Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η Λάρισα τιμά τον Νικηφόρο Βρεττάκο σήμερα στο Χατζηγιάνειο


ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Η Λάρισα τιμά τον Νικηφόρο Βρεττάκο

* Σήμερα η εκδήλωση της ΕΛΟΣΥΛ

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012
Η πόλη της Λάρισας τιμά τον Νικηφόρο Βρεττάκο, διοργανώνοντας αφιερώματα και διαλέξεις για τη ζωή και το έργο του. Η πρώτη εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ) και θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στις 7 το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το 12ο τεύχος της Πνευματικής Λάρισας που είναι αφιερωμένο στον τιμώμενο ποιητή και ακαδημαϊκό αυτής της χρονιάς, Νικηφόρο Βρεττάκο. Καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, θα είναι ο γιος του Κώστας Βρεττάκος, ο οποίος θα μιλήσει για τον πατέρα του. Ο Κώστας Βρεττάκος θα είναι φιλοξενούμενος της ΕΛΟΣΥΛ και η επίσκεψή του τιμά τον σύλλογο και την πόλη.
Η Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Λάρισας
Η Θ.Ο.Ε.ΛΑ. (Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Λάρισας) συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στον εορτασμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, για το έτος του ποιητή, Νικηφόρου Βρεττάκου και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Η εκδήλωση υποστηρίζεται και φέτος από την Ε.Λ.Μ.Ε. Λάρισας (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης). Για 4η χρονιά υλοποιείται ποιητική εκδήλωση, με χαρακτήρα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ταυτόχρονα, από τη Θ.Ο.Ε.ΛΑ. και είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας Εκπαιδευτικών (Δασκάλων, Καθηγητών), φοιτητών, μαθητών, αλλά και φίλων Λαρισαίων, που ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά στην πόλη. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διαβάστηκαν το καλοκαίρι σχεδόν όλες οι ποιητικές συλλογές του Νικηφ. Βρεττάκου κι έπειτα έγινε η επιλογή των ποιημάτων, τα οποία θα πλαισιώσουν την ποιητική βραδιά. Για μια ακόμη χρονιά θα δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστούν στη Λάρισα, για πρώτη φορά, καινούρια τραγούδια, γραμμένα ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, από τη δασκάλα μουσικής και συνθέτρια: Ράνια Τσοχατζή - Γκάγκα, η οποία ετοίμασε για φέτος 6 νέες μελωδίες. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Θόδωρας Κανάκης και η Ντίνα Σδράλλη, ενώ στο φλάουτο θα συνοδεύει η Γεωργία Βουλγαράκη. Επίσης, το μέλος της ομάδας, Μαριέττα Χαρταλάμη, θα παρουσιάσει τη σύγχρονη χορογραφία «Δυο άγγελοι».
Η εκδήλωση θα είναι και πάλι σε μοντέρνο ύφος, δηλαδή ένα πολυθέαμα, με προβολή φωτογραφιών, απαγγελίες ποιημάτων και θεατρικές δράσεις από 15 μέλη της Ομάδας, ζωντανή μουσική και τραγούδια, χορογραφία, ακρόαση ηχητικού ντοκουμέντου, αλλά και δυναμικών σκηνικών που εξελίσσονται στη διάρκεια της παράστασης. Στον εξωτερικό χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών, η βιογραφία και η εργογραφία του ποιητή. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο καθηγητής Αργύρης Γιουρούκης, ενώ το ραντεβού είναι στο αμφιθέατρο του 6ου Λυκείου Λάρισας, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών
Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας (ΔΟΠΑΕΛ) και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο». Θα μιλήσουν ο φιλόλογος, δρ. Φιλολογίας κ. Γιάννης Ζαρογιάννης με θέμα «Μια περιδιάβαση στη ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βεττάκου» και η φιλόλογος-ποιήτρια Βασιλική Μάνδαλου με θέμα «Ποίηση και ανθρωπιά, οι δύο σταθερές αξίες στη ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου». Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί κ. Δημήτρης Κατσαούνης και Δέσποινα Πατσιατζή θα απαγγείλουν ποιήματα του ποιητή. Η εκδήλωση θα κλείσει με την ορχήστρα των εκπαιδευτικών, η οποία θα αποδώσει έντεχνα τραγούδια. Την ορχήστρα αποτελούν οι: Α. Αγραφιώτη (τραγούδι), Χρ. Κολτσίδας (μπουζούκι), Γ. Λεκάκης (κρητική λύρα), Δ. Πατσιατζή (τραγούδι), Π. Ρεμπάπης (τραγούδι), Στ. Σταμελόπουλος (μπουζούκι, μπαγλαμά, τραγούδι), Κ. Τασόκας (τραγούδι), Θ. Τζιούργκανος (κιθάρα) και Ν. Χατζής (κιθάρα, τραγούδι). Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η φιλόλογος κ. Ελένη Διβάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: