Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Νέο βιβλίο από το Σαράτση Γιώργο




Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Σαράτση από τις εκδόσεις Φαρφούλας. Πρόκειται για 38 άρτια κείμενα φιλοσοφικού στοχασμού που πραγματεύονται το "γιατί" της ύπαρξης μας με φόντο την καθημερινότητα, τις υπαρξιακές μας αγωνίες, τους ανεκπλήρωτους έρωτες. Ώριμη γραφή, με μεστά νοήματα, ωραία γλώσσα. Παρόλο που είναι το πρώτο βιβλίο του Σαράτση Γιώργου τον εντάσσει επάξια στους σπουδαίους συγγραφείς - φιλοσόφους της εποχής μας.

Δείγμα γραφής:

προϊόντα οικογενειακού προγραμματισμού

Δεν ήσουν ποτέ μόνος. Σπουδές, ταξίδια, χαζοέρωτες: κοίτα τώρα πώς σε κατατρέχουν οι αναμνήσεις;...«Άστα ρε παιδάκι μου, τι τα θες και τ’ ανακατεύεις; Συμμάζεψε το μυαλό σου... Θέσε στόχους. Θα χαθείς...Να τo προσέξεις αυτό. Θα χαθείς μέσα στην πληθώρα των τίποτα κι ύστερα...»


- Κι ύστερα, τί;..


Δυνάμωνες την ένταση της φωνής σου κι έμοιαζες να ξεχειλίζεις από ικανοποίηση. «Τι ψάχνεις να βρεις;» μου 'λεγες, «κι εγώ τα ίδια σκατά με ’σένα ήμουν στην ηλικία σου. Μην το παιδεύεις πολύ το πράγμα. Ζήτημα χρόνου είναι να γίνεις σαν όλους τους άλλους... Συμβατικές σκέψεις, μουτρωμένες συνήθειες, ανέραστα αγγίγματα…»


Επέμενες. Δεν ήσουν ποτέ μόνος. Να τι είναι ο άνθρωπος, σκέφτηκα. Ένα ον που γεννιέται μέσα σε ανερμήνευτα συμπλέγματα για να γίνει όσο μεγαλώνει ειδικός στα στοιχήματα, τις απογοητεύσεις και τα κακά μαντάτα. Ηδονίζεται στην απελπισία του, αναζητώντας πιασιάρικα σοφίσματα για το εφήμερο της ύπαρξής του...


Πάντα να δείχνεις ότι υπακούς. Κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις. Στο κάτω-κάτω, τι στο διάολο τα θέλεις όλα αυτά στη ζωή σου; Κοίτα να ξυπνήσεις και άσε τα πολλά λόγια...»


Αυτή φταίει για όλα... Αυτή η καργιόλα η νεότητά είναι υπαίτια για όλα τα δεινά. Πού θα πάει; Θα προσπεράσει. Θα ξεθυμάνει. Θα πάρει μαζί της ό,τι κάποτε της αναλογούσε. Όλα εκείνα που θυμίζουν φρέσκια ανά­σα, σπυράκια ακμής και άσχημα λόγια. Μαθητεύεις στο αφηρημένο. Κι αφημένος εκεί, ξυπνάς ένα πρωί με το μάτια πρησμένα απ’ το κλάμα. Κι αναρωτιέσαι ποιοι να ’ταν εκείνοι που διέψευσαν τις προσδοκίες σου ή ποιος τους έδωσε το ελεύθερο της άνευ όρων διαχείρισης του κόσμου σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: