Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού Οκτώβριος 2013-Μάιος 2014


Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,

Παρατείνεται για δύο ακόμα εβδομάδες έως τις 8 Νοεμβρίου 2013 ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στον 3ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του αυξημένου ενδιαφέροντος που έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει τα σχολεία. Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί από τις εκδόσεις μας και το Υπουργείο Παιδείας, φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε Μαραθώνιο Ανάγνωσης με μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου. Το θέμα του φετινού Μαραθωνίου είναι «Μαθαίνω την ιστορία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο», απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και περιλαμβάνει βιβλία διάφορων ελλήνων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας η θεματική των οποίων σχετίζεται με βασικές ενότητες που αξιοποιούνται στα σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης - Φιλαναγνωσίας. Έτσι, εντάσσονται θέματα από την Αγωγή Υγείας, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τις διαφυλικές σχέσεις, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Με την επιλογή αυτή υποστηρίζεται το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στον μαθητή να προβληματιστεί πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά και ηθικά θέματα, όπως η διαφορετικότητα, οι ανθρώπινες σχέσεις, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά., θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Τμήμα Γ΄ Μαθητικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ/λλου: Φ.14/733/147354/Γ1). 

Μέχρι στιγμής αρκετά σχολεία από όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή για να «τρέξουν» στον φετινό Μαραθώνιο. Δείτε τα σχολεία και τα τμήματα που συμμετέχουν ΕΔΩ.
Όσοι από εσάς δεν έχετε ακόμη στείλει τη συμμετοχή σας, μπορείτε να το φροντίσετε έως τις 8 Νοεμβρίου 2013. Ελπίζουμε να σας έχουμε φέτος κοντά μας μετά τους δύο πολύ πετυχημένους Μαραθωνίους Ανάγνωσης που πραγματοποιήσαμε τις δύο προηγούμενες χρονιές και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας για τη δράση αυτή, καθώς ο Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, καθώς η ενασχόληση με τα βιβλία που προτείνονται βοηθά στην ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών, στην καλλιέργεια στάσεων και δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτονομίας και της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και στη δημιουργία θετικής στάσης απέναντι στο σχολείο. Παράλληλα, το σχολείο συνδέεται με τα ενδιαφέροντα των παιδιών αλλά και με τη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα.

Πατήστε ΕΔΩ ή δείτε το συνημμένο φυλλάδιο για περισσότερες πληροφορίες για τον 3ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης και για τους όρους συμμετοχής.

Στον 1o Μαραθώνιο Ανάγνωσης (2011-2012) με θέμα «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη» περισσότεροι από 35.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα διάβασαν τα βιβλία της Άλκης Ζέη, ενώ στον περσινό 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης με θέμα τις διασκευές των κωμωδιών του Αριστοφάνη και της Ομήρου Οδύσσειας σε κόμικς συμμετείχαν περισσότεροι από 19.000 μαθητές, πολλοί από τους οποίους είχαν την τύχη να γνωρίσουν την Άλκη Ζέη και τον Τάσο Αποστολίδη από κοντά, αφού επισκέφθηκαν πολλά από τα σχολεία που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο. Η ανταπόκριση από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν με τα παιδιά ήταν μεγάλη, γεγονός που φαίνεται από τα γράμματα, τις ιστορίες, τις ζωγραφιές, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μας έστειλαν. Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα της θερμής αυτής ανταπόκρισης στα ειδικά blogs (www.metaixmio.gr/blog.aspx και www.metaixmio.gr/Blog.aspx?b=1) που δημιουργήσαμε με στόχο να αποτελέσουν σημεία διαλόγου για την καλύτερη επεξεργασία των Μαραθωνίων, αλλά και να δώσουν την ευκαιρία για γνωριμία με τους δημιουργούς.

Σας σημειώνουμε ότι οι συγγραφείς των βιβλίων του φετινού 3ου Μαραθωνίου είναι πρόθυμοι να επισκεφτούν τα σχολεία που θα συμμετάσχουν για να συνεχίσουν τον διάλογο με τα παιδιά.

Θα είναι χαρά μας να δουλέψουμε φέτος μαζί στον 3ο Μαραθώνιο. Περιμένουμε τις συμμετοχές σας έως τις 8 Νοεμβρίου 2013.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 3ο Μαραθώνιο μπορείτε να επικοινωνείτε με:
. την κα Μαρία Γεροσίδερη (211 3003500, εσωτ. 523, schools@metaixmio.gr)
. την κα Ντόρα Τσακνάκη (211 3003500, εσωτ. 525, pressoffice@metaixmio.gr).
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: