περισσότερους επισκέπτες στο νησί και κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν το «στυλ» μας και να υποψιάζονται ..πονηριές πίσω από αυτό. Δεν μιλάμε για χρήματα. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους αρκεί να είναι πάνω από 18 ετών. Αυτό που ζητάμε τώρα είναι να στείλετε ένα σενάριο, εκείνο που θα ζητήσουμε αργότερα είναι τη συμμετοχή σας στη δημιουργία της ταινίας, όταν θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, με όποιο τρόπο πιστεύετε ότι σας ταιριάζει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε, στην παραγωγή, στην σκηνοθεσία, στην υποκριτική που θα χρειαστούμε για την ταινία. Αυτό λοιπόν είναι ένα κάλεσμα να φτιάξουμε κάτι μαζί, εσείς και εμείς, μια ταινία μικρού μήκους, σε ψηφιακή, δηλαδή την πιο απλή και πιο οικονομική μορφή. 
-
Ένα στοιχείο που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους είναι ότι η τελική κρίση θα γίνει από έναν άνθρωπο που είναι ιδανικός για τη θέση αυτή. Η Κατερίνα Φιλιώτου που δέχτηκε να είναι ο κριτής του διαγωνισμού, έχει πολλά χρόνια καριέρας στη σκηνοθεσία, στο σινεμά, την τηλεόραση και το θέατρο. Αλλά το πιο σημαντικό: έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, την κορυφαία -ίσως- ταινία μικρού μήκους ταινία του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, και πάντως μία από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό το αποδεικνύει μια σειρά από βραβεία που έχει πάρει η ταινία εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για την ταινία «Έλα να σου πω*», που έχει εκτός τον άλλων προβληθεί επανειλημμένα από την κρατική τηλεόραση. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση για την ποιότητα του διαγωνισμού το γεγονός ότι μια σκηνοθέτις της αξίας της δέχτηκε να διαβάσει και να κρίνει τα σενάριά σας.
Σημειώστε ακόμη ότι η ταινία «Έλα να σου πω», στην οποία ήταν σκηνοθέτις και σεναριογράφος τιμήθηκε ιδιαίτερα για το σενάριό της που θεωρήθηκε υποδειγματικό, άλλωστε η Κατερίνα Φιλιώτου διδάσκει και σενάριο εδώ και αρκετά χρόνια. Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να διαβάσετε τα βραβεία της ταινίας. 
Αυτά για αρχή. Ας δούμε τώρα τους κανόνες του παιχνιδιού: 

Eyelands - Διαγωνισμός Σεναρίου για ταινία μικρού μήκους
-
Θέμα του διαγωνισμού
Το θέμα του σεναρίου πρέπει να είναι εμπνευσμένο από την κατάσταση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, «τα χρόνια της κρίσης». Δεν ζητάμε εικονοποίηση της κρίσης ούτε ένα ρεπορτάζ επικαιρότητας. Ζητάμε ένα σενάριο που να παίρνει αφορμή από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Το ζητάμε αυτό για να ακούσουμε τη δική σας φωνή για καταστάσεις που μας αφορούν όλους –το eyelands δεν ζει σε άλλη εποχή ή σε κάποιο προφυλαγμένο καταφύγιο μακριά από την πραγματικότητα, ζει εδώ, σε μια χώρα με συγκεκριμένα προβλήματα και διαμορφώνεται ανάλογα όσα γίνονται γύρω μας. Ταυτόχρονα, σκοπός μας είναι, όπως και σε όλους τους θεματικούς διαγωνισμούς να σας δώσουμε το κίνητρο να γράψετε κάτι καινούργιο και όχι απλώς να ανασύρετε κάτι από το συρτάρι. Εννοείται ότι δεν θέλουμε οπωσδήποτε μια ταινία «καταγγελίας» ή μια καταγραφή απόψεων. Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι η αφορμή για να ανοίξετε τα δικά σας φτερά στο γράψιμο και να δώσετε τις προεκτάσεις που θέλετε. 
-
Όροι συμμετοχής
1. Στον διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει όποια –ος έχει συμπληρώσει ήδη τα 18 χρόνια. 
2. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός σχετικά με την συμμετοχή εξαιτίας της ιθαγένειας, της καταγωγής, τον τόπο κατοικίας. Απλώς το σενάριο πρέπει να είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα.
3. Δεν υπάρχει επίσης κανένα προαπαιτούμενο σπουδών για το διαγωνισμό. Δεν είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή να υπάρχουν τίτλοι σπουδών ή έστω η φοίτηση σε κινηματογραφική σχολή.
4. Δεν είναι επίσης απαραίτητο το σενάριο να έχει γραφτεί με τις προδιαγραφές ενός επαγγελματικού σεναρίου, να είναι δηλαδή απόλυτα πιστό στο συνηθισμένο υπόδειγμα σεναρίου όπως κατατίθεται συνήθως σε γραφεία παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά το eyelands θα δημοσιεύσει σύντομα και ένα παράδειγμα σεναρίου που θα ήταν χρήσιμο να το διαβάσετε. Θα βοηθήσει το γραπτό σας -αλλά και εκείνους που θα το διαβάσουν και θα το κρίνουν- αν είναι γραμμένο σύμφωνα με τους τυπικούς κανόνες ενός σεναρίου.
5. Η συμμετοχή σας θα είναι έγκυρη ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήσετε το υπόδειγμα, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε, ειδικά όσοι και όσες δεν έχετε σπουδάσει την τέχνη του κινηματογράφου και δεν έχετε ασχοληθεί ως τώρα με το γράψιμο ή την δημιουργία μιας ταινίας ότι σινεμά σημαίνει πρώτα απ’ όλα εικόνα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δώσετε έμφαση στα στοιχεία εκείνα που κάνουν ένα γραπτό κατάλληλο για να γυριστεί ταινία και όχι να αφηγηθείτε απλώς μια ιστορία. Πρέπει να την αφηγηθείτε με εικόνες. Πρέπει δηλαδή ο λόγος σας να υπακούει και να εξυπηρετεί την φόρμα της κινηματογραφικής τέχνης και τεχνικής.
6. Το σενάριο πρέπει να έχει έκταση μέχρι το πολύ 6.000 λέξεις ή 12 σελίδες με κανονικά στοιχεία (για παράδειγμα Arial ή Times New Roman 12αρια). Θα πρέπει να γνωρίζετε παρ’ όλα αυτά ότι η διάρκεια της ταινίας θα είναι, το πολύ 15 λεπτά και έτσι να αποφύγετε σε αυτές τις σελίδες να αφηγηθείτε γεγονότα που η κινηματογραφική τους απεικόνιση θα ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο. Επίσης είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να αποφύγετε υπερβολές στη χρησιμοποίηση προσώπων, χώρων, σκηνών που απαιτούν κόστος πέρα από τα λογικά όρια μιας ψηφιακής ταινίας χαμηλού προϋπολογισμού. Τα στοιχεία αυτά είναι λογικό ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την κρίση της επιτροπής που θα διαβάσει τα σενάριά σας, αφού αντικειμενικός σκοπός είναι να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια με το γύρισμα μιας ταινίας. Γι’ αυτό οι σκηνές εντυπωσιασμού στο σενάριό σας δεν θα μας εντυπωσιάσουν καθόλου. Μάλλον το αντίθετο. 
7. Το βραβείο για τον πρώτο νικητή του διαγωνισμού μας είναι ότι η ιστοσελίδα θα αναλάβει να δημιουργήσει μια μικρού μήκους ταινία σε ψηφιακή μορφή από το σενάριό του. Το eyelands με τη βοήθειά των φίλων της ιστοσελίδας θα φτιάξει μια ταινία! Θα υπάρχει ένα πρώτο βραβείο και τρεις ή τέσσερις τιμητικές διακρίσεις. 
8. Θα δεχτούμε μόνο συμμετοχές με e-mail στην διεύθυνση info@eyelands.gr
Για κάθε έγκυρη συμμετοχή θα υπάρχει επιβεβαίωση συμμετοχής με email μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες. 
9. Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου 2012 και θα λήξει στις 20 Μαρτίου 2013. Ανάλογα με τις συμμετοχές θα υπάρξει μικρή λίστα (από τη συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας) που θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2013 και τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μέχρι τις 20 Μαΐου 2013. Τα γυρίσματα της ταινίας μετά από συνεννόηση με τον σεναριογράφο θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2013. 
10. Τα δικαιώματα του σεναρίου της ταινίας παραμένουν στον σεναριογράφο.
11. Το eyelands θα δημοσιεύσει το σενάριο που θα πάρει το πρώτο βραβείο και θα προχωρήσει σε ανοιχτό κάλεσμα για εθελοντική βοήθεια από τους αναγνώστες για το γύρισμα της ταινίας –όχι οικονομική βοήθεια, το επαναλαμβάνουμε. Η ιστοσελίδα θα προχωρήσει στην παραγωγή της ταινίας, δεν αναλαμβάνει όμως την υποχρέωση να έχει ολοκληρώσει την ταινία μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη δική σας συμμετοχή. Πρόθεσή μας πάντως είναι να κατατεθεί η ταινία σε ελληνικά τουλάχιστον φεστιβάλ που δέχονται ψηφιακές ταινίες μικρού μήκους από το επόμενο φθινόπωρο και μετά. 
12. Η υποβολή συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει την αποδοχή των κανόνων του.

Υπερβολικό; Μπορεί. 
Μεγαλεπήβολο; Ίσως
Κόντρα στον καιρό; Εντελώς
Τελείως τρελό; Λογική παρατήρηση.
Γίνονται αυτά τα πράγματα; Αν δεν προσπαθήσουμε δεν θα το μάθουμε ποτέ!

* 

Δεν υπάρχουν σχόλια: