Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με ξεχωριστή χαρά σήμερα εγώ, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος εκ μέ­ρους του Δ.Σ.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΩ

τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Λογοτεχνίας εις μνήμη Βί- κυς Ζαχαρίου και Δημήτρη Μανιού.

Καλούμε τους απανταχού Ελλαδίτες και Ελληνοκύπρι­ους λογοτέχνες, επιστήμονες, όλους τους ακαταπόνητους εργάτες της τέχνης του λόγου, της επιστήμης, της κοινωνι­κής προσφοράς να συμμετάσχουν σ’ αυτό το κάλεσμα να γράψουν, να ερευνήσουν και να καταθέσουν τον λογοτε­χνικό τους λόγο.

Φέτος ο ΕΠΟΚ τιμά τα Ελληνικά και τα Κυπριακά γράμματα, τον τόπο, την πατρίδα και το έθνος.

Προσπαθούμε μέσα από την εφημερίδα μας τον «Κυ­πριακό Ελληνισμό» παρά τις χίλιες δύο δυσκολίες να βοη­θήσουμε την πορεία της πνευματικής ζωής τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου μας.

Ο φετινός διαγωνισμός και η μεγάλη τελετή απονομής όλων των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί θα είναι αφιε­ρωμένη στον μεγάλη ηγέτη της Κύπρου «Τάσσο Παπαδό- πουλο τον Έλληνα!».

Ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε το 2006 με σκοπό να προ- τρέψει τον οποιονδήποτε Ελλαδίτη, Ελληνοκύπριο σε όποια άκρη της γης βρίσκεται να λάβει μέρος με θέματα που ά- πτονται του Ελλαδικού και Ελληνοκυπριακού χώρου και που αναφέρονται στην ιστορία, όπως οι Κύπριοι στους αγώνες του ’40, του 1821, την Αμμόχωστο, τη Μαρία Συγκλητική.

Βεβαίως όλα τα θέματα ήταν δικής μου επιλογής όπως θα είναι και τα φετινά θέματα. Και όλα αυτά οφείλονται στην οικ. Κώστα και Λίζας Ζαχαρίου.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1.  Εχετε δικαίωμα να υποβάλλεται οτιδήποτε εσείς θε- λήσετε να γράψετε σε οποιονδήποτε λογοτεχνικό κείμενο θέλετε. Εχετε το δικαίωμα να διαγωνισθείτε σε ένα - δύο - τρία θέματα ή ενότητες.

2.  Εάν λάβετε μέρος σε δύο ενότητες πρέπει να έχετε το ίδιο ψευδώνυμο στο οποίο θα αναγράφετε στο επάνω μέρος της λογοτεχνικής εργασίας.

3.  Κανένα βραβείο δεν πρόκειται να αποσταλεί στη δι­εύθυνσή σας. Τα βραβεία, οι έπαινοι και οτιδήποτε άλλο θα δοθούν κατά την ημέρα της εκδήλωσης. Θεωρούμε προσβλητικό να κινητοποιούνται τόσα άτομα για να σας κρίνουν και να μην έρχεσθε να παραλάβετε τα βραβεία σας και να έχετε την απαίτηση να σας τα στέλνουμε. Μό­νο σε όσους ζουν στο εξωτερικό θα αποσταλούν μετά από συννενόηση.

3.   Ολα τα στοιχεία σας όπως: ονοματεπώνυμο, διεύ­θυνση, τηλέφωνα, κινητό, e-mail τοποθετούνται και στέλ­νονται στο όνομα:

κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη (Πρόεδρο ΕΠΟΚ), Μικράς Ασίας 55, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 11527

Για οποιοαδήποτε πληροφορία στο 6937554184 (κ. Ζα- χαριάδης) ή στο e-mail: kypriakosellinismos@yahoo.gr

Μόνο με απλή επιστολή η αποστολή των εργασιών.

4.  Επίσης σας παρέχουμε τη δυνατότητα να μας στεί­λετε τη λογοτεχνική σας εργασία με e-mail στο: kypriakosellinismos@yahoo.gr

ΘΕΜΑΤΑΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο διαγωνισμός μας φέτος πρωτοτυπεί. Σας διδουμε τα θέματα και εσείς μπορείτε να επιλέξετε από τα θέματα αυ­τά την δική σας λογοτεχνική εργασία, που θέλετε να λά­βετε μέρος (ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, ερευνητική μελέτη, θεατρικό έργο, μουσικός στίχος, οπερέττα).

1. Τάσσος Παπαδόπουλος ο Ελληνας!

2.  Ελευθέριος Βενιζέλος και Κύπρος.

3.  Εβραίοι σε Βρεττανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο - μια άγνωστη πτυχή (1945-1948).

4.  Δίστομο - 10 Ιουνίου 1944. Το Ολοκαύτωμα.

5.  Περσεφόνη Παπαδοπούλου... η εκ Πάφου Ελληνίδα, Δ/ντρια του Αρσακείου Πατρών. Η δασκάλα - η λογοτέ­χνης, η Επιστήμονας....

6. Το τραγούδι της ξενιτιάς.

7. Το έπος της εΟκΑ, οπερέττα.

8.  Εμπρός για μια Κύπρο... λεύτερη!

9.  Ελλάδα μου γλυκειά για σένα τραγουδώ.

10. Κύπρος μου, νεράιδα ματωμένη.

11. Μακεδονία μας εσύ.

12.  Στην Κύπρο την αέρινη, τη μακαρία γη (Κ. Παλα- μάς).

13. Του Μέγα Αλέξανδρου... το ποίημα αυτό!

14. Κερύνεια μου εάλω!! (το τελευταίο σύνορό μας).

15.  Η τελευταία Μάχη του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου.

16.  Η ...έξοδος. Η Κυρά της Λαπήθου και τα 12 παλλη- κάρια.

17.  Η ...έξοδος. Να βασισθεί σε μια πραγματική ιστορία που αναπτύχθηκε στα Μικρασιατικά παράλια της Σμύρνης λίγο πριν τη μεγάλη Ελλάδα των Μικρασιατών με τα βαπό­ρια της Ελλάδας που τους μετέφεραν σε Πειραιά - Χίο - Κύπρο.

18. Στην Κύπρο μας σαν θα πάμε Ελλάδα μας και συ!!

19.   Η έξοδος... από το κρησφύγετο του Ελλαδίτη φα­ντάρου στην Καρπασία τον οποίο απελευθέρωσε ο τ. Πρό­εδρος της Κ.Δ. κ. Γλ. Κληρίδης.

20.  Οπου κι αν πήγα... η νοσταλγία... για σένα πατρίδα μου αγαπημένη....

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

1.  Ολα τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα και όσο το δυνατόν πρωτότυπα.

2.  Οσον αφορά την ποίηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποίημα τους 40 στίχους.

3.  Η επιτροπή των κριτών «θα ανακοινωθεί την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων».

4. Τελευταία ημέρα αποστολής η 28η Οκτωβρίου 2012.

*

Στο διαγωνισμό αυτό θα δεχθούμε να αξιολογήσουμε βιβλία κάθε είδους (μυθιστόρημα, ποίηση, ιστορικά, θεα­τρικά). Επίσης για παρώτη φορά φέτος καθιερώνεται: «Βραβείο ελληνικής γλώσσας». Αποστολή: Τρία αντίτυπα με κούριερ ή απλή επιστολή.

Αυτός ο διαγωνισμός πιστεύουμε ότι θα γίνει ορόσημο για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: