Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ στο Βόλο


Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ώρα 19:00
Στην αίθουσα εκδηλώσεων Ελληνογαλλικής  Σχολής
Σπύρου Σπυρίδη 130
Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου  και αποτελεί μια από τις  εκδηλώσεις του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής  Σχολής Άγιος  Ιωσήφ  Βόλου.
Ανοιξιάτικο βράδυ. Μεγάλο δωμάτιο παλιού σπιτιού. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, μιλάει σ' έναν νέο. Δεν έχουν ανάψει φως. Απ' τα δύο παράθυρα μπαίνει ένα αμείλικτο φεγγαρόφωτο.
Η  Γυναίκα με τα Μαύρα έχει εκδώσει δύο-τρεις ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές θρησκευτικής πνοής.
‘’Άφησέ με να έρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!
Είναι καλό το φεγγάρι, - δε θα φαίνεται που άσπρισαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι θα κάνει πάλι χρυσά τα μαλλιά μου. Δε θα καταλάβεις. Άφησέ με να έρθω μαζί σου.’’
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος ανήκει στη συλλογή Τέταρτη Διάσταση1, η οποία αποτελείται από 17 «σκηνικούς» μονολόγους, που εκφράζουν βαθύτερες αναζητήσεις του ποιητή πάνω στα μεγάλα προβλήματα της ζωής.
...Όταν τη γράφει, ο Γιάννης Ρίτσος είναι 47 ετών. Έχει καταδυθεί στον πυρήνα της ύπαρξης και γνωρίζει:
‘’Το ξέρω πως καθένας μοναχός πορεύεται στον έρωτα, μοναχός στη δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί.
Άφησε με να ‘ρθω μαζί σου.’’
Η αγωνία ενός ανθρώπου για τη μοναξιά, τη ζωή που λιγοστεύει, την ερωτική επιθυμία, την παρηγοριά της μνήμης αλλά και την παρηγοριά της τέχνης.
Ένας μονόλογος που συμπυκνώνει την εμπειρία ολόκληρης της ζωής, την απόγνωση και την ομορφιά της
Η “Σονάτα του σεληνόφωτος” είναι ένα πανανθρώπινο ποίημα που έχει ανέβει επανειλημμένα σε θεατρικές σκηνές, καθώς η γλώσσα  του είναι βαθιά αληθινή και επιδέχεται, διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης αλλά και πολλές ερμηνείες.
Η “Σονάτα του σεληνόφωτος” παρουσιάζεται  σε μια διαφορετική διασκευή καθώς οι ήχοι, ο λόγος , η κίνηση και η μουσική συνθέτουν μια σύγχρονη παράσταση  που αναφέρεται στον έρωτα, στη ζωή και στο θάνατο.
Καλλιτεχνική σύλληψη- σκηνοθεσία Δημήτρης Δακτυλάς, την μουσική σύνθεση Έλενα Λύρη.
Ερμηνεύουν οι: Μάρθα Παπαθανασίου, Ολυμπία  Μανωλοπούλου,  Γιώργος Παπαδόπουλος, Ευαγγελία Τίγκα, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Φιλίτσα Σαλαμούρα, Ιωάννης Γεωργίου, Ειρήνη Μυλωνά, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης,Μαρία Κατσίκη,Γεράσιμος Φράγκος, Κώστας Βαρδαλής ,Ράνια Θεοχαροπούλου
χορεύει η Μαρία Πράντζου,
στο πιάνο η Νεκταρία Παπαδημητρίου,
τραγούδι η Βάλια Αθανασιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: