Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του Μιχαήλ Μήτρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του Μιχαήλ Μήτρα

«Στο Φως του Ομήρου»
Αποσπάσματα διαβάζουν η Ζυράννα Ζατέλη

και ο Αχιλλέας Κυριακίδης 

Εισήγηση Γιώργης Γιατρομανωλάκης

Μουσική Στέφανος Κόκκαλης

Στις 22 Μαρτίου και ώρα 19:30, η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος κι από Σόλωνος) με μια εκδήλωση «Στο φως του Ομήρου». Θα μιλήσει και θα συντονίσει ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργης Γιατρομανωλάκης. Αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη θα διαβάσουν οι συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας μας Ζυράννα Ζατέλη και Αχιλλέας Κυριακίδης. Μουσική του Στέφανου Κόκκαλη, γραμμένη ειδικά για την εκδήλωση αυτή, θα ερμηνεύσει ο συνθέτης.
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης & Εταιρεία Συγγραφέων

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Το φθινόπωρο του 1997 ο προσφάτως εκλιπών ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η  Μαρτίου, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.                                 
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.authors.gr/posts/view/pagkosmia-hmera-poihshs-pws-archisan-ola/home
Σταθεροί υποστηρικτές της Εταιρείας Συγγραφέων είναι η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και το Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων» υλοποιείται με τη στήριξη δωρητών. Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: